Skocz do zawartości

Sytuacja polityczna w Polsce okiem rolnika- 2022

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
3 minuty temu, jarecki napisał:

coś mi się zdaje ze ta inflacja sie szybciej skończy niż wszyscy się  spodziewają 🤦‍♀️ zycie robi się za***iscie drogie .

Jasne... pewnie wyjdzie motolusz i powie ze inflacja w odwrocie... 😁

Opublikowano

miales rate kredytu 1,4 teraz masz 2,8 za chwile 3, 2-tym na pewno braknie i to czescia a nie wszystkim ,reszta jakosc bedzie sie czolgac do przodu.

27 minut temu, Pafnucy napisał:

Kradzież, to kradzież... 

wczoraj kulku turlalem i nawet nie zauwazylem ze pan zdzislaw wrocil z wczasow.

Opublikowano
1 godzinę temu, hubertuss napisał:

No patrz robocizna w Polsce tańsza. Ceny ropy naftowej na giełdach jednakowe dla wszystkich. A w Polsce paliwo najbardziej podrożało. Piękne samozaoranie wykonałeś. Gotowe paliwo z Rosji. To były marginalne ilości prywatnego importu. Reszta to wyroby Orlenu i Lotosu.

Macie niezłe teraz wytłumaczenie granice otwarte jedź tankować do Niemca po nawozy do Niemca. Czemu nie byliście tacy wyrozumiali za Tuska? Czemu wtedy nie wyjechaliście jak wam się tak nie podobało i jak teraz tym co w pisowską ciemnotę nie wierzą radzicie? Gdybyście wtedy tacy wyrozumiali byli i wyjechali jak wam tak źle było. Dzisiaj byśmy się nie męczyli z wami i z pisem.

Wychodzi na to że wcześniej marżę mieli zbyt niską w porównaniu z zagranica skoro było za tanie podrożało 50% i dalej jest najtańsze w EU ciekawostka 

41 minut temu, mirro napisał:

Co można zdywersyfikować i jak szukać innych pomysłów kiedy odjebali wielkiego molocha paliwowego . bez jakiejkolwiek konkurencji?😂Toż przecież namawiasz do działania na szkodę państwowej spółki.🤣

Jestem już niezależny ale to już opisywałem to się barany nabijały a teraz oczy wyłażą na wierzch a pokazałem że można 

Opublikowano
7 minut temu, Meg5 napisał:

Już brakuje . Komu na etacie zarobki rosną ? A podrożało dosłownie wszystko .

Komu nie rosną? Ja mam co miesiąc delegacje o podwyzke, ale narazie powiedziałem że to ostatnia i pas bo mi się obniżka z tego zaczyna robić.

Opublikowano
28 minut temu, jacus napisał:

miales rate kredytu 1,4 teraz masz 2,8 za chwile 3, 2-tym na pewno braknie i to czescia a nie wszystkim ,reszta jakosc bedzie sie czolgac do przodu.

wczoraj kulku turlalem i nawet nie zauwazylem ze pan zdzislaw wrocil z wczasow.

Tadaaą... 

Opublikowano
1 godzinę temu, Pafnucy napisał:

Kradzież, to kradzież... 

A gdzie to byłeś   do  kozy  cie  wsadzili czy  co  :D  :D  

5 minut temu, Mariusz2903 napisał:

ceny złomu poszły aż o 100 % w dół , oby się to przełożyło na obniżki wyrobów ze stali .

Przecież  tanieje  stal    i to  ostro  tak  samo jak styropian  

Opublikowano
3 minuty temu, Denwer napisał:

Przecież  tanieje  stal    i to  ostro 

Potaniała,troszkę. Ale nie ostro. 

48 minut temu, RU68 napisał:

Jestem już niezależny

Ja nie w tym sensie. Choć podziwiam inicjatywę.

Opublikowano
6 minut temu, Denwer napisał:

gdzie to byłeś   do  kozy  cie  wsadzili czy  co  :D  :D  

W Giżycach 

Opublikowano

Budowlanka siadła to i stall i styropian będą powoli tanieć bo zbytu nie będzie takiego jak był w 2020 i 2021 .

Kasy ludzie nie mają już na skończenie dimów bo na kredytach stawiane a raty poszły do góry i cholernie .

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, Denwer napisał:

Czasy  rządów  tuska

,,Zofia i Henryk Hop z Brzósek na Podkarpaciu nie mają pieniędzy na jedzenie. By móc się ogrzać, para 70-latków drzewo do opału zbiera w lesie. Kiedy staruszkowie za namową sołtysa chcieli posprzątać gałęzie z wycinki zostali oskarżeni o kradzież drewna. Wyrządzone przez nich straty wyceniono na 11 złotych i 78 groszy... Teraz muszą zapłacić karę, na którą ich nie stać. Sprawą zajęli się leśnicy, policja, sąd, a na końcu komornik,,

https://tvn24.pl/programy/nie-maja-na-chleb-dostali-kare-za-galezie-z-lasu-ra1575-3594922

"bo jak argumentuje Stanisław Rębisz, zastępca nadleśniczego z Nadleśnictwa Bircza "dom można rozebrać wyciągając cegłę po cegle. Tak samo można wyciąć las wycinając małe gałęzie".

Nadleśnictwa od zawsze były ostoją twardego elektoratu PiSu. Twarde łby to i sztywne podejście do życia.

Edytowane przez agromatik
Opublikowano

O właśnie. Pan leśniczy wyłożył kwintesencję swojego podejścia do życia. To ja teraz zapytam. A gdyby ten las Ci się ( z całym szacunkiem chuju) spalił? To co? Tez byś za gałązki ścigał?

Sołectwo i gmina źle zrobiły, bo mogli napisać o niedogadaniu się z dziadkami wziąć winę na siebie.

Opublikowano
1 godzinę temu, jarecki napisał:

ludziom za chwile zacznie brakować kasy cos mi sie zdaje .

No nie żartuj😂 Przecież w kraju rządzonym przez PIS wszystkim sie wyłącznie poprawia a ludzie się nieustannie bogacą

51 minut temu, PawelWlkp napisał:

Komu nie rosną? Ja mam co miesiąc delegacje o podwyzke, ale narazie powiedziałem że to ostatnia i pas bo mi się obniżka z tego zaczyna robić.

Nie dajesz pisowskiemu ludowi pracującemu zarobić?  Toż to hańba i wstyd. Według premiera to ty zerujesz na bidocie a powinieneś się dzielić😆

23 minuty temu, Mariusz2903 napisał:

Są już pierwsze oznaki spadków , ceny złomu poszły aż o 100 % w dół , oby się to przełożyło na obniżki wyrobów ze stali .

Jak o 100% w dół to znaczy że jest za darmo Pisowcy nigdy nie mieli pojęcia o liczeniu i dlatego tak ich Mateusz wali w rogi.

16 minut temu, Denwer napisał:

Przecież  tanieje  stal    i to  ostro  tak  samo jak styropian  

A ty następny bystrzacha matematyczny co się na absurdzie kolegi nie poznał. Co jeden to lepszy🤣

Opublikowano
31 minut temu, Mariusz2903 napisał:

Są już pierwsze oznaki spadków , ceny złomu poszły aż o 100 % w dół , oby się to przełożyło na obniżki wyrobów ze stali .

To złom teraz darmo?

• Like 1
  • Haha 1
Opublikowano
2 godziny temu, Dziad932 napisał:

A to może wyjedź , nie będziemy się z tobą męczyć  😊 ale by było fajnie 🤭

Skoro tak namawiacie do wyjazdów do kupowania za granicą paliwa i nawozów by zakrzyczeć jakoś tę drożyznę i inflacje to czemu sami nie wyjechaliście za Tuska skoro było tak źle. A teraz każecie innym wyjechać Trzeba było wtedy wyjechać i był by spokój.

1 godzinę temu, jarecki napisał:

ludziom za chwile zacznie brakować kasy cos mi sie zdaje .

Nie zacznie. Pis do tego nie dopuści. Drukarki pracują non stop. Będą kolejne nastki rewaloryzacji dotacje tarcze i co jeszcze dusza komuchów zamarzy.

1 godzinę temu, RU68 napisał:

Wychodzi na to że wcześniej marżę mieli zbyt niską w porównaniu z zagranica skoro było za tanie podrożało 50% i dalej jest najtańsze w EU ciekawostka 

Jestem już niezależny ale to już opisywałem to się barany nabijały a teraz oczy wyłażą na wierzch a pokazałem że można 

No mieli niską marżę ale to chyba dobrze było dla społeczeństwa i gospodarki. A teraz pis jako mieniący się pro społeczną partią to społeczeństwo zaczyna doić. Teraz społeczeństwo musi zwrócić pisowi pieniądze które dostali na plusy nastki i inne tarcze.  

1 godzinę temu, PawelWlkp napisał:

Czyli twoim pracownikom nie rosną pensje a koszty rosną. Ale powiem ci lepszą rzecz. U nas w firmie ludzie pracujący na etacie po dostawali brutto za maj po 1 -1,2 tys więcej a na konta po 200 zł mniej. To jest dopiero Polski Ład. Zaczęło się latanie po firmie i pytanie o co kaman. Nie którzy myśleli, ze to za karę. Jak myślisz ktoś z nich zagłosuje na pis?

Opublikowano
1 godzinę temu, agromatik napisał:

"bo jak argumentuje Stanisław Rębisz, zastępca nadleśniczego z Nadleśnictwa Bircza "dom można rozebrać wyciągając cegłę po cegle. Tak samo można wyciąć las wycinając małe gałęzie".

Nadleśnictwa od zawsze były ostoją twardego elektoratu PiSu. Twarde łby to i sztywne podejście do życia.

A jaki jest bałagan w lesie - mam skalę porównawczą w Borach Tucholskich gdzie panuje w lesie niemiecki ordnung a w lasach na podlasiu gdzie o gospodarce leśnej leśne psy ogrodnika nie mają pojęcia o leśnej gospodarce.

2 godziny temu, Meg5 napisał:

Już brakuje . Komu na etacie zarobki rosną ? A podrożało dosłownie wszystko .

Ale jakoś zakompleksione Polaczki na ulicę nie chcą wyjść - strach to czy tumiwisizm.

Opublikowano
4 minuty temu, many13 napisał:

Ale jakoś zakompleksione Polaczki na ulicę nie chcą wyjść - strach to czy tumiwisizm.

No nie wiem ,czy tumiwisizm, raczej to drugie ...Jak się zacznie głód ,eksmisje z mieszkań/domów ,do tego zimny kaloryfer ,to w końcu wyjdą . 

Opublikowano
13 minut temu, hubertuss napisał:

No mieli niską marżę ale to chyba dobrze było dla społeczeństwa i gospodarki. A teraz pis jako mieniący się pro społeczną partią to społeczeństwo zaczyna doić. Teraz społeczeństwo musi zwrócić pisowi pieniądze które dostali na plusy nastki i inne tarcze.  

A powiedz jak potęga gazo i roponośna Norwegia a paliwo najdroższe chyba na świecie -Tylko nie zaczynaj od zarobków

Opublikowano
3 minuty temu, Meg5 napisał:

No nie wiem ,czy tumiwisizm, raczej to drugie ...Jak się zacznie głód ,eksmisje z mieszkań/domów ,do tego zimny kaloryfer ,to w końcu wyjdą . 

a tak ma być?

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v