Skocz do zawartości

Dopłaty bezpośrednie na nowych zasadach- 2023

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
7 godzin temu, krzychu121 napisał:

I to sa właśnie brednie. Jasno na początku mówili że jak będzie dużo chętnych to kasa będzie mniejsza, będzie mało chętnych to kasa większą. Więc jakby było mniej chętnych na dobrostan to po prostu kasa by była większa i tyle. A że większość to produkcja roślinna która mocno ucierpiała w tamtym roku na cenach zbóż to przesunęli kasę dla produkcji roślinnej. A jak dobrze policzą to może stawki wyjdą dla produkcji zwierzęcej takie jak zapowiadali. A mogły wyjść dużo większe żeby nie przesunięcia. 

🤦🤦🤦🤦

Opublikowano (edytowane)
8 godzin temu, Stach123 napisał:

bredzisz to ty panocku 

była pula na każdy ekoschemat i dobrostan , ale były również widełki 

np za międzyplon 50 za punkt do 110 zł.   podobnie z dobrostanem np.  bo jak by tak nie było to do byka wpuszczonego do stodoły z max metrażem kojca mogło być więcej za sam dobrostan  niż warty byk razem ze stodołą hahah 

więc się zabezpieczyli żeby głupot nie było , z tego co pamiętam dawniej było podobnie chyba z dopłatą do pomidorów była nie wiele mniejsza niż zapłata za pomidory 

Ale mnie gosciu irytujesz. Za sciolke, max powierchnie i wybieg dla byka jest 570zl przyjmujac, ze bedzie 100zl do punktu. Tyle jest wart caly byk razem ze stodola? Dodatkowo opas liczony jest tylko od 4-tego do 18-miesiaca miesiaca zycia, wiec jezeli stawka za punkt bedzie mniejsza to jest to kompletne nieoplacalne. Pochwal sie ile ty bykow do tej stodoly wpusciles jak taki biznes.

Edytowane przez asus921
Opublikowano
8 godzin temu, Stach123 napisał:

krzysiu jak przesuneli na ekoschematy węglowe kase z dobrostanu zwierząt  do tego stopnia iż wyszło więcej niż było planowane  , to możesz być pewny że dobrostan zapłaci również więcej niż było planowane i po niedzieli rozpocznie się przeróbka strychów na wybieg dla byka haha  bo po co chodzić przy 2 bykach jak można na to miejsce trzymać  jednego byka kasa ta sama  albo podzielić ,   te 2 byki i jeden zostaje na miejscu a drugi przemieszczenie do innej siedziby stada czyli na strych 

Wszystko dobrze? To ty myślisz że czy ktoś trzyma jednego byka czy 100 to dostanie jednakowa kasę za całość?

Opublikowano
41 minut temu, asus921 napisał:

Ale mnie gosciu irytujesz. Za sciolke, max powierchnie i wybieg dla byka jest 570zl przyjmujac, ze bedzie 100zl do punktu. Tyle jest wart caly byk razem ze stodola? Dodatkowo opas liczony jest tylko od 4-tego do 18-miesiaca miesiaca zycia, wiec jezeli stawka za punkt bedzie mniejsza to jest to kompletne nieoplacalne. Pochwal sie ile ty bykow do tej stodoly wpusciles jak taki biznes.

zwierząt nie posiadam i za bardzo się tymi  dobrostanami  nie interesuje , piszac że za dobrostan można wziąść więcej niż za byka razem ze stodołą miałem na myśli to iż jak by nie było limitu za punkt w dobrostanie a tych zwierząt do dobrostanu było mało zgłoszone  to dzieląc koperte przez sztuki mogły wyjść cuda .

opas do 4 miesiąca jest cielęciem , a powyżej 18 robi się w niedługim czasie mamką a za to również się w dobrostanie podejrzewam dobrze płaci mało tego do tej rogacizny można dostać 500 za ekoschemat ekstensywny wypas  , na tym również nie koniec bo ten opas może być takiej rasy za którą się dostaje kilkanaście albo kilkadziesiąt stówek na rok dodatkowo  . Jak by to wszystko podliczył  to by się mogło okazać że połowa tych stodół w polsce jest mniej warta od  wszystkich możliwych dopłat do dobrostanu do 1 byka , bo większość jest w opłakanym stanie . aha ta łąka mogła być ekologiczna albo rolnośrodowiskowa i dodatkowe kilkanaście stówek hahah 

jak się więcej chętnych do dobrostanów i łatwych groszy  nie znajdzie  a na tych zbożach będzie zostawać tyle co w tym roku  to myśle że takie bydło może się opłacić trzymać do samych dobrostanów  haha 

nie inaczej jest ze świniami , za lochę na ful wypasie jest chyba  1300 na rok i lepiej te lochę trzymać nawet bez rozrodu niż wozić tysiace warchlaków z dani i tuczyć za 2 bułki od sztuki  

Krzysiu ty mnie dalej nie rozumiesz , ja pisze że lepiej jest 1 byka utrzymywać na pełnym dobrostanie niż 2  byki bez dobrostanu , bo kasa ta sama a roboty 2 x mniej 

to że ty sprzedaż 2 byki i dostaniesz 2 x tyle wcale nie znaczy że zarobiłeś 2 x tyle , bo temu drugiemu  bykowi trzeba było dać jeść i go kupić  a temu w dobrostanie wystarczył spokój i kwitek do arimr 

Opublikowano

10 godzin temu, damian12345 napisał:

Mogą być jeszcze jakieś kontrole do rolnictwa węglowego? Bo jeszcze nie miałem

Jak  nie ma decyzji  to i kontrola  może być-  teraz administracyjna  czyli papierkowa....   

Opublikowano

To ty nie rozumiesz że w agencji było wcześniej wiadomo ile jest sztuk do dobrostanu i ile kasy potrzeba. A przez dopłaty napewno zrobiło się tych sztuk więcej. Więc nie realne jest to co piszesz że wyszły by nie wiadomo jakie sumy 

Opublikowano (edytowane)
13 minut temu, Stach123 napisał:

zwierząt nie posiadam i za bardzo się tymi  dobrostanami  nie interesuje , piszac że za dobrostan można wziąść więcej niż za byka razem ze stodołą miałem na myśli to iż jak by nie było limitu za punkt w dobrostanie a tych zwierząt do dobrostanu było mało zgłoszone  to dzieląc koperte przez sztuki mogły wyjść cuda .

opas do 4 miesiąca jest cielęciem , a powyżej 18 robi się w niedługim czasie mamką a za to również się w dobrostanie podejrzewam dobrze płaci mało tego do tej rogacizny można dostać 500 za ekoschemat ekstensywny wypas  , na tym również nie koniec bo ten opas może być takiej rasy za którą się dostaje kilkanaście albo kilkadziesiąt stówek na rok dodatkowo  . Jak by to wszystko podliczył  to by się mogło okazać że połowa tych stodół w polsce jest mniej warta od  wszystkich możliwych dopłat do dobrostanu do 1 byka , bo większość jest w opłakanym stanie . aha ta łąka mogła być ekologiczna albo rolnośrodowiskowa i dodatkowe kilkanaście stówek hahah 

jak się więcej chętnych do dobrostanów i łatwych groszy  nie znajdzie  a na tych zbożach będzie zostawać tyle co w tym roku  to myśle że takie bydło może się opłacić trzymać do samych dobrostanów  haha 

nie inaczej jest ze świniami , za lochę na ful wypasie jest chyba  1300 na rok i lepiej te lochę trzymać nawet bez rozrodu niż wozić tysiace warchlaków z dani i tuczyć za 2 bułki od sztuki  

Krzysiu ty mnie dalej nie rozumiesz , ja pisze że lepiej jest 1 byka utrzymywać na pełnym dobrostanie niż 2  byki bez dobrostanu , bo kasa ta sama a roboty 2 x mniej 

to że ty sprzedaż 2 byki i dostaniesz 2 x tyle wcale nie znaczy że zarobiłeś 2 x tyle , bo temu drugiemu  bykowi trzeba było dać jeść i go kupić  a temu w dobrostanie wystarczył spokój i kwitek do arimr 

To raz piszesz, ze sie tym nie interesujesz, a zaraz piszesz z pewnoscia, ze bardziej sie oplaca na dobrostanie... To sie zdecyduj. Z tego co widze, to ty krowy od byka nie rozrozniasz, bo piszesz, ze byk przejdzie z doplaty opasowej na doplate do mamki. Po czym stwierdzasz, ze bardziej sie oplaca trzymac jednego byka na dobrostanie niz dwa bez ? Jeszcze raz powtorze, jak taki miod jest to wstawiaj zwierzeta, a nie komus kase liczysz. Jak sie zaglebisz w temat to sam stwierdzisz, ze chyba ich po.jebalo.

Co do ras zachowawczysz to kolejne brednie wypisujesz. Do opasa niema zadnej doplaty z tego tytulu, tylko do doroslej krowy, ktora jest w programie.

Zachowujesz sie jak miastowi jak kiedys w telewizji mowili, ze rolnik dostaje 500 czy tam 1000 do krowy i miatowi mysleli, ze co miesiac jak 500+ i juz rolnikowi liczyli te dolary

Edytowane przez asus921
  • Thanks 1
Opublikowano (edytowane)
10 godzin temu, Mateusz1q napisał:

Do hektara mi wyjdzie z 1300 niemożna narzekać 

Jakim cudem , ile masz za ONW

To ile jest dopłaty do tego byka i o trzeba spełnić

Edytowane przez miwigos
Opublikowano
10 minut temu, asus921 napisał:

To raz piszesz, ze sie tym nie interesujesz, a zaraz piszesz z pewnoscia, ze bardziej sie oplaca na dobrostanie... To sie zdecyduj. Z tego co widze, to ty krowy od byka nie rozrozniasz, bo piszesz, ze byk przejdzie z doplaty opasowej na doplate do mamki. Po czym stwierdzasz, ze bardziej sie oplaca trzymac jednego byka na dobrostanie niz dwa bez ? Jeszcze raz powtorze, jak taki miod jest to wstawiaj zwierzeta, a nie komus kase liczysz. Jak sie zaglebisz w temat to sam stwierdzisz, ze chyba ich po.jebalo.

Co do ras zachowawczysz to kolejne brednie wypisujesz. Do opasa niema zadnej doplaty z tego tytulu, tylko do doroslej krowy, ktora jest w programie.

Zachowujesz sie jak miastowi jak kiedys w telewizji mowili, ze rolnik dostaje 500 czy tam 1000 do krowy i miatowi mysleli, ze co miesiac jak 500+ i juz rolnikowi liczyli te dolary

to że się nie interesuje nie oznacza że nic prawie nie wiem , ja pisze gdzie trzeba grosza szukać , ty z kolei szukasz gdzie go można zgubić , a prawda jest gdzieś po srodku 

opas płci żeńskiej przejdzie na mamkę , niewielu szczęśliwcom płci męskiej dane będzie czerpać z dobrostanu jako rozpłodnik , ciele z kolei zaczerpnie grosza z dobrostanu za dłuzszą możliwość pobycia z mamą , jest jeszcze dopłata do bydła około 400 zeta która daje zarobić w dniach nieokreślonych przydziałem dobrostanowym  w stadzie 

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, Stach123 napisał:

to że się nie interesuje nie oznacza że nic prawie nie wiem , ja pisze gdzie trzeba grosza szukać , ty z kolei szukasz gdzie go można zgubić , a prawda jest gdzieś po srodku 

opas płci żeńskiej przejdzie na mamkę , niewielu szczęśliwcom płci męskiej dane będzie czerpać z dobrostanu jako rozpłodnik , ciele z kolei zaczerpnie grosza z dobrostanu za dłuzszą możliwość pobycia z mamą , jest jeszcze dopłata do bydła około 400 zeta która daje zarobić w dniach nieokreślonych przydziałem dobrostanowym  w stadzie 

I co z wziazku z tym? Pokaz mi te twoje wyliczenia za miliony. Wszystko mataczysz. Np. Mamka niema doplaty do tego, ze cielak z nia dluzej chodzi. Taka doplata jest do krow mlecznych. Tak naprawde cos przeczytales gowno wiesz, a sie udzielasz. Ja tez ci moge pieknie wyliczyc ile do hektara powinienea brac. Wejde w tabelke wszystkie mozliwe ekoschematy podlicze, fo tego wpisze cie w ekologie i wychodzi mi kilka tysiecy do hekatara. Dlaczego tyle nie bierzesz? Jeszcze mozesz rosliny zachowawcze siac, tak jak wyliczales mi rasy zachowawcze bydla. Dlaczego takich roslin nie siejesz? Zaraz sie okaze, ze nie wszystkie ekoschematy mozna laczyc, niektore generuja dodatkowe koszty jak miedzyplonu, ekologia jednak siac nawozu niemozna i kontroli pincset, ale na papierku tez ci te miliony wylicze. A ty bys chcial brac doplate i do opasow i do krow mamek i do krow mlecznych i jeszcze wszystkie te grupy wypasac eksensywnie i jeszcze miesc rasy zachowawcze. Chyba ci tej stodoly braknie na to wszystko.

Edytowane przez asus921
Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, miwigos napisał:

Jakim cudem , ile masz za ONW

To ile jest dopłaty do tego byka i o trzeba spełnić

Mi wychodzi około 1380 do krowy i około 1350 do hektara ziemi jak tak będzie faktycznie to ten zielony ład za***isty będzie 200 tys do ziemi 200 do bydla czego chcieć więcej . 35 tys zwrotu za paliwo , do kukurydzy się dostanie pewnie 25 tys może coś do pszenicy wpadnie do nawozu się wzięło 63 tys i narzekac że źle 

Edytowane przez alfa
Opublikowano
8 minut temu, asus921 napisał:

I co z wziazku z tym? Pokaz mi te twoje wyliczenia za miliony. Wszystko mataczysz. Np. Mamka niema doplaty do tego, ze cielak z nia dluzej chodzi. Taka doplata jest do krow mlecznych. Tak naprawde cos przeczytales gowno wiesz, a sie udzielasz. Ja tez ci moge pieknie wyliczyc ile do hektara powinienea brac. Wejde w tabelke wszystkie mozliwe ekoschematy podlicze, fo tego wpisze cie w ekologie i wychodzi mi kilka tysiecy do hekatara. Dlaczego tyle nie bierzesz? Jeszcze mozesz rosliny zachowawcze siac, tak jak wyliczales mi rasy zachowawcze bydla. Dlaczego takich roslin nie siejesz?

jak sie urodziłes to mama nie wiedziała kim zostaniesz , jak by wiedziała że będziesz murarzem to byś dostał na imie kielnia a nie jasiu 

podobnie jest z aplikacją rejestru zwierząt haha 

do hektara jak się obejdzie bez sankcji ponad 2500 , ekoschematy straczki i podstawowe , rok temu 2300 podstawowe miedzyplon ozimy  i strączki 

Opublikowano
16 minut temu, alfa napisał:

Mi wychodzi około 1380 do krowy i około 1350 do hektara ziemi jak tak będzie faktycznie to ten zielony ład za***isty będzie 200 tys do ziemi 200 do bydla czego chcieć więcej . 35 tys zwrotu za paliwo , do kukurydzy się dostanie pewnie 25 tys może coś do pszenicy wpadnie do nawozu się wzięło 63 tys i narzekac że źle 

To co masz wzięte za dopłaty do krów bo mi się coś nie zgadza w twoich obliczeniach 

Opublikowano
5 minut temu, krzychu121 napisał:

To co masz wzięte za dopłaty do krów bo mi się coś nie zgadza w twoich obliczeniach 

Zwiększona powierzchnia o 20 % wybieg wypas odsadki . Powinno tak wyjść zobaczymy