Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
1 godzinę temu, metrax12 napisał:

Teoretyczny termin czy praktyczny? Teoretyczny, to okres karencji czyli np. 35 dni. Praktyczny, to tak gdzieś do max. 20 czerwca (a zazwyczaj trochę wcześniej, lubelskie).

Teoretycznie na luzie się zmieszczę.. praktycznie bez szans bo dziś 20.VI... robił ktoś tak późno T3 ? 

Opublikowano

U mnie w głębi to susza pada na bieżąco dzisaj 16 mm, plony uratowane

Opublikowano
4 godziny temu, magtom36 napisał:

Może za wcześnie a może nie zastanawiam się nad przyszły sezon oprysk na chwasty na jesień. Możecie się pochwalić co mieliście skutecznego bo ja pryskalem 

Picona 2l/h i ekspert met 200gram

Wnioski takie że przepuścili miotle gdzie nie gdzie sporo i na jednym kawałku przytuli sporo.

Co możecie polecił bez poprawki i w miarę rozsądnej cenie?

Nie wiem czy uznasz to za rozsądną cenę, ale ja stosuję 0,3 kg Expert met + 0,15 litra diflufenikanu ( Legato, Diflanil itp) + 1 litr chlorotoluronu (Lentipur, Tolurex itp) + 0,5 litra adiuwanta doglebowego (Inger, Gleber itp). Zboże mam czyste, bez chwastów. W opryskiwaczu mam dysze dwustrumieniowe,, choć w przypadku zabiegów doglebowych nie ma to chyba wielkiego znaczenia.

Opublikowano
miwigos napisał:

U mnie w głębi to susza pada na bieżąco dzisaj 16 mm, plony uratowane

wyjechałem na długi weekend i dziś wracając przejeżdżałem obok pola sąsiada to w pszenicy ozimej klosy bieleją! aż się przestraszyłem i pojechałem do siebie zobaczyć ale okazało się że kolega pod koniec maja dał 100kg mocznika na klos to teraz mu pali, mnie też korciło jechać bo zostało mi trochę saletry tanio kupionej ale zostawiłem na kolejny rok i to była bardzo dobra decyzja patrząc na pszenicę sąsiada. Moja zielona z daleka ale flagowy zwinięty w cienka rurkę jak igła. Dziś cis pada, na razie spokojnie 4mm

Opublikowano (edytowane)
9 godzin temu, magtom36 napisał:

Może za wcześnie a może nie zastanawiam się nad przyszły sezon oprysk na chwasty na jesień. Możecie się pochwalić co mieliście skutecznego bo ja pryskalem 

Picona 2l/h i ekspert met 200gram

Wnioski takie że przepuścili miotle gdzie nie gdzie sporo i na jednym kawałku przytuli sporo.

Co możecie polecił bez poprawki i w miarę rozsądnej cenie?

ja robilem doglebówka:

0.3L DFF + 2L Prosulfokarb (albo 3l musze poszukac ale nie moge znalezc - podpowie ktos moze?)

ew mysle nad 

0.3L DFF + 2L CTU

Edytowane przez Cheesburger
Opublikowano
4 godziny temu, Piffpaff napisał:

wyjechałem na długi weekend i dziś wracając przejeżdżałem obok pola sąsiada to w pszenicy ozimej klosy bieleją! aż się przestraszyłem i pojechałem do siebie zobaczyć ale okazało się że kolega pod koniec maja dał 100kg mocznika na klos to teraz mu pali, mnie też korciło jechać bo zostało mi trochę saletry tanio kupionej ale zostawiłem na kolejny rok i to była bardzo dobra decyzja patrząc na pszenicę sąsiada. Moja zielona z daleka ale flagowy zwinięty w cienka rurkę jak igła. Dziś cis pada, na razie spokojnie 4mm

Kłosy bieleją od mocznika 💪💪💪

Opublikowano

Odmiana findus na dwóch różnych polach, ta gorsza na po zimie wyglądała pięknie do fazy kłoszenia, ta lepsza na glinie po zimie z daleka było gole pole, tutaj także widać jak w naszej gminie jest przeprowadzona klasyfikacja gruntów, pszenica ta słabsza jest na 3 klasie a ta lepsza jest na 4b 

IMG_20220620_175824.jpg

IMG_20220620_184213.jpg

Opublikowano
8 godzin temu, tommy66692 napisał:

Odmiana findus na dwóch różnych polach, ta gorsza na po zimie wyglądała pięknie do fazy kłoszenia, ta lepsza na glinie po zimie z daleka było gole pole, tutaj także widać jak w naszej gminie jest przeprowadzona klasyfikacja gruntów, pszenica ta słabsza jest na 3 klasie a ta lepsza jest na 4b 

IMG_20220620_175824.jpg

IMG_20220620_184213.jpg

Może pH tragedia na tym gorszym 

Opublikowano

T2 Prioxar+tebu 0,8+ 0,6 jakieś 2,5 tyg temu jak wychodził kłos co mogę teraz dać na ochronę kłosa i czy muszę czy może zestaw z wcześniej ochroni przed przed septorioza?

Opublikowano

Cały dzień dzisiaj Lalo i prawie całą noc od 16 miejscami w pszenicy żywa woda stoi . Mam euforia kwalfikat siana wrzesień ogólnie piękna jest i mam coś pierwszy odsiew od kolegi nawet nie wie co za odmiana siana po 20 października no to ta ma takie jebitne klosy niby pięter normalnie ale ziarek do cholery na około i takie długie te klosy . Nie wiem czy z połowę w tym roku jeszcze jej nie posiać 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez center
      Czym pryskacie pszenice na miotełkę i chwasty żeby było tanio i przelecieć raz ??
    • Przez danielhaker
      Jakie będą ceny pszenicy w sezonie 2019? W jakich cenach jest zboże ozime w różnych regionach Polski? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach pszenicy ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na ceny zbóż? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!
      Kontynuacja tematu: 

• Przez DamianChuchro
      Czego to może być objawa. Zboże zaczyna żółknąć na końcach liści ? Za duża dawka oprysku dolistnego? Czy susza?

• Przez sports2011
      Witam , mam pytanie pszenica od kolanka w górę idzie w bok zamiast wptost oraz kłosy są poskręcane . Nigdy nie miałem takiego przypadku i nie wiem czy to objaw choroby czy oprysk jakiś zaszkodził ?

• Przez Siwecki97
      Witam, 
      Praktykował ktoś dużą ilość azotu w roztworze na nawożenie dolistne pszenicy po przekwitnieniu? Jeśli tak to jaka ona była i czy nie popaliło to flagowki oraz kłosa. Z góry dziękuję za odpowiedzi ☺️
  • Dodaj nową pozycję...
v