Skocz do zawartości

KPO: Działanie 5. Wymiana pokryć dachowych

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam ja mam dalej nie ruszony wniosek o dofinansowanie  na zmianę pokrycia dachowego. Czy ktoś też ma taki status?

obraz.png.35991b0f08b5ab5b7478bb7a249fb86a.png

Edytowane przez lukaso111
Opublikowano
1 godzinę temu, pawel885 napisał(a):

Kto skorzystał teraz  to może przy następnym naborze atakować ? 

Wymiana eternitu

Jak wynika z tego pisma MR do MKIŚ to z KPO nie bedzie juz tego naboru. Ale badzmy dobrej mysli.. 

Opublikowano
18 godzin temu, pawel885 napisał(a):

A skorzystał ktoś 2 razy ?

Teraz i wcześniej ?

500 m2 to już mi się wydaję że jestsporo , chyba że ktoś ma budynki pobudowane jakieś większe i wszystkie starocie pod eternitem 

U mnie robione było na 450 m2 pod program  , a wcześniej parę lat temu na budynku robiłem dach na własny koszt 250m2 i praktycznie tyle budynków gospodarskich mam 

Opublikowano
8 godzin temu, mysza103 napisał(a):

500 m2 to już mi się wydaję że jestsporo , chyba że ktoś ma budynki pobudowane jakieś większe i wszystkie starocie pod eternitem 

U mnie robione było na 450 m2 pod program  , a wcześniej parę lat temu na budynku robiłem dach na własny koszt 250m2 i praktycznie tyle budynków gospodarskich mam 

Zdjalem 600m2. Z pierwszego programu oddali za 500 i to co zrobiłem to 1/4 dachu pokrytego eternitem. Do wymiany zostało na oborze, garażu i wiacie. Jest tego sporo bo ojciec nigdy nie był zwolennikiem blachy na dachach na drewnianej konstrukcji. A na zmienionym dachu 500 m poszło eurofali a reszta tylko poszła pod blachę 

Opublikowano
2 godziny temu, migacz napisał(a):

Zdjalem 600m2. Z pierwszego programu oddali za 500 i to co zrobiłem to 1/4 dachu pokrytego eternitem. Do wymiany zostało na oborze, garażu i wiacie. Jest tego sporo bo ojciec nigdy nie był zwolennikiem blachy na dachach na drewnianej konstrukcji. A na zmienionym dachu 500 m poszło eurofali a reszta tylko poszła pod blachę 

To duże gospodarstwo no i spore budynki  skoro  budynków gospodarczych jest 2,5 tys m2

Opublikowano

Gosp było duże tak z 20 lat temu. Obecnie te 30 ha to słabo. A budynki duże bo dużo hodowane i cały sprzęt pod dachem a dodatkowo całą słoma pod dachem -nic w stogach.

Opublikowano

Mam podpisaną( odczytaną) umowę 11.06.2024. Termin w umowie na złożenie wniosku o płatność do 31-01-2025. Trzeba robić aneks o wydłużenie terminu? Planowana wymiana dachu to okolice kwietnia. 

Opublikowano
24 minuty temu, karol19920 napisał(a):

Mam podpisaną( odczytaną) umowę 11.06.2024. Termin w umowie na złożenie wniosku o płatność do 31-01-2025. Trzeba robić aneks o wydłużenie terminu? Planowana wymiana dachu to okolice kwietnia. 

Nie trzeba, termin przedłużony z urzędu miałem tak samo tylko z pierwszego naboru.

Opublikowano

Ja po nowym roku zaczynam ponad 250m2, na umowie co prawda do 25-01 termin realizacji ale dobrze ze wydłużyli, u mnie trzeba będzie trochę dołożyć do blachy  bo dosyc mały kąt dachu (ponad 10^) i łaty co 1m i tutaj bardziej blacha jakaś konstrukcyjna. Można by było dołożyć łat i zrobić co 0,6m rozstaw  i wtedy normalna blacha t18 lub t35 ale znowu duzo  roboty i mogli by to podciagnac pod zmiane konstrukcyjna dachu  tak mi sie wydaje. 

Opublikowano
30 minut temu, Ogon988 napisał(a):

Ja po nowym roku zaczynam ponad 250m2, na umowie co prawda do 25-01 termin realizacji ale dobrze ze wydłużyli, u mnie trzeba będzie trochę dołożyć do blachy  bo dosyc mały kąt dachu (ponad 10^) i łaty co 1m i tutaj bardziej blacha jakaś konstrukcyjna. Można by było dołożyć łat i zrobić co 0,6m rozstaw  i wtedy normalna blacha t18 lub t35 ale znowu duzo  roboty i mogli by to podciagnac pod zmiane konstrukcyjna dachu  tak mi sie wydaje. 

To żebyś dał gęściej łat to by się miała zmienić konstrukcja dachu? nie żartuj 

T35 to już jest blacha dosyć sztywna 

Opublikowano

Z łatami to dużo roboty bo istniejące są stalowe, sama stal jak już przyjdzie kupić na nowe łaty to trochę wyjdzie + robota spawanie itd.  Jakby były drewniane to bym się nie zastanawiał o dołożyć to chwila moment. Rozkmine mam jaką blachę dać na ten rozstaw i kąt bo bazując na wzorach podanych przed producentów no to wychodzi trapez od t90-t135 (zależy od grubości) a z kolei przeglądam youtube i tam normalnie zamontowali t35 0,5mm na taki rozstaw 1m z tym że minimalnie jest większy kąt dachu

Opublikowano (edytowane)

15 minut temu, Ogon988 napisał(a):

Z łatami to dużo roboty bo istniejące są stalowe, sama stal jak już przyjdzie kupić na nowe łaty to trochę wyjdzie + robota spawanie itd.  Jakby były drewniane to bym się nie zastanawiał o dołożyć to chwila moment. Rozkmine mam jaką blachę dać na ten rozstaw i kąt bo bazując na wzorach podanych przed producentów no to wychodzi trapez od t90-t135 (zależy od grubości) a z kolei przeglądam youtube i tam normalnie zamontowali t35 0,5mm na taki rozstaw 1m z tym że minimalnie jest większy kąt dachu

A no to jak konstrukcja stalowa to daj blachę t35 tak jak jest i będzie dobrze , u mnie też jest nawet ponad 1 metr między łatami , i to było robiona konstrukcja stalowa od podstaw i jest bardzo dobrze . 

A wyglada to tak 

Jak to było zrobione że na stalowych łatach był zamontowany eternit ?

20231218_101732.jpg

20231218_101643.jpg

Edytowane przez mysza103
Opublikowano (edytowane)

Gwóźdź mocujący nie idzie centralnie w late stalowa tylko za nią (dotyka ścianki bocznej laty) i jest do niej przyspawany. Blachę t35 zastosowałes 0,5mm? Jeśli faktycznie t35 daje radę to będę coś szukał w okolicy t35 ewentualnie coś większego np t55 z tym że u Ciebie pewnie troszkę większy kąt dachu niż u mnie 

Edytowane przez Ogon988
  • Confused 1
Opublikowano
Godzinę temu, Ogon988 napisał(a):

Gwóźdź mocujący nie idzie centralnie w late stalowa tylko za nią (dotyka ścianki bocznej laty) i jest do niej przyspawany. Blachę t35 zastosowałes 0,5mm? Jeśli faktycznie t35 daje radę to będę coś szukał w okolicy t35 ewentualnie coś większego np t55 z tym że u Ciebie pewnie troszkę większy kąt dachu niż u mnie 

Tak blacha t35  0.5mm

Czy ja wiem czy duży kąt,  trzeba by zmierzyć szczyt jak by to wychodziło

Opublikowano

Cześć,

czy ktoś z Was dostał też takie powiadomienie z agencji:

"Zbliżający się termin wniosku w Portalu eWoP ARiMR"?

Dodam, że umowę podpisywałam w sierpniu 2024 r. i teoretycznie jest zapis o tym 31 stycznia 2025 r., ale jak rozumiem, jeżeli nie dotrzymam tego pierwotnego terminu, to mam 18 miesięcy od dnia podpisania?

Opublikowano

Na etapie poprawek dołączałem zgłoszenie odbioru eternitu do gminy. Czy do starostwa trzeba głosić wymianę pokrycia czy nie? W poprawkach nie żądali tego, czy przy wniosku o płatność będą to chcieli lub przy kontroli na miejscu? Bo nie wiem czy głosić do starostwa czy dać se spokój?

Opublikowano

pieniądze dawno dostałem tylko teraz potrzebuje potwierdzenia, decyzji lub cos takiego ze agencja mi te środki przyznała gdzie tego szukać bo na epue i ewop nic nie mogę znaleźć 

Opublikowano
1 godzinę temu, PRNH1 napisał(a):

pieniądze dawno dostałem tylko teraz potrzebuje potwierdzenia, decyzji lub cos takiego ze agencja mi te środki przyznała gdzie tego szukać bo na epue i ewop nic nie mogę znaleźć 

Jak dostałeś pieniądze to chyba samo w sobie jest potwierdzeniem że ci przyznali te pieniądze ,