Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
23 godziny temu, Aroo22 napisał:

Siana w terminie 28-30 września w obsadzie 320szt/m2

Ja siałem 225szt 25 września i obok artist 275szt, a plon na oko się wydaje być bez porównania. 

Dziękuję Mraukot którego już chyba nie ma na forum za wybór tej odmiany. Reszta to kilka sezonów doświadczeń, wymiany zmian, badań gleby i dbania oraz szczęścia. Dzięki że jesteście.

• Thanks 1
Opublikowano (edytowane)

Pojawiły mi się czarne kłosy w pszenicy ale tylko placami. Co może być przyczyną? Na t3 poszedł tebukonazol. 

041543_940.jpg

Edytowane przez Raf0179
Opublikowano (edytowane)
48 minut temu, Raf0179 napisał:

Pojawiły mi się czarne kłosy w pszenicy ale tylko placami. Co może być przyczyną? Na t3 poszedł tebukonazol. 

041543_940.jpg

Jakie ziarno jest w nich? Ja bym nie ryzykował sianie tym ziarnem.

Edytowane przez Andpol
Opublikowano
11 godzin temu, masa24 napisał:

o jakiej odmianie piszesz ???    sluszan uwaga, ciekawe gdzie podziewa sie mraukot

Coś mi się wydaje, że ukrywa się aktualnie pod nazwą @boogie7, ale ręki za to sobie nie dam uciąć. 

W zeszłym roku już próbowałem zakupić tego Artista, ale się nie udało. Muszę w tym roku lepiej poszukać i na próbę coś postać. 

Opublikowano

A jak to jest z materiałem siewnym z zeszłego roku? Rozumiem że można posiać tylko należy sprawdzić siłę kiełkowania?

Opublikowano
3 minuty temu, Cheesburger napisał:

Zaprawia ktos Maxim Power?

200 ml na 100 kg? Ile dajecie do tego wody w betoniare zeby ładnie pokryło ale sie nie zlepiało i nie było za mokre?

Litrę gotowej cieczy na 100kg 

Opublikowano
8 minut temu, Tomek90 napisał:

Powinno być podane na etykiecie. 

Czytac to ja umiem tylko pytam o doswiadczenie uzytkownikow bo chyba po to jest forum

7 minut temu, jajonasz napisał:

Litrę gotowej cieczy na 100kg 

Bardzo dziekuje!

Opublikowano
29 minut temu, Cheesburger napisał:

Zaprawia ktos Maxim Power?

200 ml na 100 kg? Ile dajecie do tego wody w betoniare zeby ładnie pokryło ale sie nie zlepiało i nie było za mokre?

Ja robiłem rok temu 1.2-1.5litra max gotowej zaprawy i wszystko cacy kryje. Ale mysle ze jak kolega wyżej najlepiej sie trzymac 1-1.2litra bo kazdy ma inna wilgotność zboza i te 1.5l moze byc za duzo i poplesnieje porosnie itp.

Opublikowano
2 godziny temu, yacenty napisał:

Jaką odmianę pszenicy polecicie po kukurydzy, czyli do późnego siewu i w dodatku taką, której susza nie straszna?

Tytanitka, KWS Emil. Mocne wiosenne krzewienie. 

Opublikowano
8 godzin temu, yacenty napisał:

Jaką odmianę pszenicy polecicie po kukurydzy, czyli do późnego siewu i w dodatku taką, której susza nie straszna?

U nas kilimanjaro się sprawdza

Opublikowano
sadownik12 napisał:

2 godziny temu, yacenty napisał:

Tytanitka, KWS Emil. Mocne wiosenne krzewienie. 

polecam tytanike w tym roku po kukurydzy siana pod koniec października dala ok 7t emil siany w podobnym terminie nie całe 6 ale stanowisko też slabsze

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez center
      Czym pryskacie pszenice na miotełkę i chwasty żeby było tanio i przelecieć raz ??
    • Przez danielhaker
      Jakie będą ceny pszenicy w sezonie 2019? W jakich cenach jest zboże ozime w różnych regionach Polski? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach pszenicy ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na ceny zbóż? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!
      Kontynuacja tematu: 

• Przez DamianChuchro
      Czego to może być objawa. Zboże zaczyna żółknąć na końcach liści ? Za duża dawka oprysku dolistnego? Czy susza?

• Przez sports2011
      Witam , mam pytanie pszenica od kolanka w górę idzie w bok zamiast wptost oraz kłosy są poskręcane . Nigdy nie miałem takiego przypadku i nie wiem czy to objaw choroby czy oprysk jakiś zaszkodził ?

• Przez Siwecki97
      Witam, 
      Praktykował ktoś dużą ilość azotu w roztworze na nawożenie dolistne pszenicy po przekwitnieniu? Jeśli tak to jaka ona była i czy nie popaliło to flagowki oraz kłosa. Z góry dziękuję za odpowiedzi ☺️
  • Dodaj nową pozycję...
v