Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
10 godzin temu, Axd529 napisał:

Warto się pchać w 912 bez wzmacniacza? Cena 27tys wydaje mi się dużo w związku z brakiem wzmacniacza?

lepsze jak kolejna C-360

za te pieniędze zachodu nie kupisz, jak coś pewnego to po mojemu to może być dobry wybór

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
13 godzin temu, Axd529 napisał:

Warto się pchać w 912 bez wzmacniacza? Cena 27tys wydaje mi się dużo w związku z brakiem wzmacniacza?

Uwaga - elaborat.

Cały czas nie mogę się przyzwyczaić do tych cen. Jak 8145 kupowałem za 30tys, to takie jak w ogłoszeniu to można było kupić za 15k z pocalowaniem rączki. 912 chodziły po ~ 20k, a jak ktoś chciał 25, to się w głowę ludzie pukali. Taka mała dygresja.

Czy warto, to zależy do czego porownujesz. Jak do 60 za 25k, to moim zdaniem warto - samo to, że będziesz miał wygodniej, już jest warte dopłaty. W paru 60 siedzialem z różnymi kabinami, to ja już wolalbym swoją bez kabiny jeździć. Zetorek u mnie też jest bez wzmacniacza ( zaspawany), to przez 5 lat robił u mnie jako główny na 30ha i w zasadzie robiłem nim dosłownie wszystko. To z rzeczy, które się spierniczyly,  to przystawka napędu (tarczki zmienione na sprzęgło kłowe ~200zl), zwolnica tył (zmieliło tryby, używka + nowe łożyska i uszczelnienia ~1600zl), pompa wody (nie pamiętam ile), wspomaganie (serwo zmienione na robitrol ~1500zl), alternator (~700zl Magneton), no i w tamtym roku skrzynia - ~9k za części (korurs), łożyska (fag, koyo, ntn) uszczelnienia, mikropompka, walki zamiast żółwia, tarcza sprzęgłową, mechanik (chyba coś ~2k wziął). 

W kwestii  - tak ogolnie czy warto - to ceny są jakie są. Ja osobiście za ciągnik bez napędu 30tys bym nie dal.  Wolałbym dołożyć trochę i szukać z napędem.  Jakbyś z 10wyskrobal, to pewnie podobnego wiekowo z napędem byś znalazł, a to już inna robota. Naprawdę, jak pierwszy raz pojechałem orać, to z otwartą gębą jeździłem. Tam, gdzie 60 czy 7011 bałbym się na pusto wjechać, to z napędem z pługiem szedł jak dzik.  Jak mi napęd zaczął przepuszczać, to w orce uczucie było jakbym w kamień przypierniczyl. To jest różnica, z której człowiek nie zdaje sobie sprawy, dopóki nie spróbuję. Ale to już oczywiście kwestia tego, co komu potrzebne.  Wiem też, że łatwo się komuś radzi - dołóż. 

Posplacalem sobie raty na allegro i może by w końcu człowiek klucz udarowy kupił 🤔🤔🤔  ile Nm by musiał mieć, żeby np tylnie koło w ciągniku, albo końcówki drążków odkręcić? 

Raczej na dwa mnie stać nie będzie, także nie chce małego i dużego - tylko większy. Nie pali mi się, więc biorę też pod uwagę np teraz gole body kupić, a za jakiś czas resztę - wtedy mógłbym sobie ją jakiegoś DeWalta, czy Milwaukee pozwolić nawet 🤔

Edytowane przez daron64
  • Like 1
Opublikowano

Zrobiłem sobie przerwę i oglądam Agrobiznes ja nie wiem zero konkretnych informacji ceny pszenżyta 920-990 gdzie za 800 nikt nie chce zabrać. Wywiady z rolnikami którzy dziękują za dofinansowanie na nowy sprzęt i jak to pomógł im w rozwoju, koła gospodyń wiejskich które są dofinansowane i mogą w spokoju zająć się produkcją pisanek za pomocą wiertła dentystycznego a na koniec wywiad z rolnikiem z państwa afrykańskiego.  Ehhh co raz to gorsze

Opublikowano

Raczej będzie z samym tyłem bez napędu. Więcej nie mogę dołożyć bo też nie oto chodzi żeby wszystko wydać, a potem się zepsuje czy wyskoczy jakiś wydatek i nie będzie skądś wziąć pieniędzy. Można kredyt wziąć ale nie chcę się w to pchać, może jak by było gdzie dobrać pola w dzierżawę to i bym się zastanowił. Też w tym roku będę miał jeszcze wydatki bo będę garaż budował tak że trzeba wszystko barć pod uwagę. Z czasem jak by była jakaś 912 to może by i przedni napęd dołożył bo chyba można? Lub się sprzeda i dołoży i kupi coś lepszego.

Opublikowano

Dokładnie napędu w tej chwili jest bez sensu - za napęd krzyczą po 20tys. Jak planujesz coś z napędem, to lepiej od razu szukać.

A ja z kolei wolę wziąć kredyt i mieć coś od razu. Odsetki liczę jako zapłatę za wygodę. Jak mam 5 lat odkładać i męczyć się małym ciągnikiem, to wolę przepłacic, ale 5lat juz jeździć w lepszych warunkach. Co innego jak np jakiś nie pilny zakup, czy jak planuje się zmienić coś dobrego na lepszego, ale w sytuacji, gdy ma się gówno, lub nie ma się  czegoś wcale, to już inaczej.  Ale oczywiście w pełni rozumiem ludzi, którzy nie chcą się pchać e kredyty 👍

• Like 1
Opublikowano
2 godziny temu, daron64 napisał:

Uwaga - elaborat.

Cały czas nie mogę się przyzwyczaić do tych cen. Jak 8145 kupowałem za 30tys, to takie jak w ogłoszeniu to można było kupić za 15k z pocalowaniem rączki. 912 chodziły po ~ 20k, a jak ktoś chciał 25, to się w głowę ludzie pukali. Taka mała dygresja.

Czy warto, to zależy do czego porownujesz. Jak do 60 za 25k, to moim zdaniem warto - samo to, że będziesz miał wygodniej, już jest warte dopłaty. W paru 60 siedzialem z różnymi kabinami, to ja już wolalbym swoją bez kabiny jeździć. Zetorek u mnie też jest bez wzmacniacza ( zaspawany), to przez 5 lat robił u mnie jako główny na 30ha i w zasadzie robiłem nim dosłownie wszystko. To z rzeczy, które się spierniczyly,  to przystawka napędu (tarczki zmienione na sprzęgło kłowe ~200zl), zwolnica tył (zmieliło tryby, używka + nowe łożyska i uszczelnienia ~1600zl), pompa wody (nie pamiętam ile), wspomaganie (serwo zmienione na robitrol ~1500zl), alternator (~700zl Magneton), no i w tamtym roku skrzynia - ~9k za części (korurs), łożyska (fag, koyo, ntn) uszczelnienia, mikropompka, walki zamiast żółwia, tarcza sprzęgłową, mechanik (chyba coś ~2k wziął). 

W kwestii  - tak ogolnie czy warto - to ceny są jakie są. Ja osobiście za ciągnik bez napędu 30tys bym nie dal.  Wolałbym dołożyć trochę i szukać z napędem.  Jakbyś z 10wyskrobal, to pewnie podobnego wiekowo z napędem byś znalazł, a to już inna robota. Naprawdę, jak pierwszy raz pojechałem orać, to z otwartą gębą jeździłem. Tam, gdzie 60 czy 7011 bałbym się na pusto wjechać, to z napędem z pługiem szedł jak dzik.  Jak mi napęd zaczął przepuszczać, to w orce uczucie było jakbym w kamień przypierniczyl. To jest różnica, z której człowiek nie zdaje sobie sprawy, dopóki nie spróbuję. Ale to już oczywiście kwestia tego, co komu potrzebne.  Wiem też, że łatwo się komuś radzi - dołóż. 

Posplacalem sobie raty na allegro i może by w końcu człowiek klucz udarowy kupił 🤔🤔🤔  ile Nm by musiał mieć, żeby np tylnie koło w ciągniku, albo końcówki drążków odkręcić? 

Raczej na dwa mnie stać nie będzie, także nie chce małego i dużego - tylko większy. Nie pali mi się, więc biorę też pod uwagę np teraz gole body kupić, a za jakiś czas resztę - wtedy mógłbym sobie ją jakiegoś DeWalta, czy Milwaukee pozwolić nawet 🤔

Ja ostatnio kupiłem taki klucz: https://www.mediaexpert.pl/dom-i-ogrod/elektronarzedzia/klucze-udarowe-i-pneumatyczne/klucz-udarowy-dewalt-dcf899p2-qw-18v-z-akumulatorem-5ah-i-ladowarka

Już wymieniałem zęby w bronach m16, gwinty mocno zardzewiałe , to to idzie jak dziki, ma 3 biegi to zęby bron na 2 biegu idą spokojnie, więc myślę że koło od ciągnika odkręci spokojnie.

• Like 1
Opublikowano
3 godziny temu, Axd529 napisał:

Raczej będzie z samym tyłem bez napędu. Więcej nie mogę dołożyć bo też nie oto chodzi żeby wszystko wydać, a potem się zepsuje czy wyskoczy jakiś wydatek i nie będzie skądś wziąć pieniędzy. Można kredyt wziąć ale nie chcę się w to pchać, może jak by było gdzie dobrać pola w dzierżawę to i bym się zastanowił. Też w tym roku będę miał jeszcze wydatki bo będę garaż budował tak że trzeba wszystko barć pod uwagę. Z czasem jak by była jakaś 912 to może by i przedni napęd dołożył bo chyba można? Lub się sprzeda i dołoży i kupi coś lepszego.

Jak masz niedaleko to warto go obejrzeć i wytestowac . Jak silnik zdrowy skrzynia  . Na zdj opony z tyłu wydają się ładne .

3 skiby już można targac w ciężkich warunkach. na brak wzmacniacza można się przezwyczaix . I tak będzie więcej do wyboru w biegach niż c360 

Opublikowano

Na sobotę jestem umówiony. Czekam jeszcze na telefon od kombajnisty co u mnie kosi bo niby jakiś 4512 jest.

Jak by coś spuścił z ceny to jeszcze tego mam na oku. https://www.olx.pl/d/oferta/zetor-8011-od-rolnika-CID757-IDTGdQJ.html

Opublikowano
13 minut temu, mf362 napisał:

3 skiby już można targac w ciężkich warunkach

U siebie 3x 14" powiem Ci, że niekiedy nie miał lekko z napędem. Ale jak ktoś nie ma glin, to na takie 3 skiby to będzie zapierniczal, aż miło. 

Ale kurcze 30k..

nie-no-tyle-to-nie-wojny-samochodowe-tvn

• Like 1
Opublikowano
1 godzinę temu, Axd529 napisał:

Na sobotę jestem umówiony. Czekam jeszcze na telefon od kombajnisty co u mnie kosi bo niby jakiś 4512 jest.

Jak by coś spuścił z ceny to jeszcze tego mam na oku. https://www.olx.pl/d/oferta/zetor-8011-od-rolnika-CID757-IDTGdQJ.html

4512 pewnie tani nie będzie chyba że zniszczony . C385 czy 8011 więcej spali ale będzie większy uciąg . 4512 to trochę mocniejszy od c360. Dużego przestoku nie będzie. To już lepiej za c360 jako jedyny traktor taki 4512. A nie myślałeś sprzedaż c360 i kupić coś 4x4 40 50 tys ? 

Opublikowano
19 minut temu, mf362 napisał:

4512 pewnie tani nie będzie chyba że zniszczony . C385 czy 8011 więcej spali ale będzie większy uciąg . 4512 to trochę mocniejszy od c360. Dużego przestoku nie będzie. To już lepiej za c360 jako jedyny traktor taki 4512. A nie myślałeś sprzedaż c360 i kupić coś 4x4 40 50 tys ? 

Pisał że w c360 skrzynia się rozpadła, to pieniędzy za nią nie nabierze

Opublikowano
3 minuty temu, bratrolnika napisał:

Pisał że w c360 skrzynia się rozpadła, to pieniędzy za nią nie nabierze

Ciekawe czy będzie robił skrzynie czy będzie tak stała do remontu. To nieciekawie. 

Opublikowano

Ja tam nie widzę robienia skrzyni w dwa dni.  Chyba, że: masz kogoś do pomocy, masz wszystkie części i jakiś wybór łożysk w najbliższym sklepie, rypiesz od rana do nocy tylko przy tym, wszystko idzie sprawnie.

Opublikowano
2 godziny temu, daron64 napisał:

U siebie 3x 14" powiem Ci, że niekiedy nie miał lekko z napędem. Ale jak ktoś nie ma glin, to na takie 3 skiby to będzie zapierniczal, aż miło. 

Ale kurcze 30k..

nie-no-tyle-to-nie-wojny-samochodowe-tvn

U nas w Wielkopolsce na piaskach to takie c385 bez napędu to pięć skib potrafiły targać. Polskie 5x30 lub B200. 

• Like 1
Opublikowano
6 godzin temu, daron64 napisał:

Uwaga - elaborat.

tylne koła w ciągniku to ten co ma napisane 400 nm ,za 600 - 800zł,za uj nie odkręci ,może ze dwie niedokręconeporadzi . A ,,Milłoki'' nabyć by raz w miesiącu użyć to może i zaje..... wygoda ,zaje...... kosztowna wygoda . {małe gó... ,ale kozak] .😐 ,. Kupiłem z allegro ten na kablu ,najmocniejszy z najtańszych ,uj będę śruby rwał . Juuuu ,musi że z jedną szpilką w samochodzie poradził ,może i ze 120nm . pokonał  . Dobrze że zwrot przyjęli i oddali kasę .

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, Axd529 napisał:

Nowe tylne opony... Tyle że to Kabat, jeżeli opony robią tak jak dętki, to żaden plus. Do tego diagonalne, bo radialnych ciągnikowych nie mają w ofercie, więc mocno średnio. No i przednie łyse, od przyczepy...

Edytowane przez MF675ursus
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez superfarmer02
      Kontynuacja
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301685-znalezione-na-allegro-olx-i-nie-tylko-2024/
    • Przez Qwazi
      W ostatnich godzinach kończącego się 2024 roku rozpoczynamy temat pogody rolniczej i innych luźnych wątków w nowym 2025 roku. Niech nie będzie gorszy niż ten, który się kończy. Najlepszego w Nowym Roku😊
      Zapraszam stałą ekipę oraz tych wszystkich, którzy zechcą tu zajrzeć...
    • Przez valeTudo
      Jak w temacie Bylo juz o ciagnikach, dziewczynach, chlopakach,alko  itp... teraz pora pochwalic sie jak dbacie o kondycje jakie sporty uprawiacie, zaczynam
      -SW
      -treningi interwalowe
      -silownia
    • Przez shiftlk19
      Witam chciałąm się z wami podzielić poradą .... na forum są też kobiety, które dbają o siebie po kuracji antybiotykowej miałam bardzo duży problem, włosy leciały mi garściami. Od kilku tygodni  stosuję peodukty które Mnie polecla  fryzjerka która cierpi na niedoczynność tarczycy ... kazała suplementować    siarkę organiczną w skrócie nazywana MSM ponieważ Siarka wpływa na wzrost włosów, przyspieszając go, jednocześnie hamując ich nadmierne wypadanie oraz  szampon konopny z biotyną i ekstraktem skrzypu polnego od Pharmazis i wysłała po niego do Konopnej Farmacji u nas w Poznaniu tam też dostałam ta siarke bez dodatków chemiczych które moga nam zaszkodzić  !!  że do poznania  bo mieszkam pod Wągrowcem mam 60 km i mi wcale nie po drodze zamówiłam te produkty z ich strony  https://konopiafarmacja.pl/mydla-i-szampony-konopne/276-szampon-do-wlosow-z-biotyna-z-ekstraktem-skrzypu-polnego-i-konopi-400ml.html Szampon bogaty jest w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy A, B1, B2, B6, C i E, kwas fitynowy, D-pantenol i prowitaminę B5, przeznaczony do zapobiegania nadmiernemu wypadaniu włosów. Szampon przyspieszył wzrost włosów!
      włosy zaczeły mi szybciej rosnąć . Efekty są dla mnie bardzo zadowalające :))) Przestały mi wypadać włosy o jakieś 70% już po 2 tygodniach a rosły nowe po 4 tygodniach Mam mnóswto małych włosków i rośnie mi "nowa" grzywka Sama przetestowałam i moge polecić wszystkim którzy chca poprawić kondycję włosów i troszkę je zagęścić. Ale zaznaczam, że efekt jest jak się jest WYTRWAŁYM I SYSTEMATYCZNYM ! Dlaczego? Dlatego, że włosy sa martwe i cokolwiek stosując poprawiamy te "nowe włosy" :)) Więc cierpliwości

• Przez kingway
      Witam , mam pytanie jakie polecacie kamery na gospodarstwo ? Nie jestem szczerze w temacie , nie znam się na tym kompletnie ... widzę jakieś po 100-150 zł a nawet i po 50 zł . Może coś doradzicie ? Lepiej przewodowe czy bezprzewodowe ? Na kartę pamięci ? Wi-fi ? 
  • Dodaj nową pozycję...
v