Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, ZetorMisio napisał:

https://m.olx.pl/d/oferta/agregat-przedsiewny-5m-skladany-CID757-IDTKmhD.html?reason=hp|observed

120 KM poradzi sobie w nim? Czy szukać mniejszego? Cena wydaje się ok.

Znajomy ma podobny i 1224 eksportowym zapiernicza aż milo

2 godziny temu, KlimekPL napisał:

@daron64 co to za opryskiwacz i czy ogolnie jesteś z niego zadowolony? Ma pełną hydraulike i kompa? Ja też chcę zmienić swojego Burego 400/12 na coś wydajniejszego i generalnie to w głowie mam bitwę pomiedzy zawieszanym a ciąganym. Ten pierwszy o pojemności powiedzmy 1500l byłby sprytniejszy i w sam raz do mojego ciągnika, bo pola mam porozrzucane w kawałkach od 0,5ha do 4ha. Z drugiej strony taki ciągany 3000 pozwoli teoretycznie zaoszczędzić na czasie, bo za jednym razem przygotuje mieszaninę na większy areał. Tylko ze pierniczenia się z manewrowaniem będzie więcej i na niektórych polach to więcej nagniote niz opryskam.

No i oczywiście hydraulika i komputer obowiązkowo żebym nie musiał sie martwić dawkowaniem na swoich nierównych kawałkach. 

Powiem Ci po sezonie czy jestem zadowolony. Historia w skrócie - miałem po ojcu zwykły polski 400l. Kupiłem tego (hardi 1000L, 12m, bez kompa, lance ręcznie rozkładane, rozdzielacz zwykły stalocisnieniowy 3 sekcyjny). Kupiłem go po sezonie od handlarza, to tylko sprawdziłem - wszystko działało. Następnego roku go odpaliłem - rozdzielacz cały ciekł i pompa pulsowała. Rozdzielacz z grubsza uszczelnilem, ale pompa dalej wariowała. Co roku przekładałem - za rok, za rok, za rok aż dopiero teraz się zebrałem i zmieniłem pompę. Stara sprzedałem, kupiłem udorowska, parę nowych przewodów - opryskiwacz ożył. W jednym miejscu mi dalej rozdzielacz cieknie, ale to detal. Wszystkie regulacje działają, manometr działa, zawór działa (na małym ciśnieniu ~2, skacze wskazówka, ale nic nie pulsuje, na 3 już ok). 

Sąsiad ma takiego, tylko mniejszego (600l, inna pompa), to chwali. Kolega miał taki, tylko z hydraulicznymi lancami, to na 100ha zapierniczal bardzo długo bezawaryjnie, teraz zmienił na ciągany (też hardi). 

Na minus - KOSMICZNE ceny oryginalnych części. Pewnie we wszystkich markowych tak jest, ale jak się człowiek przesiada z jakiegoś zwyklaczka na polskich podzespołach, to można doznać szoku.

W porównaniu do polskiego to przepasc. Ten hardi ma pewnie ze 30pare lat najmniej, a wszystkie sprężyny, zatrzaski, malowanie - bajka. W kilku takich newralgicznych miejscach trochę mi farba zlazi, ale tak delikatnie. Lance ciężkie, wszystko sztywno chodzi.

U sąsiada troszkę plastiki już dostały w d*pę, tzn patryczki od sekcji i kołpaki od dysz - taki rozlalzy się zrobił ten plastik, że w rękach pękał. Mój chyba albo młodszy, albo był garażowany, to plastiki w bdb stanie. 

Osobiście chciałem jak najprostszy - bo to jednak wiekowe już mimo wszystko. A mam działki, że nawet jakbym wszystko naraz miał obsiane, to na 3opryskiwacze załatwiam całość, wszystko regularne prostokąty, a sekcje jak zamykam z 5 razy na sezon któraś, to max.

Koniec końców to za opryskiwacz od handlarza dałem 2800z transportem. Pompę sprzedałem za 800. Nowa (udor Zeta 100) kupiłem za 1850zl (do pompy hardiego zestawy naprawcze ponad 2k), do tego parę przewodów i jakieś drobiazgi, to gdzieś wyszło wszystko ~4tys. Jeszcze muszę troszkę przyłącza przerobić, zrobić mu atest, to liczę, że ostatecznie gdzieś 4.5k wyjdzie wszystko.

Edytowane przez daron64
Opublikowano
21 minut temu, mirro napisał:

Pierwszy, stojący i widać, że coś mu sprzedaż nie idzie, do tego bardzo mały przebieg, coś tam na rzeczy jest.

Drugi, widać sesja fotograficzna była, to też od handlarza, ja za 10 letniego Forda 50 tys bym nie dał.

Opublikowano
6 godzin temu, robi57362 napisał:

ja to wciąż żyje cenami z przed kilku lat gdzie za mtz z 99 r z 3200 mth zapłaciliśmy 28 tys , to porównując do ceny tego z ogłoszenia ile teraz warty 50tys?😯 a do tego tur warty 15 chore ceny

pamietam gdy na gielde przywiezli nowego pronara za 25 tysiecy, tylko kotry to byl rok nie pomne..

29 minut temu, ZetorMisio napisał:

oryginalny ale w stanie wskazujacym na spozycie tysiecy, jesli nie dziesiatek  tysiecy hektarow...

Opublikowano
29 minut temu, mirro napisał:

A co ja mogę. Wybieram auto po kolorze, a skoro pierwszy jest identyczny jak mój to wybieram srebrny😁

Tylkk w pierwszym nie zgadza się przebieg z ceną🤣

Ja 3 latka kupiłem z przebiegiem powyżej 100tys km.

No i jak już się za fordem się rozglądasz to powiedz mi czemu benzyna a nie diesel.

Pytam bo strasznie mnie na edge ciągnie, też przewaga ecobost 2.0, a jakoś bardziej diesel mnie przekonuje.

No i jednak wersja Europa, a nie USA czy Kanada

Opublikowano (edytowane)
12 minut temu, Agrest napisał:

No i jak już się za fordem się rozglądasz to powiedz mi czemu benzyna a nie diesel.

A bo żona na benzynie całe życie jeździ i jeszcze jej się pomyli na stacji.😂 Już mi kiedyś diesla chciała tak zatankować . A to 2,0 to nie lepsze od 1.5 z tymi wynalazkami? O benzynie mówię. Chciałem jej ML kupić ale Merc jej sie nie widzi.

Edytowane przez mirro
Opublikowano

Ja pewno nigdy za 1,5 bym się nie rozejrzał mając 2,0 do wyboru

Opublikowano
Przed chwilą, Pafnucy12 napisał:

Kuga nie jest duża.

Jak dla kogo, ja akurat lepiej czuje się w tych mniejszych 

Przed chwilą, radekz200 napisał:

Jeszcze nie kupiłeś tego samochodu?

Nie, dalej gdybam

Może gdyby nie te śmieszne silniczki to łatwiej byłoby podjąć decyzję

Póki co zacząłem temat kostki, na oko jakieś 160m2 do ułożenia, krawężniki już czekają 

Ogólnie to nie ma pośpiechu, jest czym jeździć, a teraz już ciepło się robi, to kupie i przez pół roku będzie stał, bo motorem będę jeździł 

Opublikowano
konteno napisał:

a tłoki nie porysowane były ? uszczelniacze zmieniałeś i olej w pompie ? ona korbowodowa a nie krzywkowa to bardziej wymagająca

ostatnim razem jak ją rozbierałem to były wysypane zaworki i przez to sklepana głowica I już sobie odpuściłem, nie lubię rzeźbić w 💩

Opublikowano
2 godziny temu, mirro napisał:

stacji.😂 Już Chciałem jej ML kupić ale Merc jej sie nie widzi.

To już dużą kolubryna.

Może GLA?

Opublikowano
1 godzinę temu, bratrolnika napisał:

Ogólnie to nie ma pośpiechu, jest czym jeździć, a teraz już ciepło się robi, to kupie i przez pół roku będzie stał, bo motorem będę jeździł 

Właśnie a w garazu stoi juz ze dwa lata nie jeżdżona CBR125.  Może by w tym roku co odpalił.😂Tylko trza by do serwisu jakiego bo coś go zalewa.

Opublikowano
Przed chwilą, Agrest napisał:

Może GLA?

GLE ostatnio jeździłem w benzynie. W trybie sport wszystkie psy we wsi zabijały sie o budy bo tak strzela w wydech🤣 

• Like 1
Opublikowano
mirro napisał:

Właśnie a w garazu stoi juz ze dwa lata nie jeżdżona CBR125.  Może by w tym roku co odpalił.😂Tylko trza by do serwisu jakiego bo coś go zalewa.

Albo sprzedać jakiemuś banankowi. 😉

Opublikowano
30 minut temu, daron64 napisał:

cały czas obserwuje temat tych ciągników i czasami ja też się za głowę łapie, mi aktualnie marzy się 1046 z turem lub jakiś fendt 308-312 wiadomo ihc będzie tańszy ale fajnie by coś mieć ze skrzynią 40tką bo czasami daleko się jeździ  

1 minutę temu, Grzechooo napisał:

cena adekwatna do stanu.

nie adekwatna, stoi jeszcze jeden za ok 30 tys a doprowadzić go do stanu tego za 30tys będzie o wiele  większa niż 10 tys  

Opublikowano
25 minut temu, mirro napisał:

U mnie trochę większa pojemność dostępna do użytku 

23 minuty temu, konteno napisał:

bo i pod maską nie trzeba tyle co w dużym 

Na przykładzie golfa i polo widziałem ile zmienia dodatkowe 100kg auta na ten sam silnik

Na moje jazdy duże auto nie potrzebne, w większości jeżdżę sam, mniejszym i łatwiej zaparkować, i wymanewrować, a na jaki dalszy wypad to te parę godzin to i się mniejszym da radę

No i inaczej jedzie 200KM w kompakcie, a inaczej ta sama moc w dużym suvie 

• Like 1
Opublikowano
14 minut temu, igor10246 napisał:

cały czas obserwuje temat tych ciągników i czasami ja też się za głowę łapie, mi aktualnie marzy się 1046 z turem lub jakiś fendt 308-312 wiadomo ihc będzie tańszy ale fajnie by coś mieć ze skrzynią 40tką bo czasami daleko się jeździ  

nie adekwatna, stoi jeszcze jeden za ok 30 tys a doprowadzić go do stanu tego za 30tys będzie o wiele  większa niż 10 tys  

A 956Xl może się wypowiesz?

Jakaś opinia ogólna?

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
  • Dodaj nową pozycję...
v