Skocz do zawartości

Sytuacja polityczna w Polsce okiem rolnika- 2022

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
2 minuty temu, Ulman napisał:

A co składy maja wspólnego z hutą i tym o co pytałeś? 

a czemu składy nie sprzedają po 1200 ?   czemu huty nie uruchamia ?   to jednak mamy z jedno tańszych w eu czy jak ? 

Opublikowano

Czemu składy nie sprzedają po 1200? a skąd ja mam to wiedzieć? Chcesz cen urzedowych jak w komunie? 

Tak paliwo mamy jedne z tańszych w ue jeśli chodzi o cene nominalna i jedne z najdroższych jeśli patrzeć na relację do zarobków.

Huty nie odpala bo obecnie stoi w srodku miasta a te tereny sa warte grube miliardy gdyby je sprzedać lub wynajmować. 

Opublikowano

huta nie lezy w centrum krakowa-nawet nie w centrum nowej huty🤣, z jednej strony cmentarz ,z drugiej oczyszczalnia sciekow ,z trzeciej wiezienie z czwartej warzywa ktore slazacy zajadaja 😂

nadal pracuja walcownia i koksownia- stali sie nie wytapia bo od dawna prad i wegiel za drogi , do tego hindus ma piece w calej europie i swiecie ..

Opublikowano
50 minut temu, jacus napisał:

nadal pracuja walcownia i koksownia- stali sie nie wytapia bo od dawna prad i wegiel za drogi , do tego hindus ma piece w calej europie i swiecie ..

przy tej cenie opłaca się stali koks był droższy specjalnie zmniejszył produkcje żeby. 

https://www.wnp.pl/hutnictwo/arcelormittal-wstrzymal-prace-huty-w-ukrainskim-krzywym-rogu,549448.html

ograniczyć import do 2 % i mamy co mamy dzięki EU 

• Zmiany, które mają zostać wprowadzone 1 lipca 2022 roku, to reakcja na nową - wojenną - sytuację w imporcie stali do UE.

W piśmie skierowanym do Światowej Organizacji Handlu (WTO) Komisja Europejska przypomina, że safeguard jest z założenia rozwiązaniem tymczasowym i wyjaśnia, że większa liberalizacja ma zachęcić przemysł do wprowadzania zmian i pobudzić jego konkurencyjność.

Warto jednak przypomnieć, że ledwie rok temu Komisja Europejska stopę liberalizacji zmniejszyła z pierwotnych 5 proc. do 3 proc. Teraz uznaje, że wyższy poziom liberalizacji lepiej skłoni przemysł do zmian, nie podważając przy tym samej istoty safeguardu i zwiększa stopę do 4 proc.

Opublikowano
21 godzin temu, RU68 napisał:

A wiesz ile kosztuje paliwo we Włoszech albo w Austrii- to wybierz się na narty .A każdy orze jak może czujesz się okradany i ci to bardzo przeszkadza UE jest otwarta .Mnie okradają ale to akceptuję bo wpływu nie mam kto i gdzie  (okradać można tylko tego co coś ma -bankruta nie okradniesz )

No wiesz ciebie okradają i ty akceptujesz. I pewnie jest wielu jak ty co nadstawia tyłek gdy ich dymają. Ale jest wielu co nadstawiać nie chce i krytykuje ten bajzel bo może jednak jakaś część społeczeństwa zmądrzeje i pogoni tych komuchów. Znam już kilku co głosowali kiedyś na pis. Ale jak dostali po portfelu jako przedsiębiorcy to pis już jest be. I oni już nie chcą tyłków nadstawiać bo nie mają na to wpływu.

16 godzin temu, Roman176 napisał:

bo z ciebie pewnie taki ekonomista co uwierzył Tuskowi w brednie ze wygra wybory dziś a jutro bd ceny po staremu ... wszyscy ekonomiści z niego pieją ze powinien wykładać ... na uniwersytecie 

Janie słyszałem by Tusk obiecywał, że po wyborach wszystko potanieje. Ja rozumiem, ze pis narobił takich długów i takiego bajzlu, że nie ma na to szans.

Opublikowano

Obywatelski Komitet Obrony Polskich Zasobów Naturalnych

JO SB Walczyć do skutku założyliśmy, rozważamy i tę możliwość, oczywiście obywatelski projekt ustawy jak wszystko w Polsce zostało przez partiokrację obwarowane wymogami nie do spełnienia, ale im trudniej, tym my silniejsi i pewni kierunku - poczytajcie tzw. regulamin sejmu "Dział II

POSTĘPOWANIE W SEJMIE Rozdział 1 POSTĘPOWANIE Z PROJEKTAMI USTAW I UCHWAŁ Art. 32

1. Inicjatywa ustawodawcza przysługuje posłom, Senatowi, Prezydentowi i Radzie Ministrów, a także grupie co najmniej 100 000 obywateli mających prawo wybierania do Sejmu.

2. Poselskie projekty ustaw mogą być wnoszone przez komisje sejmowe lub co najmniej 15 posłów podpisujących projekt." ... już na wstępie zderza się uprzywilejowanie jednych i dyskryminacja drugich od 100 000 do zaledwie 15  oni opływają w przywilejach (sami sobie samym nadają) , podczas, gdy Art.25 Konstytucji 4. Władza zwierzchnia w Rzeczypospolitej Polskiej należy do Narodu - ich hipokryzja sięga zenitu ... proszę spojrzeć na historię sejmu polskiego - ile obywatelskich projektów miało szansę przed włożeniem ich do zamrażarki być choć RAZ na forum czytanym ? dwa 2 DWA , tak kpią z narodu. Dla organizacji społecznej jest to ogromny wysiłek, organizacje pozarządowe, pozapartyjne są WYKLUCZONE z debaty przez tzw. przedstawicieli w ponoć demokratycznych wyborach oni zostali wybrani, już my wiemy jakie to wybory. NAJBARDZIEJ PILNE JEST ZMIENIĆ KODEKS WYBORCZY, jedynie to możemy w tej tzw. rzeczywistości "prawnej" i poprzez posłów oczywiście, sami to raczej jedynie na roboty możemy się udać, by nie zemrzeć od tego wyzysku. Tak więc w patologii przyjdzie nam jeszcze trochę pożyć, patologią jest żyć w kraju rządzonym przez partie, będąc APARTYJNYM narodem, patologią jest nakazem-przymusem - posłów decyzją płacić za ich brewerie, rozrzutność, indolencję i szkodzenie - Polską rządzi zaledwie 0,8% członków partii spośród uprawnionych do glosowania - a niech że i oni się finansują ze składek członków, a nie pasiemy ich milionami subwencji - za co my im płacimy , czy Polaków doknął w stopniu zaawansowanym syndrom sztokholmski ?

285517482_1213950452754665_1608779960712

Opublikowano

Za PO baryłka 145 - benzyna po 5,50
Za PiS baryłka 115$ - benzyna 8,20 - my Polacy nazywamy to lichwą - tak mojżeszowe dorabiają się majątków jak insekty naszą krwawizną?

286571706_159035073283337_45912897877593

Opublikowano

Halo tu "ruska Onuca" - k**rwowizja wam tego nie przekaże.

Najlepszy kwiat Polskich patriotów. Mamy w Polsce swój Katyń ludzi niewygodnych dla systemu....Tylko Bóg jeden wie ile ich było pamięć i cześć ich duszy chwała i cześć tym ludziom niezłomnym.... Adolf Kudliński Pochwalił się, że ma lokalną armię patriotów, która jest szkolona w strzelaniu, ale nie tylko. Pokazał, że ma magazyn jedzenia i leków, dzięki którym ta "armia" przetrwa minimum 2 lata. Dodatkowo edukował świadomych Polaków. Pomagał ludziom i uczył jak przetrwać najcięższe czasy Komuś to bardzo wadzi i widzi w tej grupie zagrożenie. Najpierw w dziwnych okolicznościach zmarł dowódca, a teraz płoną magazyny jedzenia. W takie zbiegi okoliczności to ja nie wierzę .Wszystkie zbiegi okoliczności dają do myślenia że nie była to śmierć z naturalnych przyczyn. Najlepsze jest to że władza ma to gdzieś tak jak zresztą dr Hałata niewygodni ludzie zapomnieć jak najszybciej wymazać z pamięci. Wierzę że w sercach prawdziwych Polaków pozostaną na zawsze.... Kochani jak mnie zbanują, to będę na stronie FB „Ruska onuca 2” Link w komentarzu tam wysłałem jeden film, jak coś. Ponieważ za jakiś czas utną nam zasięgi lub usuną , jestem tego pewien… Link w komentarzu.)

https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=107446528654097&id=107400121992071&__c

• Thanks 1
Opublikowano
RU68 napisał:

3 minuty temu, Mariusz2903 napisał:

A co byś powiedział na sojusz Polski z hitlerem pod koniec 1938 roku i u boku ich armii pokonanie raz na zawsze rosji ?

Pomimo że jestem prawie gebelsem to Niemcowi i ruskiemu nie można wierzyć i wchodzić z nimi w układy bo cię wyruchają z resztą to już chyba tyczy wszystkich jak dziwki nastawiają się każdemu kto w danym momencie pasuje 

Za prawdę powiadam Ci: nikt Cię tak pięknie nie wyrucha jak Polak.

Opublikowano
3 minuty temu, DTaras napisał:

nikt Cię tak pięknie nie wyrucha jak Polak.

Żyd, Niemiec, rusek ,Ukrainiec i tak można wyliczać bez końca.Umiejętność ruchania nie zależy od narodowości

Opublikowano
many13 napisał:

Praktycznie, bez stosowania udziwnień, jesteś w stanie wykorzystać tylko żółty, brązowy o czerwony kolor mapy w naszym rejonie. Tak, to są dżule ale ich koncentracja do wykorzystania w ciepłownictwie zrobi dopiero temperaturę. Przyjmijmy iż rydzyk zechce wrzucić te swoją geotermię do ogrzewania zawodowego które pracuje pod ciśnieniem w temperaturach do 130 stopni. Ciepło resztowe niesione jest przez wówczas czynnik o temperaturze większej niż 80 stopni zatem zatłaczane pod ziemię ogrzewało by dolne, geotermalne źródło. To jest do wykorzystania na systemach niskotemperaturowych czyli w zakresie nowych osiedli lub tej jego szkoły. Gdyby były to takie proste sprawy to przez siedem lat Toruń piałby o tym na cały świat a wzieli kasę i nie pieje.

witejus napisał:

3 minuty temu, DTaras napisał:

nikt Cię tak pięknie nie wyrucha jak Polak.

Żyd, Niemiec, rusek ,Ukrainiec i tak można wyliczać bez końca.Umiejętność ruchania nie zależy od narodowości

Zależy i to bardzo bo związane jest a) z kulturą, b) znajomością cech, słabości i miejsc podatnych.

Opublikowano
26 minut temu, DTaras napisał:

Za prawdę powiadam Ci: nikt Cię tak pięknie nie wyrucha jak Polak.

Oj dodał bym jeszcze radny parafialny -Jak widzę na aucie rybkę od razu myślę "z tyłu rybka w środku sk***ysyn "Mam pytanie czemu chamstwo i sk***ysyństwo idzie w parze właśnie z podlizywaniem się farożom (księża) nie wszyscy ale większość .Na zebraniu z farożem przyklaskują i do rany przyłóż a w życiu codziennym -jak bym opisał to znowu mnie zawieszą moderatorzy -i nie mam nic do normalnego "wierzącego?" księdza czy katolika  

Opublikowano
3 godziny temu, hubertuss napisał:

No wiesz ciebie okradają i ty akceptujesz. I pewnie jest wielu jak ty co nadstawia tyłek gdy ich dymają. Ale jest wielu co nadstawiać nie chce i krytykuje ten bajzel bo może jednak jakaś część społeczeństwa zmądrzeje i pogoni tych komuchów. Znam już kilku co głosowali kiedyś na pis. Ale jak dostali po portfelu jako przedsiębiorcy to pis już jest be. I oni już nie chcą tyłków nadstawiać bo nie mają na to wpływu.

Żyć trzeba jakoś. Paliwo drogie, ale nie zrezygnujesz z jego zakupu gdy musisz  gdzieś jechać. Każdy to akceptuje w mniejszym lub większym stopniu. Jeśli ludzie się budzą, to dobrze, ale niech nie myślą, że szybko coś się zmieni. 

Opublikowano
31 minut temu, RU68 napisał:

Oj dodał bym jeszcze radny parafialny -Jak widzę na aucie rybkę od razu myślę "z tyłu rybka w środku sk***ysyn "Mam pytanie czemu chamstwo i sk***ysyństwo idzie w parze właśnie z podlizywaniem się farożom (księża) nie wszyscy ale większość .Na zebraniu z farożem przyklaskują i do rany przyłóż a w życiu codziennym -jak bym opisał to znowu mnie zawieszą moderatorzy -i nie mam nic do normalnego "wierzącego?" księdza czy katolika  

A na ciula ta rybka na aucie?

Opublikowano (edytowane)
38 minut temu, mirro napisał:

tamtego łyknął wieloryb, a to nie rybka.

A czemu nie rybka?ostatnio sąd w Kalifornii uznał trzmiela za rybę i jest ok a wieloryb nie może być rybą?🤣W UE ślimaki to też ryby

Choć bardziej sensowne było by zakwalifikowanie trzmiela do ptaków😆

Edytowane przez witejus
Opublikowano

Jacus - obudż się Kraków to twój rewir.

Moi sygnaliści twierdzą, że kolejna banderowska flaga w Krakowie została umieszczona przy Placu Wszystkich Świętych 27. Jeśli ktoś tam będzie niech da znać. Te symbole powinny być jako symbol ukraińskiego ludobójczego szowinizmu usuwane z polskiej przestrzeni publicznej z całą bezwzględnością. To hańbi pamięć setek tysięcy polskich ofiar rzezi. Niech nikt nie mówi, że to tylko historia- wielbiciele oprawców żyją tu i teraz. Czy ktoś w świecie ośmieli się powiedzieć, że pamięć o holokauście nie ma znaczenia? Dlaczego polskie storturowane cywilne ofiary mają być zapomniane, a tamte nie?. Polacy  nie jesteście gorszym narodem od mojrzeszowego - pamiętajcie o Wołyniu.

Opublikowano
1 godzinę temu, peugeot napisał:

W tym micie to ryba połknęła Jonasza , a wieloryb to domysły interpretatorów .

A może amba albo funia? Ale pewnie funia bo ma większą paszczę.😂

Opublikowano

Kasa popłynie strumieniem .

Podwójne stawki dla "recydywistów"

Kierowcy, którym zdarza się regularnie przekraczać prędkość i którzy wpadną w ręce patrolu drogówki, od jesieni będą mieli nad sobą jeszcze większy "bat", w postaci podwójnego mandatu za tzw. recydywę. 17 września wejdą w życie nowe przepisy, które będą dotyczyć niepokornych kierowców, popełniających wykroczenie drogowe po raz kolejny.

• Haha 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v