Skocz do zawartości

Dopłaty bezpośrednie na nowych zasadach- 2023

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

wypisywanie zabiegów agrotechnicznych jeżeli dotyczy zabiegów związanych tylko i wyłącznie  z danym ekoschematem w  bezorce USU  może obejmować tylko i wyłącznie zabiegi uprawiające ziemie , tak by wynikało z innych ekoschematów

orać  przewracać , odwracać nie wolno w ekoschemacie USU  ale również nie wolno  nie grzebać  wcale uprawa ZEROWA

z tego powinno wynikać że piszemy jesień grzebanko np. albo po zbiorach i na tym koniec  , albo siew uprawowo siewnym zestawem

w międzyplonach ozimych  to siew i ewentualne mulczowanie po 15 listopada

Opublikowano
1 godzinę temu, Tigon napisał:

Swoją droga jak macie tą bezorkę? bo to też różnie interpretacje były i mi ostatecznie w odr zrobili że tam gdzie w tym roku nie mam oranego pola czyli na rzepakach które w 2022 zasiałem Orkowo i de facto tą uprawę zgłaszałem do dopłaty ale ekoschemat bezorki jest pod pszenice którą zasiałem we wrześniu 2023 po tym rzepaku. Takie to trochę nie za mądre te interpretację, i w sumie mogłem wpisać wszystkie pola które będe orać na wiosnę 2024 roku, bo niby w 2023 orki nie widziały. 

jak masz ekoschemat bezorki na pszenicy sianej w 2023 roku to pinioski dostaniesz w 2025 roku za 2024 rok i w 2024 bez pługa na tym polu

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)

Czyli w miedzyplonie ozimym w rejestrze zabiegów wpisać tylko datę kiedy zasiany i ewentualnie kiedy zmulczowany o ile będzie. A jak dopiero na wiosnę będę go przyorywal czy talerzowal bez mulczowania też to wpisywać kiedy talerzowanie i orka bo już ciężko pojąć odnośnie tych miedzyplonow...

Bo jeśli chodzi o wymieszanie słomy to wiadomo wpisujemy kiedy zostało wymieszane

Edytowane przez Roki212
  • Like 1
Opublikowano
1 godzinę temu, Celownik07 napisał:

Macie podane na stronie arimr przy jakich ekoschematach czego wymagaja w rejestrze zabiegow. Nie warto wychodzic przed szereg i wpisywac ponad to czego chca bo pozniej bedzie to norma.  Tak na szybko przy WSG chca tylko to kiedy byla wymieszania sloma, przy Miedzyplonach i bezorce juz trzeba wszystko pisac z tego roku, obornik tylko wywozenie obornika i jego wymieszanie( i to ma sie pokrywac z oswiadczeniem ktore wysylaliscie zamiast zdjecia geo. - data i godzina). Opryski jezeli robicie to pamiętacie o strefach buforowych zeby ich nie zamieszczac, czyli odjac od calej pow. Dzialki przy ktorej ta strefa jest). 

Przy bezorce niby tak , trzeba wszystko pisać , ale przy międzyplonach np ozimych To uj ich obchodzi co ty robiłeś wiosną na tej działce czy chociażby nawet w żniwa , albo jakim systemem to siałeś , myślę że w poplonach jedynie co trzeba wpisać to termin siewu tego poplony , i potem wiosną termin skasowania go , ewentualnie jeśli ktoś zmulczował po 15 listopada to date tego mulczowania 

Opublikowano

być może się mylę ale jak te pierdoły z ekoschematami wymyslali to myśleli że będą mieli podgląd z satelity taki że odróżnią pszenice od pszenżyta  a jak będzie bardzo podobne jedno do drugiego to wyślą rolnika w pole żeby zrobił geotagowane zdjęcia w aplikacji mobilna agencja i sprawa wyjaśniona będzie

jak się potem okazało to im nie hula i ani oni nie widzą z satelity ani nie działa mobilna agencja i  wpadli na pomysł z oświadczeniami do gnojówki i gnoju  bo to było zaraz wiosną i jak im dalej nie hula to te zabiegi agroteczniczne w ekoschematach mają  tak jak oświadczenie o gnojówce i gnoju pewnie działać i co napisze to będzie dobrze

na wiosnę się okaże że za punk w ekoschemacie zamiast 100 to 25 zl. i się zabawa skończy 😀

Opublikowano (edytowane)
25 minut temu, jajanek1 napisał:

jak masz ekoschemat bezorki na pszenicy sianej w 2023 roku to pinioski dostaniesz w 2025 roku za 2024 rok i w 2024 bez pługa na tym polu

nie ma czegoś takiego jak bezorka na uprawie jest bezorka na polu, ta pszenica może być równie dobrze poplonem pod qq na wiosnę. 

Edytowane przez Tigon
  • Like 1
Opublikowano

gdzie to pisze że w bezorce trzeba pisać wszystko ??????????? 

uproszczona uprawa z samej nazwy wiąże się z uproszczeniami w uprawie , być może oni chcą mniej żeby ruszać ziemi maszynami a zaoszczędzony czas poświęcić na pisanie hahhah  to juz lepiej by było jak by dopuszczona była tylko uprawa długopisami

Opublikowano

nie ma co się martwić naprawią aplikację i po każdym zabiegu na każdej działce trzeba będzie wyjść z tel i jebnąć fotkę, wtedy to dopiero będzie meksyk.

Opublikowano

Szczerze to jeżeli będzie jakieś 50-60 zł za 1 punkt to niech się walą z tymi ekoschematami.  Można zasiać Sobie coś sensownego , przywitać na jesieni np w połowie listopada i mieć to gdzieś. Czy to słoma czy obornik za jakieś 109 zł do ha to gra nie warta świeczki. Za dużo pitolenia z papierami i strachu że coś się będą czepiać. 

Opublikowano
2 minuty temu, Tigon napisał:

nie ma czegoś takiego jak bezorka na uprawie jest bezorka na polu, ta pszenica może być równie dobrze poplonem pod qq na wiosnę. 

ja to wiem , ale to ty tak tłumaczyłeś

na rzepaku sianym w 2022 roku USU nie wchodziły bo ekoschematy niby od 2023 i z tego co piszesz to na rzepak siany w 2022 się wiosną nie dało ale za to teraz jesienią sie dało w pszenicy

to w końcu na tej działce co masz posianą pszenice za który rok myślisz dostać za ekoschemat USU  jak  niby od jesieni 2023 zaczynasz ekoschemat  i do kiedy jej nie masz prawa orać ???  bo z tego co piszesz to wchodzisz w USU w sylwestra a w nowy rok jedziesz orać

tak naprawdę to żeby wznowić orkę na danym polu to rok musi być przerwy w ekoschemacie USU

Opublikowano (edytowane)

no to w takim razie mam rzepak w bezorce, jak oni to sprawdzą? xD mam wpisane że na tmy polu w 2023 jest bezorka, przyszły rok będzie pszenica do żniwa i po żniwach będzie ściernisko do wiosny pod orkę więc i tak i tak spełnię oba wymagania. Ale na mój rozum to w przyszłym roku na zimę mógłbym orać, bo w takim razie czemu nie mogłem sobie wpisywać na rok dopłat 2023 upraw bezorkowych z 2022, to wszystko jest już komedią. Wgl tych poplonów też bym nie robił tylko akurat słoma była sprzątana z pola a za rok jak dalej ma być taki burdel to tylko mieszanie słomy i wsio.

Edytowane przez Tigon
Opublikowano
11 godzin temu, mysza103 napisał:

Przy bezorce niby tak , trzeba wszystko pisać , ale przy międzyplonach np ozimych To uj ich obchodzi co ty robiłeś wiosną na tej działce czy chociażby nawet w żniwa , albo jakim systemem to siałeś , myślę że w poplonach jedynie co trzeba wpisać to termin siewu tego poplony , i potem wiosną termin skasowania go , ewentualnie jeśli ktoś zmulczował po 15 listopada to date tego mulczowania 

Możesz podać jakiekolwiek podstawy prawne dotyczace  zapisów i prowadzenia dokumentacji w przypadku miedzyplonów ozimych, bo mam wrazenie ze to jest radosna działalność powiatowych agencji i podmiotów kontrolujacych, u nas była kontrola agencyjna z OT Toruń i nikt takich papierów nie żadał w przypadku miedzyplonów ozimych

@Tigon bezorka obowiazuje rok kalendarzowy, czyli w nastepnym roku możęsz już orać do woli[2024]

Opublikowano
22 minuty temu, ws71 napisał:

Możesz podać jakiekolwiek podstawy prawne dotyczace  zapisów i prowadzenia dokumentacji w przypadku miedzyplonów ozimych, bo mam wrazenie ze to jest radosna działalność powiatowych agencji i podmiotów kontrolujacych, u nas była kontrola agencyjna z OT Toruń i nikt takich papierów nie żadał w przypadku miedzyplonów ozimych

@Tigon 

Chyba źle  tą moją wypowiedź odczytałeś,  a wyraźnie odpisałem że w poplonach ozimych na pewno nie trzeba prowadzić co się  robiło cały rok ( jak ktoś wcześnie sugerował że trzeba zabiegi z całego roku pisać) a jeśli już to datę siewu i datę likwidacji tego poplonu 

Opublikowano

Ja tam piszę wszystkie zabiegi łącznie z opryskami na bieżąco bo nigdy nie wiadomo co ARIMR będzie wymagała a odtworzenie zabiegów z kilku miesięcy wstecz i jeszcze się dopatrzą że oprysk wykonałem    w deszczowy dzień to może być problem ,w tym roku napisałem 8 stron - niech czytają w razie co

• Confused 1
Opublikowano (edytowane)

Qrła jebla idzie dostac, ja mam na 100% GO miedzyplony i jak jeszcze szukalem na stronie arimr o tym info to bylo ze przy tym ekoschemacie trzeba wszystkie zabiegi wpisywac w rejestr i tak tez zrobilem a teraz tej informacji nie moge znalezc. Jutro w pracy na kompie zobacze bo mozliwe ze gdzies sobie to zapisalem a sam jestem ciekawy. 

Jak w blad wprowadzilem to sorka. 

Juz wiem:

https://www.gov.pl/web/arimr/odpowiedzi-na-najczesciej-zadawane-pytania-23

Na samym dole tabelka- dalbym sobie reke odciac ze wczesniej w niej bylo o miedzyplonach. Teraz juz nie ma. 

Edytowane przez Celownik07
Opublikowano (edytowane)
41 minut temu, bizon1 napisał:

Ja tam piszę wszystkie zabiegi łącznie z opryskami na bieżąco bo nigdy nie wiadomo co ARIMR będzie wymagała a odtworzenie zabiegów z kilku miesięcy wstecz i jeszcze się dopatrzą że oprysk wykonałem    w deszczowy dzień to może być problem ,w tym roku napisałem 8 stron - niech czytają w razie co

Gdybym miał pisać wszystko to nie wiem czy 100 stron by starczyło, ile tam jest pozycji na stronę 12? Razy 150 numerów działek razy każdy zabieg. U nas nie dość że jest rozdrobnione pola to jeszcze te male pola składają się często z wielu parunastu arowych działek.

Edytowane przez Tigon
Opublikowano
25 minut temu, Celownik07 napisał:

Qrła jebla idzie dostac, ja mam na 100% GO miedzyplony i jak jeszcze szukalem na stronie arimr o tym info to bylo ze przy tym ekoschemacie trzeba wszystkie zabiegi wpisywac w rejestr i tak tez zrobilem a teraz tej informacji nie moge znalezc. Jutro w pracy na kompie zobacze bo mozliwe ze gdzies sobie to zapisalem a sam jestem ciekawy. 

Jak w blad wprowadzilem to sorka. 

Juz wiem:

https://www.gov.pl/web/arimr/odpowiedzi-na-najczesciej-zadawane-pytania-23

Na samym dole tabelka- dalbym sobie reke odciac ze wczesniej w niej bylo o miedzyplonach. Teraz juz nie ma. 

Miedzyplony ozime nigdy takiego obowiazku nie było, jak sie myle to prosze poprawić jedynie co kojarze  to były koniecznie jakieś zapisy w przypadku wsiewek śródplonowych? jeszcze było chyba oświadczenie dotyczacych uzywania srodków ochrony roslin w przypadku poplonow wiażących azot?[ zbicie powierzchni ugorowanej za pomoca poplonów i uprawy głownej], tutaj chyba ktoś nie do końca w swoim poście był zorientowany jaki rodzaj poplonu ,miedzyplonu posiadał na własnym polu

Opublikowano
1 godzinę temu, mysza103 napisał:

a jeśli już to datę siewu i datę likwidacji tego poplonu

Chodziło mi o ten zapis, u nas podczas kontroli u 3 rolników nikt w to nie wnikał[zaczyna robic sie totalny bałagan z interpretacja przepisów ]

• Like 1
Opublikowano
3 minuty temu, marulekk napisał:

zasada jest prosta, im mniej  bedziemy wpisywać w te rejestry tym niej bedziemy musieli sie z tego tłumaczyć poźniej 

Mniej kupować na fakturę oprysków .