Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Albo CTU np. Lentipur ale minimum 2 litry albo 120g DFF z 220g Flufenacetem, bo też z nim walczę. Pryskałem teraz Mertill600 po 0,6/ha i jak na chwilę obecną nie ma wyczyńca, pryskałem 7 dni po siewie. 

Opublikowano
23 godziny temu, Szczepek22 napisał:

Pszenica po ziemniakach nie mam możliwości posypania teraz a w poniedziałek orka

Ja tak będę po burakach robił. Oczywiście ' delikatniejsze ' wapno czyli węglanowe, agregat a potem orka i siew 

Opublikowano

Działania nie przedłużysz bo to substancje dolistne, opóźniając zabieg zniszczysz po prostu więcej chwastów, które później wschodzą, ale za to musisz zwiększać dawkę i pilnować temperatur, żeby chociaż te parę stopni na plusie było, bo środek wolniej i zapewne gorzej radzi sobie w chłody. 

Tak wynika z etykiety. 

Opublikowano
57 minut temu, jahooo napisał:

Ja stosowałem quelex prawie na gołą ziemię, szpilka tylko była, w dawce z etykiety, gdzies na poczatku października

i jak kolego oceniasz działanie środka? ja w tamtym roku leciałem Bizonem w dawce 1l to powiem szczerze czysto było, ale słabsze rośliny pszenicy to upaliło (pryskane 1-2 liście)

Opublikowano (edytowane)

Tak jak napisałem - stokłosę lepiej zwalczył expert, poza tym nie mam większych zastrzeżeń, pryskałem na bardzo suchą gleb

na lekkich glebach przepuszcza delikatnie miotłę - z wiosny wschodzi , a quelex już nie działa

Edytowane przez jahooo
  • Root Admin
Opublikowano

Bizon pszenice upalił? ale jak? Produkt stosowałem kilka lat z rzędu i zero problemów.

1 godzinę temu, jahooo napisał:

Ja stosowałem quelex prawie na gołą ziemię, szpilka tylko była, w dawce z etykiety, gdzies na poczatku października

2 liść jęczmienia, w tym roku jednak robiłbym na 3 liściu.

20211004_123240.jpg

Opublikowano

Część roślin została upalona, zaczęły się robić żółte końcówki i zamierały. Ja pryskałem bizonem 3 lata z rzędu i w tym roku po raz pierwszy mnie takie coś spotkało. Tydzień po oprysku już żółto zaczęło się robić. Dwie odmiany pszenicy + jęczmień ozimy i ten sam objaw.

IMG-20211113-WA0006.jpg

IMG-20211111-WA0038.jpg

Opublikowano
2 minuty temu, jahooo napisał:

dużo tak pryskałeś ? może jakies pozostałości w opryskiwaczu ??

Nie ma szans na pozostałości, opryskiwacz zawsze jest płukany łącznie z filtrami. Na 10 ha ten sam efekt. Ogólnie szczęście było takie, że gęściej posiałem i problemu z plonem nie było. Czemu taka reakcja to nie mam pojęcia.

Opublikowano

Doradźcie proszę czym zwalczyć perz w pszenicy, nie miałem długo problemu z tym chwastem ale wpadł nowy kawałek, na którym pasuje zasiać pszenicę, pole było rok nie uprawiane i wyrosło sporo tego dziadostwa. Dobre wiosenne środki wycofano a na glifo już teraz za późno, na pewno skoszę to i wyśmieje tam wapno, pytanie tylko czy zostało coś z chemicznych środków?

Opublikowano
Minkes napisał:

Doradźcie proszę czym zwalczyć perz w pszenicy, nie miałem długo problemu z tym chwastem ale wpadł nowy kawałek, na którym pasuje zasiać pszenicę, pole było rok nie uprawiane i wyrosło sporo tego dziadostwa. Dobre wiosenne środki wycofano a na glifo już teraz za późno, na pewno skoszę to i wyśmieje tam wapno, pytanie tylko czy zostało coś z chemicznych środków?

Atlantis przyhamuje w najwyższej dawce , ale koszt ponad 200 zł na ha

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez center
      Czym pryskacie pszenice na miotełkę i chwasty żeby było tanio i przelecieć raz ??
    • Przez danielhaker
      Jakie będą ceny pszenicy w sezonie 2019? W jakich cenach jest zboże ozime w różnych regionach Polski? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach pszenicy ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na ceny zbóż? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!
      Kontynuacja tematu: 

• Przez DamianChuchro
      Czego to może być objawa. Zboże zaczyna żółknąć na końcach liści ? Za duża dawka oprysku dolistnego? Czy susza?

• Przez sports2011
      Witam , mam pytanie pszenica od kolanka w górę idzie w bok zamiast wptost oraz kłosy są poskręcane . Nigdy nie miałem takiego przypadku i nie wiem czy to objaw choroby czy oprysk jakiś zaszkodził ?

• Przez Siwecki97
      Witam, 
      Praktykował ktoś dużą ilość azotu w roztworze na nawożenie dolistne pszenicy po przekwitnieniu? Jeśli tak to jaka ona była i czy nie popaliło to flagowki oraz kłosa. Z góry dziękuję za odpowiedzi ☺️
  • Dodaj nową pozycję...
v