Skocz do zawartości

Sytuacja polityczna w Polsce okiem rolnika- 2022

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

To się nazywa Dynamiczne Osuszanie. Takie specjalne pokrowce połaczone z agregatem pchającym do środka czołgu osuszone powietrze, Warunek tylko jeden. Trza pilnować szczelności. Kiedyś wstawili mi trzy BWP do tych worów. Fajnie było ale jak otworzyłem, to w środku można było pływać. 

1 godzinę temu, witejus napisał:

CZołgi do worów pakują? coś podobnego

Fachowo to się nazywa kokon.

Opublikowano (edytowane)

Jak w ich ulubionych dyskontach zabraknie części produktów, albo ich cena pójdzie gwałtownie do góry to wtedy przejrzą na oczy i nawet pieniądze od państwa nikomu nie pomogą. Chiny wiedziały co robiły wykupując zboża na całym świecie.

Edytowane przez Morion
  • Like 1
Opublikowano
Trochę mam już dosyć nieustannego lęku o to, że ktoś na Zachodzie krzywo na nas spojrzy i że się nie można w ogóle krytycznie wypowiedzieć o jakimś polityku. Kurczę, jesteśmy takim samym członkiem UE jak inni. Polityka zagraniczna nie oznacza leżenia plackiem przed wszystkimi.
lewica mądrzejsza od pajaców z po
--------------------------------------------------------------------------
Inflacja w Czechach w marcu wyniosła 12,7% r/r - kurde, lepsi od nas :) 
a w turcji - 64% r/r :) 

Według świeżych informacji FAO światowe ceny żywności wzrosły w marcu o 13%, najwięcej w historii analiz, na fali oczekiwań załamania eksportu zbóż i olei z Ukrainy oraz gwałtownie rosnących cen energii i nawozów.

i jeszcze taka ciekawostka
Jak informuje Bloomberg, Cargill ma za sobą najlepszy rok w historii – w roku obrotowym 2021 wypracował prawie 5 mld dol. zysku netto. Wartość Cargilla poszła w górę od początku 2022 roku o 20 proc. Firma Cargill została założona w Conover w stanie Iowa w 1865 r. i dysponowała wówczas zaledwie jednym magazynem zboża. Według obliczeń Bloomberga z września przedstawiciele rodziny dysponowali majątkiem wartym 51 mld dol., co dawało im 11. miejsce na liście najbogatszych rodzin świata. W siódmym pokoleniu rodzina Cargill-MacMillan liczy około 125 osób.
Opublikowano
5 godzin temu, nie napisał:

W siódmym pokoleniu rodzina Cargill-MacMillan liczy około 125 osób.

O właśnie i to jest dowód na to, że jak jest dostęp do paszy to i rozmnażanie przebiega sprawnie.🤣

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)

to nie kwestia rozrodczości a tego ilu się do rodziny przyznaje. Pewnie tam przyrost naturalny nawet niższy niż średnia tylko "i czwartopokoleniowe pociotki" deklarują "rodzinność"

tzw lewica w drugim pokoleniu nie zna wszystkich....

szkoda tłumaczyć ale

7 godzin temu, nie napisał:
Trochę mam już dosyć nieustannego lęku o to, że ktoś na Zachodzie krzywo na nas spojrzy i że się nie można w ogóle krytycznie wypowiedzieć o jakimś polityku. Kurczę, jesteśmy takim samym członkiem UE jak inni. Polityka zagraniczna nie oznacza leżenia plackiem przed wszystkimi.
lewica mądrzejsza od pajaców z po

a co ty masz pani Żukowska i co możesz gdyby ci zabrano zachodnie środki obrony dotacje technologie i zostawiono samej sobie w swoim zacofanym kraiku i twoimi możlwościami

ruski tylko czeka kiedy "wstaniesz" z "leżenia plackiem" i chętnie się "zaopiekuje"

Ukraińcy nauczyli się żądać a to broni, a to rodzaju sankcji a ostatnio jeden taki nawet sposób rozliczeń za ropę z rosją zachodowi sugeruje
Jeszcze nie zrozumieli jaka ich rola?
Sami gospodarczo byli niczym, czwartym światem..... a innych teraz chcą.....?

Jeszcze takie Żukowskie nie rozumieją że tylko dla tego żyją bo ktoś uznaje, ma nadzieję (niejednokrotnie zupełnie mylnie) że są mu do czegoś potrzebne

Czy Amerykanie demokratyczną rosją drugą wojnę by z niemcami wygrali? Czy nazbyt demokratyczna Polska nie okazała by się zbyt mądra aby być psem ogrodnika w obecnej wojnie?

Do przemyślenia kto nadąża a kto nie nadąża niech pomyśli co będzie gdy się nazbyt skutecznie zbuntuje i z gołym tyłkiem zostanie bo co potrafi oprócz buntu?

Nikomu się życie nie należy nawet dla tego że zdrowy uczciwy..... Nie ma czym to go może nie obronić a co my mamy gdyby nas odpiąć od tego zachodu?
Lewica tylko wtedy ma utrzymanie gdy ma na czym żerować
W co zamieniła się popezepeerowska lewica? część się uwłaszczyła a większość w unijnych żebraków

oj durne wy durne i nawet nie mogę wszystkiego wytłumaczyć jak bardzo

Edytowane przez dysydent
Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, dysydent napisał:

Pewnie tam przyrost naturalny nawet niższy niż średnia tylko "i czwartopokoleniowe pociotki" deklarują "rodzinność"

No bo to przecież przy takiej kasie, lepiej być lubianym dalszym krewnym, niż nie lubianym bliskim krewnym.😂

Lewica tylko wtedy ma utrzymanie gdy ma na czym żerować

Prawica też. A obecnie miłościwie panujący tego dowodem. Tylko że prawica , kiedy żer się kończy przechodzi do ostrego poszukiwania wrogów. 

A lewica w takim przypadku spokojnie zdycha.😂

Edytowane przez mirro
Opublikowano (edytowane)

a co ty masz pani Żukowska i co możesz gdyby ci zabrano zachodnie środki obrony dotacje technologie i zostawiono samej sobie w swoim zacofanym kraiku i twoimi możlwościami

ta pani chętnie wtedy weźmie udział w wycieczce do kopalni uranu na Kołymie gdzie w czasie wolnym od  zwiedzania wyrobisk, korzystać będzie z krioterapii na placu apelowym. 

Edytowane przez agromatik
Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, mirro napisał:

No bo to przecież przy takiej kasie, lepiej być lubianym dalszym krewnym, niż nie lubianym bliskim krewnym.😂

Prawica też. A obecnie miłościwie panujący tego dowodem. Tylko że prawica , kiedy żer się kończy przechodzi do ostrego poszukiwania wrogów. 

A lewica w takim przypadku spokojnie zdycha.😂

no to mamy lewicowy elektorat co prawicowe metody rządzenia sobą wybiera

poj...any kraj... właściwiej - świat

czepiamy się rosji że tam zwykli ludzie mają "zryte banie", rozejrzyjmy się wokół siebie

Edytowane przez dysydent
Opublikowano
5 godzin temu, mikad napisał:

https://wiadomosci.wp.pl/brak-zgody-sejmu-na-zakaz-importu-gazu-z-rosji-6757837442550368a

Musi jakiś kacyk mieć ciężką kasę z importu, i jeszcze jak się bezczelnie kierowcami zasłaniają.

A może zaczęli racjonalnie myśleć ? Nie da się tak po prostu uniezależnić od rosyjskich surowców, najpierw trzeba zapewnić sobie inne źródła do uzupełnienia braków, a nie na hura blokujemy import surowców z Rosji. Pisałem już to wcześniej, napiszę jeszcze raz: jeśli nawet zablokują ten import z Rosji to i tak ten rosyjski gaz czy ropa dla nas będą sprzedane, tylko za odpowiednio wyższą cenę i przypłyną tankowcami za pośrednictwem chińskich i amerykańskich firm. One zarobią więcej, bo Rosja sprzeda im taniej a my niestety zapłacimy duuużo więcej i tak będziemy sponsorem "zabaw" Putina i spółki

Opublikowano

Polskie parafie od 24 lutego do 31 marca udzieliły uchodźcom z Ukrainy pomoc finansową o wartości 103 mln zł oraz przekazały dary rzeczowe o wartości 106 mln zł. Zapewniono prawie 300 tys. miejsc noclegowych.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v