Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

@metrax12

Wiem, że w kiedyś na T3 polecałeś Azoksy + metkonazol.  Jeżeli chciałbym dać metkonazol+tebukonazol, to jakie byś dał dawki. Myślałem o 60g metko + 125g tebu. Co o tym sądzisz? Dla mnie azoksystrobina to środek głównie na rdze, a w T3 interesuje mnie tylko zabezpieczenie kłosa przed fuzariozą. Na T2 byłoby dane Elatus Era w pełnej dawce dlatego nie chiałbym dodawać już do metkonanzolu, priotokonazola. Poza tym solatenol w Elatusie to top jeżeli chodzi o zabezpieczenie przed rdzą - dlatego nie chciałbym dawać azoksystrobiny na T3.

Opublikowano

Witam. Tak wypadło, że zasiałem pszenicę ozimą po pszenicy jarej i miejscami trafiają się samosiewy jarki. Każdy herbicyd typowo na pszenicę ozimą na nie zadziała czy jakiś konkretny?

Opublikowano

Ile dawać DFF w mieszaninie z CTU ? Pójdzie na 1-2 liść. Niby w zaleceniach nawet do 0.3l , ale widze że dajecie 0.2l w mieszaninach. W tamtym roku dalem 0.2 + 1.5 ctu i czysto do żniw. 

Opublikowano (edytowane)

Siana 340 sztuk (160 kg/ ha) troszkę wydaje się że można było siać deko rzadziej  ze 150 kg/ ha , ale warunki były można powiedzieć że idealnie , i powschodziło wszystko. Tu pszenica po pszenicy , uprawa bezorkowo  , 2 x talerzówką i siew uprawowo siewnym na bronie wirnikowej 

Obecnie zaczyna wychodzić pierwsze rozkrzewienie

IMG_20221023_124350.jpg

Edytowane przez mysza103
Opublikowano (edytowane)
20 minut temu, Andpol napisał:

Moje pszenice siane 11-10 jeszcze nie wzeszły na dzień wczorajszy ale w nocy popadało to jutro pojadę zobaczyć.

Ta była siana 25 września

20 minut temu, robercikj100 napisał:

@mysza103 długo siejesz tak pszenice po pszenicy bezorkowo? 

Jeżeli ta to czy zauważyłeś jakąś mocniejszą presje grzybów niz przy uprawie płużnej w takim zmianowaniu?

Powiem tak ; Gdybym zbierał słomę to pewnie całościowo bym siał bez orki , bo po talerzówce jest pole uprawione idealnie - względem pluga , a tak jak słoma jest siekana to takie sianie idzie tylko tam gdzie da się tą słomę jakoś przerobić , np. na innej działce gdzie plon pszenicy był sporo większy , a co za tym idzie słomy było dużo to talerzówką objechałem 2 razy w koło , ale mi się to jakoś nie widziało i tam poszła orka .

Co do presji grzybowej to raczej na tym samym poziomie co po orce , przynajmniej tak wzrokowo czy w plonie tego nie da się zauważyć  , A sieje tak już z 7-8 lat , tylko tak jak pisałem nie 100% areału , tylko tam gdzie jest mniej słomy , i gdzie sobie talerzówka z nie w miarę poradzi , bo innych sprzętów do jako takiej uprawy bezorkowej nie mam 

Edytowane przez mysza103
Opublikowano
38 minut temu, mysza103 napisał:

Ta była siana 25 września

Powiem tak ; Gdybym zbierał słomę to pewnie całościowo bym siał bez orki , bo po talerzówce jest pole uprawione idealnie - względem pluga , a tak jak słoma jest siekana to takie sianie idzie tylko tam gdzie da się tą słomę jakoś przerobić , np. na innej działce gdzie plon pszenicy był sporo większy , a co za tym idzie słomy było dużo to talerzówką objechałem 2 razy w koło , ale mi się to jakoś nie widziało i tam poszła orka .

Co do presji grzybowej to raczej na tym samym poziomie co po orce , przynajmniej tak wzrokowo czy w plonie tego nie da się zauważyć  , A sieje tak już z 7-8 lat , tylko tak jak pisałem nie 100% areału , tylko tam gdzie jest mniej słomy , i gdzie sobie talerzówka z nie w miarę poradzi , bo innych sprzętów do jako takiej uprawy bezorkowej nie mam 

W takim razie powiedz jakie i ile substancji dajesz na T1

Opublikowano

W żuć kilka ziaren pszenicy koło trociny , czy w innym miejscu koło domu co się nie kosi trawy , nie pryska , wyrośnie pszenica wyda piękny plon . 

Nie pryskana nie dokarmiana , i brak porażenia grzybowego wiec jak to jest .

Opublikowano
4 minuty temu, galan99 napisał:

W żuć kilka ziaren pszenicy koło trociny , czy w innym miejscu koło domu co się nie kosi trawy , nie pryska , wyrośnie pszenica wyda piękny plon . 

Nie pryskana nie dokarmiana , i brak porażenia grzybowego wiec jak to jest .

Bo brak presji grzyba bo niby skąd przy takim zmianowaniu

Opublikowano

Jak zboże po zbożu to 1 litr prochlorazu+ 1 litr tebukonazol , a jak po rzepaku to po 0,8 litra jednego i drugiego , choć w tym roku myślę kupić trochę UNIXa i przejechać na każdej działce po 1-2 przejazdy (0,5 - 1 ha)bo tak mi akuratnie zostaje że i tak muszę dojezdżać , to te końcówki porobię UNIXEM i było by porównanie czy będzie coś lepiej czy nie , bo do tej pory jest zazwyczaj dobrze , ale porównania na razie jednak nie robiłem 

10 minut temu, 6MaaJsTeR9 napisał:

W takim razie powiedz jakie i ile substancji dajesz na T1

Opublikowano
2 godziny temu, mysza103 napisał:

Siana 340 sztuk (160 kg/ ha) troszkę wydaje się że można było siać deko rzadziej  ze 150 kg/ ha , ale warunki były można powiedzieć że idealnie , i powschodziło wszystko. Tu pszenica po pszenicy , uprawa bezorkowo  , 2 x talerzówką i siew uprawowo siewnym na bronie wirnikowej 

Obecnie zaczyna wychodzić pierwsze rozkrzewienie

IMG_20221023_124350.jpg

Zadbaj o dobrą grzybówkę jak orki nie robiłeś :| Tutaj na pewno sam prochloraz nie wystarczy. Porozglądaj się za protiokonazolem. Unix będzie głownie jako podstawa źdźbła

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez center
      Czym pryskacie pszenice na miotełkę i chwasty żeby było tanio i przelecieć raz ??
    • Przez danielhaker
      Jakie będą ceny pszenicy w sezonie 2019? W jakich cenach jest zboże ozime w różnych regionach Polski? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach pszenicy ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na ceny zbóż? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!
      Kontynuacja tematu: 

• Przez DamianChuchro
      Czego to może być objawa. Zboże zaczyna żółknąć na końcach liści ? Za duża dawka oprysku dolistnego? Czy susza?

• Przez sports2011
      Witam , mam pytanie pszenica od kolanka w górę idzie w bok zamiast wptost oraz kłosy są poskręcane . Nigdy nie miałem takiego przypadku i nie wiem czy to objaw choroby czy oprysk jakiś zaszkodził ?

• Przez Siwecki97
      Witam, 
      Praktykował ktoś dużą ilość azotu w roztworze na nawożenie dolistne pszenicy po przekwitnieniu? Jeśli tak to jaka ona była i czy nie popaliło to flagowki oraz kłosa. Z góry dziękuję za odpowiedzi ☺️
  • Dodaj nową pozycję...
v