Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
8 godzin temu, konteno napisał:

sory, literówka miało być szaro czerwone 

te wtyczki dobre ? tzn nie pourywane/popękane te uszy co śrubki trzymają wkład w obudowie? dziś na złomie 16A wpadło to wyłamane te wklęśniecia z otworami przy śrubkach

Nie rozbierałem ich. Gniazdo wydaje się całe, jedna wtyczka też - ręką szarpałem za bolce to wkład się trzyma, a ta co wkład wyjęty, to miejsce na strubke i w obudowie i we wkładzie wygląda ok.

Jak coś, to moje w Ornecie na zlomie będą do znalezienia 😅

Opublikowano

nie dajcie sie robić w uja 

zmieniajcie agentów jak tylko coś o podwyżkach mówią ....

ja zmieniłem to na 2 litrowe auto 340 zł zapłaciłm 

można? można 

a u starego 500 mało było 

Opublikowano
32 minuty temu, jedrus2020 napisał:

Siema. Ile płacice OC za 360. Ta co my mamy jest jeszcze na ojca i wczoraj mi przyszło 100 zl Tyle zdrożało?

Idź do agenta, na listach najczęściej zawyżają stawki i to czasami 2krotnie, mnie straszyli na auto 1500, a po wizycie wyszo 600

Opublikowano
39 minut temu, jedrus2020 napisał:

Siema. Ile płacice OC za 360. Ta co my mamy jest jeszcze na ojca i wczoraj mi przyszło 100 zl Tyle zdrożało?

Tak czasem wysyłają. Mi też jednego roku przyszedł list, że mogą wznowić za 100 (gdzie rok wcześniej było 50pare zł). Z początku też myślę "ale k**wa podrożało", ale poszedłem do agenta, gdzie zawsze ubezpieczam i powiedziałem, żeby mi wyliczyli OC, bo mi przysłali za stówkę, to pani przeliczyła i wyszło jak rok wcześniej (to samo towarzystwo). Pytam jej, to po co oni tam wysyłają takie zawyżone kwoty, liczą że ktoś nie sprawdził? A ona, że najwyraźniej tak. Teraz ubezpieczalem dwa zetorki to chyba po 59zl każdy.

8 minut temu, pawel885 napisał:

ja zmieniłem to na 2 litrowe auto 340 zł zapłaciłm 

Ja teraz jedno auto ubezpieczalem, to nawet nie patrzyłem ile samo oc, ale za oc + pełne AC (aso) + nnw + assistance (taki lepszy - w kraju 600km, za granicą 500, auto zastępcze itd) wyszło mi 1820zl (przy jednorazowej wpłacie) Auto 2.5L.

W lutym wychodzi mi drugie auto (2.0), gdzie samo oc, to wtedy zobaczę, ale zawsze chyba mi wychodziło właśnie koło 500zl. 

Opublikowano

I jak ktoś się chwali że ma ponad dwulitrowe auto za 300zl to niech jeszcze poda adres meldunku. Bo inne są stawki pod Warszawą a inne w Pipidowie Dolnym. Ja jako że mieszkam pod stolicą to za auto volvo 2,4l zapłaciłem 640zl przy pełnych zniżkach a agenta mam zaufanego który zawsze znajdzie mi najtańszą ofertę 

• Like 1
Opublikowano

Słuchajta wraca do mnie po raz kolejny temat żmijki do silosu 10m. Postawiłbym pionową bo chyba to będzie łatwiejsze i tańsze, bo skośna musiałaby mieć z 18 metrów (14m okazala sie być za krótka, kąt był bardzo ostry). A taka długość to już gigantyczna konstrukcja trudna do wypoziomowania. I teraz kwestia taka, że szukam budżetowego rozwiązania, wydajność nie musi być szałowa, jedynie potrzebuje rzetelnej gwarancji i opinii że prawidłowo ustawiona się nie spieprzy. Ta którą kupiłem miała teflonowe tulejki które się stopiły podczas pracy, zrobił się luz na łączeniach w wyniku czego urwało jedną śrubę łączącą ślimaki. Teraz wszystkie tuleje kwalifikują się do wymiany bo wszystkie szlag trafił. Wytrzymała 15 ton. Możliwe że była nieidealnie wypoziomowana dlatego muszę postawić pionową, w miare solidnie wykonaną która posłuży. Wydajność nie musi być wysoka, ważne aby w ogóle przerzucała. Ktoś z was poleci coś dobrego?

Opublikowano

Jeśli chodzi o ubezpieczenie to chodzę do CUK bo mają dużą ilość ubezpieczycieli i zawsze znajdą gdzieś taniej. Ojciec chodził zawsze do "znajomej" co miała 3-4 firmy i płacił na samochodzie z 100 parę zł więcej. A co do lokalizacji to fakt ma dużo do znaczenia ale i wiek kierowcy, pojazd itd itd

Opublikowano (edytowane)
51 minut temu, KlimekPL napisał:

Słuchajta wraca do mnie po raz kolejny temat żmijki do silosu 10m. Postawiłbym pionową bo chyba to będzie łatwiejsze i tańsze, bo skośna musiałaby mieć z 18 metrów (14m okazala sie być za krótka, kąt był bardzo ostry). A taka długość to już gigantyczna konstrukcja trudna do wypoziomowania. I teraz kwestia taka, że szukam budżetowego rozwiązania, wydajność nie musi być szałowa, jedynie potrzebuje rzetelnej gwarancji i opinii że prawidłowo ustawiona się nie spieprzy. Ta którą kupiłem miała teflonowe tulejki które się stopiły podczas pracy, zrobił się luz na łączeniach w wyniku czego urwało jedną śrubę łączącą ślimaki. Teraz wszystkie tuleje kwalifikują się do wymiany bo wszystkie szlag trafił. Wytrzymała 15 ton. Możliwe że była nieidealnie wypoziomowana dlatego muszę postawić pionową, w miare solidnie wykonaną która posłuży. Wydajność nie musi być wysoka, ważne aby w ogóle przerzucała. Ktoś z was poleci coś dobrego?

ja bym zainwestował w używany podajnik kubełkowy, przy tej samej mocy silnika lepsza wydajność

https://www.olx.pl/d/oferta/podajnik-kubelkowy-pk20-przenosnik-kubelkowy-CID757-IDSCKOS.html#eb9b27a08a;promoted

Edytowane przez jahooo
  • Thanks 1
Opublikowano

2 godziny temu, KlimekPL napisał:

I jak ktoś się chwali że ma ponad dwulitrowe auto za 300zl to niech jeszcze poda adres meldunku. Bo inne są stawki pod Warszawą a inne w Pipidowie Dolnym. Ja jako że mieszkam pod stolicą to za auto volvo 2,4l zapłaciłem 640zl przy pełnych zniżkach a agenta mam zaufanego który zawsze znajdzie mi najtańszą ofertę 

Ja za 3,5 litra   MB  zapłaciłem   630  zł 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
  • Dodaj nową pozycję...
v