Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Ja jej piszę to, co myślę i dlaczego tak a nie inaczej. Nie namawiam na zakup ciągnika. Nie polecam konkretnego ładowacza. Jeśli o to zapyta to też napiszę jaki i dlaczego. A dziewczyna ma i c330 i c360, więc może moje posty jej się do czegoś przydadzą. 

Co prawda moja c330 jest lekko zmodernizowana, ale też pracuje dużo więcej niż 70 bel słomy i 100 siana, czy 10 rozrzutników obornika

Edytowane przez Qwazi
Opublikowano
8 godzin temu, 12Pafnucy napisał:

Jak tam Marcin?

Powiekszyles areał?

Po ile tam ha?

Jeszcze nie , 

Opublikowano
Desperado napisał:

No właśnie, na tym forum jest ten problem że nie doradzą do tego co kto ma i co chce, tylko cholera jasna w dziąsło szarpana jakieś wymiany na uj wie co i psia jego mać, bo ja takie mam to tylko takie. xD Jak wy namącicie kobicie o wielkich wydatkach, to ona nigdy tego nie kupi i zapierdyli chłopa w tri miga,   :D a cwaniaczki liczycie że szybko zostanie wolna? dużym biuścikiem skusiła?   :P    xD

a ja nie wierzę że w ogóle kupi... już przyczepę jak i jeden... kupowała 🤭

Desperado napisał:

Jak się wkurzę to namówię Pafnucego żeby dał jej swojego Zetora już z turem i dopiero będzie wam wszystkim łyso.   :P

👍🤪

• Like 1
Opublikowano
1 godzinę temu, slawek74 napisał:

a ja nie wierzę że w ogóle kupi... już przyczepę jak i jeden... kupowała 🤭

👍🤪

Kasa jest. Książę coś nie wspomina to ja nie będę przypominać. Inwestycje u mnie to ciężki temat. Z której strony nie spojrzeć to się nie opłaca. 

Opublikowano
3 minuty temu, slawek74 napisał:

sle Ty tylko narzekasz to po co inwestować 🤦🙆‍♂️

W coś muszę pieniądz utopić. Zamarzył sobie nowy płot. Bramy po 6m. Wielkie to i niepotrzebne dla mnie ale chciał to ma

Opublikowano
4 minuty temu, malaczarna napisał:

W coś muszę pieniądz utopić. Zamarzył sobie nowy płot. Bramy po 6m. Wielkie to i niepotrzebne dla mnie ale chciał to ma

Nie powinnaś się nawet tłumaczyć.

Masz ochotę to kupujesz. 

Kilka rad dostałaś. Wybór powinien być łatwiejszy.

• Like 8
Opublikowano

Tak dumam z  tym cyklopem i melioracją a to nie będzie tak że jak u siebie wyczyszcze a po sąsiedzku dalej będzie rów zamulony to woda będzie u mnie się zbierać i w sumie dalej będę miał mokro na polu ? 

Opublikowano
5 minut temu, Janeczko napisał:

Tak dumam z  tym cyklopem i melioracją a to nie będzie tak że jak u siebie wyczyszcze a po sąsiedzku dalej będzie rów zamulony to woda będzie u mnie się zbierać i w sumie dalej będę miał mokro na polu ? 

Jest również szansa (zależy od ukształtowania powierzchni) że woda będzie się zbierać na mniejszej powierzchni i to przy granicy z sąsiadem, co spowoduje że będzie miał również problem i skłoni go do działania, albo oskarży cię o zalanie pola😉

Opublikowano

Rów do samego ujścia odpada, czyli mam rów na polu żeby zbierał wodę ale w sumie przez zamulenie słabo ja zbiera i w sumie nic nie zrobię z tym żeby było lepiej ? Akcja z sąsiadami żeby się złożyć itd odpada bo część z nich to doplatowcy a dla części nic nie trzeba.

Problem z roku na rok coraz gorszy ostatnio pod koniec maja nawet się topilem z rozsiewaczem niby woda nie stoi na polu ale jest strasznie grząsko 

Opublikowano
14 minut temu, Janeczko napisał:

Rów do samego ujścia odpada

Czyli daj sobie spokój z tym czyszczeniem. Jak nie zrobisz do głównego ujścia to i tak będzie z tego jeden wielki UJ..... Albo cały albo wcale. 

Opublikowano

A jak przy okazji wyloty pozatykasz lub uszkodzisz to wdzięczności nie spodziewaj się . Grunt jak spółka wodna działa ,zgłaszasz awarię i zrobione ,może nie na jutro ,ale zrobione . Tylko tam mowa nie o 20 zł od hektara tylko np x 3 . Ale cię prawie nic nie obchodzi ,a na pewno nie zabawa w ciuciubabkę i poszukiwanie dren , Koparkowy ma tak wprawne oko że i mapy nie potrzebne ,ani niwelatory .

Opublikowano

Jak nie masz możliwości zrobić tego na spółkę z sąsiadami, to zrób na swoim polu studnię chłonną na drenie albo za pomocą koparki łańcuchowej wstaw ze 2-3 odcinku drenażu do takiej studni, na kilka lat będzie spokój.

koparkę łańcuchową można wypożyczyć od firm, co kładą światłowody czy kable energetyczne

Opublikowano

woda z grom jakiego obszaru ,to nie przydomówka że 500 l na dzień rozprowadzi  ,jakoś jestem sceptyczny ,chyba że wody gruntowa blisko ,i jakoś to odbierze . Ale to ja nie wiem ,u mnie czyszczą główne rowy nawet na obszarze tych co nie płacą ,by wodę odebrało od płatników .

Opublikowano
28 minut temu, kizak napisał:

woda z grom jakiego obszaru ,to nie przydomówka że 500 l na dzień rozprowadzi  ,jakoś jestem sceptyczny ,chyba że wody gruntowa blisko ,i jakoś to odbierze . Ale to ja nie wiem ,u mnie czyszczą główne rowy nawet na obszarze tych co nie płacą ,by wodę odebrało od płatników .

Nie wiem jak u Ciebie ale u nas miejscowość należy do spółki i też byli tacy co nie płaci w końcu zostali scignieci do zapłaty i to nawet z przed kilku lat. Tak mi się wydaje że jak wieś należy do spółki to mają obowiązek. 

Opublikowano

studnia na 4 betony do 3,5 tys l wody - to, co ma na fotkach spokojnie zbierze i rozprowadzi, a jak nie ma spółki wodnej i z sąsiadami nie idzie współpracować, to nie ma innego wyjścia

Opublikowano

U mnie nie ma żadnych drenaży nie ten region kraju, spółki żadnej nie ma po prostu kiedyś ludzie kosili rowy i nie było problemu a teraz każdy ma to w D*pie więc są zamulone co za tym idzie woda wolno odprowadzana jest. Spróbuję wynająć głębosz żeby głęboko ruszył może lepiej będzie woda wsiąkać.

Tak ogólnie to mam lekka ziemię z kamieniami a nie czarnoziem żeby wchodzić w grubsza inwestycje 

Opublikowano
7 minut temu, Janeczko napisał:

U mnie nie ma żadnych drenaży nie ten region kraju, spółki żadnej nie ma po prostu kiedyś ludzie kosili rowy i nie było problemu a teraz każdy ma to w D*pie więc są zamulone co za tym idzie woda wolno odprowadzana jest. Spróbuję wynająć głębosz żeby głęboko ruszył może lepiej będzie woda wsiąkać.

Tak ogólnie to mam lekka ziemię z kamieniami a nie czarnoziem żeby wchodzić w grubsza inwestycje 

Jak głęboki rów to ja bym się pokusił tam gdzie najbardziej mokro wpakować wąż drenażowy tylko nie głęboko i tak żeby nie wyrwać jakąś maszyną i odprowadzić to do tego rowu. Tylko odpływ w rowie musiał by być sporo wyżej od dna. Może coś by poszło. 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
  • Dodaj nową pozycję...
v