Skocz do zawartości

Dopłaty bezpośrednie na nowych zasadach- 2023

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, outstanding napisał:

Ale właśnie w podsumowaniu brakuje tej działki i tej powierzchni do uprawy soi

Spróbuj edytować wniosek, sprawdź czy działka jest dodana do gospodarstwa, usuń element i narysuj jeszcze raz przez narzędzie rysowania uprawy. Do strączkowych na nasiona pewnie musi być zaznaczona płatność w tej pierwszej karcie, tak jak z lucernami i koniczyną. Wnioski są do 1 lipca, więc spokojnie możesz dzisiaj wysłać jeszcze raz. 

Ja czasami nie mogę u znajomych działek zaznaczyć, dopiero jak otwieram u siebie to wszystko działa. 🤷🏻‍♂️ Możesz też spróbować po dodaniu działki zapisać wniosek i zalogować się ponownie. 

Edytowane przez ziomal_one
Opublikowano
6 godzin temu, masa24 napisał:

Można zabierać 

Też byłem o tym przekonany. Zresztą nawet nie można łaczyć przyorania słomy z USU , a kurde dziś na farmerze trafiłem na artykuł właśnie o ekoschemacie USU i w opisie jest że nie można tam zbierać słomy i kurde zgłupiałem.

Opublikowano
1 godzinę temu, zbyszek8201 napisał:

Widać są różne interpretację, lub fachowcy z " farmera" nie są doinformowani. Dzięki 

To co wysłałem to oficjalne odpowiedxi

Opublikowano
12 godzin temu, masa24 napisał:

A jak pisze oświadczenie ze woziłem obornik a nie woziłem ? Satelita sprawdzała czy nie?

Przy usu mozne zbierać słomę 

taaaaaaaaaaaaaaaaaaa  można tylko żeby nie widzieli i słyszeli 

Opublikowano

Mam pytanie o dobrostan do opasów. Czy jeżeli trzymam opasy w kojcach na głębokiej ściółce bez uwięzi we wiacie to mogę składać o dobrostan? Bo doradca mi dzisiaj powiedział, że wiaty się kwalifikują tylko jeśli jest wypas. Może ktoś coś wie?

Opublikowano
Mario5 napisał:

A co z norma geac 6 a uprawki pozniwne? wg przepisu i agencji nie wolno ruszać scierniska

Pierwsze słyszę niedługo to nic nie będzie można robić. Możesz rozwinąć bo słyszałęm że ma być ileś% tej okrywy.

Opublikowano

80 % Nowy - jeden dla wszystkich upraw - okres utrzymania okrywy glebowej, tj. od dnia zbioru uprawy w plonie głównym do 15 października roku, w którym zebrano tę uprawę w plonie głównym. W okresie utrzymania okrywy glebowej (od dnia zbioru uprawy w plonie głównym do 15 października danego roku), możliwa jest przerwa na wykonanie zabiegów agrotechnicznych przed siewem roślin ozimych, trwająca nie dłużej niż 4 tygodnie. Jako spełnienie wymogów normy uznaje się m.in.: okrywę roślinną (trawy na gruntach ornych, międzyplony, wsiewki, rośliny bobowate drobnonasienne oraz ich mieszanki z trawami, uprawy główne znajdujące się do 15 października na polu), pozostawienie ścierniska, grunty pokryte resztkami pożniwnymi oraz samosiewami zebranej uprawy, mulczem.

Opublikowano
2 godziny temu, Mario5 napisał:

80 % Nowy - jeden dla wszystkich upraw - okres utrzymania okrywy glebowej, tj. od dnia zbioru uprawy w plonie głównym do 15 października roku, w którym zebrano tę uprawę w plonie głównym. W okresie utrzymania okrywy glebowej (od dnia zbioru uprawy w plonie głównym do 15 października danego roku), możliwa jest przerwa na wykonanie zabiegów agrotechnicznych przed siewem roślin ozimych, trwająca nie dłużej niż 4 tygodnie. Jako spełnienie wymogów normy uznaje się m.in.: okrywę roślinną (trawy na gruntach ornych, międzyplony, wsiewki, rośliny bobowate drobnonasienne oraz ich mieszanki z trawami, uprawy główne znajdujące się do 15 października na polu), pozostawienie ścierniska, grunty pokryte resztkami pożniwnymi oraz samosiewami zebranej uprawy, mulczem.

Kolego to jest na oficjalnych stronach agencji , czy napisałes projekt ktory został skierowany do konsultacji społecznych dnia 29.05 i od tamtej pory cisza? przypomina mi to zeszłoroczna akcje ktora wprowadziła totalny bałagan i na koncu sierpnia okazało sie ze ten projekt i tak uwaliła Unia

Opublikowano
10 godzin temu, Mario5 napisał:

nie nowy termin od zbioru do 15 października jest jeszcze gorszy

Dokładnie. Jak np. mam uprawę wieloletnią i ją kasuję po zbiorach teraz w lipcu, to nie mogę przekroczyć 20% wszystkich gruntów ornych. To kiedy mam zgłęboszować, wysiać wapno, odczekać i dać np. obornik. Zimowa okrywa była 'lepsza'.

Opublikowano

Toomaszewski

11 godzin temu, ws71 napisał:

możliwa jest przerwa na wykonanie zabiegów agrotechnicznych przed siewem roślin ozimych, trwająca nie dłużej niż 4 tygodnie. Jako spełnienie wymogów normy uznaje

Te 4 tygodnie masz czasu na przygotowanie gleby pod kolejną uprawę.

Obornik pod pług i na drugi dzień wapno idzie 

• Thanks 1
Opublikowano (edytowane)
12 godzin temu, Mario5 napisał:

oficjalne kolego dzwoniłem po agencjach krajowych powiatowych i odr

Nic nie ma na oficjalnej stronie ARiMR, wyraźnie napisane projekt,ostatnio co oficjalnie zostało wrzucone to ugór na dopłaty i cisza, w zeszłym sezonie identycznie gadali i co wyszło?Tutaj w tym projekcie była mowa o roślinach późno schodzących z pola typu kukurydza, warzywa, ziemniaki,buraki, w zeszłym roku dzięki ich radosnej twórczości musiałem poprawiać całe stado wniosków i wtym znowu będzie taka akcja 

Edytowane przez ws71

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
  • Podobna zawartość

• Przez mllodyyy
      Witam mam takie pytanie czy ktoś się orientuje jaki jest przelicznik według którego ARIMR przelicza moc ciągników, chodzi mi głównie o to że mam 35 ha i zastanawiam się czy agencja przyzna mi ciagnik o mocy 110 KM a jak nie to ile musiał bym mieć ha żeby taki ciagnik mi przysługiwał, i czy dzierżawa jak nie jest zapisana notarialnie tylko jest umowa na piśmie między rolnikiem a właścicielem działki to tez będzie się zaliczać do wielkości gospodarstwa?? czy musi być raczej dzierżawa spisana notarialnie ??
    • Przez blacha
      Ostatnio kilku moich znajomych hodowców trzody chlewnej zaczęło się uskarżać na problemy z ARiMR odnośnie systemu wymienionego w temacie.

Problem ich spowodowany jest tym iż w agencji ich stada są kilkukrotnie większe niż stan faktyczny, jak się okazało wynika to z tego, że zakupywali zwierzęta z innych hodowli(głównie jako remont stada podstawowego) , dokonywali zgłoszenia zakupu ze stada nr xxxxxxxxxx i przerejestrowania pod ich numer gospodarstwa. Po okresie użytkowania sprzedawali wyżej wymienione zwierzęta pod swoim numerem gospodarstwa do legalnie działającego rzeźnika, który dokonywał zgłoszenia zakupu(kiedyś z początku funkcjonowania systemu wyglądało to tak u nas, że fakt zakupu, sprzedaży zgłaszały obie strony transakcji, ale ARiMR zażądała kategorycznie zgłoszenia tylko od zakupującego, bo robił się bałagan). No i wracając do sedna sprawy, teraz nawet po kilku latach od sprzedaży okazało się, że te zakupione i sprzedane zwierzęta figurują dalej w ich gospodarstwie(powodując nadwyżki średnio 20 - 40 sztuk) i agencja chce wyjaśnień. Sami zainteresowani rolnicy zgłosili się do agencji w celu wyprostowania sprawy, niewiele załatwili, bo jak się okazało wg pracowników biura powiatowego zwierzęta zakupione z innych gospodarstw, zarejestrowane we własnym gospodarstwie, użytkowane przez X czasu powinni sprzedać z numerem gospodarstwa z którego zostały one zakupione czyli numerem gospodarstwa xxxxxxxxx.

Wiem problem nietypowy i wg mnie dziwny, wynikający wg mnie z niekompetencji pracowników agencji, bałaganu w niej samej i nieścisłości przepisów, bo wg mnie jeśli zgłaszam przerejestrowanie zwierzęcia na moje gospodarstwo to sprzedaję je ze swoim numerem, podobnie jak to wygląda w przypadku bydła i wtedy ja w pierwszej kolejności odpowiadam za to jeśli np w mięsie wykryte zostaną jakieś substancje niedozwolone. Prosiłbym jednak jakiegoś kompetentnego agrofotowicza o odpowiedź, tym bardziej, że pomimo tego, że ja jeszcze nie dostałem wezwania w tej sprawie to wiem, że problem też mnie dotyczy.
    • Przez wojtek161
      mam pytanie czy trzeba podać cały sprzęt który się posiada czy też te maszyny co się chce kupić za młodego rolnika (56250zł) a za reszte chce kupić c360 i niewiem czy ją wpisać na wniosku że planuje kupić (napewno ją kupię) bo z własnych pieniędzy to ciężko chyba ze wziąśc kredyt i potem tymi pięniędzmi go spłacić co wybrac pomocy?
    • Przez katopo
      Komuś działa System teleinformatyczny ARiMR do składania wniosków o dopłaty bezpośrednie?
    • Przez green
      Witam

Interesuje mnie jak wielu z Was spotkało się z czymś takim jak odmowa płatności obszarowych i/lub rolnośrodowiskowych do danej działki z uwagi na tzw. "MODYFIKACJĘ DO HISTORII TUZ"?

Oznacza to nieuwzględnienie przez ARiMR do płatności działki z zadeklarowanym TUZ z takiego powodu, że w ciągu 5 poprzednich lat, któryś z wcześniejszych użytkowników zadeklarował na niej np. ugór, albo uprawy rolnicze (np. łąka, tyle że motylkowatych traktowana jako uprawa).

Trwały Użytek Zielony jest zdefiniowany w przepisach unijnych (rozporządzenie 1120/2009):
      "grunty zajęte pod uprawę traw lub innych pasz z roślin zielonych naturalnych (samosiewnych) lub powstałych w wyniku działalności rolniczej (wysiewanych) niepodlegające płodozmianowi w gospodarstwie przez okres pięciu lat lub dłużej" .

Istnieje Orzecznictwo Wojewódzkich Sądów Administracyjnych, wyraźnie mówiące, że żeby odmówić płatności do działki, na której jest użytek zielony, Agencja powinna mieć dowody, że działka była częścią stosowanego w gospodarstwie systemu płodozmianu, a nie tylko, że w którymś roku ją np. jednorazowo ugorowano.

Z mojej praktyki wynika jednak, że większość Biur Powiatowych ARiMR "leci po całości": jakiekolwiek inne niż TUZ zadeklarowanie danej działki, albo nawet jej fragmentu, w ciągu poprzednich 5 lat powoduje, że dla nich był na niej stosowany płodozmian.

W chwili obecnej jest w toku kilka spraw dotyczących tego problemu. Poszukuję rolników, którym również "obcięto" płatności do zadeklarowanych użytków zielonych, gdyż rzekomo nie były to użytki TRWAŁE.

Jeśli zetknęliście się z tym w przeszłości, Wasz przypadek może pomóc zmienić niekorzystną dla rolników interpretację stosowaną przez ARiMR. Jeśli taki problem pojawił się teraz być może z kolei ja będę mógł pomóc ruszyć sprawę.
  • Dodaj nową pozycję...
v