Skocz do zawartości

Ceny bydła 2023

Wiadomość dodana przez danielhaker

Sposób na legalną próbę odzyskania pieniędzy na podst. posta @KarolaKarotka

Wysyłasz lub zawozisz przedsądowe wezwanie do zapłaty (wzory w internecie są), następnie udajesz się do sądu i składasz pozew cywilny na kwotę która brakuje (podejrzewam że teraz tez to znajdziesz w internecie), opisujesz tam konkretnie bez lania wody co i kiedy sprzedane, za ile, ile zapłacone ile do zapłaty i podpinasz dowody, faktury, przemieszczenia, potwierdzenia przelewu, wezwania do zapłaty jako próbę rozwiązania polubownego, robisz trzy kopie i zanosisz to do sądu, w takich oczywistych sprawach sąd robi rozprawę zaocznie, wysyła kopię papierów drugiej stronie i daje termin na złożenie własnych dowodów, no ale sprawa jest jasne, jest faktura, są przemieszczenia, pewnie jest umowa sprzedaży, jest częściowa zapłata, więc sąd wyda wyrok zaoczny i z tym możesz iść po uprawomocnieniu do komornika a ten windykuje.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Dnia 15.11.2023 o 18:53, Cybulek17 napisał:

Jeśli handlarz oskubał Cię na wadze to tak,  poubojowo wyszłoby lepiej.  

Mój odbiorca ma ubojnie i jest tego odwrotnością . 

Szału na tej hodowli nima , ale jak na ten moment zostaje 1.5 tyś na sztuce to i tak lepiej jak na produkcji roślinnej .

Gdzie teraz oddajesz?

Opublikowano
1 godzinę temu, ab23 napisał:

A ja jak dzwonię to słabo zainteresowani a towar mam podobny albo i lepszy 😉

Zależy z kim rozmawiałeś bo na pewno nie z Rafałem 😁 po co mają jeździć 300km jak chłopaki w koło komina mają co robić z odbiorami 🤷🏻‍♂️

I spokojnie,  a towar U klasowy też  ma go kto zaopatrzyć,  między innymi kolega z forum Kali 

• Thanks 1
Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, pedro2 napisał:

Pojechały dzisiaj 3 szt do Tykocina. Kolejne 3 czekają 

Ja czekam na podwyżkę 🤣 15 albo więcej  czeka na odjazd bo błoto 🫣

Edytowane przez karol091193
Opublikowano

Mam pytanie trochę nie na temat...

Zwiększona powierzchnia bytowa dla krów mamek o 20%- czyli 5,4m2/ i o 50%-6,8m2. Są to powierzchnie dla samej krowy czy krowa+cielak?

Druga sprawa. Dajecie dla opasów czosnek paszowy?

Opublikowano

ja daje czosnek, ostatnio bydło mi pokasłyłało,  po kilku dniach stosowania kaszel ustąpił , oczywiście pierwszego dnia śruty z czosnkiem to nietkneły bo smierdziało im :D 

a co do bydła ty masz papiery na bydło  że  sie interesujesz dobrostanem ??? sam chcaiłem wejsc w to ale Pani w odrze oznajmiła że musi być typowe bydło miesne z papierami żadne mieszńce 

• Confused 1
Opublikowano
5 minut temu, marulekk napisał:

ja daje czosnek, ostatnio bydło mi pokasłyłało,  po kilku dniach stosowania kaszel ustąpił , oczywiście pierwszego dnia śruty z czosnkiem to nietkneły bo smierdziało im :D 

a co do bydła ty masz papiery na bydło  że  sie interesujesz dobrostanem ??? sam chcaiłem wejsc w to ale Pani w odrze oznajmiła że musi być typowe bydło miesne z papierami żadne mieszńce 

Zmień doradcę bo Cię buja

• Like 2
  • Thanks 1
Opublikowano
31 minut temu, marulekk napisał:

phi. typ użytkowy się zmienia na irz o rzadnej czystej rasie nie było mowy. Mój czystorasowy hf nawet się załapał

• Like 1
Opublikowano
11 minut temu, malaczarna napisał:

phi. typ użytkowy się zmienia na irz o rzadnej czystej rasie nie było mowy. Mój czystorasowy hf nawet się załapał

Moje drabiniaste hf też ale kasy nie widać😅

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

no to super,  a to pinda z odru oszukała mnie  a bym sie załapał bez problemu na 50% zwiekszona powierzchnie + sciółka wiec jakaś kasa by była  :( 

Edytowane przez marulekk
  • Sad 1
Opublikowano
Przed chwilą, marulekk napisał:

no to super,  a to pinda z odru oszukała mnie  a bym sie załapał bez problemu na 50% zwiekszona powierzchnie + sciółka :( 

ja wniosek składałam w kwietniu i później korekta bo tego rozporządzenia długo nie było o bydle na uwięzi. oni sami w tym roku nie wiedzieli wszystkiego. w

Opublikowano
2 godziny temu, marulekk napisał:

Właśnie się zastanawiałem czy że chcą jeść z czosnkiem. 

Z jakiej firmy ten czosnek i ile kosztuje?

Pierwsze słyszę że mają być czystorasowe. Nie mam wszystkich  100%.

Wszystko mam luzem na głębokiej ściółce, do tego mamki wypasam. Złożone mam na zwiększoną powierzchnię o 20% i zastanawiam się na następny rok czy wejść w 50%. U byków i jałówek to spokojnie przejdzie tylko nie wiem te 6,8m2 czy to na samą krowę czy z cielakiem? Zmieniałem w irz niektórym sztukom kierunek i typ na mięsny.

Dzisiaj miałem tel z ARiMR żeby do końca grudnia dodać w irz budynki gdzie utrzymuje się bydło. 

Opublikowano
4 minuty temu, Cybulek17 napisał:

Wszystko przechodzi tym smrodem,  wytrzymać się nie da

Kiedyś kurier mi przywiózł ten czosnek w paczce. Opakowanie było nie szczelne. Ale j*bało 🤣🤣🤣 nie wiem jak on w tym smrodzie wytrzymał kilka godzin 🤣🤣🤣

Od tej pory zamawiam do paczkomatu bo wstyd mi było odbierać od niego tą przesyłkę 😂😂😂

• Haha 1
Opublikowano

wlazłem na IRZ a tam komunikat

Aktualizacja danych o działalności.
Szanowni Państwo, Zgodnie z przepisem art. 64 ust 2 ustawy z dnia 4 listopada 2022 r. o systemie identyfikacji i rejestracji zwierząt, w terminie 12 miesięcy od dnia wejścia w życie ustawy, tj. do dnia 6 stycznia 2024 r. w aplikacji IRZplus należy uzupełnić: „Opis systemu utrzymywania bydła, owiec i kóz w siedzibie stada” w przypadku utrzymywanych gatunków bydło, owce i kozy „Opis modelu produkcji oraz systemu utrzymywania świń w siedzibie stada” w przypadku utrzymywanego gatunku świnie Uzupełnienia ww. informacji w komputerowej bazie danych prowadzonej przez ARiMR należy dokonać składając dokument „Zgłoszenie działalności” zaznaczając cel zgłoszenia: „Zmiana danych”. Sposób dokonania ww. uzupełnień został opisany w rozdziale 5.1.1. podręcznika użytkownika aplikacji IRZ plus dostępnym w witrynie ARiMR pod adresem: https://www.gov.pl/attachment/70fa499d-653b-448b-b0a2-62b9c98f1f98

też takie coś macie?

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Nieustraszony1044
      Jak się zmieniają ceny bydła w roku 2024? Jakie są ceny w waszych regionach? Ceny bydła pójdą w dół czy może tak korzystna tendencja dla nas hodowców się utrzyma 🙂

Wpisując cenę podajcie od razu datę i region w jakim handlowaliście bydłem.
      Kontynuacja tematu
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301691-ceny-bydla-2024/page/195/#comment-4549726

• Przez DRIPOL
      Nowy rok, nowy temat. Zapraszam do dyskusji i podawania cen. 
      Jakie proponują Wam ceny na wagę żywą i poubojową?
      Kontyunacja wątku z 2024

• Przez DzikiSimental25
      Nowy Rok to i nowy temat. 
      Link do kontynuacji tematu : 

• Gość
      Przez Gość
      Jak się zmieniają ceny bydła w roku 2024? Jakie są ceny w waszych regionach? Ceny bydła pójdą w dół czy może tak korzystna tendencja dla nas hodowców się utrzyma 🙂

Wpisując cenę podajcie od razu datę i region w jakim handlowaliście bydłem.
      Kontynuacja tematu
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/297364-ceny-bydla-2023/page/279/?tab=comments#comment-4253941

• Dodaj nową pozycję...
v