Skocz do zawartości

Dopłaty bezpośrednie na nowych zasadach- 2023

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
26 minut temu, malaczarna napisał:

Liczę całą powierzchnię łąki plus grunty orne i wszystkie dopłaty młody rolnik eko onw bezpośrednie dopłatę do bydła strączki i eko schematy i już. 

Ok, teraz wszystko jasne.  Z tymi dopłatami do bydła to jest właśnie nie miarodajne bo mając dość dużo sztuk i mało swojej ziemi wychodzi wtedy nawet i ponad 2 tys na ha. Dlatego ja nie wliczam dopłat do bydła i stąd moje pytanie jak wyszła ci taka kwota. Ale jest wszystko jasne. No i onw i młody rolnik to też parę stówek do przodu.  Niestety młody rolnik minął a onw zabrali. U mnie nawet nie mogę wejść w ekstensywne użytkowanie tuz bo mam ziemię na naturze 2000. Patologia to jest 

Opublikowano
15 minut temu, john_deere7430 napisał:

Witam , ma ktoś pewne informacje jak wyglada składanie na ekoschemat międzyplony , opcja wsiewki która ma być 8 tygodni na polu , czyli jak go a wyglądać idzie zbiór pszenicy , potem wysiew tych 2 gatunków na poplon zgłosić , 8 tygodni rośnie a potem można zaorać zgadza się ? Bo ozimy to wiem ze musi być posiany do 1 października i musi stać minimum do 15 lutego , ale jak opcja wsiewaki robi takie same punkty to bardziej mi pasuje ale tutaj już wszytsko nie jest takie jasne 

O ile się nie mylę to wsiewka ma być chyba właśnie wsiana w uprawę główną. Nie ma tak, że zbierasz pszenicę i wysiewasz pod grubera. 

Opublikowano
1 godzinę temu, Kowalsky30 napisał:

To ja mam 3223 z hektara licząc z bydłem i dobrostanem . Eko ani rodzimych ras, czy innych ptaszków nie mam. Przebija ktoś?

W tym renta tej babki co wszystko robi czy nie doliczasz?

1 godzinę temu, krzychu121 napisał:

Ok, teraz wszystko jasne.  Z tymi dopłatami do bydła to jest właśnie nie miarodajne bo mając dość dużo sztuk i mało swojej ziemi wychodzi wtedy nawet i ponad 2 tys na ha. Dlatego ja nie wliczam dopłat do bydła i stąd moje pytanie jak wyszła ci taka kwota. Ale jest wszystko jasne. No i onw i młody rolnik to też parę stówek do przodu.  Niestety młody rolnik minął a onw zabrali. U mnie nawet nie mogę wejść w ekstensywne użytkowanie tuz bo mam ziemię na naturze 2000. Patologia to jest 

Ja liczę wszystkie dopłaty. Muszę jakoś sobie radzić plony słabe ziemia słaba to czyms muszę nadrabiac

Opublikowano
1 godzinę temu, john_deere7430 napisał:

Witam , ma ktoś pewne informacje jak wyglada składanie na ekoschemat międzyplony , opcja wsiewki która ma być 8 tygodni na polu , czyli jak go a wyglądać idzie zbiór pszenicy , potem wysiew tych 2 gatunków na poplon zgłosić , 8 tygodni rośnie a potem można zaorać zgadza się ? Bo ozimy to wiem ze musi być posiany do 1 października i musi stać minimum do 15 lutego , ale jak opcja wsiewaki robi takie same punkty to bardziej mi pasuje ale tutaj już wszytsko nie jest takie jasne 

siejesz motylkowe np  lucerne w rosnącą pszenice ozima w kwietniu , pszenice zbierasz  lucerna zostaje na 8 tygodni albo kilka dni jak  siejesz rzepak 

Opublikowano

Jak można liczyć bydło do ziemi, śmieszne , możne mieć 5 ha i duzo zwierząt, ziemia liczy się odzielnie i zwierzęte odzielnie

Opublikowano
3 godziny temu, Stach123 napisał:

siejesz motylkowe np  lucerne w rosnącą pszenice ozima w kwietniu , pszenice zbierasz  lucerna zostaje na 8 tygodni albo kilka dni jak  siejesz rzepak 

Czyli wsiewka musi być 8 tygodni w uprawie głównej czy 8 tygodni po skoszeniu głównej uprawy bo juz to wszystko się mocno miesza … 

Opublikowano
32 minuty temu, pedro2 napisał:

Wolność Tomku... Licz sobie jak chcesz.

Liczą z bydłem to i ja policzyłem. 

Niektórzy mówią żeby i onw nie liczyć bo nie wszyscy mają 

To może powinno się tylko bezpośrednie i jpo liczyć to każdy dostaje? A reszta każdy co innego 

Opublikowano
8 minut temu, john_deere7430 napisał:

Czyli wsiewka musi być 8 tygodni w uprawie głównej czy 8 tygodni po skoszeniu głównej uprawy bo juz to wszystko się mocno miesza … 

PO skoszeniu

Opublikowano

Czy dostaliście zwrot kosztów za sporządzenie dobrostanu świń ? Bo ja nie dostałem i nie wiem czy  ARIMR wypłaci w innym terminie czy po prostu zapomnieli dać zlecenie i trzeba inerweniować

Opublikowano

Brak mi słów jak tak sobie czytam, jeden przed drugim się przechwala ile to dostał. Nie wiem jak w Waszych stronach ale ludzie, którzy mają ziemię to czytają i tylko co chwilę nowy pretekst im dajecie, żeby podnieść czynsz, cenę ziemii, cenę maszyn. Rolnik to jednak jest bardzo łatwą książka do przeczytania i odgadnięcia, a potem się dziwić, że dealerzy, sprzedawcy śor rypią nas po kilkadziesiąt procent marzy i przy wodzie się z nas śmieją, jak to nas nie wy*******. 

Bravo Wy !!!

Płatności bezpośrednie Panowie: Od 2023 r. (Płatności podstawowe) zmalały z pułapu ok. 180 euro (780-820 zł) do 116 euro (ok. 460-520) zł w zależności od kursu euro. Mamy zjazd o 40% w dobie skumulowanej inflacji przez 3 ostatnie lata 4x %, gdzie mamy zjazd rok do roku !!!! 

Wy się podniecacie kagańcem, który jest na Was zakładany, ile to nie dostałem ? Nie płatności bezpośrednich !!! Dostałeś za ładnie ubrane mini programy rolnosrodowiskowe, które wiążą się ze spełnianiem konkretnych wymogów, bardzo często "skórka za wyprawkę", za głodowe stawki. 

Rolnik to jednak jest nowoczesnym niewolnikiem. 

• Like 1
  • Haha 3
Opublikowano (edytowane)

A kto ci każe to brać. Nie musisz składać wniosków nie jesteś niewolnikiem proste jak cep. Myślisz, że ci co mają ziemię do wydzierżawienia czytają te przechwałki i podnoszą czynsze? Czynsze dyktuje rynek skoro są dzierżawcy co chcą płacić właściciele biorą te czynsze i tyle.

Edytowane przez hubertuss
  • Like 1
Opublikowano
50 minut temu, kampl napisał:

Mają 5ha. Wlicza 10 krów luzem 50% z wybiegiem i pastwisko i wychodzi za ziemię 10 tys za zwierzęta 20 tys i h*j. Dopłata do hektara 6tys

No. I co nie można? 🤭 

A Ciebie doopa boli bo pewnie na dzierżawce widzisz dopłaty jak świnia niebo 😉

16 minut temu, Fanuel napisał:

Brak mi słów jak tak sobie czytam, jeden przed drugim się przechwala ile to dostał. Nie wiem jak w Waszych stronach ale ludzie, którzy mają ziemię to czytają i tylko co chwilę nowy pretekst im dajecie, żeby podnieść czynsz, cenę ziemii, cenę maszyn. Rolnik to jednak jest bardzo łatwą książka do przeczytania i odgadnięcia, a potem się dziwić, że dealerzy, sprzedawcy śor rypią nas po kilkadziesiąt procent marzy i przy wodzie się z nas śmieją, jak to nas nie wy*******. 

Bravo Wy !!!

Płatności bezpośrednie Panowie: Od 2023 r. (Płatności podstawowe) zmalały z pułapu ok. 180 euro (780-820 zł) do 116 euro (ok. 460-520) zł w zależności od kursu euro. Mamy zjazd o 40% w dobie skumulowanej inflacji przez 3 ostatnie lata 4x %, gdzie mamy zjazd rok do roku !!!! 

Wy się podniecacie kagańcem, który jest na Was zakładany, ile to nie dostałem ? Nie płatności bezpośrednich !!! Dostałeś za ładnie ubrane mini programy rolnosrodowiskowe, które wiążą się ze spełnianiem konkretnych wymogów, bardzo często "skórka za wyprawkę", za głodowe stawki. 

Rolnik to jednak jest nowoczesnym niewolnikiem. 

Ale ja właśnie czekam kiedy u mnie na okolicy dzierżawa podrożeje. Będę golił 😉 

W ramach protestu możesz nie zakładać sobie kagańca i wcale nie wnioskować o dopłaty. Droga wolna 

Opublikowano (edytowane)

Nic nie rozumiecie, jakie to przykre... Nie chodzi o nie wnioskowanie, chodzi o to, że dajecie sobie pudrować rzeczywistosc, podczas gdy inni pomimo inflacji dokręcają śrubę coraz bardziej. To tak jak z narkomanem, najpierw się go uzależnia, potem bez stymulatora nie potrafi żyć. 

Poza tematem sam mam kilkadziesiąt ha ziemii do wydzierżawienia i chyba zorganizuje przetarg (3 miesiące będzie widniało ogłoszenie, cena wywoławcza 2000 ha, płatne z góry co roku), cena wywoławcza indeksowana inflacja. W zeszłym roku strata na rzepaku, niech się inni męczą :)

Edytowane przez Fanuel
Opublikowano

No i tak to działa nie opłaca się nie robisz. Ja w tym roku miododajne. W przyszłym zróżnicowana struktura upraw do tego międzyplon. W przyszłym roku na słabszych ziemiach jeszcze więcej miododajnych i mam na to wywalone. Wyciągnę z tego w moim rejonie więcej niż bym od dzierżawny dostał. Bez zmartwień czy susza czy co. Zboże to będzie połowa mojej ziemi obsiana może ciut więcej. Prościej łatwiej lżej i przyjemniej i po wuj te tony przerzucać. Nikt mi żadnego kagańca nie nakłada chcę to się w to bawię nie chcę mogę oddać w dzierżawę lub ziemie sprzedać. Zawsze mam wybór.

• Like 1
Opublikowano
11 godzin temu, malaczarna napisał:

Ja 3400 w tym roku w przyszłym jeszcze więcej;)

Co tam masz ciekawego? Ptaszki? Ja wyciułałem 2,6k/ha i juz nie widze mozliwosci zwiekszenia na tym co mam czyli podstawa, red, upp, mlody rolnik,onw2,straczki,miedzyplony,obornik,zroznicowana no i w tym roku dojdzie ugor ale to grosze. 

11 godzin temu, Stach123 napisał:

to że w tym roku niektórzy dostali 2 x tyle wcale nie znaczy za rok dostaną tyle samo 

w tym roku dostali kasy więcej , bo zabrali tym co nie wnioskowali o ekoschematy i dobrostany 

pula na dopłaty w tym roku nie była większa tylko jednym wzieli drugim dali i trochę na dodatek przesunęli z innych działań , bo był rok wyborczy 

i tak z 3400 bankowo się zrobi 1800 i znowu wina tuska

To jest do przewidzenia. Ekoschematy nowosc to duzo osob nie wchodzilo, teraz juz stopniowo bedzie sie ich zwiekszalo a pula do podzialu zostanie ta sama. "Okazja czyni złodzieja" ;). 

• Like 1
Opublikowano
23 minuty temu, hubertuss napisał:

No i tak to działa nie opłaca się nie robisz. Ja w tym roku miododajne. W przyszłym zróżnicowana struktura upraw do tego międzyplon. W przyszłym roku na słabszych ziemiach jeszcze więcej miododajnych i mam na to wywalone. Wyciągnę z tego w moim rejonie więcej niż bym od dzierżawny dostał. Bez zmartwień czy susza czy co. Zboże to będzie połowa mojej ziemi obsiana może ciut więcej. Prościej łatwiej lżej i przyjemniej i po wuj te tony przerzucać. Nikt mi żadnego kagańca nie nakłada chcę to się w to bawię nie chcę mogę oddać w dzierżawę lub ziemie sprzedać. Zawsze mam wybór.

przy nastawieniu się na życie dopłatowe to miododajne i ugór to nieporozumienie ,500 podstawa i za ekoschemat miododajny 260 euro  i ewentualnie ZSU , a przy ugorze 500 podstawa  i 560 za ugór . Spełniając nawet wymogi po łebkach interesu z tego nie ma . ekologia , rolnośrodowiskowe i jak się zmieszczą ekoschematy   tu są piniążki na słabych gruntach i genach kombinatora 

Opublikowano
27 minut temu, jaco512 napisał:

Przy miododajnych masz kaganiec w postaci dwóch list gatunków.. nie można opryskać ani zebrać do 1 września

Czy to kaganiec? Rozsiejesz co masz w stodole i bajlando przez rok. Nie wzejdzie - mowisz susza ( mam tak na przykladzie slonecznika na kwiat pod rmg- sieje na najgorszych kawalkach i jeszcze suszowe wezme:).  Ci kontrolerzy tez tak nie patrzą dokladnie- rosnie, rosnie po co drążyć temat. 

Zmieniajac temat, przyszla mi do glowy pewna mysl juz pod doplaty 2025 i chcialbym rozwinac ten watek. Mianowicie jako ze uprawiam wylacznie lubiny z wiadomych celow to wymyslilem sobie ze czesc moich dzialek ktore ja obrabia wrzuce znajomym w doplaty tak by do swoich ha uzyskali oni dodatowo ekoschetam zroznicowanej. Mam paru takich co brakuje im % z pozytywnym wpływem ma glebe ale nie moga tego uzyskać bo np. trzymają bydlo i musza miec zboza a nie "niepotrzebne" lubiny. Kwestie finansowe do dogadania między soba (tu by nie było problemow) ale czy cos moze pojsc nie tak? W razie potrzeby umowe dzierzawy sie spisze na kolanie. Slucham Panstwa...

Opublikowano (edytowane)

15 godzin temu, jaco512 napisał:

Masz w stodole np żmijowiec,chaber, ostropest tak od ręki?

na VI klasie jak kontroler przyjedzie na kontrol i sosny omdlane to rolnikowi wszystko ujdzie płazem , mało tego już przy kontroli ma raport suszowy i wniosek suszowy zaakceptowany przez wojewodę i tylko czeka na zaliczkę dopłat i  nabór na suszowe 

Edytowane przez Stach123
s
  • Like 1
Opublikowano (edytowane)
9 godzin temu, jaco512 napisał:

Przy miododajnych masz kaganiec w postaci dwóch list gatunków.. nie można opryskać ani zebrać do 1 września

A co to za problem? Grykę mam swoją. A ostropest plamisty facet przysłał po 100zł za ha wyszło po 14 kilo. Powschodził ładnie nawet się pokłułem oglądając to cudo na polu. Hehehe.

8 godzin temu, Stach123 napisał:

przy nastawieniu się na życie dopłatowe to miododajne i ugór to nieporozumienie ,500 podstawa i za ekoschemat miododajny 260 euro  i ewentualnie ZSU , a przy ugorze 500 podstawa  i 560 za ugór . Spełniając nawet wymogi po łebkach interesu z tego nie ma . ekologia , rolnośrodowiskowe i jak się zmieszczą ekoschematy   tu są piniążki na słabych gruntach i genach kombinatora 

A jaki biznes zrobisz na V klasie przy tych cenach zboża i nawozów itd? Do miododajnych nie łapie się ONW? Miododajne to 2 tony żyta gratis. Policz nawozy koszenie wożenie tego przesypywanie opryski. Więcej zostanie na V klasie na czysto? Owies to samo.. W przypadku owsa mogę jeszcze zastosować międzyplon to dodatkowe 500 ale to zrobię i przy miododajnych. Pytałem faceta w agencji miododajne można siać po sobie rok po roku.

W przyszłym roku mam zamiar podzielić pozostałe ziemie na 3 części i siać żyto soje i owies. Tak by owies był po soi plus obornik koński z ograniczonym nawożeniem zgłasza poli bo droga. Tak by załapać się na zróżnicowaną strukturę upraw. Jak rozumiem po 500 do wszystkich moich hektarów. J a nie mieszkam na miejscu mam mniej czasu chętnie posiał bym np rzepak bo miałem i całkiem fajnie ale mam coraz mniej czasu na obsługę tego. A nastawienie się na dopłaty to takie lajtowe bawienie się w rolnika trochę hobby zwłaszcza gdy jest sprzęt. Który pozwala np w ramach uprawy ścierniska posiać międzyplon za 500. A zboże niech produkują inni co mają warunki glebowe i czas. Może jak będzie więcej takich jak ja to tym producentom jakoś cena trochę wzrośnie.

U nas oddanie ziemi w dzierżawy to stawka połowy dopłat. Czyli około 500. Choć są jelenie co oddają całe. Bawiąc się trochę samemu wyciągnę z łatwością więcej.

Tak szczerze powinienem się przejść do jakiegoś doradcy który powie co jeszcze z tego wycisnąć. Na polu mam ró z wodą samodzielnie kopany choć zarósł.

Edytowane przez hubertuss
  • Like 1