Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

No ja też nie widzę żeby za szybkiej trójce 5211 dał radę w 3 Skibach na odpowiednią głębokość. 

Ten pół bieg masz pneumatyczny? Sprężarka nom stop chodzi ?

6211/7211 i Proxima 

Screenshot_2023-03-11-09-14-43-181_com.android.chrome.jpg

Opublikowano
3 minuty temu, Desperado napisał:

Nie mam pojęcia jak to jest, jednak tak orzą i to wcale nie szybko, w każdym razie mój na 3-ce nie jedzie, on normalnie zapierd*la i nie ma mowy żeby tym orać na trójce.

Wszystko się zgadza - masz skrzynię taką jak w czterocylindrowych i być może szybsze przełożenie na zwolnicach - jaką prędkość masz na obrotomierzu przy obrotach 2200 - 25 czy 30 km/h? Ja swoim 5211 trzyskibowym pługiem na "trójce" orałem bez problemu ( dodatkowo ciągałem  dociążone wałki strunowe z agregatu) ale skrzynia biegów jak w sześćdziesiątce, ziemia około czwartoklasowa i orka siewna czyli 18 - 20 cm. Orka zimowa też na "trójce", bez wałków, trochę głębiej ale max 25 cm - głębiej nie można...

Opublikowano (edytowane)

Po wymianie tych plastikowych pierścieni/sprzęgiełek na nowe  - taki luz między jednym talerzem, a drugim. Chyba akceptowalnie? Olej wszędzie jest, to na wiosnę jeszcze zostawię, bo w sumie tylko 4rozsiewacze będę miał do wysiania, a potem i tak od spodu trochę chce rdzę poczyscic i zabezpieczyć, to wtedy powymieniam wszędzie. Jak nigdzie żadnych luzów pod ręką nie czuć, to jest sens rozbierać przekładnie i profilaktycznie wymienić wszystkie łożyska? Czy jak chodzi ok, to sobie roboty nie szukać? 

Zęby w głównej przekładni też chyba nie wyglądają źle

IMG_20230311_134251197.jpg

Edytowane przez daron64
Opublikowano (edytowane)
7 godzin temu, tytanowyJanusz napisał:

Tego tyrali w lesie

Przy sprzedaży nawet nie wspomną że choć raz był w lesie na grzybach.   :P

7 godzin temu, konteno napisał:

mnie to pachnie traktoriadą 😁

Też bym to obstawiał, tam pełno takich z wyciągarkami z tyłu.    :D

Edytowane przez Desperado
Opublikowano

Pewnie tak. Mój ojciec przeżywa jakiś kryzys egzystencjonalno-decyzyjny. Sprzedał trochę złomu i chce kupić trochę złomu. Bo będzie to remontował i "usprawniał". ;) 

13 minut temu, soltys48 napisał:

Na tych sprężynach zbyt głęboko nie wejdzie 

Opublikowano
11 godzin temu, jaco512 napisał:

Wystarczy  że stanął na tylne koła i ktoś nacisnął sprzęgło.

A co wtedy trzeba zrobić? Pytam z ciekawości. Bo jak parę razy wyciągałem jakiegoś krzaka i przód zaczął się podnosić to naciskalem wlasnie sprzęgło żeby się cofnął i opadł 

Opublikowano (edytowane)
50 minut temu, KlimekPL napisał:

A co wtedy trzeba zrobić? Pytam z ciekawości. Bo jak parę razy wyciągałem jakiegoś krzaka i przód zaczął się podnosić to naciskalem wlasnie sprzęgło żeby się cofnął i opadł 

Najlepiej to Sprzęglo i Hamulce na raz  wcisnąć żeby go zblokować by szybko nie opadł i powoli popuszczać hamulec by sobie swobodnie opadł na koła 

Edytowane przez stempos1980
Dopisanie
  • Like 1
Opublikowano
Dnia 11.03.2023 o 09:17, wlamaj1 napisał:

Wszystko się zgadza - masz skrzynię taką jak w czterocylindrowych i być może szybsze przełożenie na zwolnicach - jaką prędkość masz na obrotomierzu przy obrotach 2200 - 25 czy 30 km/h? Ja swoim 5211 trzyskibowym pługiem na "trójce" orałem bez problemu ( dodatkowo ciągałem  dociążone wałki strunowe z agregatu) ale skrzynia biegów jak w sześćdziesiątce, ziemia około czwartoklasowa i orka siewna czyli 18 - 20 cm. Orka zimowa też na "trójce", bez wałków, trochę głębiej ale max 25 cm - głębiej nie można...

Pierwsza różnica tkwi na samym początku skrzyni. W przełożeniu głównym skrzyni. Druga różnica 3 do 4 cylindrów to wielkość kół biegu 2i3. Trzecia różnica to przełożenie zwolnic. Do kół o mniejszej średnicy były montowane "szybsze" zwolnice. 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Qwazi
      W ostatnich godzinach kończącego się 2024 roku rozpoczynamy temat pogody rolniczej i innych luźnych wątków w nowym 2025 roku. Niech nie będzie gorszy niż ten, który się kończy. Najlepszego w Nowym Roku😊
      Zapraszam stałą ekipę oraz tych wszystkich, którzy zechcą tu zajrzeć...
    • Przez superfarmer02
      Kontynuacja
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301685-znalezione-na-allegro-olx-i-nie-tylko-2024/
    • Przez valeTudo
      Jak w temacie Bylo juz o ciagnikach, dziewczynach, chlopakach,alko  itp... teraz pora pochwalic sie jak dbacie o kondycje jakie sporty uprawiacie, zaczynam
      -SW
      -treningi interwalowe
      -silownia
    • Przez shiftlk19
      Witam chciałąm się z wami podzielić poradą .... na forum są też kobiety, które dbają o siebie po kuracji antybiotykowej miałam bardzo duży problem, włosy leciały mi garściami. Od kilku tygodni  stosuję peodukty które Mnie polecla  fryzjerka która cierpi na niedoczynność tarczycy ... kazała suplementować    siarkę organiczną w skrócie nazywana MSM ponieważ Siarka wpływa na wzrost włosów, przyspieszając go, jednocześnie hamując ich nadmierne wypadanie oraz  szampon konopny z biotyną i ekstraktem skrzypu polnego od Pharmazis i wysłała po niego do Konopnej Farmacji u nas w Poznaniu tam też dostałam ta siarke bez dodatków chemiczych które moga nam zaszkodzić  !!  że do poznania  bo mieszkam pod Wągrowcem mam 60 km i mi wcale nie po drodze zamówiłam te produkty z ich strony  https://konopiafarmacja.pl/mydla-i-szampony-konopne/276-szampon-do-wlosow-z-biotyna-z-ekstraktem-skrzypu-polnego-i-konopi-400ml.html Szampon bogaty jest w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy A, B1, B2, B6, C i E, kwas fitynowy, D-pantenol i prowitaminę B5, przeznaczony do zapobiegania nadmiernemu wypadaniu włosów. Szampon przyspieszył wzrost włosów!
      włosy zaczeły mi szybciej rosnąć . Efekty są dla mnie bardzo zadowalające :))) Przestały mi wypadać włosy o jakieś 70% już po 2 tygodniach a rosły nowe po 4 tygodniach Mam mnóswto małych włosków i rośnie mi "nowa" grzywka Sama przetestowałam i moge polecić wszystkim którzy chca poprawić kondycję włosów i troszkę je zagęścić. Ale zaznaczam, że efekt jest jak się jest WYTRWAŁYM I SYSTEMATYCZNYM ! Dlaczego? Dlatego, że włosy sa martwe i cokolwiek stosując poprawiamy te "nowe włosy" :)) Więc cierpliwości

• Przez kingway
      Witam , mam pytanie jakie polecacie kamery na gospodarstwo ? Nie jestem szczerze w temacie , nie znam się na tym kompletnie ... widzę jakieś po 100-150 zł a nawet i po 50 zł . Może coś doradzicie ? Lepiej przewodowe czy bezprzewodowe ? Na kartę pamięci ? Wi-fi ? 
  • Dodaj nową pozycję...
v