Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Wiadomo że teraz lepiej.

I jak warunki pozwalają to już bym siał pszenicę.

Edytowane przez Agrest
Opublikowano (edytowane)
28 minut temu, marcinguru napisał:

Pod pszenicę jarą lepiej dać kredę teraz i żeby leżała nie przykryta do wiosny czy lepiej dać przed siewem i bezpośrednio po tym przykryć ja?

Pod pszenicę jarą lepiej dać kredę teraz i żeby leżała nie przykryta do wiosny czy lepiej dać przed siewem i bezpośrednio po tym przykryć ja?

Ja już dałem, na słabsze dzierżawy po rzepaku również rozsialem po Świętach. Teraz ładnie się rozkłada i wnika od góry w profil gleby robiąc to co powinna.

Edytowane przez GRZES1545
  • Like 1
Opublikowano
5 godzin temu, Damian_B napisał:

Witam. Ile dać siarczanu amonu na pszenicę ? pH jest 7.6

Możesz całe nawożenie zrobić siarczanem amonu z takim PH, jesli wyjdzie taniej

Opublikowano (edytowane)

Ja jeszcze poczekam do lutego . Wczoraj kombajnem jechałem przez wieś by oddać go na przegląd to ludzie patrzyli zdziwieni 😀😀 i przy okazji sąsiedzi kiwnęli ręką  😉 . Pszenica na 3 stycznia . Rgt Treffer po pszenicy siany . 

7EB87B82-9F0C-42E1-870B-A347ACB07475.jpeg

Edytowane przez SawekBraczyk
Opublikowano

A była mowa że przez polityków za to odpowiedzialnych że dopłaty do materiału siewnego będą znacznie wyższe niż w roku ubiegłym , a wyszło ze jednak będą niższe . Faktycznie śmiech na sali

• Like 1
Opublikowano
28 minut temu, mysza103 napisał:

A była mowa że przez polityków za to odpowiedzialnych że dopłaty do materiału siewnego będą znacznie wyższe niż w roku ubiegłym , a wyszło ze jednak będą niższe . Faktycznie śmiech na sali

gdzie masz napisane ze bd niższe ?

https://serwisy.gazetaprawna.pl/rolnictwo/artykuly/8570450,doplaty-materialy-siewne-wzrosna.html

UE daje wytyczne odpowiedzialność ponosi rolnik

Norma mówi głownie o zmianowaniu i dywersyfikacji upraw. Gospodarstwa powyżej 10 ha gruntów ornych będą zobowiązane od 2024 r. do: − prowadzenia upraw na powierzchni co najmniej 40% gruntów ornych w taki sposób, aby na każdej działce rolnej, w porównaniu z rokiem poprzednim, była prowadzona inna uprawa w plonie głównym (wymóg w zakresie zmianowania upraw) − powyższy obowiązek będzie spełniony, jeśli po zbiorze plonu głównego wprowadzimy uprawę wtórną z innej grupy i utrzymamy ją przez co najmniej 8 tygodni, licząc od terminu siewu albo utrzymamy wsiewkę przez wspomniany okres, − na wszystkich gruntach ornych w gospodarstwie taka sama uprawa w plonie głównym nie może być prowadzona dłużej niż 3 lata, − jeśli będą uprawiane rośliny korzystnie wpływające na potencjał gleby, takie jak: bobowate, trawy zielone rośliny pastewne, mieszanki bobowatych drobnonasiennych z trawami albo uprawy wieloletnie lub grunty będą ugorowane, to powyższe normy nie obowiązują.

Opublikowano
12 godzin temu, Roman176 napisał:

UE daje wytyczne odpowiedzialność ponosi rolnik

Norma mówi głownie o zmianowaniu i dywersyfikacji upraw. Gospodarstwa powyżej 10 ha gruntów ornych będą zobowiązane od 2024 r. do: − prowadzenia upraw na powierzchni co najmniej 40% gruntów ornych w taki sposób, aby na każdej działce rolnej, w porównaniu z rokiem poprzednim, była prowadzona inna uprawa w plonie głównym (wymóg w zakresie zmianowania upraw) − powyższy obowiązek będzie spełniony, jeśli po zbiorze plonu głównego wprowadzimy uprawę wtórną z innej grupy i utrzymamy ją przez co najmniej 8 tygodni, licząc od terminu siewu albo utrzymamy wsiewkę przez wspomniany okres, − na wszystkich gruntach ornych w gospodarstwie taka sama uprawa w plonie głównym nie może być prowadzona dłużej niż 3 lata, − jeśli będą uprawiane rośliny korzystnie wpływające na potencjał gleby, takie jak: bobowate, trawy zielone rośliny pastewne, mieszanki bobowatych drobnonasiennych z trawami albo uprawy wieloletnie lub grunty będą ugorowane, to powyższe normy nie obowiązują.

Co w tym dziwnego , 1000 lat temu juz tak robili, była trójpolówka

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez center
      Czym pryskacie pszenice na miotełkę i chwasty żeby było tanio i przelecieć raz ??
    • Przez danielhaker
      Jakie będą ceny pszenicy w sezonie 2019? W jakich cenach jest zboże ozime w różnych regionach Polski? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach pszenicy ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na ceny zbóż? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!
      Kontynuacja tematu: 

• Przez DamianChuchro
      Czego to może być objawa. Zboże zaczyna żółknąć na końcach liści ? Za duża dawka oprysku dolistnego? Czy susza?

• Przez sports2011
      Witam , mam pytanie pszenica od kolanka w górę idzie w bok zamiast wptost oraz kłosy są poskręcane . Nigdy nie miałem takiego przypadku i nie wiem czy to objaw choroby czy oprysk jakiś zaszkodził ?

• Przez Siwecki97
      Witam, 
      Praktykował ktoś dużą ilość azotu w roztworze na nawożenie dolistne pszenicy po przekwitnieniu? Jeśli tak to jaka ona była i czy nie popaliło to flagowki oraz kłosa. Z góry dziękuję za odpowiedzi ☺️
  • Dodaj nową pozycję...
v