Skocz do zawartości

Sytuacja polityczna w Polsce okiem rolnika- 2022

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano (edytowane)
30 minut temu, hubertb napisał:

No nie, różnica jest taka że teraz biorą i dają za poprzedniej ekipy oddał bym 1700zł i nie dostał nic. Na początku tego programu wieszczono w Polsce olbrzymie bezrobocie i że 500+ zostanie przepite. Jak jest każdy kto ma dzieci wie. 

No ja wychowałem dzieci i wyposażyłem i nikt mi nie dawał i żyje... . i dziadem nie jestem...Wiec szkoda mi takiego  dziecinnego rozumowania jak Twoje ...sprzedałeś honor i przyzwoitość za nedzne 500 + i popierasz bandę złodziei i nieudaczników co rozkradają kraj i pchają ku nędzy... Słabe  to i tyle.... 😜

Policzyłeś ile stracił ten socjal na wartości... Dostawałeś na  3 tony węgla a tera 0,5 tony  sobie za to możesz kupić... 😁

Edytowane przez Bogdan_ja
  • Like 1
Opublikowano
dysydent napisał:

socjal pogłówny testują a Ty nic?!

koniec świata

zrazu temat artykułu - elektryczne rowery bojowe, wydał mi się wręcz groteskowy
https://wiadomosci.onet.pl/swiat/wojna-rosja-ukraina-nowa-bron-ukraincow-ma-pomoc-im-przezyc/llhbmzk

ale po namyśle....
współczesna partyzantka to też coraz bardziej wyrafinowane technologie
i możliwości

To ja Ci coś podrzucę - wolę popylać na elektrycznym komarku sam niż jechać w dziesięciu w puszce. Ciche, szybkie, dostarcza na miejsce niepoteranego marszem. Wpadasz 6 - 8 kilometrów za linię odpalasz co tam masz i wrotki. Nawet jak Cię zaczną tigrem ścigać to prędzej Ty im zasadzkę skomponujesz jak oni Tobie.

Opublikowano (edytowane)

w miarę coraz większej automatyzacji, w rolnictwie chemizacji czyli ogólnie - przeniesienia procesów produkcyjnych dóbr wszelakich z pracy rąk ludzkich w pracę zasobów tej planety i technologii bazujących na tych zasobach, pojawiają się coraz większe możliwości utrzymania większej populacji z coraz mniejszym statystycznym wkładem pracy na jednego osobnika koniecznej dla zapewnienia egzystencjalnych potrzeb.
Coraz więcej pracy wykonuje nie energia mięśni a np energia z ropy i jak rozdzielić udziały w zasobach planety aby nie musieli wymrzeć np potomkowie tych którzy nie zdołali sobie zaklepać praw do np złóż ropy czy innych zasobów?
Pomysły są różne od skrajności komuny po skrajności ultraliberalizmu np pd amerykańskiego obecnie w Brazylii po przez pośrednie jak obecnie w Chinach bardziej ku komunie lub USA bardziej ku Brazylii.

W Polsce rozpoznaję próby eksperymentu przeniesienie redystrybucji na obciążenie podatkami zasobów w tym wymuszanie redystrybucji nie tylko bezpośredniej przez rozdawnictwo ale i pośredniej przez wymuszanie wyższego wynagrodzenia pracy ludzkiej.
W teorii to może i wygląda nieźle ale w teorii to komunizm wygląda idealnie

dalsze wnioski kiedy indziej bo nie uważam abym należycie wytłumaczył same założenia i może kiedy mnie lub kogoś olśni i ujmie to w krótszej i trafniejszej formie

a tak @DTaras i ja doceniłem ustrojstwo ale nie od razu (po drugim czytaniu dopiero i to na drugi dzień xD )
To jeden z przykładów ile nawet nie zdajemy sobie sprawy technologia zmieniła oblicze wojny i ile do zaimplementowania pozornie nic mających wspólnego z wojną technikaliów i związanych z tym zaskoczeń nas czeka

Edytowane przez dysydent
Opublikowano
11 godzin temu, dysydent napisał:

socjal pogłówny testują a Ty nic?!

koniec świata

zrazu temat artykułu - elektryczne rowery bojowe, wydał mi się wręcz groteskowy
https://wiadomosci.onet.pl/swiat/wojna-rosja-ukraina-nowa-bron-ukraincow-ma-pomoc-im-przezyc/llhbmzk

ale po namyśle....
współczesna partyzantka to też coraz bardziej wyrafinowane technologie
i możliwości

Hitoria zatacza koło

na_lucznikach.jpg&x=800

• Haha 1
Opublikowano
Przed chwilą, hubertb napisał:

@Bogdan_ja Wskazałem różnice. Nie rozumiem oburzenia. Moim rodzicom też nie dawali i co teraz z tego powodu mają mi zabierać? 

No zabierają ci tylko tego nie rozumiesz widocznie .. Ja wolę właśnie jak mi nie zabierają... Ty myślisz że dostajesz coś i w to wierzysz i popierasz rozdawnictwo które do niczego nie prowadzi i tyle...nigdy nie będziesz bogaty z takim myśleniem i tyle.. 😜

• Like 1
Opublikowano

Takie rozdawnictwo wypracowanego majątku to nic innego jak nowoczesne niewolnictwo - dojdziemy do tego, że pracownik nie będzie dostawał wypłaty, tylko jak niewolnik talon na żarcie i prąd od państwa

• Like 1
  • Thanks 1
Opublikowano
2 godziny temu, PawelWlkp napisał:

Czyli eurostat kłamie i zawyża nam dane o PKB, zaniża o inflacji i bezrobociu?

A jak to różnica czy kłamie czy nie? Dla nas szaraczków to i tak nie ma znaczenia, bo konfrontacja tych entuzjastycznych danych z szarą codziennością wypada na wielu polach niekorzystnie.😂 I to takich gdzie już nas to boli.

Na podstawie takich danych miłościwie panujący obmyslali strategię walki z COVID, potem strategię nieschładzania gospodarki a potem strategię walki z inflacją, choć teraz nie chcą z nią walczyć a tylko nie pozwolić aby trwała zbyt długo. 😂 

Opublikowano
2 minuty temu, Bogdan_ja napisał:

No zabierają ci tylko tego nie rozumiesz widocznie .. Ja wolę właśnie jak mi nie zabierają... Ty myślisz że dostajesz coś i w to wierzysz i popierasz rozdawnictwo które do niczego nie prowadzi i tyle...nigdy nie będziesz bogaty z takim myśleniem i tyle.. 😜

Rozumiem doskonale, i napisałem wyżej że łatwiej dać 500zł niż popracować nad systemem podatkowym. No i 500+ medialnie brzmi. 

Opublikowano
47 minut temu, hubertb napisał:

@Ulman ale łatwiej dać 500zł na dziecko niż zburzyć system podatkowy. A nowy ład tego przykładem. 

Nowy ład to tylko przykład , ale bezmyślności, nieudacznictwa i głupizny level master. To idealny przykład meteora który miał piznąć w miejsce gdzie stała władza, wszyscy ostrzegali że tak się stanie a władza na krok się nie ruszyła. Ale najgorsze jest to, że tym meteorem kierowali sami zainteresowani. Taki PiSowski folklor.😂

• Like 1
Opublikowano
7 minut temu, jahooo napisał:

Wy im nie musicie nic dawać, wystarczy, że nie będziecie im zabierać , a oni sobie poradzą - to były prorocze słowa

To jedne z mądrzejszych słów jakie powiedział ale też pieprzył takie głupoty czasem że pała mała. 

Opublikowano (edytowane)
46 minut temu, Bogdan_ja napisał:

No ja wychowałem dzieci i wyposażyłem i nikt mi nie dawał i żyje... . i dziadem nie jestem...Wiec szkoda mi takiego  dziecinnego rozumowania jak Twoje ...sprzedałeś honor i przyzwoitość za nedzne 500 + i popierasz bandę złodziei i nieudaczników co rozkradają kraj i pchają ku nędzy... Słabe  to i tyle.... 😜

Policzyłeś ile stracił ten socjal na wartości... Dostawałeś na  3 tony węgla a tera 0,5 tony  sobie za to możesz kupić... 😁

A to pis podniósł ceny węgla? 

PKB najwyżej w Europie i pchają ku nędzy?

Macie jakieś chore zboczenie za wszystko co idzie źle winić rząd, a za to co dobre chwalić siebie. Cena pszenicy zasługa  matif, cena nawozów i węgla wina rządu. Cena chemii która nie wiele zdrożała zasługa koncernów chemicznych, ale glifosatu to już pewnie wina pis. 

A to jest na świecie jakiś kraj i rząd który nie bierze podatków albo je jakoś znacząco obniża? Z nowego ładu są miliony ludzi zadowolonych które mają nie za wysokie pensje i też w każdym produkcie płacą podatki a teraz nie płacą pit. Tylko oni nie są na agrofoto zalogowani. 

Edytowane przez PawelWlkp
Opublikowano
1 minutę temu, Mariusz2903 napisał:

Szkoda że nie ma jak sprawdzić jaka by była inflacja dziś , ceny węgla , styropianu , paliwa , najniższa krajowa jakby rządziło PO . To by mogło sporo wyjaśnić  .

Pośrednio jest na to odpowiedź, donek rządził Polską w czasach "kryzysu".

Opublikowano (edytowane)

Zaskoczę cię, Tusk też nie wiele miał z tym wspólnego. Ten kryzys to wszystkim daje wytłumaczenie również pisowi jak coś durnego wymyśla . 

Edytowane przez PawelWlkp
Opublikowano
1 godzinę temu, Ulman napisał:

O płaceniu jakich podatków piszesz? 

@jareckiJak to wyliczyłeś? 

to jest proste , rolnik ryczałtowy dostają zwrot podatku zryczałtowany a rolnik ten drugi sobie oblicza  , wiec zostaje tylko podatek w prywatnych wydatkach jak ubiór , jedzenie , wczasy itp . ale to i tak mniej niz wartosc dopłat  .

1 godzinę temu, hubertb napisał:

@PawelWlkp Możesz przyjąć że 1/4 kwoty którą wydajesz w ciągu miesiąca to podatki. W moim przypadku wydaje 6,7tys miesięcznie, mam trójkę dzieci wiec dostaje 1500zł podatku do państwa oddaję zaś około 1700zł. 

pracujący na ZUS dokładają do rolnictwa i tu nawet nie dyskutuje , ktos te  10 mld do rolnictwa z budzetu musi dopłacić 

Opublikowano
5 minut temu, jarecki napisał:

pracujący na ZUS

Tu już w ogóle jest ciekawie, 1800zł to ubezpieczenia. A wypłata którą pobieram nie jest w dzisiejszych czasach jakaś wielka 

Opublikowano

ogarek dzisiaj od rana madrze pisze odkochal sie juz w pafnucym i rozsadek wrocil ??

retropal w koszyku sie mieli od godziny- ciekawe co z tego wyjdzie,wchodze co chwila i sprawdzam.

chyba trzeba bedzie kupic orzecha i mielic na buraczarce- widzialem juz taki wynalazek 🤣.

1 godzinę temu, Ulman napisał:

@jacus Z odsieczą PISiorowi przybywasz? 🤣 Ty, te twoje omamy i lęki....... i biznesy robione na pińciu ha siana w Pierdziszewie. Do tego trzeba mieć co najmniej 3 dekady doświadczenia biznesowego na wiejskim targu😆

ja na grzedzie robie biznesy 🤣- onuca z zadupia zadupia polski c sie znalazl 🤣.. wynies sie tam gdzie nie placa podatkow-co cie tu  trzyma ?? mateczka rossija czeka tam podatki liniowe -chyba 13 % jest ,na co jeszcze czekasz ??

taki swiatowej klasy biznesmen to przynajmniej w kurniku powinien mieszkac-w tym pod poznaniem 🤣

Opublikowano (edytowane)
29 minut temu, jarecki napisał:

pracujący na ZUS dokładają do rolnictwa i tu nawet nie dyskutuje , ktos te  10 mld do rolnictwa z budzetu musi dopłacić

Zus nie pokrywa wydatków na własne zobowiązania i jest dotowany z innych źródeł, głównie z podatków podobnie jak Krus tylko relatywnie mniej na obsługiwanego "łebka"
System ubezp społ już jest niewydolny samodzielnie, się nie bilansuje z własnych składek
nie zamierzam źródeł szukać bo nawet jeśli są to albo podrasowane albo te co rzetelniejsze głęboko zakopane choć teoretycznie dostępne "powszechnie"

miał się ten system dofinansowywać z rynków kapitałowych ale czy faktycznie tak jest ? wątpię

Edytowane przez dysydent
Opublikowano (edytowane)

demografia i niewspółmiernie wysokie świadczenia w relacji do zarobków czyli i wpływów tych składek

czyli demografia plus roszczeniowość zaspokojona plus ... matematyka
Ten system nigdy się nie domykał w Polsce a dziurę zapychała reprywatyzacja no ale już nie ma czego sprzedać to... deficyta rosną i końca nie widać

nikt nic z tym nie robi a wręcz obnizono wiek emerytalny

nie wiem
Liczą na wojnę? bo ta spiral jest nie do zatrzymania bez przebudowy całego systemu

no tu akurat PiSowi muszę przyznać że poprawił i to sporo relacje wysokości rent i emerytur względem płacy uśrednionej
cóż z tego kiedy nie dość by trend bodaj zatrzymać

Edytowane przez dysydent
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v