Skocz do zawartości

Ceny bydła 2023

Wiadomość dodana przez danielhaker

Sposób na legalną próbę odzyskania pieniędzy na podst. posta @KarolaKarotka

Wysyłasz lub zawozisz przedsądowe wezwanie do zapłaty (wzory w internecie są), następnie udajesz się do sądu i składasz pozew cywilny na kwotę która brakuje (podejrzewam że teraz tez to znajdziesz w internecie), opisujesz tam konkretnie bez lania wody co i kiedy sprzedane, za ile, ile zapłacone ile do zapłaty i podpinasz dowody, faktury, przemieszczenia, potwierdzenia przelewu, wezwania do zapłaty jako próbę rozwiązania polubownego, robisz trzy kopie i zanosisz to do sądu, w takich oczywistych sprawach sąd robi rozprawę zaocznie, wysyła kopię papierów drugiej stronie i daje termin na złożenie własnych dowodów, no ale sprawa jest jasne, jest faktura, są przemieszczenia, pewnie jest umowa sprzedaży, jest częściowa zapłata, więc sąd wyda wyrok zaoczny i z tym możesz iść po uprawomocnieniu do komornika a ten windykuje.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
51 minut temu, soltys48 napisał:

Też szukam właśnie i coś takiego wpadło mi w oko. Zamówię,ale jak nie spełni moich oczekiwań to zwrócisz mi 💰💰💰? 😅 

Dużym bykom idzie wsadzić nowe kolczyki, czy wcześniej trzeba robić dziurę?🤔

Edytowane przez karol091193
Opublikowano (edytowane)

Nie wiem jak wy możecie chodować bydło po 12,50 zł dla mnie koszty wyszły po przeliczeniu wszystkiego że żeby wyjść na 0 musiałbym dostać za mieszańca 16,5zł(bez pracy własnej) co w chwili obecnej jest mało prawdopodobne więc rachunek jest prosty z 40szt. Zostanie 10 bo coś z łąkami trzeba zrobić. 

Stary łuniewski płacił jeszcze w miarę. Młode patrzą tylko żeby coś ukręcić. Wypłacalni może i są ale chyba chcą się za szybko dorobić.

Jak nie poubojowo to najlepiej przeważyć u nich na wadze każdą sztukę. 😂

Edytowane przez pogromca200
  • Like 1
Opublikowano
13 minut temu, pogromca200 napisał:

Nie wiem jak wy możecie chodować bydło po 12,50 zł dla mnie koszty wyszły po przeliczeniu wszystkiego że żeby wyjść na 0 musiałbym dostać za mieszańca 16,5zł(bez pracy własnej)

bo  satysfakcja jest bezcenna dla niektórych ... i szepty na wsi że ma ładne byki...

Opublikowano

Tak to prawda hodowla opasów jest mało opłacalna. Za cielaka mieszańca trzeba dać od 1200-1500. Taki cielak wypije jeszcze co najmniej 2-3 worki mleka. Jeszcze jak potem dawać same zboże i kiszonki to trzeba dłużej chować ale jest większy zysk że sztuki a jak kupywać im cały czas pasze i dodatki to szybciej urośnie ale mniej w kieszeni.  🤑🤑🤑🤑 Można też kupić hfa 100% za 600-800 co może nie być gorszym rozwiązaniem bo cena o połowe mniejsza a jeszcze lepiej rośnie jak byle jaki mieszaniec np hfa z anguzem lub hfa z limuzenem. 🤔

Opublikowano
1 godzinę temu, pogromca200 napisał:

Nie wiem jak wy możecie chodować bydło po 12,50 zł dla mnie koszty wyszły po przeliczeniu wszystkiego że żeby wyjść na 0 musiałbym dostać za mieszańca 16,5zł(bez pracy własnej) co w chwili obecnej jest mało prawdopodobne więc rachunek jest prosty z 40szt. Zostanie 10 bo coś z łąkami trzeba zrobić. 

Stary łuniewski płacił jeszcze w miarę. Młode patrzą tylko żeby coś ukręcić. Wypłacalni może i są ale chyba chcą się za szybko dorobić.

Jak nie poubojowo to najlepiej przeważyć u nich na wadze każdą sztukę. 😂

Dokładasz do sztuki po  3tyś i jeszcze 10 chcesz zostawić ? Bogaty z domu albo hipokryta

• Like 1
  • Thanks 1
Opublikowano

zaraz beda szukac cielakow bo zboza beda tanie a z mieszankami nie bedzie co zrobic kto w ostatnich latach zlikwidowal tuzy to w tym roku musi je odnowic bo unia nakazuje takze siano bedzie i zboze

Opublikowano
42 minuty temu, Cybulek17 napisał:

Dokładasz do sztuki po  3tyś i jeszcze 10 chcesz zostawić ? Bogaty z domu albo hipokryta

Jak zostają grunty orne na objętościowe to jak najbardziej dokładam. Jak z produkcji roślinnej rzepaku dyni czy kukurydzy jestem w stanie wycisnąć około 5 tyś na czysto bez pracy cały rok to nie widzę sensu więcej trzymać. 

Opublikowano
4 minuty temu, pogromca200 napisał:

Jak zostają grunty orne na objętościowe to jak najbardziej dokładam. Jak z produkcji roślinnej rzepaku dyni czy kukurydzy jestem w stanie wycisnąć około 5 tyś na czysto bez pracy cały rok to nie widzę sensu więcej trzymać. 

W tym nadchodzącym też? Pewność i rolnictwo ciekawe

• Like 1
Opublikowano

gdyby te 5 na plus było pewnikiem, to nikt by zwierzęcej nie trzymał. 

chwilowe zaburzenia raczej. 

Opublikowano

Lepiej zarobić 2 i się nie narobić jak wyjść na zero i pracować cały rok. Zawsze można w coś innego zainwestować. Ale starzy rolnicy wolą się orobić i pracować na podwórku jak wyjść z jakąś inicjatywą inwestycyjną różnicujacą działalność.

Opublikowano (edytowane)

Pany, które się zaznacza przy sprzedaży bydła?

porobiły jakies pies wi co.

przybycie do rzeźni i ubój??

@soltys48 weź no napisz jak to teraz ??

Edytowane przez Pafnucy12
Opublikowano
3 godziny temu, soltys48 napisał:

Idzie,kolczykuje tym bydło , kozy owce i swiniory wszystko idzie dobrze 

A po co Ci kozy 🤔

Opublikowano
9 minut temu, Pafnucy12 napisał:

Pany, które się zaznacza przy sprzedaży bydła?

porobiły jakies pies wi co.

przybycie do rzeźni i ubój??

@soltys48 weź no napisz jak to teraz ??

Wybycie jak sprzedałeś 

2 minuty temu, Aktywnyrolnik7245 napisał:

A po co Ci kozy 🤔

Wiesz ile u nas było kóz....

Córka miała skazę białkową 

Opublikowano (edytowane)

gdzie kliknac potwierdz czy jak to ?

a coś jest że konserwacja... musi nie działa...

byki, jałówka - wszystko po 13,2 brutto jak by co...

fajna ta moderacja.... by go....

Edytowane przez Pafnucy12
Opublikowano
42 minuty temu, krzycho3333 napisał:

Mam ta czerwona ponad 10 lat wielkim hodowca nie jestem ale z 300 sztuk zakolczykowalem i nie ma żadnego znaku na niej, żadnej zgiętej igły czy podobnych historii.

O widzisz, a ja ostatnio na 6 bykach 18+ miesięcy 3 igły. Igły brane nowe od razu z kolczykami. Można? Można 🤣

Opublikowano

Kto mądry dopiero zakłada kolczyki w takim wieku.

3 godziny temu, pedro2 napisał:

I umiejętności operatora, refleks. Małego dociśnie i przytrzyma, ale ciężkiemu duplikat wbić to i czasami iglicę zgiąć można

Duplikat zakłada się w tą samą dziurkę w uchu co był stary kolczyk i nie ma problemu.

• Like 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Nieustraszony1044
      Jak się zmieniają ceny bydła w roku 2024? Jakie są ceny w waszych regionach? Ceny bydła pójdą w dół czy może tak korzystna tendencja dla nas hodowców się utrzyma 🙂

Wpisując cenę podajcie od razu datę i region w jakim handlowaliście bydłem.
      Kontynuacja tematu
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301691-ceny-bydla-2024/page/195/#comment-4549726

• Przez DRIPOL
      Nowy rok, nowy temat. Zapraszam do dyskusji i podawania cen. 
      Jakie proponują Wam ceny na wagę żywą i poubojową?
      Kontyunacja wątku z 2024

• Przez DzikiSimental25
      Nowy Rok to i nowy temat. 
      Link do kontynuacji tematu : 

• Gość
      Przez Gość
      Jak się zmieniają ceny bydła w roku 2024? Jakie są ceny w waszych regionach? Ceny bydła pójdą w dół czy może tak korzystna tendencja dla nas hodowców się utrzyma 🙂

Wpisując cenę podajcie od razu datę i region w jakim handlowaliście bydłem.
      Kontynuacja tematu
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/297364-ceny-bydla-2023/page/279/?tab=comments#comment-4253941

• Dodaj nową pozycję...
v