Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
1 godzinę temu, koniu napisał:

Mam dwa kawałki gdzie jest gliniasta ziemia. Za pługiem jak nie zaciągnie wałami z włóką to można sobie później co najwyżej poskakać po skibach. Dlatego na jednym polu 10ha robie małe doświadczenie, drugi rok nie używam pługa. Po jęczmieniu ozimym gruber i siew rzepaku. Teraz na jesień po rzepaku też gruber i siew pszenicy. Zobaczymymy czy za kilka lat bedzie jak w tych gazetach więcej dżdżownic w rękach jak tej grudy gliniastej ziemi 😄

Masz zdjęcie takiej pszenicy/rzepaku tylko po przejechaniu gruberem? Na jaką głębokość nim schodzisz?

44 minuty temu, 1993michal napisał:

oprysk expert met + legato jesienią chamuje rozwoj pszenicy ?? na jednej działce mam wrażenie że po oprysku mocno ją zatrzymało. pszenica siana koncem września a wyglada marnie tylko na tej jednej działce

Teoretycznie nie powinno. Gdybyś przesadził z legato to mogłyby się rośliny popalić troszkę (takie białe plamki rozlane).  Może wcześniej coś zastosowałeś co zalega w glebie?

Opublikowano
tytanowyJanusz napisał:

azoksy w T1 absolutnie zbędne, już lepiej dodaj tebukonazolu jeśli będzie ciepło

cel był taki żeby jak najbardziej roślina naciągnęła wody, bo im zieleńsza tym bardziej uwodniona A gleba bardzo słaba i później może być problem z wodą

Opublikowano (edytowane)
17 minut temu, isentor napisał:

Masz zdjęcie takiej pszenicy/rzepaku tylko po przejechaniu gruberem? Na jaką głębokość nim schodzisz?

Kilka razy robiłem jeden przejazd gruberem po ściernisku i na drugi dzień siew. Ale za pulchno było, fakt że agregat upr siewny zagęścił glebe, ale troche wilgnej ziemi i nie było jak chciałem. Także po żniwach na ścierń wysiewam npk, potem talerzówka i tak stoi do września. A przed siew idzie gruber na te 25cm z podcinaczami jade żeby nie było pasów za redlicami. Od 5 sezonów po rzepakach nie orzemy. Rok temu kawałek rzepaku posiany po gruberze. Teraz połowa rzepaku po gruberze i puki co różnicy nie widać w rzepaku. Teraz kupiłem trzy belkowego i zobaczymy przed siewami jak to bedzie ryło. Foty pszenic w galerii mam

Edytowane przez koniu
Opublikowano
Badek15 napisał:

cel był taki żeby jak najbardziej roślina naciągnęła wody, bo im zieleńsza tym bardziej uwodniona A gleba bardzo słaba i później może być problem z wodą

w terminie T1 roślina sama z siebie jest "soczysta". na T2 daj tą azoksystorobine albo gotowca jak Kier albo Priaxor

• Like 1
Opublikowano

Z azoksystrobiną też nie jest tak hop siuo że dasz i uratujesz rośline w czasie suszy. Był gdzies artykuł że jak sucho to mozna jeszcze większej bidy narobić azoksystrobiną. Jak sucho to tak jak wyżej ktos napisał siej żyto, albo jakiś jęczmie ozimy gdzie skorzysta z jakiegos zapasu wody z zimy i wiosny

Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, isentor napisał:

Teoretycznie nie powinno. Gdybyś przesadził z legato to mogłyby się rośliny popalić troszkę (takie białe plamki rozlane).  Może wcześniej coś zastosowałeś co zalega w glebie?

Masz porównanie ode mnie sprzed kilku lat, jak pierwszy raz próbowałem. Pół pola orane pół tylko gruber po rzepaku i w to siew. Glina i borowina zamojska

52852253_412327389529272_9102213509105582080_n.jpg

52913846_412327436195934_2741777499653406720_n.jpg

Edytowane przez STIG13
  • Like 1
Opublikowano
2 godziny temu, koniu napisał:

Kilka razy robiłem jeden przejazd gruberem po ściernisku i na drugi dzień siew. Ale za pulchno było, fakt że agregat upr siewny zagęścił glebe, ale troche wilgnej ziemi i nie było jak chciałem. Także po żniwach na ścierń wysiewam npk, potem talerzówka i tak stoi do września. A przed siew idzie gruber na te 25cm z podcinaczami jade żeby nie było pasów za redlicami. Od 5 sezonów po rzepakach nie orzemy. Rok temu kawałek rzepaku posiany po gruberze. Teraz połowa rzepaku po gruberze i puki co różnicy nie widać w rzepaku. Teraz kupiłem trzy belkowego i zobaczymy przed siewami jak to bedzie ryło. Foty pszenic w galerii mam

Różnicy nie ma na przekroju całej rośliny czy tylko na górze? Jak wygląda korzeń?

Opublikowano

Gruber nie wymiesza tak gleby jak orka, więc jeśli coś zostało po sezonie, to nadal jest w bliskiej strefie korzeniowej, np z powodu suszy. I wtedy dodatkowy środek doglebowy może powodować w sumie fito. Przy orce nastąpiłoby wymieszanie gleby na większą głębokość i problem byłby mniejszy (przecież w wyniku wymieszania środek nie znika, tylko rozkłada się w większej warstwie gleby).

To nie jest pean na cześć orki, tylko stwierdzenie pewnego faktu, który może się pojawić

Opublikowano

U mnie pod siew orze sie na około 25cm czy to pod rzepak czy pod inne zboża jak wypada pszenica po pszenicy lub pszenżyto. Ja nie jestem zwolennikiem wyrywania roślin co wyjazd w pole bo nic mi to nie daje. Patrze jak wygląda roślina nad ziemią i tyle. 

Opublikowano

Ja uważam że po rzepaku to aż grzech orać pod zboża . Ze 2 tygodnie po żniwach talerzówka i ze 2 tygodnie przed siewem pszenicy talerzówka i mamy pole uprawione idealnie i do tego tanim kosztem . 

• Like 1
Opublikowano

Ja znowu to po rzepaku talerzówka 2 tygodnie po żniwach później czekam az te samosiewy urosną , potem npk i na kilka dni przed orka to mieszam jeszcze raz talerzówka . Choć kusiło by mnie bezorkowo zrobić tylko by trzeba było zrobić jak kolega wyżej pisał . 

Opublikowano (edytowane)

Ja w tym roku mam porównanie. Większość orka, a jedna działka po rzepaku tylko talerzówka uprawiane. Raz od razu po żniwach, drugi na początku września aby wymieszać wapno granulowane i trzeci raz bezpośrednio przed siewem trochę głębiej ok. 15cm (więcej nie wchodziła). I siew agregatem biernym z siewnikiem na redlicy stopkowej. Zobaczymy czy różnice jakieś będą bo na razie nie widać. 

IMG_20210928_104135.jpg

Edytowane przez Aroo22
Opublikowano (edytowane)

Gruberem ze skrzydełkami na 25 cm niezły wyczyn wszysko trzeszczy przy 6km/h,tak samo talerzówka na 10-12 cm to maks wejdzie ,chyba że macie takie piachy

Ja jade 12 km/h ale sprzęt do tego przystosowany , orka tylko,pod buraki i rzepak,chyba że mocna glina i mokro to bezorkowo, ale to rzadko, czy to orka czy bezorka wszystko w dniu siewu ,szkoda wody

Edytowane przez miwigos
Opublikowano

Jaka szerokość Brony Talerzowej ? .

6 minut temu, Aroo22 napisał:

Ja w tym roku mam porównanie. Większość orka, a jedna działka po rzepaku tylko talerzówka uprawiane. Raz od razu po żniwach, drugi na początku września aby wymieszać wapno granulowane i trzeci raz bezpośrednio przed siewem trochę głębiej ok. 15cm (więcej nie wchodziła). I siew agregatem biernym z siewnikiem na redlicy stopkowej. Zobaczymy czy różnice jakieś będą bo na razie nie widać. 

IMG_20210928_104135.jpg

Opublikowano
15 minut temu, miwigos napisał:

Gruberem ze skrzydełkami na 25 cm niezły wyczyn wszysko trzeszczy przy 6km/h,tak samo talerzówka na 10-12 cm to maks wejdzie ,chyba że macie takie piachy

Ja jade 12 km/h ale sprzęt do tego przystosowany , orka tylko,pod buraki i rzepak,chyba że mocna glina i mokro to bezorkowo, ale to rzadko, czy to orka czy bezorka wszystko w dniu siewu ,szkoda wody

Jest wyczyn, albo bezpiecznik pójdzie albo bywa że laga pęknie. Z prędkością też nie poszaleje, przy takiej uprawie na lepszym polu bez kamieni robie do 10km/h. Gdzie pole z kamieniami i ciężka ziemia to pod 8km/h. Mógłbym robić talerzówką bo mam talerze 620mm ale nigdy nie próbowałem jej mocno zagłębić jak na oko do 10cm. Tyle co zrywam nią ścierniska.

Opublikowano

Nie zauważyłem by ktoś się zastanawiał nad rozwiązaniami BASF czy ten ich RevyFlex na T1 nikogo nie przekonuje? Lepszy Input Triple?   Na T2 standardowo azoksystrobina + protiokonazol czy może ktoś pokusił się o Revysky z Basfu? Czy lepiej Priaxor + tebu/prochloraz? Sam korzystam z tańszych zamienników, ale zawsze warto przemyśleć gdyby Basf nie zaszalał z cenami...

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez center
      Czym pryskacie pszenice na miotełkę i chwasty żeby było tanio i przelecieć raz ??
    • Przez danielhaker
      Jakie będą ceny pszenicy w sezonie 2019? W jakich cenach jest zboże ozime w różnych regionach Polski? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach pszenicy ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na ceny zbóż? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!
      Kontynuacja tematu: 

• Przez DamianChuchro
      Czego to może być objawa. Zboże zaczyna żółknąć na końcach liści ? Za duża dawka oprysku dolistnego? Czy susza?

• Przez sports2011
      Witam , mam pytanie pszenica od kolanka w górę idzie w bok zamiast wptost oraz kłosy są poskręcane . Nigdy nie miałem takiego przypadku i nie wiem czy to objaw choroby czy oprysk jakiś zaszkodził ?

• Przez Siwecki97
      Witam, 
      Praktykował ktoś dużą ilość azotu w roztworze na nawożenie dolistne pszenicy po przekwitnieniu? Jeśli tak to jaka ona była i czy nie popaliło to flagowki oraz kłosa. Z góry dziękuję za odpowiedzi ☺️
  • Dodaj nową pozycję...
v