Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
1 godzinę temu, Skowron16 napisał:

ja "gammą 4" na długim kawałku hektar 35-40min. C-330 5 bieg 1400obr i idzie jak złoto, sieje co 21 cm

Na takich obrotach i 5 bieg to sie ciągnik dusi , chyba że po asfalcie jedziesz , zdecydowanie za szybko , ten siewnik nie jest przystosowany do tak predkiej jazdy, długie to jakie 500 m, czy 1000 m

Opublikowano (edytowane)

w najdłuższym miejscu 1300m, nie ma przestrzałów w redlinach wiec siewnik daje rade. Znajomy ma siewnik marki rau i też sieje 30stka na 5 biegu i tez ładnie redliny wyglądają

Edytowane przez Skowron16
Opublikowano

Przejaba..e jak ktoś ma mały opryskiwacz lub rozsiewacz , kopanie też ciulowe  za dużo przejzdów po polu

Opublikowano
Skowron16 napisał:

to niech teraz się wypowiedzą ci co mówili że za zimno i mokro na siew buraków że buraki będą sie męczyć aby powschodzić

Masz rację, ale zdania nie zmienię

Opublikowano
3 godziny temu, ŻakowskiSławomir napisał:

4 ha z górką. Jakbyś siał gammą z trybami na skrzyni też byś walczył. Chciałem zwiększyć ale inspektor nawet limitu podnieść nie chcę 😛

Sieje zwykłą gammma. Bez napinki przy w miarę dobrych działkach wychodzi na spokojnie 8-10ha

Opublikowano

Pytanie czy ktoś z tu obecnych sądził się z KGS o zaniżony cukier a teraz za kare ma obniżone areały buraka ? 

Bo u mnie Werbkowice to nawet o połowę zmniejszyły limity i ponoć miał inspektor powiedzieć że to kara za to 

Opublikowano (edytowane)
7 godzin temu, piotr30piotr napisał:

Opolszczyzna 

IMG-20240330-WA0004.jpeg

Chyba w tak uprawioną ziemie bym nie zasiał. Oby pogoda była dla nich łaskawa.

Kietrz już siał?

6 godzin temu, Skowron16 napisał:

to niech teraz się wypowiedzą ci co mówili że za zimno i mokro na siew buraków że buraki będą sie męczyć aby powschodzić

Raz na jakiś czas jest taki układ pogody że taka wczesna wegetacja jak w tym roku ma miejsce. Jest to raczej wyjątek od reguły ale mamy jeszcze szanse na przymrozki, ulewy , długi okres chłodów no i pewnie jeden więcej zabieg herbicydowy. Może czasem uda się wygrać ale wczesne siewy zawsze obarczone sa ryzykiem. Mi za ryzyko nikt nie płaci więc czekam cierpliwie jeszcze z 7-10 dni.  

Edytowane przez Ulman
Opublikowano
58 minut temu, Ulman napisał:

Chyba w tak uprawioną ziemie bym nie zasiał. Oby pogoda była dla nich łaskawa.

Kietrz już siał?

Czemu nie w taką ziemię? W gorsza się siało. Zdarzył się rok że tam gdzie była mąka zaklepało całkiem a na grudzie nic.

Opublikowano

U mnie w taką się nie siało nie mówiąc o jeszcze gorszej grudzie. Jeśli ktoś zrobił mąkę to znaczy że źle ją uprawił a nie że zdarzył się  taki rok. 

• Thanks 1
Opublikowano (edytowane)

Nie przesadzaj gliny lepiej nie doprawisz, niema takiej potrzeby

Edytowane przez miwigos
Opublikowano

U nas najcięższe ziemie jeśli już na jesieni orane to nie zostawiają w orce na zimę  tylko wstępnie na gładko uprawiają. Nawet na bardzo cięzkich glinach jak z wierzchu przemarznie to struktura piękna na wiosnę wychodzi

Opublikowano

Pytanie cena usługi siewu buraków cukrowych jak się kształtuje w waszych okolicach ?

Mazowieckie zachód siewnik 12 rzędowy z prowadzeniem gps 180-200  zł/ha, słyszałem też o 150 ( tyle było w poprzednim sezonie) ale nie wiem czy z prowadzeniem.

Opublikowano

Za siew 200 ,a za oprysk niektórzy chcą 100 paranoja

Glina na wiosne włóką ładnie sie uciera, a zaorać do połowy listopada , jak są warunki i pole gładkie , ewentualnie z wałem 

Opublikowano

Wszystko ma swoje plusy, ale tak doprawiona ziemia na jesieni to na wiosnę po opadach jesienno zimowych jest beton i zero powietrza praktycznie w glebie, chybaze gleby mocno zasobne w prochnice ale chyba nawet ulman nie ma 3-5%.. 

Opublikowano
8 minut temu, skywalker89 napisał:

Wszystko ma swoje plusy, ale tak doprawiona ziemia na jesieni to na wiosnę po opadach jesienno zimowych jest beton i zero powietrza praktycznie w glebie, chybaze gleby mocno zasobne w prochnice ale chyba nawet ulman nie ma 3-5%.. 

Orane jak wygładzą i zostawią trochę zbrylone to nie ma na wiosnę żadnego betonu. 

Próchnicy Ulman ma na czarnoziemach najczęściej w widełkach 2,8 -3,2 , czasem nawet 3,5 na czarnoziemnej borowinie  4,0-4,2%