Skocz do zawartości

KPO: Działanie 5. Wymiana pokryć dachowych

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
1 godzinę temu, radekz200 napisał:

Tzn chodzi mi jak ja już dostarczyłem uzupełnienia czy dostaliście jakieś potwierdzenie? 

Powiadomienie sms i e mail. Tak jak podałem formę kontaktu we wniosku.

Opublikowano
2 godziny temu, konteno napisał:

A jak część dachu była pokryta eternitem tzn część jednego spadu w dachu dwuspadowym to też można się starać o dofinansowanie?

Jeśli nie złożyłeś wniosku w ostatnim(jedynym) naborze to się się nie kłopocz bo kolejnych już ma nie być.

2 godziny temu, michal1993 napisał:

Ja też nic nie dostałem po wysłaniu uzupełnień

Po wysłaniu uzupełnień pojawia się jedynie potwierdzenie wysłania dokumentu na stronie.

Opublikowano
10 godzin temu, hubertuss napisał:

Starostwo starostwu nie równe. U nas nawet w jednym pokoju w zależności kto był mówią raz ta innego dnia inaczej. Ja tam rezygnuje. 7 dni na złożenie poprawek mija w czwartek. Nic nie mam nic nie wysyłam. Za 40 złm2 nie opłaca misę to latanie po urzędach.

każdy robi jak chce ale za prawie 5k nie chce ci się iść raz do urzędu i poświęcić max dwie godziny ? Przecież robiąc to we własnym zakresie bez dofinansować obowiązują cię te same przepisy, zgłoszenia itd.

Nie dają źle, dają to narzekania..

• Haha 1
Opublikowano

Chłopaki a ja miałem jaskółkę na dachu chciałem ja zlikwidować ale to wtedy już musze mieć pozwolenie a nie zgłoszenie 😛 wiec musi zostać ale chciałbym ja chociaż poszerzyć żeby bela weszła myślicie ze po wymianie dachu będą to jakos mierzyć? 😂

Opublikowano
Ekstremalny napisał:

każdy robi jak chce ale za prawie 5k nie chce ci się iść raz do urzędu i poświęcić max dwie godziny ? Przecież robiąc to we własnym zakresie bez dofinansować obowiązują cię te same przepisy, zgłoszenia itd. Nie dają źle, dają to narzekania..

jeżeli ktoś nie miał w planach wymieniać dachu to ten projekt jest taką przymusową inwestycją bo fakt dadzą te 40zł/m² ale też swoją kasę trzeba wyłożyć. Tak jak w moim przypadku, jak przejdzie to zrobię ale jak nie przejdzie to lamentował nie będę. Złożyłem na stodołę 260m² dach jeszcze nie cieknie, wg obliczeń wniosku powinienem zapłacić za 26000 netto ale chcąc dać podbitki rynny i inne to wyjdzie sporo więcej. A w planach na ten rok mam zakup pola i miałem dom ocieplać. Więc może nawet lepiej jakby nie przeszło.

radekz200 napisał:

Chłopaki a ja miałem jaskółkę na dachu chciałem ja zlikwidować ale to wtedy już musze mieć pozwolenie a nie zgłoszenie 😛 wiec musi zostać ale chciałbym ja chociaż poszerzyć żeby bela weszła myślicie ze po wymianie dachu będą to jakos mierzyć? 😂

A po jakiego uja się przyznawałes że masz te jaskółkę? Zdjęcie do wniosku było zrobić z drugiej strony budynku a w Starostwie skąd niby mieliby wiedzieć że tam jest jaskółka?

Opublikowano
7 godzin temu, Grzechooo napisał:

jeżeli ktoś nie miał w planach wymieniać dachu to ten projekt jest taką przymusową inwestycją bo fakt dadzą te 40zł/m² ale też swoją kasę trzeba wyłożyć. Tak jak w moim przypadku, jak przejdzie to zrobię ale jak nie przejdzie to lamentował nie będę. Złożyłem na stodołę 260m² dach jeszcze nie cieknie, wg obliczeń wniosku powinienem zapłacić za 26000 netto ale chcąc dać podbitki rynny i inne to wyjdzie sporo więcej. A w planach na ten rok mam zakup pola i miałem dom ocieplać. Więc może nawet lepiej jakby nie przeszło.

A po jakiego uja się przyznawałes że masz te jaskółkę? Zdjęcie do wniosku było zrobić z drugiej strony budynku a w Starostwie skąd niby mieliby wiedzieć że tam jest jaskółka?

Chciała zdjęcia z każdej strony budynku 😛 mi się jakaś wredna babka trafiła 

Opublikowano
19 godzin temu, hubertuss napisał:

Starostwo starostwu nie równe. U nas nawet w jednym pokoju w zależności kto był mówią raz ta innego dnia inaczej. Ja tam rezygnuje. 7 dni na złożenie poprawek mija w czwartek. Nic nie mam nic nie wysyłam. Za 40 złm2 nie opłaca misę to latanie po urzędach.

Ktoś inny skorzysta jak z rezygnujesz,i tak będziesz musiał w przyszłości dach zmienić tylko wtedy już w całości będziesz musiał ty finansować.😉

Opublikowano
radekz200 napisał:

Chciała zdjęcia z każdej strony budynku 😛 mi się jakaś wredna babka trafiła

Ale jak z każdej? w poprawkach tak chcieli? w instrukcji było że "zdjecie wykonane z perspektywy obejmujące cały budynek z uwidocznieniem części podłużnej i poprzecznej budynku oraz zdjęcie detalu." więc dwa zdjęcia a nie z każdej strony. Ja nie dołączyłem zdj detalu a jak miałem poprawki to był śnieg na dachu to znalazłem stare foto i wyciąłem część z eternitem i to im dołączyłem i wsio.

Opublikowano
3 godziny temu, Piotruniu25 napisał:

Ktoś inny skorzysta jak z rezygnujesz,i tak będziesz musiał w przyszłości dach zmienić tylko wtedy już w całości będziesz musiał ty finansować.😉

I taniej mi to wyjdzie. Kumpel był w  starostwie z inną inwestycją. U nas chcą firmę do zdjęcia azbestu. Gmina nie ma nic przeciwko temu kto zdejmuje. I zabiera nawet jak sam zdejmiesz. Starostwo nie da mi papierów bez podania firmy. Jak mam płacić z tych 40 zł za zdjęcie azbestu to taniej wyjdzie mi samemu zrobić.

Opublikowano
Dnia 11.01.2023 o 17:10, konteno napisał:

A jak część dachu była pokryta eternitem tzn część jednego spadu w dachu dwuspadowym to też można się starać o dofinansowanie?

można tylko dostaniesz dofinansowanie na tą część gdzie masz eternit, a czy będzie następny nabór nie wiadomo jak widać pozgłaszało się parę osób którzy myśleli że złożą wniosek i od razu kasa na konto, a ruszyć się do urzędu to za wiele, także jak się je odsieje może jeszcze będzie następny nabór :)

19 godzin temu, Grzechooo napisał:

przymusową inwestycją? XD czyli jak rusza modernizacja to biorę bo dają, no to muszę przecież, jak jest pozarolnicza no to też muszę, suszowe to samo ,no po prostu mnie zmuszają i żyć nie dajoo, co by człowiek spokojnie żył to przymusowe programy tworzoo złodzieje xDDD

10 godzin temu, Grzechooo napisał:

Ale jak z każdej? w poprawkach tak chcieli? w instrukcji było że "zdjecie wykonane z perspektywy obejmujące cały budynek z uwidocznieniem części podłużnej i poprzecznej budynku oraz zdjęcie detalu." więc dwa zdjęcia a nie z każdej strony. Ja nie dołączyłem zdj detalu a jak miałem poprawki to był śnieg na dachu to znalazłem stare foto i wyciąłem część z eternitem i to im dołączyłem i wsio.

pod tym "obejmujące cały budynek" masz wszystko i tak dziwne że ze środka nie chcą xd

7 godzin temu, hubertuss napisał:

I taniej mi to wyjdzie. Kumpel był w  starostwie z inną inwestycją. U nas chcą firmę do zdjęcia azbestu. Gmina nie ma nic przeciwko temu kto zdejmuje. I zabiera nawet jak sam zdejmiesz. Starostwo nie da mi papierów bez podania firmy. Jak mam płacić z tych 40 zł za zdjęcie azbestu to taniej wyjdzie mi samemu zrobić.

widocznie ktoś ze starostwa ma zaprzyjaźnioną firmę z uprawnieniami ;)

Opublikowano
Kondominium napisał:

przymusową inwestycją? XD czyli jak rusza modernizacja to biorę bo dają, no to muszę przecież, jak jest pozarolnicza no to też muszę, suszowe to samo ,no po prostu mnie zmuszają i żyć nie dajoo, co by człowiek spokojnie żył to przymusowe programy tworzoo złodzieje xDDD

Dobra niech Ci będzie nie przymusową tylko nieplanowaną. Lepiej? już bardziej zrozumiale? I jak już wcześniej kiedyś pisałem NIE wnioskowałem o zaliczkę. Nie jestem z tych co biorą każdy socjal i nie baluje jak tylko mam grosz, tylko rok w rok przeprowadzam jakieś inwestycje i pomimo że nie mam dużo hektarów uważam swoje gospodarstwo za dobrze prosperujące.

• Like 1
Opublikowano
23 godziny temu, Grzechooo napisał:

Dobra niech Ci będzie nie przymusową tylko nieplanowaną. Lepiej? już bardziej zrozumiale? I jak już wcześniej kiedyś pisałem NIE wnioskowałem o zaliczkę. Nie jestem z tych co biorą każdy socjal i nie baluje jak tylko mam grosz, tylko rok w rok przeprowadzam jakieś inwestycje i pomimo że nie mam dużo hektarów uważam swoje gospodarstwo za dobrze prosperujące.

pewnie że lepiej, bo traktujesz ten program jak karę, eternit mogłeś zmienić z wielu programów. Ja też miałem inne plany i inne inwestycje, a już na blachę wydałem w ciul kasy, a montaż drugie tyle, ale jakoś nie narzekam, bo to bardzo prosty program i powiedzmy że na blachę wystarczy więc dobre i tyle. Z modernizacji chciałem ale widziałem jak się upierdliwie czepiają, to po prostu nie robiłem, ale i nie narzekałem. Po cichu na jakiś program liczyłem przed 2030, bo część budynków miałem w planie robić i się udało. Teraz czekam na umowę i ruszam w marcu robotą. Jakoś nie umieram że do urzędu muszę iść i zgłosić, jak wielu wielu innych. Jak ktoś narzeka na to, to znaczy że nigdy nic mu nie będzie pasowało. Suszowe to samo 80% ludzi nie wiedziało że ma suszę, a później narzekali że aplikacja nie wydala bo większość rolników w Polsce stwierdziła że jednak była susza, no i oczywiście na ostatnią chwilę najlepiej. Jak chcesz narzekać to narzekaj na ceny nawozów, bo tu rzeczywiście jest złodziejstwo. 

Opublikowano

Wcale nie narzekam że trzeba iść do urzędu, zresztą zgodnie z prawem jakbyś z własnych środków wymieniał dach to i tak trzeba zgłaszać do starostwa. W 2019 robiłem dach i też zgłaszałem. Nie wiem dlaczego się mnie przyczepiłeś.