Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

@Janeczko

A czemu tak myślisz? 

U nas było sporo pgrow. W wiosce obok była siedziba calego kombinatu, to pod niego podlegało chyba 6pgrow położonych na terenie tylko mojej gminy, a nie wiem czy coś z ościennych też pod nich nie podpadalo. Jak to wszystko walnęło, to ziemia leżała odłogiem. Ze zwykłych rolników mało kto kupował. Część używała na dziko ziemi i chyba myśleli, że tak będzie zawsze. Dopiero po wejściu do unii obcy pokupowali/podzierzawili wszystko i się pokończyło.

Teraz takich spółek, których ziemia idzie w tysiące ha, to mamy w najbliższej okolicy chyba 5. 

Indywidualnych rolników, którzy mają >100ha jest w gminie może ze 3-4. Jeden - najwiekszy - ma jeszcze firmę i od kiedy pamiętam był bogaty. Tylko pole - zadnej chodowli. Teraz oddał chyba 200 ha w dzierżawę dla tych od pyrow. Drudzy rypia cała rodzina, mieli dzierżawy, które wykupili -  bydla od uja, kredytów jeszcze więcej.  Trzeci to takie rodzinne gospodarstwo i u nich to jeszcze do niedawna głównym ciągnikiem był niebieski MTZ. Ale oni mogą mieć delikatnie poniżej 100 + bydło.

A czwarty to stary samorządowiec, który cały czas pracuje, syn pracuje, ziemi nakupowane, część obsiewane, żadnej hodowli.

Takich 50-100 ha to też myślę, że jest nie więcej jak 10(bliżej 5 - z tych, ktorych znam).

Ja to tam wiesz - 30ha, to działkowiec. 

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, daron64 napisał:

Dobra trzymajcie kciuki - idę robić zdjęcia tych gratów wszystkich. Wyjdzie ponad 100 zdjec

Darek ty powinieneś założyć sobie odrębny temat. Wtedy będzie można w każdej chwili wejść i zobaczyć co tam masz, bo w tym temacie to zaraz ginie

Edytowane przez KlimekPL
  • Like 1
Opublikowano

Tak naprawdę z tego wszystkiego, to warte uwagi, moim zdaniem to są te części do skrzyni, walki od krajzegi i czegoś jeszcze. No i to by było narazie na tyle. Tam jeszcze w jednym pomieszczeniu mam trochę złomu, ale to już myśle w przyszłym sezonie zimowym dopiero.

W ogóle tak te graty do skrzyni patrzę to (nie licząc rdzy) koło od zwolnicy jest, w bdb stanie, parę kół wygląda na nieuzywane, dwa wałki wyglądają na bdb stan i tak jak liczyłem sobie te lepsze koła po 70zl, reszta po 20- 30, walki lepsze (główne)po 80, reszta po 30-40, koło zębate zwolnicy napisałem 350 (nowy chinol 700, lepsze ponad tysiaka), oba sprzęgła 300, wszystko oczywiście do negocjacji, to kurde wychodzi ponad tysiaka. No i teraz nie wiem - wydaje mi się dużo za dużo. Ale z kolei jak wycenić koło, kotre jest pordzewiałe (nie ma jakichś strasznych wrzerow, bo to wszystko pod dachem leżało) jak wygląda na nieuzywane (albo naprawdę bardzo mało używane) a nowe kosztuje 300zl. To te 20pare % ceny czy to jest tak dużo? 

Opublikowano (edytowane)

Dzisiaj na olx widziałem na sprzedaż proxime bodajze z 2019r z przebiegiem niewiele ponad 100mtg i gość pisze że możliwa zamiana na zetora 7211😂

Edytowane przez krilan06
  • Haha 3
Opublikowano
9 godzin temu, krilan06 napisał:

Dzisiaj na olx widziałem na sprzedaż proxime bodajze z 2019r z przebiegiem niewiele ponad 100mtg i gość pisze że możliwa zamiana na zetora 7211😂

Może zobowiązania trzeba spłacać, a robić czymś też trzeba?

8 godzin temu, jasiuhonda napisał:

w dobrym stanie

8 godzin temu, jasiuhonda napisał:

Silnik trochu trza podreperować i sprzeglo zrobić. 

Jak tak wszyscy określają "dobry stan" to strach gdzieś dalej w kraj za sprzętem jechać

Pany, takich rzeczy w takim miejscu raczej się nie spawa, prawda?

IMG_20230117_151636_copy_2000x1125.jpg

IMG_20230117_151701_copy_1125x2000.jpg

• Like 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Qwazi
      W ostatnich godzinach kończącego się 2024 roku rozpoczynamy temat pogody rolniczej i innych luźnych wątków w nowym 2025 roku. Niech nie będzie gorszy niż ten, który się kończy. Najlepszego w Nowym Roku😊
      Zapraszam stałą ekipę oraz tych wszystkich, którzy zechcą tu zajrzeć...
    • Przez superfarmer02
      Kontynuacja
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301685-znalezione-na-allegro-olx-i-nie-tylko-2024/
    • Przez valeTudo
      Jak w temacie Bylo juz o ciagnikach, dziewczynach, chlopakach,alko  itp... teraz pora pochwalic sie jak dbacie o kondycje jakie sporty uprawiacie, zaczynam
      -SW
      -treningi interwalowe
      -silownia
    • Przez shiftlk19
      Witam chciałąm się z wami podzielić poradą .... na forum są też kobiety, które dbają o siebie po kuracji antybiotykowej miałam bardzo duży problem, włosy leciały mi garściami. Od kilku tygodni  stosuję peodukty które Mnie polecla  fryzjerka która cierpi na niedoczynność tarczycy ... kazała suplementować    siarkę organiczną w skrócie nazywana MSM ponieważ Siarka wpływa na wzrost włosów, przyspieszając go, jednocześnie hamując ich nadmierne wypadanie oraz  szampon konopny z biotyną i ekstraktem skrzypu polnego od Pharmazis i wysłała po niego do Konopnej Farmacji u nas w Poznaniu tam też dostałam ta siarke bez dodatków chemiczych które moga nam zaszkodzić  !!  że do poznania  bo mieszkam pod Wągrowcem mam 60 km i mi wcale nie po drodze zamówiłam te produkty z ich strony  https://konopiafarmacja.pl/mydla-i-szampony-konopne/276-szampon-do-wlosow-z-biotyna-z-ekstraktem-skrzypu-polnego-i-konopi-400ml.html Szampon bogaty jest w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy A, B1, B2, B6, C i E, kwas fitynowy, D-pantenol i prowitaminę B5, przeznaczony do zapobiegania nadmiernemu wypadaniu włosów. Szampon przyspieszył wzrost włosów!
      włosy zaczeły mi szybciej rosnąć . Efekty są dla mnie bardzo zadowalające :))) Przestały mi wypadać włosy o jakieś 70% już po 2 tygodniach a rosły nowe po 4 tygodniach Mam mnóswto małych włosków i rośnie mi "nowa" grzywka Sama przetestowałam i moge polecić wszystkim którzy chca poprawić kondycję włosów i troszkę je zagęścić. Ale zaznaczam, że efekt jest jak się jest WYTRWAŁYM I SYSTEMATYCZNYM ! Dlaczego? Dlatego, że włosy sa martwe i cokolwiek stosując poprawiamy te "nowe włosy" :)) Więc cierpliwości

• Przez kingway
      Witam , mam pytanie jakie polecacie kamery na gospodarstwo ? Nie jestem szczerze w temacie , nie znam się na tym kompletnie ... widzę jakieś po 100-150 zł a nawet i po 50 zł . Może coś doradzicie ? Lepiej przewodowe czy bezprzewodowe ? Na kartę pamięci ? Wi-fi ? 
  • Dodaj nową pozycję...
v