Skocz do zawartości

Dopłaty bezpośrednie na nowych zasadach- 2023

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
24 minuty temu, Karagana napisał:

Nie było by tego, jakby autor rozporządzenia się przyłożył i pisał bardziej precyzyjnie. Na przykład zamiast "resztek pożniwnych" napisał "resztki roślin po zbiorze plonu głównego". Bo jakby się czepnąć, to "żniwa" dotyczą zbóż. Nikt nie mówi o "żniwach" w przypadku zbioru buraków czy kartofli. Więc można wydedukować, że "resztki pożniwne", a tym samym sam ekoschemat, dotyczy tylko zbóż. 

A u nich jakie były te różne interpretacje resztek pożniwnych? Właśnie "żniw" się czepnęli czy jeszcze bardziej pokrętnymi torami to poszło? 

,,Resztki'' Poznań uznawał za resztki same rżysko , nasi z Torunia rżysko + słoma a to jest kolosalna różnica jak ktoś potrzebuje słomę, ciekawe w którą stronę to pójdzie

Opublikowano

Hm. "Resztki" to jest to, czego nie potrzebujesz, czego nie zbierasz w plonie głównym. W przypadku zbóż zbierasz ziarno, ale i słomę, jeśli jej potrzebujesz, i to nie żadna "resztka", tylko zaplanowany plon. Ale pewnie przeważy opcja z pozostawieniem słomy. Klops. 

A temat tych resztek pożniwnych w kontekście buraków czy innych "nie-zbóż" się pojawił? 

Opublikowano (edytowane)

Jezeli faktycznie bedzie opcja bezorki tylko zostawieniem slomy, to wszyscy hodowcy dostaja po d*pie, bo ani w zbozu, ani w kukurudzy, ani nawet w jakiejs trawie tego nie zastosujesz. Druga sprawa, ze wtedy uprawy typu ziemniaki, buraki czy ogolnie warzywa musialyby byc wylaczone z bezorki.

Edytowane przez asus921
Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, Karagana napisał:

AD. 3 Wsiewki mają być siane razem z plonem głównym, więc odpada. 

No tutaj muszę zaprotestować. Wsiewka jak nazwa wskazuje to wsiew w plon główny. Jak razem z plonem głównym to mieszanka.

A i jak są jakieś interpretacje to dawajcie źródła.

Edytowane przez jaffa
Opublikowano

Mieszanka jest wtedy, kiedy siejesz razem i zbierasz razem. 

Wsiewka jest wtedy, kiedy siejesz razem, zbierasz oddzielnie. Najpierw plon główny, potem zieloną masę/nasiona z wsiewek. 

Tu nie chodzi o to, czy w jednym siewniku wymieszasz nasiona, czy zrobisz na dwa przejazdy każdą roślinę oddzielnie, nawet w odstępie czasu. To bez znaczenia. Ważne jest, jak to zbierasz, i że w wsiewka ma rosnąć razem z uprawą główną. 

W rozporządzeniu w sprawie ekoschematów masz:

"2. Punkty, o których mowa w ust. 1, są przyznawane, jeżeli rolnik wysieje:

1) wsiewkę roślin bobowatych drobnonasiennych lub mieszankę z udziałem roślin bobowatych drobnonasiennych w uprawę w plonie głównym... "

Wsiewka ma rosnąć razem z plonem głównym. Jak posiejesz po plonie głównym, to jest to poplon/międzyplon. 

Opublikowano

Może inaczej:)

Pszenica ozima siana jesienią (aby nie było wątpliwości) i na wiosnę idzie wsiewka koniczyny to dla mnie wsiewka. Nawet wg mnie tej wsiewki nie trzeba zbierać, a nawet planuje ją zaorać jak azotu naprodukuje.

Pszenica ozima zasiana razem jednocześnie z koniczyną to mieszanka (gdzieś było mieszanka zbożowo-bobowata) to mieszanka przynajmniej wg mnie.

Koniczyna posiana po zbiorze pszenicy to poplon o ile nie jest plonem głównym w roku następczym.

Opublikowano
18 minut temu, jaffa napisał:

Może inaczej:)

Pszenica ozima siana jesienią (aby nie było wątpliwości) i na wiosnę idzie wsiewka koniczyny to dla mnie wsiewka. Nawet wg mnie tej wsiewki nie trzeba zbierać, a nawet planuje ją zaorać jak azotu naprodukuje.

Pszenica ozima zasiana razem jednocześnie z koniczyną to mieszanka (gdzieś było mieszanka zbożowo-bobowata) to mieszanka przynajmniej wg mnie.

Koniczyna posiana po zbiorze pszenicy to poplon o ile nie jest plonem głównym w roku następczym.

Wsiewka może być siana po jakimś czasie po siewie plonu głównego. W granicach rozsądku. Chyba nikt nie będzie wsiewał koniczyny w pszenicę tuż przed żniwami, bo to nawet nie powschodzi. Przepisu chyba nie ma żadnego w rodzaju "odstęp siewu x tygodni" albo "wsiewka musi rosnąć co najmniej x tygodni przed zbiorem plonu głównego". Raczej trzeba się opierać na praktyce rolniczej, na tej samej zasadzie, jak się mówi, że coś zbudowano zgodnie ze "sztuką budowlaną". 

Nie trzeba zbierać w sensie zabrać z pola. Można zaorać. 

Takie mieszanki są w wykazie roślin pozytywnych. Są w dwu wersjach: mieszanka bobowatych ze zbożami na nasiona i mieszanka bobowatych ze zbożami na zielonkę. Nadal wyróżnikiem mieszanek jest to, że są zbierane/przyorane jednocześnie. 

Koniczyna po pszenicy, która stanie się w kolejnym roku plonem głównym, nadal jest poplonem. Tylko nie ma dopłaty do ekoschematu. A pszenica jest wtedy przedplonem dla koniczyny. 

Opublikowano (edytowane)

Już widzę te worki pieniędzy za ekosroły🤣, nie przyszło nikomu do głowy że te przepisy dlatego są tak nieprecyzyjne i wieloznaczne by mieli możliwość jak największego ,,utrącenia " dopłat za głupoty zwane ,,ekoschematami"?

Edytowane przez witejus
Opublikowano

Pamiętaj tylko, że ktoś się na te głupoty w ujni zgodził. Morawiecki to przyklepywał na szczytach a wymyślali ludzie pod kierownictwem Wojciechowskiego. Mądre te eko schematy nie są ale tam są ludzie pisu z Wojciechowskim na czele to co się spodziewać. tak wygląda zrównanie dopłat które pis wam obiecał.

• Like 2
Opublikowano
3 godziny temu, Karagana napisał:

Hm. "Resztki" to jest to, czego nie potrzebujesz, czego nie zbierasz w plonie głównym. W przypadku zbóż zbierasz ziarno, ale i słomę, jeśli jej potrzebujesz, i to nie żadna "resztka", tylko zaplanowany plon. Ale pewnie przeważy opcja z pozostawieniem słomy. Klops. 

A temat tych resztek pożniwnych w kontekście buraków czy innych "nie-zbóż" się pojawił? 

Buraki to nadal pracują jak to rozwiązać, wspomnieli o słynnych 30% które powinny zostać po zbiorze[jednak nie ma opracowanej metodyki jak to wyliczyć, normalnie cyrk], była jeszcze akcja z zielonym groszkiem i bezorką,niby sie nie łapie bo to nie słoma, parodia😂

9 minut temu, hubertuss napisał:

Pamiętaj tylko, że ktoś się na te głupoty w ujni zgodził. Morawiecki to przyklepywał na szczytach a wymyślali ludzie pod kierownictwem Wojciechowskiego. Mądre te eko schematy nie są ale tam są ludzie pisu z Wojciechowskim na czele to co się spodziewać. tak wygląda zrównanie dopłat które pis wam obiecał.

Samo założenie cześci ekoschematów nie jest złe to jest powrót do rolnictwa z lat 80-tych , co obecnie przy sporej nadprodukcji jest jakimś tam rozwiązaniem, tylko do cholery ta cała otoczka biurokratyczna zaczyna rozpierniczać tą ideę

• Like 2
Opublikowano
1 godzinę temu, Karagana napisał:

Wsiewka może być siana po jakimś czasie po siewie plonu głównego. W granicach rozsądku. Chyba nikt nie będzie wsiewał koniczyny w pszenicę tuż przed żniwami, bo to nawet nie powschodzi. Przepisu chyba nie ma żadnego w rodzaju "odstęp siewu x tygodni" albo "wsiewka musi rosnąć co najmniej x tygodni przed zbiorem plonu głównego". Raczej trzeba się opierać na praktyce rolniczej, na tej samej zasadzie, jak się mówi, że coś zbudowano zgodnie ze "sztuką budowlaną". 

Nie trzeba zbierać w sensie zabrać z pola. Można zaorać. 

Takie mieszanki są w wykazie roślin pozytywnych. Są w dwu wersjach: mieszanka bobowatych ze zbożami na nasiona i mieszanka bobowatych ze zbożami na zielonkę. Nadal wyróżnikiem mieszanek jest to, że są zbierane/przyorane jednocześnie. 

Koniczyna po pszenicy, która stanie się w kolejnym roku plonem głównym, nadal jest poplonem. Tylko nie ma dopłaty do ekoschematu. A pszenica jest wtedy przedplonem dla koniczyny. 

W kuku chce rozsiać rozsiewaczem rzutowo gdy jeszcze bedzie mozna wjechać bez strat. Praktykował ktoś czy powschodzi?

A z cwaniactwa wsieje z koncem sierpnia w buraki a niech sie dzieje🙂 moze sie uda🙂

Opublikowano
55 minut temu, ws71 napisał:

Buraki to nadal pracują jak to rozwiązać, wspomnieli o słynnych 30% które powinny zostać po zbiorze[jednak nie ma opracowanej metodyki jak to wyliczyć, normalnie cyrk], była jeszcze akcja z zielonym groszkiem i bezorką,niby sie nie łapie bo to nie słoma, parodia😂

Samo założenie cześci ekoschematów nie jest złe to jest powrót do rolnictwa z lat 80-tych , co obecnie przy sporej nadprodukcji jest jakimś tam rozwiązaniem, tylko do cholery ta cała otoczka biurokratyczna zaczyna rozpierniczać tą ideę

Ograniczanie produkcji przez 4 % ugorowanie i ekoschematy przy nadprodukcji to głupota i droga donikąd. Cały świat zwiększa produkcje a u nas w UE chcą komuniści zmniejszać i co to da? 
Przykład amerykańskiego rolnictwa kiedyś też mieli dopłaty do ugorowania bo nadprodukcja aż w końcu któryś minister rolnictwa zobaczył, że to głupota i odwrócił schemat. Dopłaty są do wyprodukowanych roślin - pszenica, kukurydza więc każdy chce mieć wyższe plony a z nadprodukcją przestawili przemysł tak aby coś z tym zrobić - przykład qq. 

Opublikowano

Oglądałem przed chwilą film na temat zmian w dopłatach na ten rok i była tam mowa o premii w wysokości 573 zł do sztuki bydła jeżeli utrzyma się obsadę od 0,5 - 1,5 DJP. 

Działanie z jakiejś Interwencji ekologiczna. 

Co to dokładnie jest? Bo pierwsze słyszę.

Opublikowano

Dla 4,25ha  ( mam rzepak i pszenice) wszędzie wpisuje wsiewkę ( lucerna siewna na zielony nawóz + rzepak) i mam 21,25) czyli max? Dobrze to robię da mi to jakies 2tys? I trzymam tak jak do tej pory 8 tyg?
Samo wymieszanie słomy daje tylko 8 pkt ale moge na tych działkach posiać rzepak na przyszły rok.

Opublikowano
1 godzinę temu, maroko napisał:

Oglądałem przed chwilą film na temat zmian w dopłatach na ten rok i była tam mowa o premii w wysokości 573 zł do sztuki bydła jeżeli utrzyma się obsadę od 0,5 - 1,5 DJP. 

Działanie z jakiejś Interwencji ekologiczna. 

Co to dokładnie jest? Bo pierwsze słyszę.

Nowe rolnictwo ekologiczne. Rozporządzeń jeszcze nie ma. Tak samo jak do nowych rolno-środowiskowo-klimatycznych. 

Trochę piszą na stronie ministerstwa https://www.gov.pl/web/arimr/rolnictwo-ekologiczne-kampania-2023

Projekt rozporządzenia tu https://legislacja.rcl.gov.pl/projekt/12370300/katalog/12957358#12957358

• Thanks 1
Opublikowano
27 minut temu, maniekc360 napisał:

Ugorowanie 4% od przyszłego roku. Ale jak ktoś ma rowy, zadrzewienia, oczka wodne, pojedyncze drzewa, to się może okazać, dzięki współczynnikom, że to spełnia w nadmiarze.

Próbowałem coś takiego robić w w jednym z wniosków w obecnym roku, to jest utopia , do tego liczy tylko na gruntach ornych, no i znaleźć 2 ha takich wynalazków to nie lada wyczyn

• Like 1
Opublikowano
1 godzinę temu, poderwa napisał:

Witam,a jakie kary grożą jeżeli nie będę zostawiał 4% tego ugoru.Po prostu będę olewał ich głupi wymysł.

Art. 51. 1. W przypadku nieprzestrzegania przez podmiot ubiegający się o przyznanie pomocy przepisów, o których mowa w art. 1 pkt 1, przepisów ustawy oraz przepisów wydanych na podstawie art. 55 ust. 1, art. 70 i art. 71 dotyczących przyznawania pomocy, o której mowa w art. 20 pkt 1–5, na ten podmiot nakłada się kary, w tym kary administracyjne.

2. Wysokość kary:

1) jest uzależniona od kryteriów określonych w art. 59 ust. 5 akapit pierwszy rozporządzenia 2021/2116, chyba że z przepisów, o których mowa w art. 1 pkt 1, wynika inaczej;

2) nie może przekraczać 200% wysokości wnioskowanej pomocy;

3) jest określona w przepisach ustawy i w przepisach wydanych na podstawie art. 70 i art. 71.

Art. 55. 1. Minister właściwy do spraw rozwoju wsi określi, w drodze rozporządzenia, normy oraz szczegółowe warunki ich stosowania, mając na względzie kryteria określone w art. 13 ust. 1 rozporządzenia 2021/2115.

2. Minister właściwy do spraw rozwoju wsi określi, w drodze rozporządzenia:

1) liczbę punktów, jaką przypisuje się stwierdzonej niezgodności w ramach oceny wagi według kryterium zasięgu, dotkliwości i trwałości w zależności od rodzaju stwierdzonego naruszenia,

2) wyrażoną w procentach wielkość kary administracyjnej w zależności od liczby punktów przypisanych stwierdzonym niezgodnościom,

3) przypadki drobnej niezgodności lub poważnej niezgodności lub kryteria uznawania niezgodności za drobną niezgodność lub poważną niezgodność

– mając na względzie przeprowadzenie oceny zgodnie z zasadami określonymi w przepisach rozporządzenia 2021/2116i w przepisach wydanych na podstawie tego rozporządzenia.

Opublikowano
13 godzin temu, machtomi napisał:

Po rzepaku tez mozna dać ekoschemat  E_WSG? 

§ 12. 1. W przypadku praktyki, o której mowa w § 4 ust. 1 pkt 8, punkty są przyznawane do powierzchni gruntów ornych.

2. Punkty, o których mowa w ust. 1, są przyznawane, jeżeli rolnik rozdrobni całą słomę po zbiorze plonu głównego i wymiesza ją z glebą lub ją przyorze, przy czym za słomę uznaje się pozostałe po oddzieleniu ziarna lub nasion suche źdźbła, łodygi, liście, plewy, łuszczyny i strączyny dojrzałych roślin uprawnych zbożowych, w tym kukurydzy, oleistych i bobowatych. 

Rozporządzenie w sprawie ekoschematów https://isap.sejm.gov.pl/isap.nsf/DocDetails.xsp?id=WDU20230000493