Skocz do zawartości

Sytuacja polityczna w Polsce okiem rolnika- 2022

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
1 minutę temu, Winnetou napisał:

Już się zgodzili na swift. Nawet broń dostarczą

Nie ciebie pytałem i nie o to. 🤨

Opublikowano
mirro napisał:

6 minut temu, tytanowyJanusz napisał:

Cejrowski w 20 minut świetnie wyjaśnił o co chodzi Putinowi

Może by to i była prawda gdyby nie fakt że, nikt nie chce rozmieszczać w Polsce,Łotwie, Estonii ani Ukrainie broni atomowej no i drugie że NATO nie wybiera się z wizytą do Rosji. 

O jednym zapomniałeś - NATO nie za bardzo się spieszy z rozszerzaniem bo ma Turcję... Poza tym to nie byłaby jednostronna decyzja. Dyskusje na temat wymówek. Ot co.

• Thanks 1
Opublikowano
2 minuty temu, daron64 napisał:

Chyba się nie łudziłes, że ta sielanka w temacie zostanie z nami na dłużej?

Tu nie o sielankę idzie tylko próbę mieszania ludziom w baniakach na zapas.

Opublikowano
9 minut temu, Pigmei napisał:

Niemcy Ukrainie dostarczą broń  a dokładnie to  400 ręcznych granatników. To wszystko.

Zwrot w polityce Niemiec. Berlin wysyła broń z arsenałów Bundeswehry na Ukrainę

Niemcy dostarczą Ukrainie 1000 sztuk broni przeciwpancernej i 500 rakiet typu "Stinger" z zapasów Bundeswehry.

żołnierz z pancerfaustem

Taką broń i nie 400 tylko jak wyżej dokładnie podawaj dane .

Opublikowano

Siły nuklearne w stanie podwyższonej gotowości, jakiś pierwszy bunt oficerów... Lata nade mną ciężki samolot, pewno cysterna. Chyba bym wolał aby jednak wojskowi przejęli władzę w rosji bo decyzje zapadają paniczne.

• Thanks 1
Opublikowano
4 minuty temu, DTaras napisał:

Siły nuklearne w stanie podwyższonej gotowości, jakiś pierwszy bunt oficerów...

Niedobrze. Pewnie zaczęły się telefony pomiędzy niższym szczeblem jak do tego podejść.

Opublikowano
Dnia 25.02.2022 o 21:27, Ursus932 napisał:

Przeglądając portale, widać że ktoś go mocno promuje, tylko po fakcie nic nie piszą czy te jego wizje się sprawdziły.

Dnia 25.02.2022 o 22:54, Ulman napisał:

Już nie jeżdzą na osiołkach jak kiedyś i wcale nie potrzebuja sie przedostwać przez ukrainę . Po wtóre transport morski i lotniczy jest coraz bardziej  rozpowszechniony co obniża range szlaku przez ukrainę. O czarnoziemach mnie nie ucz bo sam na takich gospodaruje. Ukraina ma dużo takich ziem ale Rosja wcale nie mniej  ale tego pewnie nie wiesz. Poczytaj o Woroneżu, Wołgogradzie , Krasnodarze czy Rostowie a potem możemy wrócic do rozmowy. Mam też nieodparte wrażenie że nie masz pojecia o rolnictwie. Kazdy średnio kumaty rolnik wie że Rosja jest samowystarczalna jesli chodzi o zboza i nie musi niczego kupować od Ukrainy. Powszechną wiedzą jest również to że Rosja jest o wiele wiekszym producentem i eksporterem zbóż od Ukrainy. Dziwi mnie że nie majac wiedzy snujesz dziwne teorie. Doucz się podstaw a potem bedziemy dyskutować.

Weź powiedz w takim razie dlaczego Rosja zaatakowała Ukrainę, skoro tak jak Cię czytam Ukraina jest nic nieznaczącym państwem ? Co za powód ma Putin i jego mocarstwo lub czego się obawia ?

Dnia 26.02.2022 o 07:12, Ywa napisał:

Jarecki Ulman ma rację. Dlaczego inne kraje juz dawno sie zabezpieczyły, uzupełniajc magazyny, dbajc o własne narody;  wiedza co idzie-dopiero teraz przyjdzie najprawdziwszy  kryzys i bieda ogromna. Morawiecki i jego przysłowiowa miska ryżu. Czy my mamy zapasy, a jeszcze dolicz fale uchodźców-jak wielkich, którym trzeba pomóc skoro wdalismy się w ten konflikt, a nasz rzad zawizał sojusz za plecami. A pewnie będzie cała masa u nas. Niemcy maja swoje problemy z uchodźcami i to ich nauczyło, moga się zamknać.  Nasz rzad niech juz lepiej nie wojuje a ograniczy się do problemów egzystencjonalnych i będac odpowiedzialny za swe czyny.

Tak pobieżnie przeczytałem ostatnie tematy i nie wiem co bierzesz ale odstaw bo bardzo Ci zwoje wyprostowało. Kryzys miał być z powodu covidu. Był już czy jeszcze czy coś przegapiłem ? Które te kraje się zabezpieczyły i przed czym ? Niemcy, które postawiły na rosyjski gaz ? Fala uchodźców spowoduje u nas zmniejszenie ofert pracy, którą wezmą Ukraińcy. Jeżeli wygra Putin to wątpię aby chcieli wrócić tam z powrotem.

Dnia 26.02.2022 o 08:52, Ywa napisał:

Oczywiście o p. Bidenie można powiedzieć jako marionetce, jest u schyłku swojego wieku więc co im zależy na jego wizerunku.

A Pan Putin w 2021 roku wiedział i powiedział na radzie onz, że działa adekwatnie, skoro sojusze nic nie warte i najważniejsze powiedział, 'szkoda w tym wszystkim zwykłych ludzi'. Czy chodzi o Iran? Nie wiem?

Za to Putin świętuje 18-stkę i wkracza w dorosłość 🤣.

Dnia 26.02.2022 o 10:49, Ulman napisał:

Nie znasz chłopie tematyki. Jabłek nie jest wiele więcej jak kiedyś albo nawet mniej.niz te 10 lat temu szczególnie deserowego i eksportowego. Wiele sadów zdziadziało i produkuje z założeniem na przemysł. Trochę zaczęli sprzedawać na egipt czy tunezję ale te rynki sie specjalnie nie liczą. W ostatnich latach gdy weszło embargo w większości jest chujnia i każdy normalny sadownik tak ci powie. Handel z Rosją jest na zasadzie przemytu  i nie wykorzystujemy nawet 30% mozliwości eksportowych. Do tego zarabiaja na tym Białorusini albo inni pośrednicy co powoduje niska cenę dla rolnika.  Mięso które importujemy? Jak sie będzie opłacać to możemy importować i odsprzedawać. Co wiesz co by było gdyby Rosja cały czas brała wieprzowinę? Może nie byłoby takiej klapy z produkcją bo miałbyś ujście na wschód. Kapustę? Czemu nie, jak się bezie opłacać to brać się za robotę i robić pieniądze. Nie rozumiem takiego zidiociałego podejścia ze nic sie nie da, nie warto , na pewno sie nie uda - toż to skazanie się na wegetacje i porażkę. I to w imie głupkowatej polityki historycznej i uprzedzeń.

No i jeden z najważniejszych aspektów. Gdy rynek rosyjski był otwarty stanowił on naturalna konkurencje i równowagę dla wielkich sieci marketów. Jak na wschodzie jabłko podrożało to oni też musieli podnieść. W tej chwili sieci sa praktycznie monopolistą i mogą robić z ceną  wszystko.  Niestety nasi rządzący kretyni mimo ze tak narzekają na markety wykorzystujące rolnika i konsumenta , same do tego doprowadziły. Jeszcze gorsze jest zdebilenie naszego społeczeństwa. Jak  można zakładać że się odrzuci bardziej korzystną ofertę? Przecież to głupota w najczystszej formie.Emocje i uprzedzenia odbierają rozum a logika przestaje funkcjonować. 

@Ulman czym Ty się właściwie zajmujesz na co dzień bo widzę, że jesteś ekspertem w każdej dziedzinie rolniczej :ph34r:.

55 minut temu, jahooo napisał:

Wędrowycz, nie nakręcaj się. Wszyscy tu wiedzą, że to ruski trol, administracja nie chce go zbanować. Po prostu ignoruj.

@Ywa jest zawsze przeciw 😛. W czasach covidu była proeuropejska, chciała nawet wyjechać na zachód ale coś ją tu zatrzymało chyba. W czasie agresji putina jest prorosyjska. Działa jak chorągiew na wietrze. Chyba chce być kontrowersyjna i szuka zainteresowania swoją osobą. Najlepiej podchodzić na luzie do tego co pisze.

• Like 1
Opublikowano
23 minuty temu, DTaras napisał:

Coś... no niewiem... Ruscy jakby oszczędzali rakiety...

i wszędzie młodzi do 22 roku życia jak by mięso armatnie 

5 minut temu, dsbh napisał:

@Ywa jest zawsze przeciw 😛. W czasach covidu była proeuropejska, chciała nawet wyjechać na zachód ale coś ją tu zatrzymało chyba. W czasie agresji putina jest prorosyjska. Działa jak chorągiew na wietrze. Chyba chce być kontrowersyjna i szuka zainteresowania swoją osobą. Najlepiej podchodzić na luzie do tego co pisze.

pisałem już ze rusy uratowali jej rodzinie bezdzietności .... tam był problem wizualny ..   u mnie babsko jest spalane chorągiewka kolaborantka 

Opublikowano
1 godzinę temu, Wędrowycz85 napisał:

aż dziwne że w awatarze masz jakaś wytapetowaną laleczkę w spodniach z plandeki a nie coś prostego lub rodzinnego 🤣

ta wschodnia rodzinność o której tak chętnie pieprzysz w swoich wypocinach to ostrzał przedszkoli i szpitali z noworodkami?  

kiedys miala zdjecie i to swoje-nie z net-u wziete..

trzeba oddzielic rosje od rosjan- ciekawe ilu naprawde go popiera ??? to mit ze wszyscy a nawet moze sie okazac zenawet nie wiekszosc- wiecej ludzi aresztowano  za protesty niz zginelo w walkach...

1 godzinę temu, jahooo napisał:

Wędrowycz, nie nakręcaj się. Wszyscy tu wiedzą, że to ruski trol, administracja nie chce go zbanować. Po prostu ignoruj.

A tak mnie naszło - a gdzie nasz Kościół Katolicki ? Tylu uchodźców, a oni siedzą cicho jak mysz pod miotłą ? Co, że prawosławni ? Zawsze tak chętnie zbierają kasę - może by się nią podzielili. Ktoś coś słyszał ? Bo ja w mediach nie znalazłem żadnej wzmianki.

pamietam wojne na balkanach- austriacki[pracowalem tam] caritas prowadzil intensywna akcje zbierania darow- wszedzie w gazetach,radio,telewizji,ulicach haslo"nachbarn in not" sasiedzi w potrzebie.

u nas osp prowadzi zbiorke-wczoraj juz jeden bus pojechal -a4 do granicy to dluo nie zejdzie-dzisiaj dalszy ciag , zaraz jade z paczka.........

Opublikowano
22 minuty temu, galan99 napisał:

Zwrot w polityce Niemiec. Berlin wysyła broń z arsenałów Bundeswehry na Ukrainę

Niemcy dostarczą Ukrainie 1000 sztuk broni przeciwpancernej i 500 rakiet typu "Stinger" z zapasów Bundeswehry.

a co na to j**niety onet i wp  pisał w ramach propagandy usprawiedliwienie ze wojsko niema na stanie bo było latami zaniedbywane 

Opublikowano
12 minut temu, DTaras napisał:

Siły nuklearne w stanie podwyższonej gotowości, jakiś pierwszy bunt oficerów... Lata nade mną ciężki samolot, pewno cysterna. Chyba bym wolał aby jednak wojskowi przejęli władzę w rosji bo decyzje zapadają paniczne.

kacapy zaczynają sr** ogniem bo powód tej gotowości podają że sankcje ekonomiczne.
Pokazują że ich jedynym argumntem gospodarczym jest siłowe wymuszenie

jaka by u nich władza nie była sensowna odpowiedź śwata może być tylko jedna - wszystkich nas zaatakujecie? bo nawet jeśli kogokolwiek to i tak wszyscy odpowiemy bo wyzbyliśmy się co do was wszelkich wątpliwości

tak się teraz sam siebie pytam - czy "świat" choć z raz kiedy odpowiedział sensownie?

Opublikowano
Dnia 26.02.2022 o 11:53, Denwer napisał:

Tak  Wygląda  bohater  XXI  wieku 

FMd6hlTWUAQ6xbY?format=jpg&name=small

FMcfljQXMAExzpw?format=jpg&name=small

Cały  zachód   to  zwykle  tchórze   nie  warte  nic  kompletnie  nic.

Tak się zastanawiam nad drugim zdjęciem. Co tam Suski robi z tyłu :ph34r: ?

Dnia 26.02.2022 o 11:55, jarecki napisał:

nie wiesz całej prawdy o tym handlu , o było tak jak była potrzeba to były zwolnienia ,, z opłat ''  drogowych i innych . tak samo jak kiedyś węgiel ze slaska , wiesz dlaczego zastrzeliła się posłanka SLD jak weszła policja do jej domu ? jak nie wiesz to pogadaj z osobami co 20 lat temu wywoziły ze sląska węgiel .

Mógłbyś rozwinąć temat, gdzie będzie ktoś po Śląsku jeździł.

Opublikowano
4 minuty temu, Roman176 napisał:

a co na to j**niety onet i wp  pisał w ramach propagandy usprawiedliwienie ze wojsko niema na stanie bo było latami zaniedbywane 

A to Onet ma dostęp do niemieckiej bazy indeksowej wyposażenia dla wojska? Onet, to tylko Onet, tak jak TVP to tylko TVP.

Opublikowano
3 godziny temu, hubertuss napisał:

No ico z tego wynika? A no to, że ktoś chciał ocieplić stosunki z naszym jak by nie było wielkim sąsiadem z którym mimo wojny dalej handlujemy. Były inne realia polityczne. Nie wyszło trudno. Ale pis i tak musi kupować od ruskich węgiel gaz i ropę. Więc daruj se trolu te śmieci.

prawda boli wszystkim mediach pokazywali co Lechu gadał itp  co na to tvn ....  wczoraj na Polsacie nawet wspomnieli o tvn i tvn 24 ze powielają ruskich trolli ... mam na dzieje ze to nie specjalnie dopowiedziała dziennikarka Polsatu zapraszanie 80 letnich doradców chyba oni zostali dalej w komunie , na bank kibicuje ten dziatek wkładkowi 

3 minuty temu, mirro napisał:

A to Onet ma dostęp do niemieckiej bazy indeksowej wyposażenia dla wojska? Onet, to tylko Onet, tak jak TVP to tylko TVP.

to ja wiem ... ja myśle ze to było na celu usprawiedliwienie empatii Niemiec 

pomodliłeś się w kościele ? 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v