Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Czyli sam sobie odpowiedziałeś.

Jest jeszcze taka opcja, że Naceto jakiej trefne było, bo wszyscy narzekają. Albo za mała dawka flufenacetu.

Edytowane przez metrax12
Opublikowano (edytowane)

to w takim wypadku lepiej dać jesienią expert plus legato

Naceto ma mniej flufenacetu i jeszcze jest w mniejszej dawce niż exert

Edytowane przez jahooo
Opublikowano (edytowane)
41 minut temu, jahooo napisał:

tak, o stokłosie nie ma tam ani słowa, tam gdzie poszedł expert praktycznie jej nie ma

a to dziwne, ja wszystko robiłem expertem i stokłosa w tym roku się pojawiła i to sporo

jest już wykłoszona, teraz będzie rzepak i zrobię dwa zabiegi na jednoliścienne i powinno ją wyczyścić 

Edytowane przez XTRO
Opublikowano
21 minut temu, XTRO napisał:

a to dziwne, ja wszystko robiłem expertem i stokłosa w tym roku się pojawiła i to sporo

jest już wykłoszona, teraz będzie rzepak i zrobię dwa zabiegi na jednoliścienne i powinno ją wyczyścić 

Bo Expert nie zwalcza stokłosy (ogranicza tylko). Przy korzystnych warunkach i małym nasileniu, może być zauważalnie wyższa skuteczność i wtedy będzie to można nazwać zwalczaniem.

Opublikowano

Quelex w zalecanej dawce mi przepuścił trochę miotły , pojedyncze sztuki . Chyba tak jak piszecie stary dobry Expert jesień a potem wiosna poprawka na dwuliścienne , ewentualnie dodam Axial bo na niektórych kawałkach owies głuchy tez się trafi . 

Opublikowano

Bo ten "hektar wiedzy" to właśnie taka pralnia mózgów dla podatnych 😁

miwigos napisał:

Pomimo że biała to wode cięgnie go końca

Pod warunkiem że podstawa źdźbła nie uszkodzona... 🤔

Opublikowano

Ten hektar wiedzy to dziwne że z kolodziejczakiem się jeszcze nie zaprzyjaźnił, bo te ich reklamy, to jakie miny robią, jakie pozycje do zdjęć, wszystko na podobnym poziomie. Może jakiegoś wspólnego doradcę mają od tych rzeczy, ale chyba wolę nie wiedziec. 

Opublikowano

Istnieje jakiś środek na przytulie w pszenicy jarej i pszenżycie ozimym, które przekwitły? Wyskoczyła mi w rzadszych miejscach i zastanawiam się, czy jeszcze mogę coś z tym zrobić.

Opublikowano
9 godzin temu, maniek0987 napisał:

Istnieje jakiś środek na przytulie w pszenicy jarej i pszenżycie ozimym, które przekwitły? Wyskoczyła mi w rzadszych miejscach i zastanawiam się, czy jeszcze mogę coś z tym zrobić.

Fluroksypyr po przekwitnięciu, tylko nie wiem, czy to nie jest już zbyt późny termin.

Opublikowano
11 godzin temu, SawekBraczyk napisał:

Oglądam tego Hektar Wiedzy i ten dalej o tym cukrze dolistnie na kłos . Ja nie mogę . Kolega gdzie z T3 byłeś ? 

Cukier w stosunku do azotu i fungicydów narazie dorgi nie jest. Może cukier nie głupim pomysłem jest? Cukier krzepi i do tego konserwuje. Jak się go np dosypie do flakona z ciętymi kwiatami to z tydzień wytrzymają. Z kolei zasypując dużą ilością cukru owoce można długo przechowywać: 

Opublikowano

Odnośnie pana z hektara wiedzy to o  to chodzi żeby przedstawiać jakieś nowinki, ciekawostki, inne podejście do agrotechniki po to żeby przyciągnąć widza i jego portfelik na subskrypcję. Stwarzasz pewna niszę i zgarniasz hajs. Gdyby gadał to co wszyscy nie maiłby szans na przebitkę. Poza tym odnosząc się do przedstawianych przez niego treści to opiera się on na  doświadczeniach niemieckich, które jak sam kiedyś przytaczał to darmowa wiedzą na zachodzie. Nie reklamując pewnego niemieckiego miesięcznika, te same treści z doświadczeń możemy znaleźć tam. O cukrze w pszenicy było dwa lata temu. Doświadczenie z Brandenburgii. Efekty zauważalny był tylko przy długo utrzymującej się pochmurnej pogodzie, co ma związek z produkcją cukru w roślinie. 

Wracając do Wincenciaka i tego co kiedyś mówił. W Niemczech wiedza o agrotechnice jest na wysokim poziomie bo państwo o to zadbało, stwarzając ośrodki doświadczalne i agrotechniczne które za darmo rolników wykształciły i kształcą. I że tak właśnie powinno być. Po czym sam zaczął ściągać hajs za coś co jak twierdził powinno być i u nas za darmo. W imię czego? Podniesienia jakości kanału( chyba swego portfela). Hipokryta. 

Opublikowano (edytowane)

Mi też już to się średnio widzi bo zaczął reklamować czapeczki koszulki kubki na lepszy kanał i literaturę fachową jak to ostatnio powiedzial,na kanał ale przecież za kanał się płaci abonament roczny to z tego powinien być rozwój. 

Jeszcze trochę i jak ktoś da mu dobra kasę to i produkty będzie reklamować. 

Edytowane przez dzidzia202
Opublikowano

jeden będzie oglądał i sobie chwalił a drugi nie będzie oglądał, proste. kanał ma już dobre 2 lata i nikt go za jaja nie powiesił więc złych rzeczy nie mówi skoro ludzie wykupują subskrypcję

Opublikowano
1 godzinę temu, Broody napisał:

Odnośnie pana z hektara wiedzy to o  to chodzi żeby przedstawiać jakieś nowinki, ciekawostki, inne podejście do agrotechniki po to żeby przyciągnąć widza i jego portfelik na subskrypcję. Stwarzasz pewna niszę i zgarniasz hajs. Gdyby gadał to co wszyscy nie maiłby szans na przebitkę. Poza tym odnosząc się do przedstawianych przez niego treści to opiera się on na  doświadczeniach niemieckich, które jak sam kiedyś przytaczał to darmowa wiedzą na zachodzie. Nie reklamując pewnego niemieckiego miesięcznika, te same treści z doświadczeń możemy znaleźć tam. O cukrze w pszenicy było dwa lata temu. Doświadczenie z Brandenburgii. Efekty zauważalny był tylko przy długo utrzymującej się pochmurnej pogodzie, co ma związek z produkcją cukru w roślinie. 

Wracając do Wincenciaka i tego co kiedyś mówił. W Niemczech wiedza o agrotechnice jest na wysokim poziomie bo państwo o to zadbało, stwarzając ośrodki doświadczalne i agrotechniczne które za darmo rolników wykształciły i kształcą. I że tak właśnie powinno być. Po czym sam zaczął ściągać hajs za coś co jak twierdził powinno być i u nas za darmo. W imię czego? Podniesienia jakości kanału( chyba swego portfela). Hipokryta. 

Trochę się zgadzam, a trochę nie. Jestem zadowolony narazie z jego porad, w przeciwieństwie, do innych porad, dostępnych w internecie niby za darmo, a będących reklamą swoich cudownych produktów. Albo pseudo szkoleniach rolniczych, czy konferencjach z których nie wiele wynika. Rzadnych czapek ani koszulek nie zamierzam kupować, ani niektórych porad stosować. Koszt ok 12zł na miesiąc wg mnie to tyle co nic, zresztą za tą kwotę można kupić niewiele ponad kilogram czystego azotu.

Opublikowano
2 godziny temu, sylwek23111 napisał:

Cukier w stosunku do azotu i fungicydów narazie dorgi nie jest. Może cukier nie głupim pomysłem jest? Cukier krzepi i do tego konserwuje. Jak się go np dosypie do flakona z ciętymi kwiatami to z tydzień wytrzymają. Z kolei zasypując dużą ilością cukru owoce można długo przechowywać: 

Koleżanka pracuje w Lewiatanie i mówiła że następna dostawa cukru to cena 8 zł.

• Haha 1
Opublikowano
39 minut temu, king12 napisał:

Koleżanka pracuje w Lewiatanie i mówiła że następna dostawa cukru to cena 8 zł.

Ja już po 4 kupił na przetwory a cukru dla mnie może nie być bo nie używam.

Opublikowano

Nowy sezon nowa zagwozdka .  Czym to może być spowodowane ? W rzadszych miejscach na polu mam takie spalenia . Gfzie łan gesty to rośliny mocne i zielone . W rzadszych miejscach jest coś takiego . W momencie t 3 było zielono . Czy prosaro 1 l mógł aż tak przypalić ? Jest np jedno pole obok drugiego , wszystko tak samo , pora oprysków itp a jedno mocne zielone a drugie z przypaleniami

7B0750B7-702F-4016-AF30-04ABA52B5E56.jpeg

BEB99B60-0280-4C33-B14C-E3F1E44DFEFA.jpeg

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez center
      Czym pryskacie pszenice na miotełkę i chwasty żeby było tanio i przelecieć raz ??
    • Przez danielhaker
      Jakie będą ceny pszenicy w sezonie 2019? W jakich cenach jest zboże ozime w różnych regionach Polski? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach pszenicy ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na ceny zbóż? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!
      Kontynuacja tematu: 

• Przez DamianChuchro
      Czego to może być objawa. Zboże zaczyna żółknąć na końcach liści ? Za duża dawka oprysku dolistnego? Czy susza?

• Przez sports2011
      Witam , mam pytanie pszenica od kolanka w górę idzie w bok zamiast wptost oraz kłosy są poskręcane . Nigdy nie miałem takiego przypadku i nie wiem czy to objaw choroby czy oprysk jakiś zaszkodził ?

• Przez Siwecki97
      Witam, 
      Praktykował ktoś dużą ilość azotu w roztworze na nawożenie dolistne pszenicy po przekwitnieniu? Jeśli tak to jaka ona była i czy nie popaliło to flagowki oraz kłosa. Z góry dziękuję za odpowiedzi ☺️
  • Dodaj nową pozycję...
v