Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
5 godzin temu, yacenty napisał:

klasycznie, jak zawsze 2h

Nie odważył bym sie opryskać nawet 5 godzin prze deszczem, wole po deszczu

• Root Admin
Opublikowano

Jeden lubi brunetki drugi blondynki. Mając pewny deszcz na horyzoncie nie jade w pole, ale miałem już sytuacje ze w trakcie się pozmieniało i w trakcie pryskania luneło na kawałku pola, 50m dalej już nie padało i przed żniwami ani na kombajnie nie widziałem różnicy

Opublikowano
2 godziny temu, yacenty napisał:

To spróbuj innych :)
Pszenicy nie pryskałem priaxorem, ale w jęczmieniu mam porównanie - kawałek z priaxorem, kawałek z czym innym, póki co nie widać różnicy :P Ale oba rozwiązania za 200zł na ha

T3 na pylący kłos. Twierdzisz ze nie warto dawać wtedy dopalaczy?

W okresie kwitnienia raczej nie wskazane odżywki? Ale jak na pylący kłos to już pszenica przekwitła. 

Opublikowano
KULAWA_KOZA napisał:

Pryskał ktoś w tym roku T2 Priaxor ? jak w tym roku pszenica reaguje? w tamtym roku u mnie T2 Priaxor zrobił kapitalna robotę.Nie widze lepszego srodka na T2

W jakiej fazie planujesz wjazd ?

• Root Admin
Opublikowano
16 minut temu, miwigos napisał:

Mam kontrole bez T1 róznice ciężko zauważyć

to po co pryskasz? a z tego co piszesz to pryskasz "grubo" :) taki żarcik

Opublikowano

Ja już i siarczan magnezu , fosfor i potas dolistnie do t3 dodawałem . Oprócz tego ze pszenica dłużej miała taki ciemno zielony kolor liścia i dłużej były zielone rośliny , nic więcej nie zauważyłem a w parametrach no zawsze mi niewiele brakuje do konsumpcji . W tym roku nic nie będę dodawał , tylko fungi i robal i koniec . 

Opublikowano
22 minuty temu, yacenty napisał:

to po co pryskasz? a z tego co piszesz to pryskasz "grubo" :) taki żarcik

Jest sucho dlatego nie widać

Opublikowano

Od kilku lat daje azoksy 200+tebu 200( wcześniej propico) + cyflufenamid 6(0,12litra) i w porównaniu do kontrolnych kawałków robionych wynalazkami typu priaxor jest przeważnie dużo lepiej a nigdy nie było gorzej.

Opublikowano (edytowane)

ja tam co roku pryskam czymś innym i co roku nie widzę różnicy czy to jest elatus/priaxor+triazol/soligor/falcon/menara+tazer w tym roku gdzie chemia nie podrożała kto wie ile i przy obecnych cenach pszenicy każdy wali chyba najmocniejsze opcje z tego co się słyszy od ludzi w okolicy.

Edytowane przez Tigon
Opublikowano

Jak mineły 3-4 tyg. od T1 i jest mokro, do tego będzie T3 to pryskaj

Opublikowano
1 godzinę temu, Tigon napisał:

ja tam co roku pryskam czymś innym i co roku nie widzę różnicy czy to jest elatus/priaxor+triazol/soligor/falcon/menara+tazer w tym roku gdzie chemia nie podrożała kto wie ile i przy obecnych cenach pszenicy każdy wali chyba najmocniejsze opcje z tego co się słyszy od ludzi w okolicy.

Jadę tak jak rok temu , T1- prochloraz+ tebu i T2/3 - ala Soligor , całość nie całe 250 zł

Opublikowano

Źle podchodzicie do tematu. W większości przypadków nie będzie różnicy w kawałku niepryskanym, a tym, gdzie leci się Unixami i Priaxorami. Jednak raz na jakiś czas pogoda będzie nie sprzyjała i wówczas na niechroniony łan wlezie wszystko. 

Opublikowano
1 godzinę temu, miwigos napisał:

Pękł równy miesiąc od T1, drugi tydzień zapowiadają tylko 2 dni wolne od deszczu więc jadę jutro, bo na kłos pójdzie jeszcze Prosaro

Opublikowano
respecto088 napisał:

1 godzinę temu, mich18 napisał:

siarczan potasu będziesz dawał ? ile kg na ha ? 

Idę lustaracje przeprowadzić bo chyba coś mi pszenicę podjada. Ja to nazywam potas a chodzi mi o VitaStar Phos 60, w dawce 1L na ha. Dokładnie to wygląda tak:

Edit: Z przeprowadzonej lustracji wynika: Pszenica w pytę, a to oznacza że tylko czekać na robale, suszę, grzyba i grad 🤣 Trochę gęsta, ale to kto wiedział że aż tak się rozkrzewi 🙉

IMG_20220518_174425.jpg

Co to ku.wa ma być ? to na kiszonkę ??? a później lament, bo konsumpcji nie załapała z powodu zbyt niskiej gęstości 🤦 No ale za to łan gęsty jak sku.wesyn 🤣

Audi213 napisał:

1 godzinę temu, miwigos napisał:

Pękł równy miesiąc od T1, drugi tydzień zapowiadają tylko 2 dni wolne od deszczu więc jadę jutro, bo na kłos pójdzie jeszcze Prosaro

Stosujesz Prosaro z Bayera w tej cenie ??? 😮

Opublikowano
46 minut temu, boogie7 napisał:

Co to ku.wa ma być ? to na kiszonkę ??? a później lament, bo konsumpcji nie załapała z powodu zbyt niskiej gęstości 🤦 No ale za to łan gęsty jak sku.wesyn 🤣

Stosujesz Prosaro z Bayera w tej cenie ??? 😮

Aż taka gęsta to nie jest. Ziemia 3/4 klasa. Euforia, siew około 20 września, 170kg na ha. Nawozy, jesień polifoska 6 250kg/ha, zabieg na chwasty. Wiosna 150kg saletry+ 150kg saletrzaku, reszta dolistnie. Jest po zabiegu T1, regulacja Modus + Stabilan, do tego Mustang F na chwasty+ 0,5l Pumy bo gdzie nie gdzie miotła była. To że mówisz że wydaje się za gęsta to chyba na tace czarnemu za dużo dałem 🤣 Ale chyba tragicznie gęsta nie jest. 

IMG_20220517_202243.jpg

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez center
      Czym pryskacie pszenice na miotełkę i chwasty żeby było tanio i przelecieć raz ??
    • Przez danielhaker
      Jakie będą ceny pszenicy w sezonie 2019? W jakich cenach jest zboże ozime w różnych regionach Polski? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach pszenicy ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na ceny zbóż? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!
      Kontynuacja tematu: 

• Przez DamianChuchro
      Czego to może być objawa. Zboże zaczyna żółknąć na końcach liści ? Za duża dawka oprysku dolistnego? Czy susza?

• Przez sports2011
      Witam , mam pytanie pszenica od kolanka w górę idzie w bok zamiast wptost oraz kłosy są poskręcane . Nigdy nie miałem takiego przypadku i nie wiem czy to objaw choroby czy oprysk jakiś zaszkodził ?

• Przez Siwecki97
      Witam, 
      Praktykował ktoś dużą ilość azotu w roztworze na nawożenie dolistne pszenicy po przekwitnieniu? Jeśli tak to jaka ona była i czy nie popaliło to flagowki oraz kłosa. Z góry dziękuję za odpowiedzi ☺️
  • Dodaj nową pozycję...
v