Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, SawekBraczyk napisał:

Ta na zdjęciu tez monokulturze , pszenica po pszenicy . Od jutra znowu upał . 

Ile robisz max razy pszenice po pszenicy?

Edytowane przez Cheesburger
Opublikowano
10 godzin temu, SawekBraczyk napisał:

Taka zagwozdka . Na rozkład słomy te Humusy i inne cuda ktoś coś to stosował ? Jakieś efekty ? Czy jednak lepiej po staremu azotu dać na rozkład ? 

Humus stosowałem ale tylko jeden sezon. Na pewno coś daje i najlepiej to stosować jak deszcz pada a ostatnio jego ciągle brak.

7 godzin temu, STIG13 napisał:

Ja używam revitala z biolidera. Lżej mi się ziemia uprawia, resztki też szybciej się rozkładają 

Jaką dawkę na ha dajesz i ile wody?

Opublikowano
27 minut temu, Andpol napisał:

Humus stosowałem ale tylko jeden sezon. Na pewno coś daje i najlepiej to stosować jak deszcz pada a ostatnio jego ciągle brak.

Jaką dawkę na ha dajesz i ile wody?

Litr na hektar, wody jakieś 300L. Jedziemy we dwóch z ojcem, on pryska ja od razu mieszam agregatem 

• Thanks 1
Opublikowano

Ja to daje tylko po pszenicy przed burakmi, a czy coś daje nie jestem pewien

Opublikowano (edytowane)
8 minut temu, Tomek90 napisał:

Pochmurny dzień?? Ile lat stosujesz?? 

Staramy się robić wieczorami i przez noc. Pierwsze bakterie były u nas jakieś 10 lat temu. Na początku tylko na polach pod tytoń. Od tego roku idą na wszystkie pola. Do tej pory mam jedno traktowane już chyba 4 rok. Jest bardzo duża różnica w uprawie na glinie.

Edytowane przez STIG13
Opublikowano (edytowane)
9 godzin temu, Cheesburger napisał:

Ile robisz max razy pszenice po pszenicy?

Tylko raz  robię . Tak chyba zamiast tych humus dam na pszenice po pszenicy coś azotu na rozkład słomy w tym roku .

Edytowane przez SawekBraczyk
Opublikowano

Sam expert na jesień na wiosne mustang forte i też czysto

Opublikowano
57 minut temu, drobny napisał:

Co wy kombinujecie Bacara 0,5l + 15g Tribe 75 + 30g Flame duo i czysto 130zł/ha

Czemu nie piszesz po substancjach co to jest to flame Duo 

Ogólnie ja wychodzę z założenia że na jesieni pełna dawka experta i na wiosnę poprawka na dwuliścienne 

Opublikowano

U mnie chabry puszcza ale nie widzę powodu by jeszcze na jesieni coś do niej dokładać bo i ostrożeń wiosną potrafi wyskoczyć. Na wiosnę poprawka  tribenuron+fluroksypyr i czysto.

Opublikowano (edytowane)

Na moich polach ta mieszanina sie sprawdza ale i opcja z expertem na jesień i poprawka wiosenna mustangiem forte tez super 👍

albo fundamentum 

Edytowane przez drobny
Opublikowano

jahooo

Za mało dałeś flufenacetu. Fakt, stokłosy samą jesienią się raczej nie zwalczy.

Jak chcesz zobaczyć jak działa flufenacet w porównaniu do prosulfokarbu na jednoliścienne, zastosuj 2l Boxera.

Opublikowano (edytowane)
2 minuty temu, jahooo napisał:

dałem tyle quelexu ile jest na etykiecie, będę się martwił na następny sezon

Czyli 0,25l? Oczywiście mi chodzi o Naceto.

Edytowane przez metrax12
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez center
      Czym pryskacie pszenice na miotełkę i chwasty żeby było tanio i przelecieć raz ??
    • Przez danielhaker
      Jakie będą ceny pszenicy w sezonie 2019? W jakich cenach jest zboże ozime w różnych regionach Polski? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach pszenicy ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na ceny zbóż? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!
      Kontynuacja tematu: 

• Przez DamianChuchro
      Czego to może być objawa. Zboże zaczyna żółknąć na końcach liści ? Za duża dawka oprysku dolistnego? Czy susza?

• Przez sports2011
      Witam , mam pytanie pszenica od kolanka w górę idzie w bok zamiast wptost oraz kłosy są poskręcane . Nigdy nie miałem takiego przypadku i nie wiem czy to objaw choroby czy oprysk jakiś zaszkodził ?

• Przez Siwecki97
      Witam, 
      Praktykował ktoś dużą ilość azotu w roztworze na nawożenie dolistne pszenicy po przekwitnieniu? Jeśli tak to jaka ona była i czy nie popaliło to flagowki oraz kłosa. Z góry dziękuję za odpowiedzi ☺️
  • Dodaj nową pozycję...
v