Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

I też nie padało u ciebie, u mnie gdzie słaba glina to też powychodziły a na takiej mocnej to nic nie ma i sianie na dobre 3 cm nie pomoglo

• Like 1
Opublikowano
59 minut temu, wilkołak napisał(a):

Wystarczy przepłukać wodą 

Też tak zawsze robię ale nocka zarwana przy pryskaniu  , szybko szybko zjechałem z buraków i wlałem wodę i środki na 32ha ha jęczmienia i tak myślę że cholera nie wypłukałem tyle że dolny zawór otworzyłem to wyleciało wszytsko ale w łanach na pewno coś zostało no i ogólnie beczkę też by było dobrze przepłukać ale przepadło mam nadzieję że ten Jeczmien nie oberwie niczym , buraki standardowa mieszanina , metamitron , etufumesat , fenmedifan , lenacyl , tanaris i safari do tego atpolan bio , nigdy nie widziałem żeby samosiewy taka mieszanina ruszyła także nic nie powinno się stać …

Opublikowano

Pierwszy rok sieje buraki. Zrobiłem pierwszy zabieg na chwasty klasycznie power twin i goltix titan. Na drugi zabieg mam to samo plus faworyt (chlopyralid) ale w etykiecie wyczytałem że to w fazie buraka 2-4 liście a u mnie mają już więcej. Można tym pryskać czy nie?

Opublikowano
W dniu 10.05.2026 o 07:37, wilkołak napisał(a):

Mam na mocnej glinie i wzeszły siane gamą , inni siali nowymi drogimi i nie powschodziło, bo za płytko siją, ja się nauczyłem że sie sieje na 2,5 - 3 cm

U mnie fakt, grimme matrix było siane ale tak w granicach jak mówisz -do 3cm i niestety nie wschodzą. Glina glinie nie równa... Słabsze gliny owszem, ładnie ale takie typowo ceglane już niekonieczne...

3 minuty temu, Mateusz1q napisał(a):

można 

Dzięki. Czekamy za prognozowanym deszczem i może w środę zabieg...

Opublikowano
1 godzinę temu, john_deere7430 napisał(a):

Też tak zawsze robię ale nocka zarwana przy pryskaniu  , szybko szybko zjechałem z buraków i wlałem wodę i środki na 32ha ha jęczmienia i tak myślę że cholera nie wypłukałem tyle że dolny zawór otworzyłem to wyleciało wszytsko ale w łanach na pewno coś zostało no i ogólnie beczkę też by było dobrze przepłukać ale przepadło mam nadzieję że ten Jeczmien nie oberwie niczym , buraki standardowa mieszanina , metamitron , etufumesat , fenmedifan , lenacyl , tanaris i safari do tego atpolan bio , nigdy nie widziałem żeby samosiewy taka mieszanina ruszyła także nic nie powinno się stać …

Wuj mu będzie, nie sr** żarem. To wszystko i tak nie warte naszego czasu względem innych wyspecjalizowanych zawodów bo za taki w tych czasach trzeba się uważać

Opublikowano
4 godziny temu, john_deere7430 napisał(a):

Nic nie będzie , to niegrożne środki dla zbóż

3 godziny temu, michal1993 napisał(a):

U mnie fakt, grimme matrix było siane ale tak w granicach jak mówisz -do 3cm i niestety nie wschodzą. Glina glinie nie równa... Słabsze gliny owszem, ładnie ale takie typowo ceglane już niekonieczne...

Dzięki. Czekamy za prognozowanym deszczem i może w środę zabieg...

Pytanie jak głęboko uprawiasz i ile przed siewem , u mnie powółkowane , uprawa aktywnym zestawem na 3-4 cm , redlica w gamie ostra robi rowek w nieruszonej ziemi przez uprawe i musi wzejść, uprawa przed siewnikiem do godziny max

Opublikowano (edytowane)

0,5 cm zrobisz, większość uprawia za głęboko , w tym roku po tak mocnej zimie ziemia na glinach się sypała na puch  , dawno tak nie było

Edytowane przez wilkołak
Opublikowano

To zależy od rejonu. Ja też uprawiałem agregatem aktywnym ale mam rototillera i mniej niż 5-6cm nie jestem w stanie zrobić. Za mało materiału żeby zasypać ślady po ciągniku. Siew usługowy więc co do minuty nie zaplanuję - siewnik był 24h po uprawie.. Pierwszy rok, mój debiut w uprawie buraków cukrowych, w gospodarstwie powrót do tego po 18 latach... Wiadomo, błędów nie uniknie.

2 godziny temu, wilkołak napisał(a):

Pytanie jak głęboko uprawiasz i ile przed siewem , u mnie powółkowane , uprawa aktywnym zestawem na 3-4 cm , redlica w gamie ostra robi rowek w nieruszonej ziemi przez uprawe i musi wzejść, uprawa przed siewnikiem do godziny max

Opublikowano

W jakich dawkach dodajcie Lontrel na ostrozen w burakach ? Dodajecie do zabiegów czy jedziecie osobno ? Myślałem żeby do 2 i 3 zabiegu dolistnego dodać po 0,3l/ha tylko pytanie czy za mocno buraki nie będą obrywać ? No i czy nie lepiej pojechać po te 0,3l solo w odstępie 4/5 dni żeby wybić ten ostrozen . Ogólnie w fazie liścieni lepiej odpuścić sobie Lontrel czy nic nie powinno się dziać ?

Opublikowano

Jechałem osobno 0,4 l ale na 1 -2 pary liści właściwych i efekt był .

Radzę się przyłożyć do ostrożnia bo na jednym kawałku zaniedbałem i mam katastrofę w pszenicy.

Opublikowano
2 minuty temu, sawka71 napisał(a):

Jechałem osobno 0,4 l ale na 1 -2 pary liści właściwych i efekt był .

Radzę się przyłożyć do ostrożnia bo na jednym kawałku zaniedbałem i mam katastrofę w pszenicy.

U mnie tego dziadostwa w soji narosło , tam nie idzie tego zwalczyć … no w tym roku mam zamiar ubijać to w burkach do skutku , ale parę lat temu miałem conviso i dodałem do jednego zabiegu 0,3l i nic się ostrozeniowi nie stało 

Opublikowano

Jeden kawałek mam namnożony tego dziadostwa, i myślę dawać jak burak będzie miał z 5-6lisci bo go mocno hamuje a ostrożnia na pewno weźmie, planuje dać z 0,4-0,5l jednorazowo z aminokwasami

• Like 1
Opublikowano
2 godziny temu, skywalker89 napisał(a):

Jeden kawałek mam namnożony tego dziadostwa, i myślę dawać jak burak będzie miał z 5-6lisci bo go mocno hamuje a ostrożnia na pewno weźmie, planuje dać z 0,4-0,5l jednorazowo z aminokwasami

mówisz 5-6 liści właściwych czy 5-6 par?
te 0,4-0,5 to w jakim odstępie po zabiegach standardowych na 2 liscienne?

można dodać też 0,2 w trakcie zabiegu standardowego, ale wtedy chyba nie wytępi bodziaków do końca, a jedynie je ptrzytrzyma

Opublikowano
17 godzin temu, john_deere7430 napisał(a):

U mnie tego dziadostwa w soji narosło , tam nie idzie tego zwalczyć … no w tym roku mam zamiar ubijać to w burkach do skutku , ale parę lat temu miałem conviso i dodałem do jednego zabiegu 0,3l i nic się ostrozeniowi nie stało 

Ja miałem buraki po burakach i to mnie zgubiło w kwestii ostrożnia...

Dużemu nic nie zrobisz u mnie każdy odbijał po trzykrotnym tropieniu.

Opublikowano (edytowane)
18 godzin temu, john_deere7430 napisał(a):

Też miałem soję i nic z zielska prócz przytuli i komosy nie  uchodowałem . Natomiast u mnie ostrożeń to chyba w kukurydzy się umocnił. Zmianowanie jest konieczne wtedy jest równowaga z zielem.

Edytowane przez sawka71
Opublikowano
2 godziny temu, sawka71 napisał(a):

Też miałem soję i nic z zielska prócz przytuli i komosy nie  uchodowałem . Natomiast u mnie ostrożeń to chyba w kukurydzy się umocnił. Zmianowanie jest konieczne wtedy jest równowaga z zielem.

U mnie płodozmian dosyć szeroki bo jest rzepak pszenica buraki Jeczmien ozimy i soja i w tym roku Jeczmien jary po soji bo nie udało się zasiać pszenicy na jesieni i2 tygodnie temu poszło 0,7mustanga 306 i 22 g granstaru i ostrozen nawet nie tknięty także już zaczynają się kończyć pomysły czym to robić myślę i chwastoxie turbo albo jakieś inny mieszaniny z lontrelem ,mcpa , dikamba i wszytskim co bierze ostrozen ale nie wiem już jak się do tego zabrać a muszę to ubić w tym jęczmieniu bo później idzie rzepak a za dwa lata są tam planowane buraki także musi być czysto …