Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
48 minut temu, Chłoporobotnik napisał:

Dziękuję za jazdę na drugi koniec kraju.

Pioter z jakich okolic jesteś?

Niedaleko mnie gość powinien mieć dmuchawy do zboża. 

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, Desperado napisał:

Ja bym się nie bawił w te dmuchawy niemieckie, jak już to polska jakaś z silnikiem 7,5kW, tyle co on ma, nic go nie goni, puści na połowę albo mniej i poda bez problemu.

Tu masz tanio, coś utargujesz i z transportem wyjdzie taniej jak te gówienka niemieckie.

https://www.olx.pl/d/oferta/dmuchawa-do-zboza-z-silnikiem-i-rurami-sprawna-oryginalna-CID757-IDXXB4g.html

silnik na osi, super sprawa.

Miałeś taką niemiecką, że tak na nią narzekasz? Widzisz różnicę między wykonaniem "niemieckiego gówienka" a polską, widzisz że od linijki jest wykonana obudowa wentylatora w polskiej a jak dopasowana w niemieckiej? Polskie są tak zrobione, że muszą nadrabiać wydajność mocą silnika, do tego to są ciężkie kobyły, niemiecka Neuero od kilku lat dmucha 4 metry w górę i 8 metrów w poziomie, do tego jest kompaktowa, że można ją pod przyczepą w pojedynkę ustawić, dokładnie jak ta:

https://www.olx.pl/d/oferta/dmuchawa-do-zboza-CID757-IDToTBV.html

Nie zawsze wielkość idzie z wydajnością, ta realnie przy rozstawieniu dmuchawa- klonako 90 stopni- 4 metry w górę- kolanko 90 stopni- 8 metrów poziomo- cyklon końcowy robi około 3,5 t/h

Edytowane przez MF675ursus
Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, PRIMO napisał:

Piotr z Polanki Wielkiej

Edytowane przez stempos1980
Poprawa
Opublikowano

przeprowadzil sie ??kiedy ??

tak dokladnie czytacie posty .. a potem  gownoburze sie robia.. 

soltys - ja napisalem to co kolega mowil , mial taka dmuchawe i uzywal 2 lata ,potem kupil inna, ja bylem na kupnie i go pytalem..

Opublikowano
1 godzinę temu, PRIMO napisał:

Małopolska, rzut beretem do Oświęcimia. Na razie pytam, spróbuję od kogoś na żniwa pożyczyć czy to w ogóle zda egzamin u mnie. Będę miał do zrzucenia najwyżej tonę jęczmienia bo więcej zboża w tym sezonie miał nie będę, to w sam raz na test pożyczonym sprzętem. Jak się spisze to będę coś po okolicy szukał. Jak nie to dalej będzie się wciągać wiaderkami.

Opublikowano
52 minuty temu, MF675ursus napisał:

Miałeś taką niemiecką, że tak na nią narzekasz? Widzisz różnicę między wykonaniem "niemieckiego gówienka" a polską, widzisz że od linijki jest wykonana obudowa wentylatora w polskiej a jak dopasowana w niemieckiej? Polskie są tak zrobione, że muszą nadrabiać wydajność mocą silnika, do tego to są ciężkie kobyły, niemiecka Neuero od kilku lat dmucha 4 metry w górę i 8 metrów w poziomie, do tego jest kompaktowa, że można ją pod przyczepą w pojedynkę ustawić, dokładnie jak ta:

Nie zawsze wielkość idzie z wydajnością, ta realnie przy rozstawieniu dmuchawa- klonako 90 stopni- 4 metry w górę- kolanko 90 stopni- 8 metrów poziomo- cyklon końcowy robi około 3,5 t/h

Lepiej dmucha jak dasz jej metrówke za nią i dopiero kolano . Sprawdzone . Tak jak by lepszego pędu nabierało ziarno 

Opublikowano
2 godziny temu, Chłoporobotnik napisał:

Dziękuję za jazdę na drugi koniec kraju.

A po co jechać? dogadujesz, lepsze fotki, płacisz, załatwiasz transport czy u siebie czy stąd i masz na miejscu, wszystko zależy ile to wszystko wyjdzie.   :)  Miodu i królika wujowi Desperadoskowi byś przywiózł po drodze,    :P  a i trzeźwy byś nie odjechał.   xD

1 godzinę temu, MF675ursus napisał:

Nie miałem, ale ci co mają, sami piszą że to są gówienka   xD więc?

Opublikowano
41 minut temu, Chłoporobotnik napisał:

Małopolska, rzut beretem do Oświęcimia. Na razie pytam, spróbuję od kogoś na żniwa pożyczyć czy to w ogóle zda egzamin u mnie. Będę miał do zrzucenia najwyżej tonę jęczmienia bo więcej zboża w tym sezonie miał nie będę, to w sam raz na test pożyczonym sprzętem. Jak się spisze to będę coś po okolicy szukał. Jak nie to dalej będzie się wciągać wiaderkami.

Około 250 km to chyba nie jest jeszcze bardzo daleko. 

17 minut temu, Desperado napisał:

A po co jechać? dogadujesz, lepsze fotki, płacisz, załatwiasz transport

I cena robi się razy dwa. 

Opublikowano
1 minutę temu, Desperado napisał:

Nie zawsze, ale za wygody trzeba zapłacić więcej.

Jak nie jak tak. 

Dmuchawa 1800 plus około 1500 transport i się robi niezła sumka. 

Takich rzeczy to się szuka bardziej lokalnie. 

To nie ciągnik czy jakiś inny grat za kilkadziesiąt tysięcy że transport nie robi różnicy. 

Opublikowano
4 minuty temu, GABBER85 napisał:

Przy zamianie cena wyższa, ale dla kogo?   xD do Zetora musiałby jeszcze dopłacić bidok.   :P

1 minutę temu, PRIMO napisał:

Jak nie jak tak. 

Dmuchawa 1800 plus około 1500 transport i się robi niezła sumka. 

Coś by utargował i by było razem tyle ile za to niemieckie coś co pokazywał.

• Haha 1
Opublikowano
12 minut temu, PRIMO napisał:

I cena robi się razy dwa. 

Jeśli wejdzie na paletę to +300

1 godzinę temu, jacus napisał:

soltys - ja napisalem to co kolega mowil , mial taka dmuchawe i uzywal 2 lata ,potem kupil inna, ja bylem na kupnie i go pytalem..

U mnie w gospodarstwie dmuchawy mamy ze 20 lat. Pierwsze były germańskie 2szt 2.2kw później dokupiłem polska 7.5kw i następnie 2 germańskie 3kw

Opublikowano
2 minuty temu, Chłoporobotnik napisał:

Dla mnie bardzo daleko. 

To bierz tą z Tych. 

Trzydzieści parę kilometrów to sobie sam przytargasz. 

Opublikowano

Pany, a są dostępne jakieś wiarygodne mapy z przebiegiem melioracji? Kiedyś przyszły mapki ze starostwa. No i część pokazują inaczej niż jest w rzeczywistości, część pokrywa się z geoportalem, część jest inaczej, części w ogóle nie ma ani tu, ani tu. Zostało tylko ze starymi ludźmi gadać jak szły dreny?

Podwórko mam w dole, za moja działka studzienki nie odbierają, utopić się k**wa idzie w blocie. Już mam tego dość i chyba trzeba w końcu zacząć robić z tym porzadek

Opublikowano (edytowane)
2 minuty temu, daron64 napisał:

Podwórko mam w dole, za moja działka studzienki nie odbierają, utopić się k**wa idzie w blocie. Już mam tego dość i chyba trzeba w końcu zacząć robić z tym porzadek

A co Spółka Wodna robi u Was? ja takie rzeczy zgłaszam i na drugi dzień są.

Edytowane przez Desperado
Opublikowano

Nic nie robi, bo jej nie ma. Nie chcialo się składek płacić i zlikwidowali, bardzo dawno temu już. A utrzymanie urządzeń melioracyjnych leży w gestii właściciela gruntu. Ze wszystkimi sąsiadami dobrze żyje, to nie chce robić mocno dymu, ale powoli cos trzeba zacząć działać w tym temacie. A tu wiesz część ma studzienki na polach, to ma wyjebane czy zalewa czy nie. Dla części nawet pasuje - darmowe pojebie bydła. A ja mam np koło domu dwie studzienki, obie latem normalnie odbierają, a tak jak teraz to wszystko zalane. Idę do kolejnej studzienki - a tam woda nawet nie drgnie. Wszystko trzeba by było chyba zaczac czyścić od końca. Ale to muszę wiedzieć dokładnie jak idą te drenaze wszystkie

Opublikowano
18 minut temu, daron64 napisał:

Pany, a są dostępne jakieś wiarygodne mapy z przebiegiem melioracji? Kiedyś przyszły mapki ze starostwa. No i część pokazują inaczej niż jest w rzeczywistości, część pokrywa się z geoportalem, część jest inaczej, części w ogóle nie ma ani tu, ani tu. Zostało tylko ze starymi ludźmi gadać jak szły dreny?

Któregoś razu jak potrzebowałem to znajomy załatwił mi ze spółki wodnej. W necie nigdzie nie znalazłem.

4 minuty temu, daron64 napisał:

Nic nie robi, bo jej nie ma. Nie chcialo się składek płacić i zlikwidowali, bardzo dawno temu już. A utrzymanie urządzeń melioracyjnych leży w gestii właściciela gruntu. Ze wszystkimi sąsiadami dobrze żyje, to nie chce robić mocno dymu, ale powoli cos trzeba zacząć działać w tym temacie. A tu wiesz część ma studzienki na polach, to ma wyjebane czy zalewa czy nie. Dla części nawet pasuje - darmowe pojebie bydła. A ja mam np koło domu dwie studzienki, obie latem normalnie odbierają, a tak jak teraz to wszystko zalane. Idę do kolejnej studzienki - a tam woda nawet nie drgnie. Wszystko trzeba by było chyba zaczac czyścić od końca. Ale to muszę wiedzieć dokładnie jak idą te drenaze wszystkie

Wiem coś o tym. Mam działki w jednej miejscowości też pod koniec lat 80 wypisali się ze spółki bo mieli sami czyścić rowy.

Opublikowano

No bo po co płacic jak można nie płacić i i tak nic nie robić. Podejście za***iste. Zwłaszcza jak to nie tobienzalewa podworko..Oczywiście chyba łatwo się tez domyśleć, kto ma najwięcej dren w całej miejscowości na swoich polach 🤦

Opublikowano
17 minut temu, daron64 napisał:

No bo po co płacic jak można nie płacić i i tak nic nie robić. Podejście za***iste. Zwłaszcza jak to nie tobienzalewa podworko..Oczywiście chyba łatwo się tez domyśleć, kto ma najwięcej dren w całej miejscowości na swoich polach 🤦

U mnie poszli krok dalej - spółka brała składki i nic nie robiła. W końcu ludzie poszli,że tak nie może być,to się rozwiązali. Kasay nie ma, melioracja w rozsypce. Nikt nic nie robi.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Qwazi
      W ostatnich godzinach kończącego się 2024 roku rozpoczynamy temat pogody rolniczej i innych luźnych wątków w nowym 2025 roku. Niech nie będzie gorszy niż ten, który się kończy. Najlepszego w Nowym Roku😊
      Zapraszam stałą ekipę oraz tych wszystkich, którzy zechcą tu zajrzeć...
    • Przez superfarmer02
      Kontynuacja
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301685-znalezione-na-allegro-olx-i-nie-tylko-2024/
    • Przez valeTudo
      Jak w temacie Bylo juz o ciagnikach, dziewczynach, chlopakach,alko  itp... teraz pora pochwalic sie jak dbacie o kondycje jakie sporty uprawiacie, zaczynam
      -SW
      -treningi interwalowe
      -silownia
    • Przez shiftlk19
      Witam chciałąm się z wami podzielić poradą .... na forum są też kobiety, które dbają o siebie po kuracji antybiotykowej miałam bardzo duży problem, włosy leciały mi garściami. Od kilku tygodni  stosuję peodukty które Mnie polecla  fryzjerka która cierpi na niedoczynność tarczycy ... kazała suplementować    siarkę organiczną w skrócie nazywana MSM ponieważ Siarka wpływa na wzrost włosów, przyspieszając go, jednocześnie hamując ich nadmierne wypadanie oraz  szampon konopny z biotyną i ekstraktem skrzypu polnego od Pharmazis i wysłała po niego do Konopnej Farmacji u nas w Poznaniu tam też dostałam ta siarke bez dodatków chemiczych które moga nam zaszkodzić  !!  że do poznania  bo mieszkam pod Wągrowcem mam 60 km i mi wcale nie po drodze zamówiłam te produkty z ich strony  https://konopiafarmacja.pl/mydla-i-szampony-konopne/276-szampon-do-wlosow-z-biotyna-z-ekstraktem-skrzypu-polnego-i-konopi-400ml.html Szampon bogaty jest w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy A, B1, B2, B6, C i E, kwas fitynowy, D-pantenol i prowitaminę B5, przeznaczony do zapobiegania nadmiernemu wypadaniu włosów. Szampon przyspieszył wzrost włosów!
      włosy zaczeły mi szybciej rosnąć . Efekty są dla mnie bardzo zadowalające :))) Przestały mi wypadać włosy o jakieś 70% już po 2 tygodniach a rosły nowe po 4 tygodniach Mam mnóswto małych włosków i rośnie mi "nowa" grzywka Sama przetestowałam i moge polecić wszystkim którzy chca poprawić kondycję włosów i troszkę je zagęścić. Ale zaznaczam, że efekt jest jak się jest WYTRWAŁYM I SYSTEMATYCZNYM ! Dlaczego? Dlatego, że włosy sa martwe i cokolwiek stosując poprawiamy te "nowe włosy" :)) Więc cierpliwości

• Przez kingway
      Witam , mam pytanie jakie polecacie kamery na gospodarstwo ? Nie jestem szczerze w temacie , nie znam się na tym kompletnie ... widzę jakieś po 100-150 zł a nawet i po 50 zł . Może coś doradzicie ? Lepiej przewodowe czy bezprzewodowe ? Na kartę pamięci ? Wi-fi ? 
  • Dodaj nową pozycję...
v