Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
23 minuty temu, Andpol napisał:

Na to k**estwo to tylko randap przed żniwami bo nawet jak zadziała to i tak odbije miałem tak na dzierżawie gdzie wcześniej porzeczka czarna rosła.

A nie mógłbyś najpierw skosić , poczekać tydzień czy dwa , i jak odbije to w tedy tym randapem opryskać , tylko chcesz lać po zbożu ? i dziwić się że większość jest tak wrogo nastawiona na ten randap , jak ludzie bez żadnego sensownego zastanowienia go stosują . Sam stosuję glifosat często , gęsto , ale jeszcze nigdy mi się nie zdarzyło żeby pryskać jak coś rośnie na polu .

Edytowane przez mysza103
Opublikowano
46 minut temu, Damianek20 napisał:

ok super do liścia flagowego. Czy kupi go w op na 1ha ? I jaki to koszt ? 

Czytałem że to chemirol wszędzie będzie dostępny ? 

Na 1 ha to do 60 zł. kupi i koniecznie asystenta dodaj który będzie razem z fundamentum.

22 minuty temu, mysza103 napisał:

A nie mógłbyś najpierw skosić , poczekać tydzień czy dwa , i jak odbije to w tedy tym randapem opryskać , tylko chcesz lać po zbożu ? i dziwić się że większość jest tak wrogo nastawiona na ten randap , jak ludzie bez żadnego sensownego zastanowienia go stosują . Sam stosuję glifosat często , gęsto , ale jeszcze nigdy mi się nie zdarzyło żeby pryskać jak coś rośnie na polu .

Place i przy miedzy tylko bo kombajn by tego nie przerobił to wyższa konieczność była.

Pole już doprowadzone do porządku.

Opublikowano (edytowane)
18 godzin temu, tytanowyJanusz napisał:

dobrze gadasz 🍻

taa i jeszcze dolać litra CCC😄. kolego herbicydy muszą iść solo, bez takiej zupy. dopiero z tebukonazolem możesz mieszać mikro itp

Nieprawda, często daje mikro i makro z herbicydem a w fasoli nawet mocznik i siarczan idzie. Grzybowie można dodać, które działają tylko powierzchniowo. Tebu bym nie ryzykował, bo to jednak stres. Cyperkill też śmiało. 

Ja dostrzegam plusy 

1 godzinę temu, Papkin napisał:

Panowie planuję na t2 priaxor 0,7+ tebu. Ile dać tebukonazolu?

Chcę jeszcze dodać do tego basfoliar 36 ok 8l, dr green ze 2kg i siarczan magnezu. Jakie stężenie siarczanu będzie bezpieczne teraz?

Po co Ci basfoliar, jak green jest na aminokwasach? Wróciłem do tej firmy tylko że względu na skład i aminokwasy. Cena też dobra w tym roku. 

Edytowane przez ravoj
Opublikowano
ravoj napisał:

Nieprawda, często daje mikro i makro z herbicydem a w fasoli nawet mocznik i siarczan idzie. Grzybowie można dodać, które działają tylko powierzchniowo. Tebu bym nie ryzykował, bo to jednak stres. Cyperkill też śmiało.  Ja dostrzegam plusy 

no dobra, a próbowałeś robić takie mixy z Lancetem, Axialem??? z takim Mustangiem to wiem że można łączyć wszystko

Opublikowano

Tak, na mniejszych kawałkach dwa razy rok po roku robiłem axial plus T1 bo nie miałem czasu, tam był prochloraz i tebu, nic złego się nie stało. Chwasty padły, nic nie paliło. Dawki fungi nieco mniejsze i bez nawozów. Staram się tak nie robić, bo to stres, ale jak mówię zdarzyło mi się. 

Opublikowano

Z tego co znalazłem w necie to galper bierze wykę, tylko czy go można stosować po bbch32? Druga sprawa to czy jak zostawię te wykę to mi zanieczyści zboże bo trochę jej jest?

Opublikowano
1 godzinę temu, Axd529 napisał:

Z tego co znalazłem w necie to galper bierze wykę, tylko czy go można stosować po bbch32? Druga sprawa to czy jak zostawię te wykę to mi zanieczyści zboże bo trochę jej jest?

Jeśli już wychodzi na wierzch łanu to zrobi parasol, zboże w razie opadów skiełkuje, wylegnie zgnije, materiału siewnego nie będzie. No i kombajnista przeklnie robotę albo zjedzie z pola

Fluroksypyr i przed kłoszeniem ludzie stosują.

1 godzinę temu, Axd529 napisał:

Co to jest za chwast w pszenicy opryskanej mustangiem? Jest też dużo wyki. Co zastosować na poprawkę na te chwasty? 

IMG_20220515_140126_795.jpg

Jak możliwe by po mustangu zostało?

Musiał być źle wykonany zabieg albo zapchana dysza.

To chyba maruna lub rumianek. 

Opublikowano

U mnie w tym roku expert met i dff bławatka przepuścił, a i miotły widzę że wyjdzie. Co w sumie mocno mnie dziwi bo warunki na jesienne odchwaszczsnie miałem idealne.

Może to kwestia rozpylaczy? Dwustrumieniowe ezektory 0,4 chyba nie koniecznie dedykowane do herbicydów.

Choć poprawka mustangiem na tych końcówkach trafiona

20220515_154802.jpg

Opublikowano

Ja byłem się przejść to poprawka mustangiem 306 na facelie i na poprzeczniakach ostrożeń trafione. Miotły po listopadowym oprysku 0. Generalnie dość czysto na polach. Jedynie jęczmień jary po mustangu 306 i axialu jakby przyhamował 😬. Trzeba na deszcz poczekać.

Opublikowano
3 godziny temu, Andpol napisał:

Na 1 ha to do 60 zł. kupi i koniecznie asystenta dodaj który będzie razem z fundamentum.

Place i przy miedzy tylko bo kombajn by tego nie przerobił to wyższa konieczność była.

Pole już doprowadzone do porządku.

Kurde na necie jest 30 gr za 144 zł i pisze że trzeba dać od 25 do 30

Opublikowano (edytowane)

Przejechałem się dziś po polach i jak na tą suszę to pszenica wygląda dobrze . Jeśli się sprawdzi prognoza i od soboty zacznie padać , tak przynajmniej zapowiadają , co najmniej 3-4 dni , to na plonie się raczej nie odbije. Tu Findus

IMG_20220515_182721.jpg

Edytowane przez mysza103
Opublikowano

Mnie też bacara trio zawiodła, musiałem poprawić przytulie i tanio nie wyszło.  Trzeba było coś dodać na jesień, chociaż może ze dwie setki starane bo jak robiłem oprysk to siewki już były. 

Opublikowano

Panowie czy jest coś takiego jak"próg szkodliwości" z chwastami w uprawie?

mianowicie mam na polu chabra tak 20 szt na 0,2 ha tyle naliczyłem (pewnie są też te co pominąłem), w poprzednich latach jak wyskakiwał chaber to było go sporo i tak jakby występował placami, obecnie stoją raczej pojedynczo - poprawiać to jeszcze czy przy tej ilości sobie odpuścić?

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez center
      Czym pryskacie pszenice na miotełkę i chwasty żeby było tanio i przelecieć raz ??
    • Przez danielhaker
      Jakie będą ceny pszenicy w sezonie 2019? W jakich cenach jest zboże ozime w różnych regionach Polski? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach pszenicy ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na ceny zbóż? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!
      Kontynuacja tematu: 

• Przez DamianChuchro
      Czego to może być objawa. Zboże zaczyna żółknąć na końcach liści ? Za duża dawka oprysku dolistnego? Czy susza?

• Przez sports2011
      Witam , mam pytanie pszenica od kolanka w górę idzie w bok zamiast wptost oraz kłosy są poskręcane . Nigdy nie miałem takiego przypadku i nie wiem czy to objaw choroby czy oprysk jakiś zaszkodził ?

• Przez Siwecki97
      Witam, 
      Praktykował ktoś dużą ilość azotu w roztworze na nawożenie dolistne pszenicy po przekwitnieniu? Jeśli tak to jaka ona była i czy nie popaliło to flagowki oraz kłosa. Z góry dziękuję za odpowiedzi ☺️
  • Dodaj nową pozycję...
v