Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
16 minut temu, krilan06 napisał:

Jak w tym złomie jest do zrobienia kosmetyka, to ja jestem ksiądz proboszcz. Toć to się do huty nadaje 😂

Przecież 3/4 tych perełek z zachodu sprzedawanych przez handlarzy tak wygląda zaraz po zdjęciu z lawety

• Like 2
Opublikowano
23 minuty temu, krilan06 napisał:

Jak w tym złomie jest do zrobienia kosmetyka, to ja jestem ksiądz proboszcz. Toć to się do huty nadaje 😂

Wyśpachlują , wynajmują i będzie jak nowy

Opublikowano
10 minut temu, jacor73 napisał:

Przecież 3/4 tych perełek z zachodu sprzedawanych przez handlarzy tak wygląda zaraz po zdjęciu z lawety

No dobra ale niech nie piszą że kosmetyka do ogarnięcia jedynie

Opublikowano

Jak widzę takie ceny, to poważnie się zastanawiam czy sowiego małego nie próbować pchnąć teraz. Ale nieeee, bo żal 🤦 a ponoć człowiek z wiekiem powinien się mądrzejszy robic

Opublikowano

I ja się zastanawiam. Mój 5211 to perelka na tle tego z Facebooka. Ale też go szanuje. Przywiązałem się do klasyka. Od nowości w jednym garażu. Muszę kiedyś w końcu tego drugiego Zetora z Czech wystawić. Może 8011 też przyciągnie czyjeś oko.

Opublikowano
13 godzin temu, jasiuhonda napisał:

To pewnie i u mnie byłeś. Jeździliście sieczkarnia krone?

Możliwe, 2 lub 3 jd rusek, fliegl, pottinger, i krone, lataliśmy w kwadracie kluczbork, syców ,wrocław ,brzeg 

Opublikowano
8 godzin temu, daron64 napisał:

Dwie sprawy mam. W wolnej chwili wymontowalem te świece płomieniowe - jedna działa (po niecałych 10sekundach pod prądem już cała spiralka czerwona fest), druga nie działa. Przy okazji pojawiły mi się pytania:

1) Czy rurki, którymi idzie paliwo na świece powinno dać się przedmuchać? Bo u mnie się nie da i zastanawiam się czy są zawalone, czy tak ma być?

2) Nie chce rozgrzebywać starej instalacji. Jakbym chciał pociagnac nowy kabel do ich zasilenia to jaki przekrój?

3) Jakiś włącznik, który będzie sam odbijał po opuszczeniu polecicie? Czy kupić zwykły starter od ciągnika?

4) Bezpiecznik (jaki?) przed włącznikiem, czy za?

Przed włącznikiem powinien znajdować się bezpiecznik. Są przekaźniki sterowane które bym polecał lub gotowe moduły świec. Bezpiecznik dobierasz do przekroju przewodu przykładowo 2,5mm2 - 20A

Opublikowano (edytowane)
16 godzin temu, Agrest napisał:

@KlimekPL

W Hassi idą takie same palce. Na jednym zacisku mocowane są na przód i tył.

Oczywiście różnią się przednie od tylnych

https://hbt.com.pl/produkt/palec-zagarniajacy-zamiennik-909008-sulky/?srsltid=Ad5pg_FO4MHf7GMIPAaA3b5rvfBiZGDR4cX-L8b7IiX3pRsixMID3rXlOO4

To chyba te? Najtańsze jakie znalazłem.

I przy okazji pytanie, jakie spulchniacze śladów najlepiej się sprawdzają?

Edytowane przez KlimekPL
Opublikowano
6 godzin temu, KlimekPL napisał:

https://hbt.com.pl/produkt/palec-zagarniajacy-zamiennik-909008-sulky/?srsltid=Ad5pg_FO4MHf7GMIPAaA3b5rvfBiZGDR4cX-L8b7IiX3pRsixMID3rXlOO4

Też kupiłem po 7zł chyba 4 lata temu.

Ale to już nie oryginał. Dość łatwo je pokrzywić, są mniej sprężyste.

Najlepszym spulchniaczem śladów jest agregat przed siewnikiem😜

Ja z hassi zdjąłem spulchniacze.

Opublikowano
46 minut temu, Belaruss820 napisał:

Coś mi się wydaje, że już tu był i był parę złotych droższy.

Postaw się na miejscu sprzedającego, co byś robił mając taką "perełkę" (zakładam że stan odpowiada opisowi)? Startowałbyś od wysokiej ceny i w razie braku kupca obniżałbyś ją co jakiś czas. Za "stówę" na razie nikt nie kupi, ale może ktoś zaproponuje cenę znacznie niższą (ale i tak dużo wyższą od ceny rynkowej) - nie każdy kupuje ciągnik "do roboty"...

Opublikowano
11 godzin temu, migacz napisał:

. Mój 5211 to perelka na tle tego z Facebooka. Ale też go szanuje. Przywiązałem się do klasyka. 

Mój to perełka napewno nie jest. Tam do zrobienia blacharka, wspomaganie i przód, więc jeszcze troszkę kasy byłoby trzeba wsadzic. Ale most przejrzany, skrzynia po kapitalce, silnik po remoncie, opony wszystkie nowe, pompa po regeneracji, a hydrauliczna nowa, także w porównaniu do tego, co potrafią wystawiać to jest żyleta 😅 Pewnie bym go opierniczyl, jakby nie to, że ojciec go nowym kupił i całe życie u nas jest.

7 godzin temu, hubertb napisał:

Przed włącznikiem powinien znajdować się bezpiecznik. Są przekaźniki sterowane które bym polecał lub gotowe moduły świec. Bezpiecznik dobierasz do przekroju przewodu przykładowo 2,5mm2 - 20A

A jaki przewód byłby odpowiedni? Sprawdzałem na 1.5 chyba, to grzał się mocno.

6 godzin temu, KlimekPL napisał:

Ja do nordstena kupowałem używki, tyle że miałem grabki i tylko do uzupełnienia musiałem kupić, bo gdzieś zgubiłem. Ale fakt, że za tanie to nie są. Jak kupowałem siewnik i z ciekawości patrzyłem na ceny, to za grabki wyszłoby ponad 3stowy za same palce. Spulchniacze też dokupiłem oryginały używane. Wydaje mi się, że to jednak powinno być z dobrego materiału, a nowe uj wie jakiej produkcji to też może być loteria. Jeszcze za poznaniaka pamiętam jak ojciec kupował jakieś, to na potęge to to pękało. 

44 minuty temu, Belaruss820 napisał:

Serio ktos tyle da?

Wiadomo, że nie. 

Opublikowano (edytowane)
13 minut temu, wlamaj1 napisał:

Postaw się na miejscu sprzedającego, co byś robił mając taką "perełkę"

na miejscu sprzedającego wylałbym sobie na łeb wiadro lodowatej wody.

Edytowane przez witejus
  • Like 1
Opublikowano

Jezeli ktos kupil kiedys ten ciagnik to nie byl mu potrzebny,a tym samym zablokowal komus dostep do niego. To tak samo jak z prowem. Biorą Ci co kombinują i nie potrzebują i maszyny po 5 latach do sprzedania jako nowe,a ten który chce sie rozwijać nie łapie sie na liste i musi kupic używane sprzęty.

• Like 3
Opublikowano
daron64 napisał:

A jaki przewód byłby odpowiedni? Sprawdzałem na 1.5 chyba, to grzał się mocno.

Jakby co to czekam na relację z montażu bo u mnie w Reni świecą była pierdolnieta, ciągle się ropa lała, kabla też brak to zaslepiłem przewód. Niby pali ładnie bez grzania ale nie zaszkodziłoby ją mieć. A właśnie w tych świecach płomieniowych jest jakiś zaworek co otwiera ropę po podaniu prądu?

daron64 napisał:

poważnie się zastanawiam czy sowiego małego nie próbować pchnąć teraz. Ale nieeee, bo żal 🤦 a ponoć człowiek z wiekiem powinien się mądrzejszy robic

Daj znać co z Twoim małym i co na to Twoja baba🫣🤭

Opublikowano (edytowane)
3 minuty temu, Grzechooo napisał:

A właśnie w tych świecach płomieniowych jest jakiś zaworek co otwiera ropę po podaniu prądu?

Niema , zaworek otwiera się pod wpływem temperatury spiralki.Podobnie jak termostat.

Edytowane przez witejus
Opublikowano (edytowane)
45 minut temu, Grzechooo napisał:

Jakby co to czekam na relację z montażu bo u mnie w Reni świecą była pierdolnieta, ciągle się ropa lała, kabla też brak to zaslepiłem przewód. Niby pali ładnie bez grzania ale nie zaszkodziłoby ją mieć. A właśnie w tych świecach płomieniowych jest jakiś zaworek co otwiera ropę po podaniu prądu?

Nie mam pojęcia, tak sobie kminilem, że coś powinno być, bo inaczej nie szłaby tam cały czas ropa? 🤷

Jutro będę w sklepie po przeguby, to zapytam jak tam świeca ile u nich. 

Sam montaż to za wiele go nie ma jak są otwory w kolektorze. Tylko ten trójnik muszę ogarnąć. Tylko ciekawi mnie czemu jedna była podłączona (o wężyk z ropa mi chodzi), a druga nic. Nawet saldu po podłączeniu. 

42 minuty temu, witejus napisał:

Zaworek otwiera się pod wpływem temperatury spiralki.Podobnie jak termostat.

A widzisz - to może wiele tłumaczyć, bo ja sprawdzałem na zimnym - zwyczajnie czy idzie to przedmuchać. Dlatego pytałem wcześniej jak to powinno być. 

45 minut temu, Grzechooo napisał:

Daj znać co z Twoim małym i co na to Twoja baba🫣🤭

W takie żarty chcesz isc? No dobra. 

Jak Cię tak to interesuje, to spytaj swojej baby, trochę Ci opowie i to nie tylko o mnie  🤭

Edytowane przez daron64
Opublikowano
7 minut temu, daron64 napisał:

bo ja sprawdzałem na zimnym

🤣 trza było od tego zacząć, jakbyś na zimnej świecy przedmuchał to świeca do wyrzucenia.

10 minut temu, daron64 napisał:

Tylko ciekawi mnie czemu jedna była podłączona (o wężyk z ropa mi chodzi), a druga nic. Nawet saldu po podłączeniu. 

A mnie dziwi czemu dwie są, zazwyczaj płomieniówka jest jedna, chyba że w jakiś dużych silnikach, w sześciocylindowych też jest jedna.Może ta druga robi za korek?

Opublikowano
24 minuty temu, Belaruss820 napisał:

Jezeli ktos kupil kiedys ten ciagnik to nie byl mu potrzebny,a tym samym zablokowal komus dostep do niego. To tak samo jak z prowem. Biorą Ci co kombinują i nie potrzebują i maszyny po 5 latach do sprzedania jako nowe,a ten który chce sie rozwijać nie łapie sie na liste i musi kupic używane sprzęty.

Różne sytuacje w życiu bywają. Jak ktoś miał pieniądze to kupił - to jego prawo, w 1991 roku przydziałów już nie było. Z Prow-em tak samo - jak ktoś ma okazję to korzysta. Tak było, jest i będzie. Świata nie naprawisz (żeby nie było - jedyne dotacje z których korzystam to dopłaty bezpośrednie, nikogo nie usprawiedliwiam, stwierdzam tylko fakty)...

Opublikowano (edytowane)
26 minut temu, witejus napisał:

🤣 trza było od tego zacząć, jakbyś na zimnej świecy przedmuchał to świeca do wyrzucenia.

A mnie dziwi czemu dwie są, zazwyczaj płomieniówka jest jedna, chyba że w jakiś dużych silnikach, w sześciocylindowych też jest jedna.Może ta druga robi za korek?

Czyli te jedna, ktoś się nagrzewa można sprawdzić tak, że normalnie grawitacyjnie podłączyć ropę, dać prąd i powinno puścić ropę?

U mnie rura od filtra wchodzi na środku kolektora od góry. W wejściu jest spirala. Od tego miejsca kolektor rozchodzi się w prawo i lewo i jest po jednej świecy - na kazda stronę 

Edytowane przez daron64
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Qwazi
      W ostatnich godzinach kończącego się 2024 roku rozpoczynamy temat pogody rolniczej i innych luźnych wątków w nowym 2025 roku. Niech nie będzie gorszy niż ten, który się kończy. Najlepszego w Nowym Roku😊
      Zapraszam stałą ekipę oraz tych wszystkich, którzy zechcą tu zajrzeć...
    • Przez superfarmer02
      Kontynuacja
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301685-znalezione-na-allegro-olx-i-nie-tylko-2024/
    • Przez valeTudo
      Jak w temacie Bylo juz o ciagnikach, dziewczynach, chlopakach,alko  itp... teraz pora pochwalic sie jak dbacie o kondycje jakie sporty uprawiacie, zaczynam
      -SW
      -treningi interwalowe
      -silownia
    • Przez shiftlk19
      Witam chciałąm się z wami podzielić poradą .... na forum są też kobiety, które dbają o siebie po kuracji antybiotykowej miałam bardzo duży problem, włosy leciały mi garściami. Od kilku tygodni  stosuję peodukty które Mnie polecla  fryzjerka która cierpi na niedoczynność tarczycy ... kazała suplementować    siarkę organiczną w skrócie nazywana MSM ponieważ Siarka wpływa na wzrost włosów, przyspieszając go, jednocześnie hamując ich nadmierne wypadanie oraz  szampon konopny z biotyną i ekstraktem skrzypu polnego od Pharmazis i wysłała po niego do Konopnej Farmacji u nas w Poznaniu tam też dostałam ta siarke bez dodatków chemiczych które moga nam zaszkodzić  !!  że do poznania  bo mieszkam pod Wągrowcem mam 60 km i mi wcale nie po drodze zamówiłam te produkty z ich strony  https://konopiafarmacja.pl/mydla-i-szampony-konopne/276-szampon-do-wlosow-z-biotyna-z-ekstraktem-skrzypu-polnego-i-konopi-400ml.html Szampon bogaty jest w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy A, B1, B2, B6, C i E, kwas fitynowy, D-pantenol i prowitaminę B5, przeznaczony do zapobiegania nadmiernemu wypadaniu włosów. Szampon przyspieszył wzrost włosów!
      włosy zaczeły mi szybciej rosnąć . Efekty są dla mnie bardzo zadowalające :))) Przestały mi wypadać włosy o jakieś 70% już po 2 tygodniach a rosły nowe po 4 tygodniach Mam mnóswto małych włosków i rośnie mi "nowa" grzywka Sama przetestowałam i moge polecić wszystkim którzy chca poprawić kondycję włosów i troszkę je zagęścić. Ale zaznaczam, że efekt jest jak się jest WYTRWAŁYM I SYSTEMATYCZNYM ! Dlaczego? Dlatego, że włosy sa martwe i cokolwiek stosując poprawiamy te "nowe włosy" :)) Więc cierpliwości

• Przez kingway
      Witam , mam pytanie jakie polecacie kamery na gospodarstwo ? Nie jestem szczerze w temacie , nie znam się na tym kompletnie ... widzę jakieś po 100-150 zł a nawet i po 50 zł . Może coś doradzicie ? Lepiej przewodowe czy bezprzewodowe ? Na kartę pamięci ? Wi-fi ? 
  • Dodaj nową pozycję...
v