Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam. mam zamiar robić t1 I R1 w zbożach i planuje dac moddusa i turbo pack. czy mogę to bez problemu pomieszać i zrobić za 1 przejazdem? I jeśli można to czy mogę do tego dodać jeszcze plonovit zboża albo tytanit? Albo jakaś inna odżywka. nie ma problemu z mieszaniem takich środków?

Opublikowano
46 minut temu, yacenty napisał:

a czemu miałoby nie miec? przecież dopiero 19.04, jeszcze 70-80 dni wegetacji przed nami

cos mi sie poprostu kojarzylp ze tego typu nawoz daje sie przed azotowymi bo poprawia przyswajalnosc, ale moglem pokrecic cos :):)

• Like 1
  • Root Admin
Opublikowano
19 minut temu, Cheesburger napisał:

cos mi sie poprostu kojarzylp ze tego typu nawoz daje sie przed azotowymi bo poprawia przyswajalnosc, ale moglem pokrecic cos :):)

nie jest to optymalne rozwiązanie, ale z drugiej strony sobie nie przeszkadza. W idealnym świecie najlepiej dać siarczan magnezu 2-4 tygodni przed azotem

32 minuty temu, Arturo1610 napisał:

witam. mam zamiar robić t1 I R1 w zbożach i planuje dac moddusa i turbo pack. czy mogę to bez problemu pomieszać i zrobić za 1 przejazdem? I jeśli można to czy mogę do tego dodać jeszcze plonovit zboża albo tytanit? Albo jakaś inna odżywka. nie ma problemu z mieszaniem takich środków?

w zeszłym tygodniu leciałem: moddus, ccc, turbo pack i prcohloraz, a mikro: plonvit, amino ultra cu, amino ultra mn, tytanit i faster - 10 składników na raz, mieszanie jak i oprysk bez problemu 

• Like 1
Opublikowano
22 godziny temu, proxy8441 napisał:

@milanreal1 a nie z Forte?

To zależy. Niektórzy wolą forte bo kasuje te kurduple siedzące przy glebie. Choć obecnie zaczynają już one kwitnąć czyli niekoniecznie.

Kiedyś też wolałem forte, obecnie raczej zwykły ze względu na następstwa.

Opublikowano
18 minut temu, alfa napisał:

Byłem ostatnio w stronach yacenty . Szok jakie rzepaki i pszenica u mnie bieda wszystko małe zimno . Ile czasu odstępu robicie od chwastów do regulacji 

ja robiłem oprysk mustangiem na dwuliścienne i po paru godzinach regulacja z grzybówką, mikro, siarczan magnezu. Było to 13 kwietnia, byłem dziś na polu i żadnych negatywnych skutków nie widać, tylko że to pole z pszenżytem

Opublikowano (edytowane)

U mnie miejscami chwasty pszenice przerastają i nie ma kiedy z herbicyd wjechać dziś dalej przymrozek będzie, liczę że w piątek może się uda a w poniedziałek t1/r1

7 minut temu, cotamjaktam napisał:

ja robiłem oprysk mustangiem na dwuliścienne i po paru godzinach regulacja z grzybówką, mikro, siarczan magnezu. Było to 13 kwietnia, byłem dziś na polu i żadnych negatywnych skutków nie widać, tylko że to pole z pszenżyte

Bo robiłeś tylko dwuliścienne, nawet medax ma w ulotce że można go mieszać z niektórymi herbicydami

Edytowane przez Tigon
Opublikowano
3 minuty temu, Tigon napisał:

U mnie miejscami chwasty pszenice przerastają i nie ma kiedy z herbicyd wjechać dziś dalej przymrozek będzie, liczę że w piątek może się uda a w poniedziałek t1/r1

Bo robiłeś tylko dwuliścienne, nawet medax ma w ulotce że można go mieszać z niektórymi herbicydami

No właściwie to tak 

Opublikowano
yacenty napisał:

tribenuron, pisaliśmy o tym ostatnio, ale juz, a później to tylko chlropyralid

Ten tribenuron zwalczy bo oset wyszedl 2 tyg temu i jest mały i pytanie czy jeszcze nie wyjdzie w jakiej dawce tym polecieć żeby go spalilo ,napisałeś już jechac czyli jak będzie większy to go nie weźmie?

Opublikowano

Jeśli jest na polu co roku to dopiero zaczyna wychodzić, a apogeum będzie w maju 

• Root Admin
Opublikowano
17 minut temu, salata96 napisał:

Ten tribenuron zwalczy bo oset wyszedl 2 tyg temu i jest mały i pytanie czy jeszcze nie wyjdzie w jakiej dawce tym polecieć żeby go spalilo ,napisałeś już jechac czyli jak będzie większy to go nie weźmie?

ja pryskałem w zeszłym roku koło 10-15 kwietnia i pięknie mi wyczyściło pole, gdzie zawsze w zbożu pojawiał się oset, a pojawiał się jak już pszenica się wykłosiła, czyli koło czerwca

Opublikowano

jutro T1 z antywylegaczem+ odzywki, na dwie odmiany , euforia jescze nie gotowado zabiegu

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez center
      Czym pryskacie pszenice na miotełkę i chwasty żeby było tanio i przelecieć raz ??
    • Przez danielhaker
      Jakie będą ceny pszenicy w sezonie 2019? W jakich cenach jest zboże ozime w różnych regionach Polski? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach pszenicy ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na ceny zbóż? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!
      Kontynuacja tematu: 

• Przez DamianChuchro
      Czego to może być objawa. Zboże zaczyna żółknąć na końcach liści ? Za duża dawka oprysku dolistnego? Czy susza?

• Przez sports2011
      Witam , mam pytanie pszenica od kolanka w górę idzie w bok zamiast wptost oraz kłosy są poskręcane . Nigdy nie miałem takiego przypadku i nie wiem czy to objaw choroby czy oprysk jakiś zaszkodził ?

• Przez Siwecki97
      Witam, 
      Praktykował ktoś dużą ilość azotu w roztworze na nawożenie dolistne pszenicy po przekwitnieniu? Jeśli tak to jaka ona była i czy nie popaliło to flagowki oraz kłosa. Z góry dziękuję za odpowiedzi ☺️
  • Dodaj nową pozycję...
v