Skocz do zawartości

Sytuacja polityczna w Polsce okiem rolnika- 2022

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
2 godziny temu, hubertb napisał:

Nie do końca jestem tez przekonany czy euro tak by nam pomogło. 

Litwiną  pomaga  inflacja  16% 

Opublikowano (edytowane)
14 minut temu, Denwer napisał:

itwiną  pomaga  inflacja  16% 

a może Litwini uczciwiej tę inflację liczą bo pokaż mi cokolwiek z zakupów czy to do garnka czy na pole (np nawozy, paliwa) gdzie u nas rok temu było tylko te podane oficjalnie 12% z ułamkiem taniej czym nasi łgarze się chełpią

Edytowane przez dysydent
Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, PawelWlkp napisał:

Czyli co, dwudziestoletni ojcowie trójki dzieci napadają na inne dzieci pod szkołą?  To jak w kawale że w rosji rowery rozdają.

Doskonale wiesz że 90% procent to kobiety , dzieci i starcy. A z Afryki 90 % to byli młodzi zdrowi mężczyźni. A bez języka, kwalifikacji i chęci nadawali się tylko na socjal. 

U mnie mieszka rodzina z 4 dzieci. Rodzice pracują, babcia dzieci dogląda. Dałem im starego forda bo wszędzie odemnie daleko i jakoś sobie radzą. Jak im zazdrościcie to zapraszam na ich miejsce jak odjadą.  

Patologia jest w każdym społeczeństwie. Koło mnie wioski że połowa się zapiła pod sklepem a teraz ich potomkowie paniska psiocza że im Ukraińcy pracę zabierają.

Bandyci z rosji dawno się odgrażali Ukrainie, teraz odgrażają się Polsce. Widzę niektórym to imponuje że mają takich sojuszników w walce z PiSem.

A co w tym dziwnego? Będziesz teraz tłumaczył, że posiadanie dzieci zabrania zachowań kryminogennych czy jak? Nie wiem czy tych dwóch typków posiada w ogóle dzieci. Nie wiem skąd się wzięli i jakim sposobem. Ale wiem jedno. Pisu tumanił ludzi, ze uchodźcy wojenni z Syrii czy Libii będą gwałcić, wysadzać mordować. A tu proszę bliscy nam kulturowo jak przekonywał pis też święci nie są. Po prostu polityka uchodźcza pisu przyniosła fiasko. Najpierw pluli na UE gdy ta chciała byśmy wzięli ludzi z krajów gdzie toczy się wojna. Np Syrię niszczyli Rosjanie i to dużo okrutniej niż Ukrainę. Teraz UE ma pis w d*pie i tez nie chce brać Ukraińców od nas. Więc pisiorki módlcie się by tej wojny Putin nie wygrał. Bo przyjedzie do nas jeszcze więcej tych pokrewnych kulturowo Ukraińców. I nikt nam nie pomoże bo my nie chcieliśmy pomagać innym. I tylko ten problem chciałem pokazać.

Tak wiem, że 90 % tych ludzi z UA to kobiety I wiem, że duża większość stroni od jakiej kolwiek pracy. Stają się coraz większym ciężarem dla przetrzymujących ich ludzi.  A socjał biorą równie chętnie jak ci z Afryki. Więc ja im akurat nie zazdroszczę tylko piszę jak jest.

Fajnie, że zauważyłeś, że patologia jest w każdym społeczeństwie tak tym z Afryki jak w tym z Polski czy Ukrainy.

Co do sojuszników w walce z pisem. To pis sam sobie ich dobiera. Orban, Leppen. Nikt tak dobrze nie dobiera sobie na tym polu sojuszników jak pis. Dziwnym trafem sojusznicy pisu są sojusznikami Putina.

Edytowane przez hubertuss
Opublikowano
5 minut temu, dysydent napisał:

a może Litwini uczciwiej tę inflację liczą

To wysłać im Glapińskiego i Morawieckiego a zaraz się okaże, że Litwini się mylili i mają tylko 8% inflacji.🤣

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

@Denwer weź no tego szczerego przygłupa wpis rzuć jak Biden przyjechał do Europy i kazał dla ujni forsę na KPO dać. Pośmiejemy się znowu. Gdzie ta forsa na to KPO co ja Biden kazał dać?

Tyle razy pisałem, że wasza propaganda jest robiona przez durni dla durni. Jeden dureń pisze fake newsy które są lipą jak ten z tym, że Biden kazał dać forsę na KPO a drugi dureń te kłamstwa rozsiewa po necie. Trole nie wstyd wam?

7 minut temu, mirro napisał:

To wysłać im Glapińskiego i Morawieckiego a zaraz się okaże, że Litwini się mylili i mają tylko 8% inflacji.🤣

Ja bym powiedział, że się okaże, że cały świat może od nich pożyczać i chce pożyczać jak od nas.

Edytowane przez hubertuss
  • Haha 1
Opublikowano
mirro napisał:

W 1992 z nieistniejącym już pułkiem  zmechanizowanym z Żar wchodziliśmy na poligon Świętoszów. Zniszczenia w budynkach nie były dziełem Rosjan, tylko Polaków szabrujących obiekty. Dziękuję pozamiatane.

To prawda. Kaloryfery pociągami nie wyjeżdżały. Pozwolenie ruskich było już w trakcie wyprowadzki i dzięki temu można było przyszyć wiele innych tematów nie związanych jak np olej napędowy czerpany z ziemi...

Opublikowano
mirro napisał:

5 minut temu, dysydent napisał:

a może Litwini uczciwiej tę inflację liczą

Gdzie 8... jak u nas było kole 16 to w telewizji podawali "bezpieczne trzy i pół"

• Haha 2
Opublikowano
4 minuty temu, Denwer napisał:

Maruś twój idol się wybiera na pochód pierwszomajowy a Ty co?🤔

20220501_121651.jpg

Opublikowano
9 minut temu, Roman176 napisał:

a twój ? rudzielec  

A gdzie jest napisane że popieram rudzielca?

Opublikowano
12 minut temu, Roman176 napisał:

kogo teraz popierasz ?

Jeszcze się taki nie urodził. 😛

Opublikowano
1 godzinę temu, DTaras napisał:

Pozwolenie ruskich było już w trakcie wyprowadzki i dzięki temu można było przyszyć wiele innych tematów nie związanych jak np olej napędowy czerpany z ziemi...

Szyby naftowe uszkadzali najpierw Rosjanie, po prostu wyczerpywali je zbyt szybko i wypełniały się wodą a potem Polacy. Inflacja na Litwie liczona jest tak jak u nas, na to jest taki "standardowy" sposób ale nie ma się co porównywać przecież to zupełnie inny kraj w zupełnie innej sytuacji. 

Opublikowano
3 godziny temu, PRIMO napisał:

Przecież nadmiar gotówki napędza i tak już wysoką inflację. 🤨

Jak nie masz odrobiny pojęcia o ekonomii to lepiej się nie odzywaj i siedź cicho. 🤦‍♂️

Co ci da twoja znajomość ekonomii ? może zrobimy sobie test kto się lepiej zna .

Opublikowano
8 minut temu, Mariusz2903 napisał:

Co ci da twoja znajomość ekonomii ? może zrobimy sobie test kto się lepiej zna .

Nie rób z siebie idioty bo dobrze wiesz że nadmiar gotówki na rynku podbija inflację i nie trzeba być wytrawnym ekonomistą żeby to wiedzieć. 

Opublikowano
16 minut temu, PRIMO napisał:

Nie rób z siebie idioty bo dobrze wiesz że nadmiar gotówki na rynku podbija inflację i nie trzeba być wytrawnym ekonomistą żeby to wiedzieć. 

Gdzie ten nadmiar i u kogo ? patrzę dookoła siebie i nie widzę dużej kasy .

Opublikowano
1 godzinę temu, PRIMO napisał:

A gdzie jest napisane że popieram rudzielca?

Widać to w twoich oczach 

2 godziny temu, hubertuss napisał:

@Denwer

Tyle razy pisałem, że wasza propaganda jest robiona przez durni dla durni. Jeden dureń pisze fake newsy które są lipą jak ten z tym, że Biden kazał dać forsę na KPO a drugi dureń te kłamstwa rozsiewa po necie. Trole nie wstyd wam?

Czyli robią tak samo jak wasza propaganda

Jedni drugich warci ...

Opublikowano

Ale jaka nasza propaganda? Czyja? Widziałeś abym wrzucał tu fake newsy jak @Denwer ? Np jakiegoś szczerego trola co to pisał z miesiąc temu jak nie więcej, że Biden kazał UE dać kasę na KPO dla Polski. I gdzie ta kasa? On wrzuca same fake nwesy lub memy szkalujące ludzi. Oparte na kłamstwach i manipulacjach. A często gdy te memy chcą wyśmiać kogoś z po z łatwością można znaleźć podobne sprawki ośmieszające ludzi z pisu.

Opublikowano
49 minut temu, Mariusz2903 napisał:

Gdzie ten nadmiar i u kogo ? patrzę dookoła siebie i nie widzę dużej kasy .

Czyli Twoja obserwacja potwierdza tylko fakt iż władza kłamie mówiąc o bogaceniu się społeczeństwa. Ale kłamie też o wielkości zadłużenia Państwa. Czyli działąnie takie, to prosta droga do katastrofy. I za to należy się bezdyskusyjnie kara.

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, PRIMO napisał:

w tym wypadku są inne czynnik drogie źródła energii + wojna    jedni uważają tak Tak wysoka inflacja cenowa nie jest jednak tylko polską specyfiką. Niewidziany od dekad wzrost cen dotyka prawie całą Europę, Stany Zjednoczone, Australię i wiele krajów rozwijających się.

@Ulman 

Najczęściej leasingowane samochody osobowe

Model Cena minimalna brutto (z VAT) Cena przeciętna brutto (z VAT)
toyota corolla 85 900 114 600
toyota rav4 130 900 182 250
skoda octavia 91 000 129 500
toyota yaris 64 900 80 700
kia ceed 68 900 107 695
hyundai i30 75 700 94 150
kia sportage 105 900 153 400
hyundai tucson 109 900 155 400
volvo xc60 199 900 274 400
ford kuga 119 900 143 400
volkswagen t-roc
Edytowane przez Roman176
Opublikowano
6 minut temu, Roman176 napisał:

w tym wypadku są inne czynnik drogie źródła energii + wojna    jedni uważają tak Tak wysoka inflacja cenowa nie jest jednak tylko polską specyfiką

Trza się najpierw zdecydować co jest czynnikiem wewnętrznym a co zewnętrznym. Czynnik wewnętrzny to jednak debilne posunięcia miłościwie panujących. Czynniki zewnętrzne i tak nas dopadną, choć czasem mogłyby mniej, Inflacja cenowa jeszcze będzie większa ale to dopiero nastąpi. Społeczeństwo zbiednieje, albo się zdziwi. Część oczywiście na tych ruchach powiększy swój stan posiadania, ale klasa średnia właśnie poszła nam się grzmocić.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v