Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• Root Admin
Opublikowano

poplon pod zboża ozime to poplon unijny. oby nie powschodzil

mysza103 napisał:

To po co siałem ten poplon pod pszenicę , a koledze odradzasz pod jęczmień? Przecież terminy siewu podobne , a nawet bym powiedział że takie same 

każdemu odradzam poplon przed zbożem ozimym

• Like 1
Opublikowano

Masakra z tymi poplonami.nawet na piachu.mialem gorczyce i facelie to pszenica po tym marna bo jeszcze pozno siana.Zle posiać,sucho.Najlepeij zostawić na zimę taki poplon.

Opublikowano

I ja sobie daruję poplon pod ozime,przykład z tamtego roku.Po jęczmieniu ozimym posiałem rzodkiew oleistą z gorczycą i łubinem.Zaorane we wrześniu pod pszenicę,zero wilgoci,męczyła sie od poczatku i mimo dobrej ochrony liscie z braku wody uschły najszybciej.Za to pod jarki taki łubin w kolano przyorany przed kwitnieniem super sprawa 

Opublikowano (edytowane)
35 minut temu, yacenty napisał:

piją wodę której jest deficyt robią więcej szkody niż pożytku

no chyba że ktoś ma 800l opadu, ale tyle to u nas pada w 2 lata

Za dobrze byś miał 😀

Jedne z lepszych warunków w kraju to są okolice Hrubieszowa, bo tam ziemia 1-2 klasa i sporo deszczu zawsze. Nie wiem jak czarnoziemy na Kujawach, no i tam gdzie Kietrz to też sporo pada 

Edytowane przez XTRO
Opublikowano
2 godziny temu, XTRO napisał:

Za dobrze byś miał 😀

Jedne z lepszych warunków w kraju to są okolice Hrubieszowa, bo tam ziemia 1-2 klasa i sporo deszczu zawsze. Nie wiem jak czarnoziemy na Kujawach, no i tam gdzie Kietrz to też sporo pada 

Kolego ja mam gospodarstwo w okolicach Hrubieszowa i tego deszczu to za wiele nie pada. W tym roku fasola podrzucała górne kwiaty to i ziaren nie będzie. W ubiegłym roku sierpień i wrzesień były mokre ale już od listopada do kwietnia to sucho.klimat się zmienia.

Opublikowano

Dzieci w Afryce kopia rzadkie metale dla Niemca w elektryku żeby ratował planetę. Filipiak ostatnio mówił że jemy za dużo mięsa ale z prywatnego odrzutowca nie zrezygnuje, największe orędowniczki ratowania świata to jego córki...

Opublikowano
9 godzin temu, slavik80 napisał:

Kolego ja mam gospodarstwo w okolicach Hrubieszowa i tego deszczu to za wiele nie pada. W tym roku fasola podrzucała górne kwiaty to i ziaren nie będzie. W ubiegłym roku sierpień i wrzesień były mokre ale już od listopada do kwietnia to sucho.klimat się zmienia.

Jak nie padało u nas to nie padało a dziś w nocy dolało że hej.

• Like 1
Opublikowano
6 godzin temu, wojak1986 napisał:

Dzieci w Afryce kopia rzadkie metale dla Niemca w elektryku żeby ratował planetę. Filipiak ostatnio mówił że jemy za dużo mięsa ale z prywatnego odrzutowca nie zrezygnuje, największe orędowniczki ratowania świata to jego córki...

Tak to jest ze ci co najwięcej szczekają najbardziej mają to w d*pie. 

Jaja się pojawiają w tym momencie bo polityka unijna właśnie doarxy do tego aby zrezygnować i zakazać produkcji mięsa😁😁😁 niedługo mięso tylko z próbówki 

Opublikowano

Panowie chciałbym w tym roku spróbować jeczmien ozimy zasiac ale pasuje mi po pszenicy, wiem że nie bardzo przedplon. Na co zwrócić uwagę i czego się spodziewać po takim przedplonie?

• Like 1
  • Root Admin
Opublikowano

Na co ten jęczmień? Skarmisz swoimi blondynkami czy na sprzedaż?
Jak dla swoich blondynek to tylko później będziesz kosił, ale pasza przednia.
Jak na sprzedaż to problem z pszenicą w jęczmieniu. Mi nie chcieli kupić bo liczyli nasionka - naliczyli 25% na jednej przyczepie.

Na pewno musisz kilka razy wymieszać sciernisko - jak tylko zacznie się zielenić to kasuj, nawet zwykłą broną przeciągnik ale kasuj. Ja nie miałem brony i próbowałem 3x talerzówką na płytko, ale mimo to jeszcze pszenica potrafiła wyjść. Ponoć któryś z herbicydów sobie radzi z jęczmieniem w pszenicy, ale na odwrót nie ma takiego rozwiązania.

Podsumowując, musisz co 2 tygodnie ruszyć ziemię, tak aby jak najwięcej pszenicy wzeszło przed orką i siewem właściwym.

6 godzin temu, Zodiax napisał:

Hej kiedy zaczynacie kosić pszenicę bo u mnie jedne miękkie inne już do koszenia ? Co roku było po 26 lipca ? 

w okolicy już setki hektarów skoszone, ale to tylko bardzo wczesne i wczesne odmiany. Te normalne to jeszcze chwila, powoli towarzystwo rusza w rzepaki. 
Na ten tydzień zapowiadają 4 dni powyżej 30 stopni to myślę ze w tym tygodniu wykoszę rzepak i być może koło soboty/niedzieli spróbuję pszenicy.

Z drona wygląda jak do koszenia, ale w łan nie wchodziłem od tygodnia

Photo_6554460_DJI_860_jpg_7871767_0_202271794032_photo_original.jpg.jpg

Photo_6554457_DJI_857_jpg_8881566_0_202271793856_photo_original.jpg.jpg

Opublikowano

@yacenty co to za odmiana tej pszenicy?U mnie Kariatyda w sobotę,ale nawet Kilimandżaro z 3listopada doszło i ziarno pełne ku mojemu zdziwieniu.

Opublikowano
1 godzinę temu, Piffpaff napisał:

Panowie chciałbym w tym roku spróbować jeczmien ozimy zasiac ale pasuje mi po pszenicy, wiem że nie bardzo przedplon. Na co zwrócić uwagę i czego się spodziewać po takim przedplonie?

U mnie raz talerzówkę odrazu za kombajnem i później raz agregat podorywkowy następnie orka i nie było problemu z pszenicą. 

Opublikowano
4 godziny temu, Piffpaff napisał:

również chce podjąć taką próbę, też po pszenicy. Zobaczymy co z tego będzie. 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez center
      Czym pryskacie pszenice na miotełkę i chwasty żeby było tanio i przelecieć raz ??
    • Przez danielhaker
      Jakie będą ceny pszenicy w sezonie 2019? W jakich cenach jest zboże ozime w różnych regionach Polski? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach pszenicy ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na ceny zbóż? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!
      Kontynuacja tematu: 

• Przez DamianChuchro
      Czego to może być objawa. Zboże zaczyna żółknąć na końcach liści ? Za duża dawka oprysku dolistnego? Czy susza?

• Przez sports2011
      Witam , mam pytanie pszenica od kolanka w górę idzie w bok zamiast wptost oraz kłosy są poskręcane . Nigdy nie miałem takiego przypadku i nie wiem czy to objaw choroby czy oprysk jakiś zaszkodził ?

• Przez Siwecki97
      Witam, 
      Praktykował ktoś dużą ilość azotu w roztworze na nawożenie dolistne pszenicy po przekwitnieniu? Jeśli tak to jaka ona była i czy nie popaliło to flagowki oraz kłosa. Z góry dziękuję za odpowiedzi ☺️
  • Dodaj nową pozycję...
v