Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Pany, przy okazji rozbierania kilka pytań mi się pojawiło.

1)  Zdjęcie nr 1 - jak się fachowo nazywa ta spirala w kolektorze (jest w miejscu, gdzie rura od filtra wchodzi w kolektor) Po podaniu prądu nagrzewa się.

2) zdjęcie nr 2 -  to są świece płomieniowe?  Jak je sprawdzić? Ile czasu powinien być podawany na nie prąd? Bo jak rozumiem w pozycji stacyjki przed odpaleniem powinien być podany na to (zdjęcie 1,2) prąd na kilka(naście?) sekund i wtedy palimy? Na żadnej wolnej wsuwce w żadnej pozycji stacyjki nie ma prądu. Także czy można zrobić nowy przewód, podłączyć pod jakiś oddzielny przycisk i przed odpaleniem podawać nim niezależnie od stacyjki prąd na zdjęcie 1,2? Jeśli tak to czy na ustrojstwa na obu zdjęciach powinien być podawany prąd przez taki sam czas (jaki?)?

3) zdjęcie nr 3 - do jednej ze świec widzę, że jest pociągnięty wężyk z pompy, ale do drugiej nie ma nigdzie miejsca skąd by można było ją zasilić. Czyli co - tu gdzie z głównego przewodu idzie do pierwszej świecy wstawić trójnik i pościć na te bliżej kabiny?

Nigdy nie miał z takimi pierdolami do czynienia. To ogólnie powinno być tak, że podaje na to prąd przed kręceniem - spirala z pierwszego zdjęcia nagrzewa powietrze, świece płomieniowe się nagrzewają i przekrecam kluczyk na pozycję palenia i przy kręceniu dostają z pompy natrysk ropy i dzięki temu przy kręceniu silnik dostaje ciepłe powietrze. Tak? Czy źle to rozkminiam?

IMG_20230121_140512_copy_1125x2000.jpg

IMG_20230121_141339_copy_2000x1125.jpg

IMG_20230121_141654_copy_1125x2000.jpg

Opublikowano
5 godzin temu, hubertb napisał:

Drzewko dla wyglądu to raczej nie owocowe. 

Wiesz, u kumpla w sadzie czereśniowym to w zasadzie sam pień i kilka gałęzi tak max 30cm, drzewko ma średnicę z 80cm a czereśni od ...uja, Ja w swoim ogrodzie bym chciał drzewko takie większe co daje cień  czereśni  nie musi być  aż tak dużo jak u niego.

Opublikowano
1 godzinę temu, hubertb napisał:

Tylko jak zaczniesz poprawiać siuntkę to w końcu zrobisz z niej Zetora. A zmienić dosłownie trzeba prawie wszystko. Jeśli już jest w domu i wymaga remontu to można poszaleć i coś tam poprawić. Prawda jest niestety taka że siuntka to stary złom do którego nie ma części logicznej jakości. 

Może przyjdzie taki czas że będą ładować w kontynenty i na Afrykę c360 :d 

Opublikowano
1 minutę temu, mf362 napisał:

i na Afrykę c360

Nie przejdzie. Polska już w latach 60 próbowała podsyłać ciągniki do arabów i w kraje ciepłego klimatu. Żaden ciągnik naszej rodzimej produkcji nie wytrzymywał. 

9 minut temu, Michał88 napisał:

Wiesz, u kumpla w sadzie czereśniowym to w zasadzie sam pień i kilka gałęzi tak max 30cm, drzewko ma średnicę z 80cm a czereśni od ...uja, Ja w swoim ogrodzie bym chciał drzewko takie większe co daje cień  czereśni  nie musi być  aż tak dużo jak u niego.

Aż tak nie musi to wyglądać a czereśnia może być potężna tylko kto potem oberwie owoce oprócz szpaków ? 

Opublikowano
1 godzinę temu, superfarmer02 napisał:

Sam mam 3 ursusy, robią dosyć sporo a jakoś nie robię im kapitaliki co rok. Teraz jednemu hamulce. Drugiemu trzeba wymienić atak ale on już swego czasu na siebie zapracował więc wcale mnie to nie dziwi. W jednym trzeba wymienić jeden zatrzask w skrzyni i można by wytulejowac podnośnik. Jak na średnio 100mtg rocznie nie jest to chyba dużo. 2 lata temu robiły jeszcze po 160 co jak na kilkudziesiecio konne prawie 50 letnie ciągniki uważam że jest sporym przebiegiem 

A ile razy była głowica planowana i blok? Skrzynia w emkach to inny temat. Silnik był na wodzie? Pompy jakieś lepsze czy najtańsze byle była? 

Krzychu jak czytam tu niektórych to jakieś rzeźniki na Ursusa , nawet kulke z łożyska by popsuli 🙄

Opublikowano (edytowane)

oczywista sprawa, kwestia prowadzenia. Były czasy że u dziadków się kicało po gałęziach jak wróbelek.... 

3 ciagniki i po 100mth,...  toż to szok. Ja w turze wykręcam 300 mth w rok, i tylko załadunek zboża, kilkanaście byków ( obornik, słoma i sianko), ciągnikiem pomocniczym w tym roku wykręciłem 1200 mth.

nie chciałem Cię urazić ale 100 mth to wakacje na ciągnik rolniczy, jakim by nie był. Ja Ursusa myślę pogonić bo robi aby 300 mth.

Edytowane przez Michał88
  • Like 2
Opublikowano
1 godzinę temu, daron64 napisał:

A co Ty, dziadu, już nie szukasz x34?

Ceny ...

Opublikowano

W ramach ciekawostki, 13 lat temu wykręciłem jeden zatrzask by pokazać że to nie on jest odpowiedzialny za "wyskakiwanie biegu". Wiec jeśli po to masz go wymieniać to daruj sobie. 

To niby co? Wyskakuje 4 w c-330. Wsteczne oraz 1 i 4 można wbić małym paluszkiem. A 2,3,5,6 już trzeba trochę więcej siły. 

Opublikowano
23 minuty temu, daron64 napisał:

jak się fachowo nazywa ta spirala w kolektorze

Nie ma on specjalnej fachowej nazwy jest to najzwyklejsza grzałka. Działa trochę jak spirale grzewcze w 330. 

świeca płomieniowa:

Wstaw trójnik, zasil tak jak piszesz.

13 minut temu, superfarmer02 napisał:

To niby co? Wyskakuje 4 w c-330. Wsteczne oraz 1 i 4 można wbić małym paluszkiem. A 2,3,5,6 już trzeba trochę więcej siły. 

Zatrzaski służą do pozycjonowania wodzików, za utrzymywanie biegu w przypadku siuntki i biegów 1,2,3 oraz wsteczny odpowiedzialny jest wałek i koła przesuwne. W przypadku 4 przesuwka, wałek sprzęgłowy i koło 4 biegu. 

W przypadku c30 jest podobnie. 

Opublikowano
44 minuty temu, mf362 napisał:

Może przyjdzie taki czas że będą ładować w kontynenty i na Afrykę c360 :d 

myslisz ze beda jak toyoty???
tysiace ursusow mialo po afryce jezdzic -co prawda rodem z pakistanu i za nasze pieniadze ale zawsze.

chyba nic z tego nie wyszlo. 

za komuny to chyba cos eksportowali do afryki ?? bo polonezy i duze fiaty to na bank po egipcie czy iraku jezdzily..

Opublikowano
32 minuty temu, superfarmer02 napisał:

W c330 wymieniasz sprężynkę i kulkę, na kilka lat pomaga, w ciągniku z ładowaczem często się tak dzieje.

Opublikowano
6 minut temu, jaco512 napisał:

W c330 wymieniasz sprężynkę i kulkę, na kilka lat pomaga, w ciągniku z ładowaczem często się tak dzieje.

O tym właśnie mówię, ciągnik bez tura ale swoje zrobił, nie będę teraz robił kapitaliki skrzyni jak tylko jeden bieg wyskakuje i to raz na jakiś czas jak się go nie dobije do końca 

Opublikowano
30 minut temu, jacus napisał:

tysiace ursusow mialo po afryce jezdzic -co prawda rodem z pakistanu i za nasze pieniadze ale zawsze.

za komuny to chyba cos eksportowali do afryki ?? bo polonezy i duze fiaty to na bank po egipcie czy iraku jezdzily..

No to może na Ukrainę pójdą sprzęty 

Opublikowano
34 minuty temu, jacus napisał:

Polonezy i fiaty do tej pory można spotkać w Afryce, na FB jest pełno takich zdjęć

Opublikowano
hubertb napisał:

23 minuty temu, daron64 napisał: jak się fachowo nazywa ta spirala w kolektorze Nie ma on specjalnej fachowej nazwy jest to najzwyklejsza grzałka. Działa trochę jak spirale grzewcze w 330.  świeca płomieniowa: https://www.youtube.com/embed/BiCPcqoLARU?feature=oembed Wstaw trójnik, zasil tak jak piszesz.

a u niego nie jest to zarowa ?

Opublikowano
32 minuty temu, mf362 napisał:

No to może na Ukrainę pójdą sprzęty 

Ukraińcy nie chcą tych ciągników. 

26 minut temu, superfarmer02 napisał:

Siuntek w Turcji np. sporo jest 

Więcej tam Zetorów widziałem. 

33 minuty temu, Aktywnyrolnik7245 napisał:

Polonezy i fiaty do tej pory można spotkać w Afryce, na FB jest pełno takich zdjęć

Ojciec i wujek pracowali w Libii. Opowiadają do dziś o tym jak tam było, Polonezy czy nasze ciężarówki nie wytrzymywały tam długo a rekordy biły polonezy które wypaliły gniazda zaworowe już przy 30tys. Ogólnie ten kraj odznaczał się tym że przebiegi dzienne aut musiały być duże więc na ich drogach i klimacie dobrze sprawdzały się japończyki.    

Opublikowano
superfarmer02 napisał:

W ramach ciekawostki, 13 lat temu wykręciłem jeden zatrzask by pokazać że to nie on jest odpowiedzialny za "wyskakiwanie biegu". Wiec jeśli po to masz go wymieniać to daruj sobie. 

dolny wałek pośredni

• Like 1
Opublikowano
53 minuty temu, hubertb napisał:

Ukraińcy nie chcą tych ciągników. 

Więcej tam Zetorów widziałem. 

Ojciec i wujek pracowali w Libii. Opowiadają do dziś o tym jak tam było, Polonezy czy nasze ciężarówki nie wytrzymywały tam długo a rekordy biły polonezy które wypaliły gniazda zaworowe już przy 30tys. Ogólnie ten kraj odznaczał się tym że przebiegi dzienne aut musiały być duże więc na ich drogach i klimacie dobrze sprawdzały się japończyki.    

Ten miał widać twardsze gniazda zaworowe ale nie trafił na ojca i wujka 🤭

Screenshot_2023-01-21-17-20-56-74_a23b203fd3aafc6dcb84e438dda678b6.jpg

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Qwazi
      W ostatnich godzinach kończącego się 2024 roku rozpoczynamy temat pogody rolniczej i innych luźnych wątków w nowym 2025 roku. Niech nie będzie gorszy niż ten, który się kończy. Najlepszego w Nowym Roku😊
      Zapraszam stałą ekipę oraz tych wszystkich, którzy zechcą tu zajrzeć...
    • Przez superfarmer02
      Kontynuacja
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301685-znalezione-na-allegro-olx-i-nie-tylko-2024/
    • Przez valeTudo
      Jak w temacie Bylo juz o ciagnikach, dziewczynach, chlopakach,alko  itp... teraz pora pochwalic sie jak dbacie o kondycje jakie sporty uprawiacie, zaczynam
      -SW
      -treningi interwalowe
      -silownia
    • Przez shiftlk19
      Witam chciałąm się z wami podzielić poradą .... na forum są też kobiety, które dbają o siebie po kuracji antybiotykowej miałam bardzo duży problem, włosy leciały mi garściami. Od kilku tygodni  stosuję peodukty które Mnie polecla  fryzjerka która cierpi na niedoczynność tarczycy ... kazała suplementować    siarkę organiczną w skrócie nazywana MSM ponieważ Siarka wpływa na wzrost włosów, przyspieszając go, jednocześnie hamując ich nadmierne wypadanie oraz  szampon konopny z biotyną i ekstraktem skrzypu polnego od Pharmazis i wysłała po niego do Konopnej Farmacji u nas w Poznaniu tam też dostałam ta siarke bez dodatków chemiczych które moga nam zaszkodzić  !!  że do poznania  bo mieszkam pod Wągrowcem mam 60 km i mi wcale nie po drodze zamówiłam te produkty z ich strony  https://konopiafarmacja.pl/mydla-i-szampony-konopne/276-szampon-do-wlosow-z-biotyna-z-ekstraktem-skrzypu-polnego-i-konopi-400ml.html Szampon bogaty jest w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy A, B1, B2, B6, C i E, kwas fitynowy, D-pantenol i prowitaminę B5, przeznaczony do zapobiegania nadmiernemu wypadaniu włosów. Szampon przyspieszył wzrost włosów!
      włosy zaczeły mi szybciej rosnąć . Efekty są dla mnie bardzo zadowalające :))) Przestały mi wypadać włosy o jakieś 70% już po 2 tygodniach a rosły nowe po 4 tygodniach Mam mnóswto małych włosków i rośnie mi "nowa" grzywka Sama przetestowałam i moge polecić wszystkim którzy chca poprawić kondycję włosów i troszkę je zagęścić. Ale zaznaczam, że efekt jest jak się jest WYTRWAŁYM I SYSTEMATYCZNYM ! Dlaczego? Dlatego, że włosy sa martwe i cokolwiek stosując poprawiamy te "nowe włosy" :)) Więc cierpliwości

• Przez kingway
      Witam , mam pytanie jakie polecacie kamery na gospodarstwo ? Nie jestem szczerze w temacie , nie znam się na tym kompletnie ... widzę jakieś po 100-150 zł a nawet i po 50 zł . Może coś doradzicie ? Lepiej przewodowe czy bezprzewodowe ? Na kartę pamięci ? Wi-fi ? 
  • Dodaj nową pozycję...
v