Skocz do zawartości

Dopłaty za susze

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Ale to są gamonie oni nad tym nie myślą. Tam są takie strzały ,ze kto wymyśli ten mówi bez żadnego zastanowienia się. Może być tak, ze jeden powiedział o wymogu faktur a drugi wyżej to uwali bo się elektorat wkur. Pis tak działa jeden wymyśli to drugi tamto a trzeci powie, ze i tak będzie inaczej.

Edytowane przez hubertuss
Opublikowano
1 godzinę temu, aniszek1 napisał:

słyszysz siebie co mówisz?

Potwierdzam , każdy rolnik, nawet ten  ryczałtowy  ma obowiązek przechowywania  otrzymanych faktur przez okres 5 lat.  

• Thanks 1
Opublikowano (edytowane)

Rysiek możesz iść przegrasz i nie starczy tego co masz na pokrycie kosztów hehe ale to ich wola że płacą i mogą sobie jakie chcą zasady ustalić :P

Mi tam pasuje takie coś bo właśnie w okolicy jest sporo takich co ziemię kto inny obrabia a oni tyylko dopłaty na siebie więc po co komus takiemu wyciągać łapę po kasę 

Edytowane przez Roki212
Opublikowano

może ktoś kiedyś zacznie łączyć kropki. 

gospodastw milion 370tys 

wniosków nawozów 427 tyś. 

siusiowych będzie w uja, a jak będą potrzebne faktury to z 30% do odrzucenia .

coś w tym krusie nie gra 🤔

Opublikowano
4 minuty temu, Roki212 napisał:

Rysiek możesz iść przegrasz i nie starczy tego co masz na pokrycie kosztów hehe ale to ich wola że płacą i mogą sobie jakie chcą zasady ustalić :P

No toż tak, ale to taka gra  gdzie sędzia 12 zawodnik

Opublikowano
2 godziny temu, Rolnik1973 napisał:

Wniosek złozony, o zadnych fakturach nic nie wiedza

u mnie tez nic- wiedza na dzis. inny znajomy idzie w pon zlozyc (miał 1,05% straty XD), da znac czy maja jakies nowe wytyczne.

Kurde, jak zawsze cisza o dofinansowaniach bo temat tabu to o tym suszowym cała wieś huczy - rzucili sie jak romowie na węgiel.

3 godziny temu, Ekstremalny napisał:

Przejdzie ten dowód sprzedaży jakby co ? Mało ha, produkcję zawsze sprzedaje po znajomościach więc żadnych fv nie posiadam 

legitne, pytalem czy jak by to weszlo to mozna takie cos przedstawic jak sie jest ryczałtowcem. Babka powiedziala ze kazdy dowod zakupu/sprzedaży podpisany przez obie strony jest formalnie dokumentem zakupu/sprzedaży.

• Like 1
Opublikowano

do nawozu trzeba było donieść faktury bo te dla rolników na ryczałcie tzw.  imienne  nie figurowały w US

faktury sprzedaży są w systemach US tak ryczałtowca jak i watowca  tak że tego nie trzeba nosić pewnie

teraz o ile  nie mają arimr dostanie zgode na wgląd do US i  beneficjenci dopłat bez faktur  zakupu i sprzedaży  płodów rolnych aktywni i nie aktywni  rozpracowani  hahah 

ktoś tu pisał że kolega ma donieść akt małżeństwa , większość się z tego śmiała ale jak ślub był w systemie nie widoczny to kazali papier pokazać , a to z kolei by  wskazywało że oni dużo wiedzą o ile nie wszystko

dzięki takim akcjom z wnioskami o węgiel , nawóz , susze itd  . i wyrażaniem zgód na wszystko naczelnik jarosław ma każdego rozpracowanego hahaha wie z kim mieszka z czego żyje ile płaci podatków  gdzie kupuje piwo  itd.

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

jak za  piwo płacisz kartą  to nawet wie ile łykniesz   hahha  a skąd wie że kobiety mało rodzą bo walą w szyje ??????????

pomału ustalić kto butelkę wyrzucił do rowu nie będzie zbyt trudne  

chyba w chinach na tych długich mostach po 3 krotnym ziewnięciu  kierowcy system wyłapuje że stwarzasz zagrożenie na moście tym że jesteś niewyspany i możesz zasnąć za kierownicą i służby interweniują

Edytowane przez stach12
d
  • Haha 2
Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, mysza103 napisał:

Debilizmem jest twoje rozumowanie . Masz jak wół napisane że faktury mają być od 1 stycznia 2021 roku do 30 września 2022 roku , więc skoro masz faktury VAT za październik i listopad 2021 roku to się przecież łapią w tym okresie podawanym wcześniej , więc jaki masz problem ? , bo moim zdaniem jedynie taki że nie możesz zrozumieć tego co jest napisane

Debilizmem jest widzieć jeden mój post, a drugi gdzie napisałem że mój błąd bo źle spojrzałem na daty już nie

Edytowane przez majkel207
.
Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, HF86 napisał:

gospodastw milion 370tys 

Bo nie każdego było stać wydać 5000 za tonę i czekać na zwrot.

Gdyby dawali wpierw to by było 1 000 000 wniosków

Edytowane przez Rolnik1973
Opublikowano
1 minutę temu, witejus napisał:

Ja płacę gotówką to gówno wiedzą co ,gdzie i ile kupuję🤪

od nowego roku za gotówkę jak to będzie tak drożeć możesz kupić 2 kg. słoniny  w myśl ustawy o wat haha

Opublikowano
3 godziny temu, aniszek1 napisał:

A ty tak serio? Nie oceniaj innych według siebie.
Już ktoś Ci pisał że ryczałtowiec nie ma obowiązku zbierać faktur. Inna kwestia. A co jeżeli ktoś wszystko sprzedaje na olx czy po sąsiadach i ma mała gospodarkę?
Serio włącz myślenie.

No to robi na własną odpowiedzialność. Zdaje sobie sprawę że może kiedyś być tak jak teraz, niech nie ma do nikogo pretensji wtedy

• Haha 1
Opublikowano
1 godzinę temu, HF86 napisał:

gospodastw milion 370tys 

I tyle mniej więcej jest faktycznych/aktywnych gospodarstw co wniosków nawozowych, w porywach do 500tys.

Opublikowano

Nie powinno się zmieniać zasad w trakcie... prawo podobno nie działa wstecz. Złożyłem na starym rozporządzeniu to na starym pownni mnie rozpatrywać.

Ja np mam owoce miękkie mailiny, porzeczka i tam żadnych faktur nie brałem. Jeździłem na skup sprzedawałem i tyle. Zboże też mam ale czeka na lepsze ceny i sobie leży nie sprzedawałem go jeszcze.

A rolnikiem na dobrą sprawe jestem od początku tego roku bo dostałem od wuja gospodarstwo które było nieaktywne i zapuszczone bo chorował...

A że mi wyschło z 30% krzaków malin to nie dostane bo mnie susza nie dotyczy? Gdzie tu logika. Skąd ja mam faktury im wynaleźć