Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
10 minut temu, Uziu92 napisał:

Więc wiesz że albo będzie za rzadka jak będzie wysokie MTZ , albo Szczota jak niskie i wysiejesz te 270 kg a suma summarum będziesz miał w obu przypadkach juchowy plon

Obsade ustalać według zaleceń hodowcy , czy według własnych doświadczeń 🤔

Opublikowano

MaXtzTS

Tak, Nomad i Atlantis na stokłosę. Jest jeszcze Attribut (tylko tutaj problem z roślinami następczymi). Czy one zwalczą miotłę? Wątpię. Więc w takim wypadku najlepiej na jesieni 2 zabieg na miotłę i stokłosę, wcześnie, po siewie, na pewno przed wschodami zbóż. Np. flufenacet (w wysokiej dawce, co najmniej >150-180 g do nawet 240 g) + metrybuzyna/DDF/aklonifen. Czyli przykładowo jesień: flufenacet 200- 220 g + metrybuzyna 40-50 g + DFF 50-100 g najwcześniej po siewie. Na wiosnę w razie potrzeby Nomad/Mover 240 g.

live.ptwp.pl/pl/489/           tutaj jest o zwalczaniu trawiastych

Opublikowano
42 minuty temu, Chłoporobotnik napisał:

Przy gęstym siewie jeszcze się nigdy nie zawiodłem, 6 z przodu jest, dla mnie starczy. 

Jak tylko 6 z przodu jest to raczej jest temat do przemyślenia czy ten gęsty siew jest taki dobry.

• Like 2
Opublikowano (edytowane)
7 minut temu, oregano napisał:

Jak tylko 6 z przodu jest to raczej jest temat do przemyślenia czy ten gęsty siew jest taki dobry.

On tam raczej intensywnej agrotechniki nie ma, więc źle nie jest. W tym roku zimna wiosna i brak opadów poredukowała zboża u mnie i te gęste były ok a te w sam raz zrobiły rzadkie. Tylko na youtubie ze zboża gdzie widać glebę z kombajnu sypie 8 ton...

Edytowane przez wojak1986
Poprawka
Opublikowano
9 minut temu, oregano napisał:

Na mąkę dla siebie starczy, dla zwierząt starczy a babrać się z handlem na worki to ja dziękuję. Sypię po max 100kg czystego azotu, NPK od tego roku zero, tylko obornik i poplony zamiast niego. 2x grzyb ale chyba jeszcze tylko w przyszłym roku, potem może raz, może wcale.

55 minut temu, Uziu92 napisał:

to po co pytasz, jak i tak zrobisz po swojemu ? Napisałem Ci jak to zrobić prawidłowo i każdy napiszę Ci tak samo, nikt nie wie jaką masz te pszenicę, jakie MTZ, jaka siła kiełkowania. Jak siejesz na oko co rok to po co pytać. Syp tyle co zawsze i szlus.

Ja sam nie wiem jaka MTZ, jaka siła kiełkowania, worek bez "metki". 

Opublikowano
2 godziny temu, Chłoporobotnik napisał:

Ile zasiać pszenicy po kukurydzy, końcem października? I nie mówcie mi żadnymi sztukami bo ja tego nie uważam. Koło 10.10 siałem po jakieś 250-270kg/ha, po 20 września z 230-240. W takiej ilości jak początkiem października czy więcej? 

Idąc twoim tokiem myślenia jak za ok  15 dni zwiększyłeś do 270 kg z 230 to koniec października około 330 mniej więcej to żeby było równo to i 350kg można . 

• Like 1
  • Thanks 1
  • Root Admin
Opublikowano
Chłoporobotnik napisał:

9 minut temu, oregano napisał:

Na mąkę dla siebie starczy, dla zwierząt starczy a babrać się z handlem na worki to ja dziękuję. Sypię po max 100kg czystego azotu, NPK od tego roku zero, tylko obornik i poplony zamiast niego. 2x grzyb ale chyba jeszcze tylko w przyszłym roku, potem może raz, może wcale.

55 minut temu, Uziu92 napisał:

to po co pytasz, jak i tak zrobisz po swojemu ? Napisałem Ci jak to zrobić prawidłowo i każdy napiszę Ci tak samo, nikt nie wie jaką masz te pszenicę, jakie MTZ, jaka siła kiełkowania. Jak siejesz na oko co rok to po co pytać. Syp tyle co zawsze i szlus.

Ja sam nie wiem jaka MTZ, jaka siła kiełkowania, worek bez "metki". 

to policz, przecież to max pół godziny roboty

• Like 1
Opublikowano
1 godzinę temu, Chłoporobotnik napisał:

Ja tego nigdy nie liczyłem, nie liczę i liczyć nie mam zamiaru. Tylko kilo i tyle. 

500-550 spróbuj 

1 godzinę temu, Chłoporobotnik napisał:

Ja tego nigdy nie liczyłem, nie liczę i liczyć nie mam zamiaru. Tylko kilo i tyle. 

500-550 spróbuj 

4 minuty temu, Chłoporobotnik napisał:

Ale po co? I przede wszystkim jak?

Normalnie, odliczasz tysiąc ziaren i ważysz

• Root Admin
Opublikowano

pocą to się nogi nocą:) a na poważnie po to aby posiać tyle ile zaleca hodowca dla danej odmiany. Jak? bierzesz odliczasz 1000 nasion i kładziesz na wagę kuchenna. masz masę tysiaca ziaren. dla pewności przelicz 3* czy na pewno masz 1000 ziaren. zdolność kiełkowania, weź talerz płytki, połóż ściereczkę albo ligninę. nalej 2-3 łyżki wody. uloz na tym 100 nasion pszenicy. co dziennie sprawdzaj wodę, w razie potrzeby dolej łyżkę. po 3-5 dniach będziesz widział ile nasion puściło liścia. podziel to przez 100 i masz zdolność kiełkowania

• Like 3
Opublikowano
1 godzinę temu, wojak1986 napisał:

On tam raczej intensywnej agrotechniki nie ma, więc źle nie jest. W tym roku zimna wiosna i brak opadów poredukowała zboża u mnie i te gęste były ok a te w sam raz zrobiły rzadkie. Tylko na youtubie ze zboża gdzie widać glebę z kombajnu sypie 8 ton...

Na dobrej ziemi 550-600 kłosów wystarczy na 7-8 ton. A 550-600 kłosów to nie jest gęsta pszenica i widać z góry ziemię.

Opublikowano
46 minut temu, Chłoporobotnik napisał:

Kurła, tak się babrać to...

Sprzedaj ta swoją ziemię zwierzęta i nic nie będziesz musiał robić nie chce się poświęcić godziny na liczenie to jak ty te pole i zwierzęta  obrabiasz? 

• Like 2
Opublikowano
16 minut temu, Szczepek22 napisał:

Sprzedaj ta swoją ziemię zwierzęta i nic nie będziesz musiał robić nie chce się poświęcić godziny na liczenie to jak ty te pole i zwierzęta  obrabiasz? 

Po etacie i w sklepie nie kupuję nic poza serem i przyprawami. 

Opublikowano
56 minut temu, yacenty napisał:

pół godziny raz na rok szkoda?

Moim zdaniem też szkoda , bo przecież widzę jaką mam pszenicę i mniej więcej orientuję się ile siać jak jest drobna to sieje mniej 150kg , a jak jest ziarno grube  to zwiększam do 200 kg w optymalnym terminie , a swoje ziarno raczej zawsze mieści się w przedziale mtz40-50 gram to i tyle wychodzi , no chyba że tak jak niektórzy tutaj fanatycy założą sobie obsadę np.300 sztuk , a im się wysieje 310, albo 290 i już z tego robią wielki problem , no to faktycznie tacy  muszą jednak się bawić i liczyć to ziarno , by przy siewie nie daj boże obsada nie wyszła czasami 5-10 sztk więcej , lub mniej

• Like 2
Opublikowano
koniu napisał:

To po co siedzisz na forum bo nie wiem czy wnosisz coś ciekawego czym można sie podzielić czy jak? Szkoda czasu...

dokładnie, po co pytać jak i tak po swojemu zrobi i jak się pisze jak się należy to się nie chce 🤦

Opublikowano
1 godzinę temu, mysza103 napisał:

Moim zdaniem też szkoda , bo przecież widzę jaką mam pszenicę i mniej więcej orientuję się ile siać jak jest drobna to sieje mniej 150kg , a jak jest ziarno grube  to zwiększam do 200 kg w optymalnym terminie , a swoje ziarno raczej zawsze mieści się w przedziale mtz40-50 gram to i tyle wychodzi , no chyba że tak jak niektórzy tutaj fanatycy założą sobie obsadę np.300 sztuk , a im się wysieje 310, albo 290 i już z tego robią wielki problem , no to faktycznie tacy  muszą jednak się bawić i liczyć to ziarno , by przy siewie nie daj boże obsada nie wyszła czasami 5-10 sztk więcej , lub mniej

Pozostaje jeszcze kwestia zdolności kiełkowania, chciałem w tym roku posiać swoją pszenicą, ale średnia z dwóch prób wyszła 68%.

Tym sposobem przy MTZ 41g musiałbym ustawić siewnik na ponad 210 kg/ha by uzyskać obsadę 350 kiełkujących ziaren. Gdyby ta sama pszenica przy MTZ 41g miała zdolność kiełkowania 90% to siejąc 210kg/ha skiełkowałoby 460 nasion na każdym metrze kwadratowym. To znaczna różnica. 

• Like 2
Opublikowano

Jak zostawię w opryskiwaczu na kilka dni glifosat , as500, chwastox extra, to nic się nie stanie? Dużo piany powstało po wymieszaniu, wolę się upewnić żeby nic się nie zwarzyło.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez center
      Czym pryskacie pszenice na miotełkę i chwasty żeby było tanio i przelecieć raz ??
    • Przez danielhaker
      Jakie będą ceny pszenicy w sezonie 2019? W jakich cenach jest zboże ozime w różnych regionach Polski? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach pszenicy ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na ceny zbóż? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!
      Kontynuacja tematu: 

• Przez DamianChuchro
      Czego to może być objawa. Zboże zaczyna żółknąć na końcach liści ? Za duża dawka oprysku dolistnego? Czy susza?

• Przez sports2011
      Witam , mam pytanie pszenica od kolanka w górę idzie w bok zamiast wptost oraz kłosy są poskręcane . Nigdy nie miałem takiego przypadku i nie wiem czy to objaw choroby czy oprysk jakiś zaszkodził ?

• Przez Siwecki97
      Witam, 
      Praktykował ktoś dużą ilość azotu w roztworze na nawożenie dolistne pszenicy po przekwitnieniu? Jeśli tak to jaka ona była i czy nie popaliło to flagowki oraz kłosa. Z góry dziękuję za odpowiedzi ☺️
  • Dodaj nową pozycję...
v