Skocz do zawartości

KPO: Działanie 5. Wymiana pokryć dachowych

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Miałem właśnie telefon w sprawie tego konta z banku żeby wysłać im oświadczenie spisane samodzielnie na kartce z prośbą o przelanie pieniędzy z funduszu na konto. Jest jakiś oficjalny wzór na to czy można improwizować??

Opublikowano

Blacha trapezowa T35 z powłoką antykondensat (fic), kolor matowy. Pierwszy punkt BUDMAT 47zł brutto, STALBERG 45zł, na drugim punckie HANBUD 39zł.  Czy warto dopłacac tyle do Budmata ?

Opublikowano
22 minuty temu, krzychu121 napisał(a):

Dowiedz się jaka grubość tej blachy bo może się okazać że w najtańszym punkcie masz blachę 0.5 zamiast 0.7 

0,5 to już blacha gruba można by rzec , i raczej większość taką kupuję chyba że ktoś sobie zażyczy grubszą , ale gdzie byś nie spytał to każdy powie że 0,5 to już wystarczająca 

27 minut temu, Poznaniak napisał(a):

Blacha trapezowa T35 z powłoką antykondensat (fic), kolor matowy. Pierwszy punkt : BUDMAT 47zł brutto, STALBERG 45zł, na drugim punckie HANBUD 39zł.  Czy warto dopłacac tyle do Budmata ?

Budmat rok temu płaciłem chyba po 43 zł brutto grafitowy mat z filcem 

Teraz zamawiałem na dom to blachodachówke mi wycenili po 31 zł grafitowy mat bez filca 

Opublikowano

0.3 to już papier , ale 0,5 można powiedzieć że już jest ok i pewnie 80-90% budynków jest przykrytych takiej grubości blachą 

Co do rdzy to taka prawda że czy 0.5 czy 0,7 to jak zacznie rdza ją żreć to kwestia roku - trzech lat gdzie jedna i druga się podda, więc lepiej brać w miarę z dobrych firm żeby ta rdza zaczęła się pojawiać jak najpózniej 

Opublikowano

Czy Blacha trapezowa z flicem od łat drewnianych musi być czyms odizolowana np.folią? Czytam jakas opinie w necie, ze w miejscu łaczenia takiej blachy z łatami zbiera sie wilgoc i łaty szybko sie skonczą

Opublikowano
1 godzinę temu, Poznaniak napisał(a):

Czy Blacha trapezowa z flicem od łat drewnianych musi być czyms odizolowana np.folią? Czytam jakas opinie w necie, ze w miejscu łaczenia takiej blachy z łatami zbiera sie wilgoc i łaty szybko sie skonczą

Nic nie trzeba. To jest zło konieczne. Tak samo membrana czy bez łaty przy blasze będą mokre. Najlepiej zrobić wentylację żeby ograniczyć skraplanie do minimum 

Opublikowano
W dniu 10.03.2025 o 07:11, mysza103 napisał(a):

Raczej tu piszą o takich którzy nie dostali nawet 1 poprawek, bo o takich co są już z podpisaną umową,  czy wekslem to bym się raczej nie martwił że nie dostaną kasy 

Nie będzie kasy, wymieniłem dach, złożyłem wniosek i cisza. W systemie pomocy publicznej zniknęła suma, która pojawiła się w momencie podpisania umowy, czyli latem. Teraz już pewne, że pieniądzy nie będzie. Dla mnie sytuacja chora, wydałem kasę na wniosek, wszystko zrobione i nie ma środków. A za chwilę uruchomią na coś nowego i urzędnicy znów będą mielić wnioski. Szkoda, 10 tysięcy jestem do tyłu.

Opublikowano (edytowane)

u mnie kasa dziś na koncie. wniosek o wsparcie składany w grudniu 2023, weksel gdzieś chyba w sierpniu czy wrześniu podpisywałem a wniosek o płatność 01.01.2025

Edytowane przez robercikj100
Opublikowano
25 minut temu, robercikj100 napisał(a):

u mnie kasa dziś na koncie. wniosek o wsparcie składany w grudniu 2022, weksel gdzieś chyba w sierpniu czy wrześniu podpisywałem a wniosek o płatność 01.01.2025

To z 1 naboru teraz dopiero dostałeś kasę ?

49 minut temu, AdamKutno napisał(a):

Nie będzie kasy, wymieniłem dach, złożyłem wniosek i cisza. W systemie pomocy publicznej zniknęła suma, która pojawiła się w momencie podpisania umowy, czyli latem. Teraz już pewne, że pieniądzy nie będzie. Dla mnie sytuacja chora, wydałem kasę na wniosek, wszystko zrobione i nie ma środków. A za chwilę uruchomią na coś nowego i urzędnicy znów będą mielić wnioski. Szkoda, 10 tysięcy jestem do tyłu.

To by wyglądało na to że kto się streścił i pospieszył z wymianą ten kasę ma na koncie , na wsi znajomy widzę że wymieniał na garażu w tamtym tygodniu , ciekawe czy dostanie kasę , ale z tego co mi mówił to weksel miał już podpisany wcześniej , a ty też weksel podpisany miałeś ? czy tylko umowa że zaakceptowali wymianę 

Opublikowano
Godzinę temu, AdamKutno napisał(a):

Tylko umowa, gdybym wziął zaliczkę byłbym wygrany. Weksel był podpisywany na jakim etapie? 

O podpisanie weksla trzeba było samemu dzwonić i ich gonić. Mi znajomy o tym powiedział. Tak to bym olał temat i czekał. Tu w tym temacie też była na początku rozmowa że nie trzeba jeździć do wojewódzkiego ARiMR. Tylko umowę przez neta podpisać i cała papierologia. Ja ze 2 miechy dzwoniłem zanim podpisałem. Najpierw powiedzieli że na spokojnie robić a oni sami zadzwonia. I tak czekałem aż zacząłem dzwonić. Po godzinie 9 już nikt nie odbierał. O 7.30 się udało dogadać. Kilku znajomym też tak powiedzieli że sami zadzwonią i nie zadzwonili.  
Tak sobie teraz myślę że oni już w lato w tamtym roku dobrze wiedzieli że kasa zaraz się skończy i dlatego wszystkim kazali robić i czekać od nich na telefon. Kto się nie dobijał to zrobił ale zwrotu nie będzie miał. U nich w papierkach się będzie wszystko zgadzało że azbest będzie wymieniony na powierzchni jaką sobie założyli. A że dofinansowanie dostanie ileś procent mniej niż miało dostać to szczegół. 

Opublikowano

Ja mam wymieniony dach a umowy nawet nie mam ,status to oczekuje na dostępność środków z KPO .Nawet gmina nie chcę odebrać eternitu od roku ,pani powiedziała jak będzie przelew to wtedy odbiorą ,chore to wszystko.

Opublikowano

Widać że co kraj to obyczaj , bo u mnie nawet umowy nie miałem a dach zmieniłem i akurat w gminie zbierali eternit to i u mnie zabrała firma , p ok 2 tygodniach przyszło tylko razliczenie że tyle i tyle ton oddałem (choć akurat tony to se wpisywali jak im pasowało , bo u mnie było sporo więcej to rozbili na kogoś innego)

U mnie to można powiedzieć że robiłem prawie od końca bo najpierw złożyłem o zmiane eternitu , potem jakoś w kwietniu na jednym garażu zmieniłem dach , i zacząłem robić drugi , i przyszły dopiero 1  poprawki żeby jeszcze jakieś zdjęcia zrobić od jednej strony bo nie za bardzo widoczne , powiedziałem że na tym garażu już eternit wymieniony na blachę i zacząłem robić następny budynek . Coś tam posprawdzała czy mogłem rozpocząć prace na tak wczesnym etapie , ale nic nie znalazła żeby się doczepić , bo nigdzie nie było takiego zapisu że nie mogę wcześniej zmieniać .porobiłem jej zdjęcia już ze zmienionym dachem i drugi budynek jak częściowo eternit zdjęty , i koniec końców przeszło 

A potem to już jakoś poszło choć z tym wekslem jak na początku czerwca dzwoniłem to mnie najpierw zbyli i powiedzieli że sami będą dzwonić , a potem żniwa siewy rzepaków i tak zleciało do połowy pazdziernika , i wówczas zadzwoniłem co jest z tym wekslem bo dach już pół roku temu zmieniony  a weksel nie podpisany , i umówili mnie na następny dzień na podpis weksla , potem za jakieś 2-3 tygodnie powiadomienie ze się wszystko zgadza i wniosek o płatność , a jakoś w połowie stycznia kosa na koncie . 

Alem się rozpisał , ksiązke można by napisać 

Opublikowano
29 minut temu, tech132 napisał(a):

Ja mam wymieniony dach a umowy nawet nie mam ,status to oczekuje na dostępność środków z KPO .Nawet gmina nie chcę odebrać eternitu od roku ,pani powiedziała jak będzie przelew to wtedy odbiorą ,chore to wszystko.

Gminy eternitu z KPO nie odbierają