Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
16 minut temu, Gimmeshelter napisał:

A jak się opryska na mokre to co wtedy ?? Mówię o takich mokrych jak to w listopadzie bywa,że przez cały dzień potrafi być taka mgła i wszystko jest wtedy takie jak po dobrej rosie. Bez żadnych docinek, tylko tak pytam 

Jak się pryska w fazie szpilki, 1-liścia, większość liści (liścieni) chwastów ma jakiś kontakt z podłożem (może poza przytulią i rzepakiem). Jak się nawet wykona zabieg na wilgotne rośliny, to mogą pobrać substancję przez liście z gleby. Wraz ze wzrostem chwastu, traci kontakt z glebą (styka się tylko pędem-łodyszką) przez co pobierze mniej substancji aktywnej. Jeśli do tego dodamy suchą glebę, skuteczność w dużej mierze zależy od bezpośredniego pobrania z kropli opryskiwacza. jeśli rośliny będą bardzo mokre, to mniej cieczy zostanie na liściach, spadnie skuteczność. Taki jest mój tok rozumowania. Dlatego najlepiej pryskać już na suche rośliny (jest to wielce wskazane), a jak są mokre to w godzinach okołopołudniowych.

Edytowane przez metrax12
Opublikowano

Ma to jakiś sens. Może powiem coś co się komuś przyda, ale oczywiście do tego nie namawiam, a może jak to często bywa ktoś to wyśmieje i powie że bajki pisze 🥰 na swoich glebach gdzie czasami jeszcze długo wiosną z daleka widać gołą ziemię na górach, to staram się jesienny zabieg jak najbardziej opóźnić  i zazwyczaj pryskam w listopadzie i jakoś sobie nie przypominam żebym kiedyś miał takie warunki że rośliny będą suche. Zazwyczaj jest pochmurno i mocna mgła. W tamtym roku pryskalem jakoś pod koniec października dość dobrze rozwiniętą pszenicę expertem i zadziałało tak jak zawsze się nastawiam czyli jesienią zwalczyć miotle a wiosną na spokojnie w maju poprawić jakimś galaperem czy starane przytulie i chaber. Dawno sobie z głowy wybiłem, że na wiosnę nie będzie trzeba tego poprawić. Na pewno swoje robi to, że mam miejscami bardzo ciężkie gleby i nie sposób ich doprawić tak żeby nie było grud spod których coś potem wyjdzie, może na jakiś lżejszych glebach i bardziej rowniejszych terenach idzie zrobić za jednym strzałem jesienią. 

Opublikowano (edytowane)
14 godzin temu, SawekBraczyk napisał:

W przyszłym roku wylatuje razem z Metrybuzyna . 

W cale nie jest powiedziane że wylatuje. Tebukonazol ma przedłużone zezwolenie do 31.08.2023 a metrybuzyna do 31.07.2023. To już glifosat szybciej bo ma zezwolenie do 15.12.2022

Edytowane przez isentor
Opublikowano (edytowane)
Dnia 19.10.2022 o 20:31, metrax12 napisał:

W Bacara Trio przy dawce 0,45 l masz 90 g flufenacetu (uważam że to za mało). Na miotłę dajesz 120-150 g. A 240 g to w przypadku wyczyńca, stokłos, życic i to najlepiej do fazy 1-liścia. DFF dawka minimalna to te 50 g, zalecana to 100, niektórzy stosują i 150. Wszystko zależy czy będzie poprawka na wiosnę. Jak podziałała dawka 0,6 l Reliance?

Wiec jesli dawka w Bacara flufenacetu za niska dać 0,65 ? Chodzi o miotłę

Nie wiem czy flufenacet występuje w samym składniku

Edytowane przez jackowski11
Opublikowano (edytowane)
13 minut temu, jackowski11 napisał:

Wiec jesli dawka w Bacara flufenacetu za niska dać 0,65 ? Chodzi o miotłę

Nie wiem czy flufenacet występuje w samym składniku

Jak wywalisz dff 150g to może fito pójść. Kup solo flufenacet i wrzuć do 150-200g łącznie

Edytowane przez isentor
Opublikowano
12 minut temu, michal1993 napisał:

Dlaroslin.pl ja sporo środków tu brałem teraz

Teraz?

To zerknij teraz - brak towaru, brak towaru

Pewnie wykupiłeś

2 minuty temu, isentor napisał:

Jak wywalisz dff 150g to może fito pójść. Kup solo flufenacet i wrzuć do 150-200g łącznie

Ok tylko kto do środka 3 składnikowego dokupuje jeszcze czwarty ?

Opublikowano
23 minuty temu, isentor napisał:

Sezon się jeszcze nie zaczął. Ludzie jeszcze herbicydów nie skończyli, mało kto myśli o grzybówce na wiosnę

no nie wiem ja już mam prawię całą grzybówkę kupioną na przyszły sezon 

Opublikowano

@jackowski11 Ten kto chce zrobić zabieg dobrze i zminimalizować liczbę poprawe wiosną. Poza tym nie dokupujesz czwartego środka tylko substancję zawartą w środku który masz

1 minutę temu, jan88 napisał:

no nie wiem ja już mam prawię całą grzybówkę kupioną na przyszły sezon 

A ja nawet nie rozglądałem się za środkami :)

Opublikowano
3 minuty temu, isentor napisał:

@jackowski11 Ten kto chce zrobić zabieg dobrze i zminimalizować liczbę poprawe wiosną. Poza tym nie dokupujesz czwartego środka tylko substancję zawartą w środku który masz

A ja nawet nie rozglądałem się za środkami :)

Racja ale dlatego zrezygnowałem z Battle Delta na Bacare Trio zeby mieć spokoj z jedn o dwuliściennymi. w Battle dawka flufenacet porządna

I tak pewnie zamiast ksiązkowej 0,45 dałem 0,50-55. Zobaczymy

A ze środkami grzybowymi jakaś dziura, Pakos, DlaRoślin, nima i nima....

Opublikowano
26 minut temu, isentor napisał:

Sezon się jeszcze nie zaczął. Ludzie jeszcze herbicydów nie skończyli, mało kto myśli o grzybówce na wiosnę

Osobiście mam już całą chemię na przyszły sezon w magazynie, myślę, że po ostatnich nieprzewidywalnych latach dużo ludzi jest w podobnej sytuacji.

Opublikowano
13 minut temu, jackowski11 napisał:

Racja ale dlatego zrezygnowałem z Battle Delta na Bacare Trio zeby mieć spokoj z jedn o dwuliściennymi. w Battle dawka flufenacet porządna

I tak pewnie zamiast ksiązkowej 0,45 dałem 0,50-55. Zobaczymy

A ze środkami grzybowymi jakaś dziura, Pakos, DlaRoślin, nima i nima....

Planter

Opublikowano

Gimmeshelter

Expertem to możesz pryskać praktycznie i w deszcz (bo taki ma mechanizm działania- flufenacet pobierany przez korzenie), gorzej z metrybuzyna, bo ta działa przez liście. Ale miotłę spokojnie zwalczy.

Opublikowano
4 minuty temu, metrax12 napisał:

Gimmeshelter

Expertem to możesz pryskać praktycznie i w deszcz (bo taki ma mechanizm działania- flufenacet pobierany przez korzenie), gorzej z metrybuzyna, bo ta działa przez liście. Ale miotłę spokojnie zwalczy.

a od kiedy metrybuzyna jest pobierana tylko przez liscie ?? przecież w ziemniakach pryska sie na goła glebę

liścienie mają kontakt z glebą w czasie kiełkowania i wtedy jest najskuteczniejsza w działaniu

Opublikowano

Witam
Ma ktoś pomysł co to ?
Nasiona zaprawione, rok po centrali.
Siew w glebe taką w "sam raz" do siewu bo przesychała za siewnikiem.
Natomiast przez tydzień po siewie dość mocne opady deszczu.
Larwa chrabąszcza majowego czy zgorzel siewek ?
Zdjęcie z przed tygodnia, na chwilę obecną pokazuje się 3 liść i planuję zabieg herbicydowy natomiast dalej placami widać takie defekty ;)

IMG_20221014_105139_1.jpg

IMG_20221014_105106_6.jpg

IMG_20221014_105147_1.jpg

Opublikowano
7 godzin temu, jahooo napisał:

a od kiedy metrybuzyna jest pobierana tylko przez liscie ?? przecież w ziemniakach pryska sie na goła glebę

liścienie mają kontakt z glebą w czasie kiełkowania i wtedy jest najskuteczniejsza w działaniu

Jest pobierana i przez korzenie. Flufenacet tylko i wyłącznie przez korzenie. Jednak są chwasty trudniej zwalczanie, które muszą sporo dostać substancji przez liście (chaber, samosiewy rzepaku).

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez center
      Czym pryskacie pszenice na miotełkę i chwasty żeby było tanio i przelecieć raz ??
    • Przez danielhaker
      Jakie będą ceny pszenicy w sezonie 2019? W jakich cenach jest zboże ozime w różnych regionach Polski? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach pszenicy ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na ceny zbóż? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!
      Kontynuacja tematu: 

• Przez DamianChuchro
      Czego to może być objawa. Zboże zaczyna żółknąć na końcach liści ? Za duża dawka oprysku dolistnego? Czy susza?

• Przez sports2011
      Witam , mam pytanie pszenica od kolanka w górę idzie w bok zamiast wptost oraz kłosy są poskręcane . Nigdy nie miałem takiego przypadku i nie wiem czy to objaw choroby czy oprysk jakiś zaszkodził ?

• Przez Siwecki97
      Witam, 
      Praktykował ktoś dużą ilość azotu w roztworze na nawożenie dolistne pszenicy po przekwitnieniu? Jeśli tak to jaka ona była i czy nie popaliło to flagowki oraz kłosa. Z góry dziękuję za odpowiedzi ☺️
  • Dodaj nową pozycję...
v