Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
5 godzin temu, Ulman napisał:

A jaka klasa gleby, jaki przedplon 3 lata wstecz , odmiana, nawożenie? Ile chcesz wydać?

Nigdy nie rozważałem pszenicy na 6 ton ale tak trochę po cieniości 

to na T1 możesz dać 150 g protiokonazolu + 250g fenpropidyny

T2 - jakiś priaxor + triazol  albo po taniości 125g azoksy + pełna dawka jakiego triazolu - tebu, tetra czy difenokonazolu.

na T3 50g metkonazol albo po taniości tebukonazol 1l.

Najwaźniejsze, jaka odmiana 🤔

Opublikowano
20 godzin temu, Damianek20 napisał:

Pytanko do tych co sieją findusa. Siany 5 października, 168 kg / h pod korzeń dostał 250 kg Poli 6 stanowisko po rzepaku. Zrobiony expertem i legato . 

Pszenica po sąsiedzku siana 2 tyg później i przegoniła go. Czy ta odmiana taka jest czy coś źle zrobiłem ?

IMG_20221116_121129.jpg

Ona ma taki POKRÓJ! LICZ PĘDY, a nie ocena wizualna. 

Od 5 lat Findus 3/4 zasiewów pszenicy u mnie i na zmianę się nie zanosi. Tak dorbe miałem tylko Agil i Artist. 

Opublikowano
1 godzinę temu, Tomek90 napisał:

Ona ma taki POKRÓJ! LICZ PĘDY, a nie ocena wizualna. 

Od 5 lat Findus 3/4 zasiewów pszenicy u mnie i na zmianę się nie zanosi. Tak dorbe miałem tylko Agil i Artist. 

U mnie Agil i Kilimandżaro niestety nie dostępne na terenie. Ale opinie mają świetne. 

Zbytnio nie rozkrzewiła się też 

Opublikowano
1 godzinę temu, Damianek20 napisał:

U mnie Agil i Kilimandżaro niestety nie dostępne na terenie. Ale opinie mają świetne. 

5 październik to nie jest optymalny termin jak na Lubelszczyznę. Nie oczekuj, że będzie dywan przed zimą.

Opublikowano
1 godzinę temu, Damianek20 napisał:

Kilimandżaro w sezonie normalnie było

Opublikowano

Ja mam Kilimandżaro zasiane w tamtym roku nowe brałem a po żniwach sprzedawałem po 160 za metr poszło około 7 ton jak do tej pory

Ja mam Kilimandżaro zasiane w tamtym roku nowe brałem a po żniwach sprzedawałem po 160 za metr poszło około 7 ton jak do tej pory.W skupach spadki się zaczynają ciekawe co końcówka i początek roku przyniesie 

Opublikowano
3 godziny temu, STIG13 napisał:

Kilimandżaro w sezonie normalnie było

Najbliżej w Radzyniu 120 km od domu i nie wysyłali. 

Może pokusze się na przyszły rok i pojadę tam ja kupić . Znajomy kupował za Hrubieszowa od kogoś po centrali 180 zł 

3 godziny temu, oregano napisał:

5 październik to nie jest optymalny termin jak na Lubelszczyznę. Nie oczekuj, że będzie dywan przed zimą.

Nie jest ale wcześniej się nie dało 1,5 tygodnia lało u mnie 

Opublikowano (edytowane)
19 minut temu, Damianek20 napisał:

Najbliżej w Radzyniu 120 km od domu i nie wysyłali. 

Może pokusze się na przyszły rok i pojadę tam ja kupić . Znajomy kupował za Hrubieszowa od kogoś po centrali 180 zł 

Normalnie dostępne było w Argania Krasnystaw

Edytowane przez STIG13
  • Like 1
  • Root Admin
Opublikowano

jak podejść do nawożenia takiej pszenicy? zawsze pszenica była siana szybko i się mocno pokrzewiła jesienią a teraz siew końcem października i jest słabiej

20221126_112821.jpg

20221126_112804.jpg

20221126_112856.jpg

20221126_113052.jpg

Mam rsm, a cel na tą pszenicę to 160kg, raczej w 2 dawkach - po 80kg

Opublikowano
7 minut temu, yacenty napisał:

jak podejść do nawożenia takiej pszenicy? zawsze pszenica była siana szybko i się mocno pokrzewiła jesienią a teraz siew końcem października i jest słabiej

20221126_112821.jpg

20221126_112804.jpg

20221126_112856.jpg

20221126_113052.jpg

Mam rsm, a cel na tą pszenicę to 160kg, raczej w 2 dawkach - po 80kg

pierwsza dawka 2/3 a po 3 tygodniach reszta i będzie piękna pszenica, poza tym ona do końca lutego zapewne się jeszcze pokrzewi

Opublikowano (edytowane)

Odżywki i CCC  jak tylko można w pole  wjechać. Nie ważne  że 90 % pójdzie na ziemię, ale roślina dostanie takiego kopą że nic  innego  tego nie da. 

Edytowane przez tomek73
  • Root Admin
Opublikowano

zobaczymy, jaka będzie pogoda, teraz niby dość zimno i mokro, ale powolutku cały czas do przodu. Tutaj są posiane odmiany w typie pojedynczego kłosa, zobaczymy co z tego będzie

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez center
      Czym pryskacie pszenice na miotełkę i chwasty żeby było tanio i przelecieć raz ??
    • Przez danielhaker
      Jakie będą ceny pszenicy w sezonie 2019? W jakich cenach jest zboże ozime w różnych regionach Polski? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach pszenicy ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na ceny zbóż? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!
      Kontynuacja tematu: 

• Przez DamianChuchro
      Czego to może być objawa. Zboże zaczyna żółknąć na końcach liści ? Za duża dawka oprysku dolistnego? Czy susza?

• Przez sports2011
      Witam , mam pytanie pszenica od kolanka w górę idzie w bok zamiast wptost oraz kłosy są poskręcane . Nigdy nie miałem takiego przypadku i nie wiem czy to objaw choroby czy oprysk jakiś zaszkodził ?

• Przez Siwecki97
      Witam, 
      Praktykował ktoś dużą ilość azotu w roztworze na nawożenie dolistne pszenicy po przekwitnieniu? Jeśli tak to jaka ona była i czy nie popaliło to flagowki oraz kłosa. Z góry dziękuję za odpowiedzi ☺️
  • Dodaj nową pozycję...
v