Skocz do zawartości

Ceny bydła 2023

Wiadomość dodana przez danielhaker

Sposób na legalną próbę odzyskania pieniędzy na podst. posta @KarolaKarotka

Wysyłasz lub zawozisz przedsądowe wezwanie do zapłaty (wzory w internecie są), następnie udajesz się do sądu i składasz pozew cywilny na kwotę która brakuje (podejrzewam że teraz tez to znajdziesz w internecie), opisujesz tam konkretnie bez lania wody co i kiedy sprzedane, za ile, ile zapłacone ile do zapłaty i podpinasz dowody, faktury, przemieszczenia, potwierdzenia przelewu, wezwania do zapłaty jako próbę rozwiązania polubownego, robisz trzy kopie i zanosisz to do sądu, w takich oczywistych sprawach sąd robi rozprawę zaocznie, wysyła kopię papierów drugiej stronie i daje termin na złożenie własnych dowodów, no ale sprawa jest jasne, jest faktura, są przemieszczenia, pewnie jest umowa sprzedaży, jest częściowa zapłata, więc sąd wyda wyrok zaoczny i z tym możesz iść po uprawomocnieniu do komornika a ten windykuje.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
57 minut temu, AdamRo napisał:

I tego się trzymaj. Tok rozumowania większości ekonomistów na wsi.

Tok rozumowania ludzi którzy chcą pewna kase. Nie przypominam sobie żeby jakiś handlarz a tym bardziej ubojnia dołożyła mi czy znajomym kasę za sztukę która lepiej wyszła niż się zgodzislimy. A co niektórzy cuda obiecywali. Dlatego zawsze orientuje się jak w danej chwili płacą na żywą. Ważę na swojej wadze i wiem czego się spodziewać. A nie raz były sztuki które miały po 750 kg i więcej. Ładnie ulane że powinny dać te 45-48% a nawet i więcej wybicia a na kwitku nigdy nie było więcej jak 300-310 kg mięsa . Nie raz przecież zdjęcia tu wstawiałem więc było widać co za towar. Dla mnie to abstrakcja co niektórzy tu wstawiają że krowy mające po 650 kg dają po 330-340kg mięsa. Przynajmniej nie znam osobiście takiej ubojni czy handlarza żeby tak wyszło 

Opublikowano
AdamRo napisał:

4 godziny temu, krzychu121 napisał:

Chyba jasna odpowiedź skoro handlarz zapłacił więcej na żywą. Napewno do interesu nie dołożył tylko musiał na tym jeszcze parę stówek zarobić. A skoro przedstawiciel dawał 6-7 stówek mniej w przeliczeniu na poubojowa wagę to jasny wynik ile chciał na krowie przytulić 

I tego się trzymaj. Tok rozumowania większości ekonomistów na wsi.

U mnie też był przedstawiciel z pewnej ubojni za byka dawał 19.80 zł. Handlarz dał 12 zł na żywą. byk ważył 568 kg - 8 % = 6200 zł Poubojowo przy wybiciu 53% ( myślę że z hf nawet ładnego więcej by nie było ) było by max 6000 zł. Jeśli coś źle liczę proszę mnie poprawić.

• Like 1
Opublikowano

Jeśli handlarz oskubał Cię na wadze to tak,  poubojowo wyszłoby lepiej.  

51 minut temu, HF86 napisał:

zakład ma głęboko rolnika i to się nigdy nie zmieni. 

im nie potrzebna flota i klasyfikatorzy. 

handlarzyna jest pośrednikiem i wszystko pasi i cenę ma jak chociaż z pół auta codziennie da. 

Mój odbiorca ma ubojnie i jest tego odwrotnością . 

Szału na tej hodowli nima , ale jak na ten moment zostaje 1.5 tyś na sztuce to i tak lepiej jak na produkcji roślinnej .

• Like 3
Opublikowano
8 minut temu, Cybulek17 napisał:

Szału na tej hodowli nima , ale jak na ten moment zostaje 1.5 tyś na sztuce to i tak lepiej jak na produkcji roślinnej .

Bierze od Ciebie trochę towaru więc tak jest. Ja ostatnio oddałem na wbc parę sztuk przez pośrednika byk i jałówka. Nie wiem gdzie te byki pojechały ale na nich byłem w plecy wg wagi i wyceny na żywo. Jałówki wg mnie pojechały do Częstochowy i wyszły lepiej od tego dawali na żywo. Tylko tutaj rzetelność się liczy kiedy jałówka angusa jest w U klasie i ma dobre wybicie...

Opublikowano
1 godzinę temu, krzychu121 napisał:

Tok rozumowania ludzi którzy chcą pewna kase. Nie przypominam sobie żeby jakiś handlarz a tym bardziej ubojnia dołożyła mi czy znajomym kasę za sztukę która lepiej wyszła niż się zgodzislimy. A co niektórzy cuda obiecywali. Dlatego zawsze orientuje się jak w danej chwili płacą na żywą. Ważę na swojej wadze i wiem czego się spodziewać. A nie raz były sztuki które miały po 750 kg i więcej. Ładnie ulane że powinny dać te 45-48% a nawet i więcej wybicia a na kwitku nigdy nie było więcej jak 300-310 kg mięsa . Nie raz przecież zdjęcia tu wstawiałem więc było widać co za towar. Dla mnie to abstrakcja co niektórzy tu wstawiają że krowy mające po 650 kg dają po 330-340kg mięsa. Przynajmniej nie znam osobiście takiej ubojni czy handlarza żeby tak wyszło 

D to krowa w rozliczeniach

20231115_202134.jpg

20231115_202110.jpg

20231115_202047.jpg

• Like 1
Opublikowano

Przez handlarza czy od razu na ubojnie? Jeśli tak to jaka ubojnia ? 

Jakby moje tak wychodziły to też bym sprzedawał na wbc. Niestety jak napisałem nie pamiętam żeby na wbc wyszło mi lepiej jak na żywą. Zawsze była gadka że np na żywą po 10 zł. Ale.jak na wbc wyjdzie więcej to dołoży. No i dokładał że w przeliczeniu z wbc ma żywą wychodziło 10.10 zł. I zachęcał żeby zaryzykować następnym razem od razu na wbc bo po co ustalać podstawową cenę na żywą. I pewnie gdym się zgodził to zamiast 10 zł dostałbym 8 zł i była by gadka że wyglądała ładnie no ale dużo odpadu było itd 

• Like 1
Opublikowano

OSI. Bezposrednio do nich sie sprzedaje. Dwa lata do nich sprzedaje. Wiadomo jak sztuka szkielet to lipa. Ale handlarz też za taką nie da wiele. Poprawkę trzeba wziąć ze do % wybicia bierze się wagę żywą przed ubojem a nie z gospodarstwa.  W transporcie różnie masę gubią. Średnio niby 5%. 

U nas też tacy byli co wbc mieli dopłacać jak dobrze wyjdzie. I też nigdy dobrze nie było. Byki po 51% max. A kartka z Excela wydrukowana. 

P klasa też wychodzi czasem. 

20231115_202031.jpg

• Like 1
Opublikowano
15 godzin temu, mlodyhef napisał:

kto odbierał? też jestem z mazowieckiego i wydaje mi się że za typowego jerseya i w ogóle te byki dobre ceny dostałeś. tylko pytanie czy waga pewna

Rybak waga pewna bo ważone z mojej i jego wagi wszystko się zgadzalo

Dnia 14.11.2023 o 21:02, Pawelek2615 napisał:

Witam w jakiej wadze byki były ?

Waga jersey słabo tylko 650kg a tamte jeden 705 drugi 710

Dnia 14.11.2023 o 18:41, 3in1 napisał:

@macius11157 kto brał?

Rybak

9 godzin temu, mlodyhef napisał:

650 kg średnia wyszła

Jaki wiek

• Thanks 1
Opublikowano (edytowane)

Poprawne. Chodziło o wybicie. @krzychu121 pisał wyżej że handlarz lepiej płacić niż na wbc wychodzą.  To wstawiłem kilka dla przykładu. A aż tyle krów nie sprzedaję żeby mieć z tego roku dużo przykładów. Juto będę miał kwit na 3 krowy. I w grudniu jeszcze 2 szt.

Edytowane przez kat
Opublikowano

Sprzedane 15 szt 8 sierpnia 2023 do Grupa Producentow Rolnych Kozmin Wlkp. i do dnia dzisiejszego przelane raptem 20 tys .Wyslane 2 wezwania do zapłaty i nic to nie daje .OSTRZEGAM przed tą GRUPĄ !!!

• Like 6
  • Thanks 1
  • Sad 1
Opublikowano
Dnia 15.11.2023 o 18:53, Cybulek17 napisał:

Pewnie że lepiej jak nic nie padnie…. Za dwa lata roboty.

2 godziny temu, cobra napisał:

Sprzedane 15 szt 8 sierpnia 2023 do Grupa Producentow Rolnych Kozmin Wlkp. i do dnia dzisiejszego przelane raptem 20 tys .Wyslane 2 wezwania do zapłaty i nic to nie daje .OSTRZEGAM przed tą GRUPĄ !!!

Tamte strony wlkp to sama patologia 

• Thanks 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez DRIPOL
      Nowy rok, nowy temat. Zapraszam do dyskusji i podawania cen. 
      Jakie proponują Wam ceny na wagę żywą i poubojową?
      Kontyunacja wątku z 2024

• Przez Nieustraszony1044
      Jak się zmieniają ceny bydła w roku 2024? Jakie są ceny w waszych regionach? Ceny bydła pójdą w dół czy może tak korzystna tendencja dla nas hodowców się utrzyma 🙂

Wpisując cenę podajcie od razu datę i region w jakim handlowaliście bydłem.
      Kontynuacja tematu
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301691-ceny-bydla-2024/page/195/#comment-4549726

• Przez DzikiSimental25
      Nowy Rok to i nowy temat. 
      Link do kontynuacji tematu : 

• Gość
      Przez Gość
      Jak się zmieniają ceny bydła w roku 2024? Jakie są ceny w waszych regionach? Ceny bydła pójdą w dół czy może tak korzystna tendencja dla nas hodowców się utrzyma 🙂

Wpisując cenę podajcie od razu datę i region w jakim handlowaliście bydłem.
      Kontynuacja tematu
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/297364-ceny-bydla-2023/page/279/?tab=comments#comment-4253941

• Dodaj nową pozycję...
v