Skocz do zawartości

Sytuacja polityczna w Polsce okiem rolnika- 2022

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
galan99 napisał:

Usługi mnie nie obchodzą tylko będzie płacz że za 1 ha za kombajn zapłacą po 700 zł . Ci co nie mają .

A Ci co mają to im z nieba spadł, pracuje na kurz ze słomy i nie potrzebuje operatora... ot myślenie

Opublikowano
1 godzinę temu, Denwer napisał:

Wiarygodność  tuka  :D  :D  :D  :D  

FJPP1CEXEAkxWCG?format=jpg&name=small

Po co ty te brednie wrzucasz. Weź lepiej napisz jak pis załatwił podwyżki cen gazu. Idąc do arbitrażu z gazpromem w 2016 roku. Napisz jak pis załatwił nam ceny wolnorynkowe. U nas diesel od wczoraj 10 groszy do góry. Za miesiąc będzie tyle co było a ty dalej ciemnotę będziesz wciskał.

Opublikowano
dysydent napisał:

@Denwer na razie mamy obniżki cen detalicznych czysto automatyczne z czysteej matematyki jeśli w programach kas fiskalnych stawki podatku zmniejszyli to wiadomo że cena brutto wyjdzie niższa tylko jak na to zareaguje rynek?
Jak zadziałają mechanizmy popyt podaż w skali ponad lokalnej tzn choćby te niemieckie eskapady po paliwo i podobne?
Ja się nie odważę przewidywać ale jedno jest pewne - wyjdzie z tego całkiem spory bajzel i jedno czego jestem niemal pewien - tak na prawdę nie ma nikogo kto by wiedział z góry - jaki.

Błąd. Aby obniżka 5% podatku przełożyła się na jawny efekt cenę najpierw należy podnieść zatem program magazynowy oferuje dwie możliwości - pozostawienia ceny sprzedaży brutto i przeliczenia netto oraz odwrotnie. Pierwsza opcja dla tych co im się nie opłaca angażować załogi do zmiany materiałów informacyjnych za byle gówniane parę groszy oraz druga opcja dla tych co sobie to wkalkulowali w cenę towaru wcześniej. Druga opcja jest o tyle lepsza że zadziała marketingowo i będzie z czego finansować przyszłe promocje oraz daje margines bezpieczeństwa na ruchy w cennikach dostawców bo balansujemy wszak jednak na zapasach własnych. Wobec ogólnego trendu wzrostowego w listopadzie grudniu i styczniu zgadnij co zrobiłem? W lipcu to już sam wiesz co będzie...

Opublikowano
50 minut temu, galan99 napisał:

Prąd + ciepło to jest zagadką na drugi rok co będzie .

Będzie gorzej, za dwa lata jeszcze gorzej, za trzy lata źle , za cztery bardzo źle a za 5 lat tragicznie.

14 minut temu, agromatik napisał:

obniżka pozorna dla gawiedzi typu Marecka w rzeczywistości dla podatnika CIT to podwyżka podatku VAT

Lud dostanie drobne które i tak zaraz zeżre inflacja a biznes nic na tym nie skorzysta. No ale na memach to wygląda rewelacyjnie. Z perspektywy czasu to ta podwyzka vat za Tuska wygląda jak niewinny żart.  

10 minut temu, DTaras napisał:

To samo możesz powiedzieć o Polsce bo była tylko Rzeczpospolita...

Ukraina jako niezależne państwo nie ma żadnej tradycji. Zawsze byli zarządzani przez kogoś innego bo jak sie ich zostawi samych sobie to nic nie potrafią się ogarnąć co można obserwować przez ostatnie 30 lat. Takiego burdelu nie ma na Litwie , Łotwie Estonii, Białorusi czy nawet w Uzbekistanie i Kazachstanie. 

@Roman176, które spółki Top Farms maja oddać te brakujące 2 do 5 tys ha ?

Opublikowano
mirro napisał:

1 minutę temu, dysydent napisał:

Ja się nie odważę przewidywać ale jedno jest pewne - wyjdzie z tego całkiem spory bajzel i jedno czego jestem niemal pewien - tak na prawdę nie ma nikogo kto by wiedział z góry - jaki.

A ja wiem jaki. Za jakiś czas aparat fiskalnego terroru przeprowadzi szereg kontroli, które zakończą się upadłościami. Potem w Polsacie przybędzie klientów w programie gdzie będą pokazywać ich długoletnią walkę z cudami PiSu.😂

Nałóż na to projekt podatku od strat bo taki przebłysk geniuszu zaczyna wyglądać na światło dzienne...

jahooo napisał:

15 minut temu, jacus napisał:

co ma nogi krotsze od klamstwa ???prezes🤣

panstwo ukrainskie powstalo wczesniej niz polskie..gdyby nie to ze wislanie przyjeli chrzescijanstwo 100 lat wczesniej niz polanie to i ukraincy byliby wczesniej ochrzceni..

nie było żadnych ukraińców - tylko Ruś, a to zupełnie inna bajka. Poza tym Ruś przyjęła chrzest z rąk Cyryla i Metodego raptem 20 lat później, niż państwo Mieszka I

https://pl.wikipedia.org/wiki/Chrzest_Rusi

może trzeba się dokształcić, zanim się coś palnie ?

Nie była jedna ruś koleżko... Znów Tatarów i Kozaków ktoś jest jednak łaskaw pomijać..

Opublikowano (edytowane)
14 minut temu, Ulman napisał:

Z perspektywy czasu to ta podwyzka vat za Tuska wygląda jak niewinny żart.  

Żart to będzie w lipcu kiedy wrócą stawki sprzed obniżek, tylko że nikt nie będzie chciał się śmiać.

Łatwo było rządzić jak kasa była pełna, teraz troszke trudniej i jakoś pomysłów brak. Tych dobrych, bo tych durnych nie brakuje. Jeden wczoraj odrzucili nawet pomysłodawcy😂.

Edytowane przez agromatik
Opublikowano
3 minuty temu, DTaras napisał:

Nałóż na to projekt podatku od strat bo taki przebłysk geniuszu zaczyna wyglądać na światło dzienne...

Nie była jedna ruś koleżko... Znów Tatarów i Kozaków ktoś jest jednak łaskaw pomijać..

Ruś była podzielona na częsci, ale generalnie traktowana jest jako jedna. Tatarzy to okres znacznie późniejszy, a kozacy to wiek XV i dalej. Ruś powstała jako "świadomość narodowa" w tym samym czasie co państwo Mieszka i tak samo przeszła proces rozbicia dzielnicowego na mniejsze księstwa, aby w końcu ulec podbiciu przez sąsiadów

Proces tworzenia sie kozaczyzny z zbiegłych chłopów to efekt wyjałowienia znacznych obszarów przez Tatarów między XII a XIII wiekiem, mniej więcej pod koniec XIII wieku, w wyniku nadawania coraz większych przywilejów przez króla polskiego szlachcie kosztem chłopów rozpoczął się proces najpierw migracji, a potem ucieczek ludności wiejskiej poza obszar jurysdykcji polskiego prawodawstwa, na tzw Dzikie Pola. Samo zaś pojęcie Kozaków to mniej więcej połowa wieku XV, gdy chłopi zaczęli się organizowac zbrojnie przeciwko Turcji i tatarom

Opublikowano
Ulman napisał:

Ukraina jako niezależne państwo nie ma żadnej tradycji. Zawsze byli zarządzani przez kogoś innego bo jak sie ich zostawi samych sobie to nic nie potrafią się ogarnąć co można obserwować przez ostatnie 30 lat. Takiego burdelu nie ma na Litwie , Łotwie Estonii, Białorusi czy nawet w Uzbekistanie i Kazachstanie. 

Ulman. Świat się zmienia. Nie mogło być Państwa bo w czasie gdy w Rzeczpospolitej Polaków było 4 mln to kresy nie bez powodu nazywały się kresami. To tak jakby Tuaregowie wówczas Państwo mieli zakładać.. Teraz im nawet nie wyszło. Swoją drogą od tych kobiecych gałów berberów można zejść na zawał...

jahooo napisał:

3 minuty temu, DTaras napisał:

Ruś była podzielona na częsci, ale generalnie traktowana jest jako jedna. Tatarzy to okres znacznie późniejszy, a kozacy to wiek XV i dalej. Ruś powstała jako "świadomość narodowa" w tym samym czasie co państwo Mieszka i tak samo przeszła proces rozbicia dzielnicowego na mniejsze księstwa, aby w końcu ulec podbiciu przez sąsiadów

Proces tworzenia sie kozaczyzny z zbiegłych chłopów to efekt wyjałowienia znacznych obszarów przez Tatarów między XII a XIII wiekiem, mniej więcej pod koniec XIII wieku, w wyniku nadawania coraz większych przywilejów przez króla polskiego szlachcie kosztem chłopów rozpoczął się proces najpierw migracji, a potem ucieczek ludności wiejskiej poza obszar jurysdykcji polskiego prawodawstwa, na tzw Dzikie Pola. Samo zaś pojęcie Kozaków to mniej więcej połowa wieku XV, gdy chłopi zaczęli się organizowac zbrojnie przeciwko Turcji i tatarom

Niema "ale" przyjacielu. Każde Państwo tak się rodzi. To już jest naród i tyle.

Opublikowano

Nie usprawiedliwiaj. To jest nacja którą trzeba zarządzać. Oni sami tego nie umieli , nie umieją i sie nie nauczą. W tej chwili europa ma ich  w wiekszości w d*pie bo co by nie zrobili, ile by kasy tam wpompowali to i tak albo zmarnują albo rozkradną.

Opublikowano
50 minut temu, jahooo napisał:

nie było żadnych ukraińców - tylko Ruś, a to zupełnie inna bajka. Poza tym Ruś przyjęła chrzest z rąk Cyryla i Metodego raptem 20 lat później, niż państwo Mieszka I

https://pl.wikipedia.org/wiki/Chrzest_Rusi

może trzeba się dokształcić, zanim się coś palnie ?

moze warto przeczytac cos wiecej niz pierwsze pare linijek ???? tym bardziej w linku ktory sie podaje..

ciekawostka

https://www.onet.pl/informacje/onetwiadomosci/francja-marine-le-pen-otrzymala-kredyt-na-kampanie-w-wegierskim-banku/sx464qf,79cfc278

Opublikowano (edytowane)

https://pbs.twimg.com/media/FKi12RZWQA0jcD7?format=jpg&name=900x900

Te szabesgoje  przy korycie w imię jakich celów osłabiają nasz potencjał militarny na rzecz UPAdliny. Systemy zostały wcześniej objęte zakazem eksportu. Miało to związek z unikalnymi technologiami. Pociski rakietowe Piorun powstały przez głęboką modernizację pocisków Grom wykonaną przez Wojskową Akademię Techniczną w Warszawie, podwarszawskie CRW Telesystem-Mesko sp. z o.o. i MESKO S.A. ze Skarżyska-Kamiennej (woj. świętokrzyskie). Piorun różni się od Groma poprawioną skutecznością i celnością, zapalnikiem zbliżeniowym, który pozwala niszczyć cele bez fizycznego trafienia, zasięgiem wydłużonym do 6,5 km, pułapem rażenia zwiększonym do prawie 4000 metrów i celownikiem przystosowanym do pracy nie tylko w dzień, ale i w nocy. Służba banderowskiej Ukrainie najwyższym celem każdego Polaka, który nie został zamordowany - w jakich czasach przyszło mi egzystować?

FKi12RZWQA0jcD7?format=jpg&name=900x900

Edytowane przez many13
Opublikowano
28 minut temu, jacus napisał:

moze warto przeczytac cos wiecej niz pierwsze pare linijek ???? tym bardziej w linku ktory sie podaje..

ciekawostka

Może warto poczytać ze zrozumieniem , że Ruś była zjednoczona przez pewien czas pod władzą w Kijowie, mimo, że formalnie składała się z wielu posiadających pewną autonomię księstw. I chodzi mi tutaj o okres chrystianizacji, dość zresztą krótki. Polska swego czasu też nie była tworem jednorodnym, a określenia Ziemia Krakowska, Ziemia Sandomierska czy Księstwo Mazowieckie to nie krainy geograficzne, tylko ośrodki z dużą autonomią władzy. Tak samo Ruś Chełmska, Ruś Halicka czy Ruś Kijowska podlegały władzy w Kijowie. Tereny te zamieszkiwali Rusini, nie Rosjanie.

Patrząc na pastwa w kontekście historycznym nie można przyjmować bieżącego kontekstu, bo wychodzą głupoty. W państwach słowian król nigdy nie miał władzy absolutnej , była to raczej federacja księstw pod jednym władcą.

21 minut temu, many13 napisał:

Te szabesgoje  przy korycie w imię jakich celów osłabiają nasz potencjał militarny na rzecz UPAdliny. Systemy zostały wcześniej objęte zakazem eksportu. Miało to związek z unikalnymi technologiami. 

FKi12RZWQA0jcD7?format=jpg&name=900x900

Po pierwsze - najnowsze wersje sprawdzą się na realnym polu walki, test nie do przecenienia

Po drugie - nie ma tam już żadnych przełomowych technologii względem konkurencji.

• Like 1
Opublikowano

Ale robią w h*ja .

Miała być tylko wymiana wodomierzy, a skończyło się na wysokich rachunkach za wymienione zawory, kolanka i trójniki. Łącznie prawie 50 tysięcy złotych. Lokatorzy osiedla Północ w Sławnie czują się oszukani i chcą zawiadomić prokuraturę. Prezes spółdzielni mówi, że fachowcy rzeczywiście trochę się zagalopowali, ale wszystko zostanie uregulowane... ze spółdzielczej kasy, czyli z pieniędzy spółdzielców. https://bit.ly/3APLTEF

https://www.facebook.com/TVPSzczecin/videos/1685569461787982

Opublikowano

Wszystko fajnie , tylko powiedz ty szczerze  - co cie to obchodzi? Po co takie pierdoły wklejasz? Ty spod Zamościa info ze Szczecina. Jaki ty masz z tym związek? 

Opublikowano
jahooo napisał:

Może warto poczytać ze zrozumieniem , że Ruś była zjednoczona przez pewien czas pod władzą w Kijowie, mimo, że formalnie składała się z wielu posiadających pewną autonomię księstw. I chodzi mi tutaj o okres chrystianizacji, dość zresztą krótki. Polska swego czasu też nie była tworem jednorodnym, a określenia Ziemia Krakowska, Ziemia Sandomierska czy Księstwo Mazowieckie to nie krainy geograficzne, tylko ośrodki z dużą autonomią władzy. Tak samo Ruś Chełmska, Ruś Halicka czy Ruś Kijowska podlegały władzy w Kijowie. Tereny te zamieszkiwali Rusini, nie Rosjanie. Patrząc na pastwa w kontekście historycznym nie można przyjmować bieżącego kontekstu, bo wychodzą głupoty. W państwach słowian król nigdy nie miał władzy absolutnej , była to raczej federacja księstw pod jednym władcą.

Tooo... poco ten wykład? Toć i Ulman i ja mamy rację?

Opublikowano
Roman176 napisał:

1 minutę temu, galan99 napisał:

Jak duży jest wzrost cen węgla? Pracownicy CEM sprawdzili ich wzrost na przykładzie gatunku orzech. Jeszcze rok temu za tonę takiego węgla można było zapłacić nawet 800 zł. Średnie ceny wynosiły z kolei zaledwie 880 zł. "Zaledwie" na tle dzisiejszych – bo tani orzech kosztuje 1260 zł za tonę, średnia wynosi nieco ponad 1,4 tys., a najwyższą odnotowaną przez CEM ceną było 1760 zł. Średnio zapłacimy więc o 60 proc. więcej, niż rok temu.

Węgiel coraz droższy w całej Polsce. Apel do premiera o wsparcie .

Panie premierze daj Pan po 700 zł dopłaty  to tony węgla jak da ? .

do czego chcesz dopłacać do cen składów ? 

https://www.pgg.pl/strefa-klienta/sprzedaz-wegla/kopalnie-wegla-kamiennego

Ja byłem po węgiel na kwk brzeszcze 3.5t na przyczepie orzech po 678zl tona. Dzwoniłem tylko rano czy nie ma kolejki i mogę jechać. Śmiać mi się chce z tych ludzi którzy tak jak ja mieszkam dosyć blisko kopalni to nie biora prosto z niej tylko przez składy które przede mną i za mną stały w kolejce kupują po 678zl a sprzedawali wtedy po ok. 1220zl nie przeladowywując się tylko jechali prosto z kopalni pod adres zamawiajacego

Opublikowano

tak naprawde to wtedy nie bylo zadnych polakow,ukraincow,rusinow,czechow czy niemcow- narody to wymysl XIX w..

zadnego chrztu polski czy innego kraju nigdy nie bylo- chrzest przyjela waska grupa moznowladcow a jeszcze mniejsza rozumiala jego sens. chrzescijanstwo w polsce nigdy sie nie przyjelo, tak samo zreszta w innych krajach. mieszko chrzcil sie przynajmniej 2 razy-nie zalowal sobie 😂.

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)

@DTaras wiem że na detalu daną wejściową jest cena brutto bo odwrotnie za dużo ułamków by wychodziło w większości hurtu z resztą też. i to cenę brutto detalista sam wymyśla posługując się czy to odrębnymi obliczeniami czy zaimplementowanymi w kasie fiskalnej zatem odpowiedź na Twoje pytanie tym łatwiejsza i żeby nie wprost to może być - tak żeby dobrze było kiedy nagonka na pilnowanie odgórne prawidłowego liczenia procentów się zacznie ;)
Teraz trzeba wstecznie policzyć co tam można w te kasy wklepać (oczywiście zaokrąglając zawsze w górę :D ) Z resztą same przepisy co mówią - podatek = X% od ceny brutto czy netto? bo to dwie różne wartości

nawet nie wiem i musiałbym jakiś paragon... le akurat nie mam pod ręką .

nie mniej przyznaję - złapałeś mnie iż z kasami fiskalnymi  kontaktu żadnego nie miałem stąd brak u mnie owego automatyzmu myślowego.

Edytowane przez dysydent
Opublikowano
5 godzin temu, galan99 napisał:

Ludziom co kupili że dopłacili nie składom .

Skąd na składzie taka cena węgla ? .

zmowa cenowa 

5 godzin temu, Ulman napisał:

obok Głubczyc nie pamiętam jak to się nazywało ale oni maja jeszcze 3 lata ... chodzą ploty ze puszczą razem z Głubczycami to 

5 godzin temu, DTaras napisał:

A Ty wiesz ile kosztuje rocznie choćby plac pod zwałowiskiem? A cała buchalteria w związku z handlem towarem akcyzowym? Transport? Chłopie! U mnie to nie Wałbrzych aby węgiel był ma każdym podwórku... Poza tym, ceny które podawałeś ze stron to sobie mozesz w buty wsadzić.

problem cały czas ten sam Donald kiedyś obiecał  ze zrobi kopalnianą dystrybucje sieci ale na tym sie skoczyło .... a czy ty wiesz ze kopalnia sprzedaje elektrowni za 290zł i jeszcze musi zawieść 

Opublikowano
7 godzin temu, DTaras napisał:

wykład jest dlatego, że wielu sobie wyobraża "ziemie ukraińskie" czy "państwo ukraińskie" albo "naród ukraiński" jako coś wiekowego i trwałego, tymczasem to nie ma nawet 100 lat

Rzeczpospolita była na tym terenie o wiele dłużej , niż Rosja, ale to właśnie tę ostatnią kozacy tak mocno ukochali, że bronili jej do ostatka, większość oddziałów kozackich walczyła po stronie białych w obronie caratu i imperium, a nie żadnej tam "ukrainy"

Opublikowano
dysydent napisał:

@DTaras wiem że na detalu daną wejściową jest cena brutto bo odwrotnie za dużo ułamków by wychodziło w większości hurtu z resztą też. i to cenę brutto detalista sam wymyśla posługując się czy to odrębnymi obliczeniami czy zaimplementowanymi w kasie fiskalnej zatem odpowiedź na Twoje pytanie tym łatwiejsza i żeby nie wprost to może być - tak żeby dobrze było kiedy nagonka na pilnowanie odgórne prawidłowego liczenia procentów się zacznie ;)
Teraz trzeba wstecznie policzyć co tam można w te kasy wklepać (oczywiście zaokrąglając zawsze w górę :D ) Z resztą same przepisy co mówią - podatek = X% od ceny brutto czy netto? bo to dwie różne wartości

nawet nie wiem i musiałbym jakiś paragon... le akurat nie mam pod ręką .

nie mniej przyznaję - złapałeś mnie iż z kasami fiskalnymi  kontaktu żadnego nie miałem stąd brak u mnie owego automatyzmu myślowego.

Liczymy od lewej do prawej. W detalu pracujemy na nagiej dziewczynie, ubieramy ją w najdroższe czyli zajebiaszczą bieliznę a VAT idzie na wierzch. Rzecz w tym aby po robocie zostały nam pachnące, najlepiej koronkowe majteczki bo stanik leci na podatki od możliwości z nią obcowania. No i też żeby to były koronki a nie barchany.... Pracujemy zawsze na netto. Brutto to wartość dla odbiorcy końcowego.

Roman176 napisał:

5 godzin temu, galan99 napisał:

Ludziom co kupili że dopłacili nie składom .

Skąd na składzie taka cena węgla ? .

zmowa cenowa 

5 godzin temu, Ulman napisał:

obok Głubczyc nie pamiętam jak to się nazywało ale oni maja jeszcze 3 lata ... chodzą ploty ze puszczą razem z Głubczycami to 

5 godzin temu, DTaras napisał:

A Ty wiesz ile kosztuje rocznie choćby plac pod zwałowiskiem? A cała buchalteria w związku z handlem towarem akcyzowym? Transport? Chłopie! U mnie to nie Wałbrzych aby węgiel był ma każdym podwórku... Poza tym, ceny które podawałeś ze stron to sobie mozesz w buty wsadzić.

problem cały czas ten sam Donald kiedyś obiecał  ze zrobi kopalnianą dystrybucje sieci ale na tym sie skoczyło .... a czy ty wiesz ze kopalnia sprzedaje elektrowni za 290zł i jeszcze musi zawieść 

Wali mnie to choć wiem, że to często utylizacja a nie produkcja. Druga rzecz - to jest poniżej lub na granicy kosztów wydobycia co każe przypuszczać iż to dane nieaktualne lub nakazuje sprawdzić czyja jest kopalnia i elektrownia. Stawiam, że jest to nieaktualna cena albowiem elektrownia bierze tego pociąg lub dwa ma dzień...

jahooo napisał:

28 minut temu, jacus napisał:

ciekawostka

Może warto poczytać ze zrozumieniem , że Ruś była zjednoczona przez pewien czas pod władzą w Kijowie, mimo, że formalnie składała się z wielu posiadających pewną autonomię księstw. I chodzi mi tutaj o okres chrystianizacji, dość zresztą krótki. Polska swego czasu też nie była tworem jednorodnym, a określenia Ziemia Krakowska, Ziemia Sandomierska czy Księstwo Mazowieckie to nie krainy geograficzne, tylko ośrodki z dużą autonomią władzy. Tak samo Ruś Chełmska, Ruś Halicka czy Ruś Kijowska podlegały władzy w Kijowie. Tereny te zamieszkiwali Rusini, nie Rosjanie.

Patrząc na pastwa w kontekście historycznym nie można przyjmować bieżącego kontekstu, bo wychodzą głupoty. W państwach słowian król nigdy nie miał władzy absolutnej , była to raczej federacja księstw pod jednym władcą.

21 minut temu, many13 napisał:

Te szabesgoje  przy korycie w imię jakich celów osłabiają nasz potencjał militarny na rzecz UPAdliny. Systemy zostały wcześniej objęte zakazem eksportu. Miało to związek z unikalnymi technologiami. 

Po pierwsze - najnowsze wersje sprawdzą się na realnym polu walki, test nie do przecenienia

Po drugie - nie ma tam już żadnych przełomowych technologii względem konkurencji.

jest analiza widma emisji promieniowania cieplnego co pozwala odróżnić silnik od flary i zwiększona czułość do trafień śmigłowców z rozpraszaczami. No i to wyrzutnia ręczna zatem i parę mechanizmów.

Opublikowano

Oświadczenie Młodzieży Wszechpolskiej ws. rządowych deklaracji udzielenia wsparcia Republice Ukrainy.

"W ciągu ostatnich kilku dni dyplomaci światowych potęg militarnych na czele ze Stanami Zjednoczonymi zapowiadają dalsze wsparcie Republiki Ukrainy w konflikcie z Federacją Rosyjską. Na ich tle ostatnie wypowiedzi najwyższych czynników politycznych Rzeczpospolitej Polski są zbyt pochopne i zobowiązujące. Na szczególną krytykę zasługuje dzisiejsza decyzja polskiego rządu, który przyjął wniosek ministra obrony narodowej o przekazanie Ukrainie najnowocześniejszego polskiego sprzętu, który do tej pory ze względu na swoje strategiczne znaczenie objęty był zakazem eksportu. W relacjach z Republiką Ukrainy strona polska od dawna wykazuje się niewystarczającą asertywnością, czego efektem jest wroga wobec Narodu polskiego polityka historyczna oraz powszechna obecność banderowskich zbrodniarzy w ukraińskiej przestrzeni publicznej. Ponadto władze naszych wschodnich sąsiadów wielokrotnie nie wyrażały zgody na prace poszukiwawcze i ekshumacyjne polskich specjalistów na terenie Ukrainy. Chłodne gesty względem strony polskiej nie ustały wraz z początkiem trwającego kryzysu. W listopadzie 2021 roku Koleje Ukraińskie nałożyły zakaz przyjmowania do przewozów wszystkich przesyłek nadawanych z kilkunastu krajów do Polski. W kolejnych tygodniach władze Ukrainy groziły całkowitym wstrzymaniem eksportu do Polski w wagonach należących do Kolei Ukraińskich. Kilka dni temu na zorganizowaną przez prezydenta Wołodymyra Zełenskiego konferencję prasową dla zagranicznych dziennikarzy, mimo wcześniejszych zapewnień Prezydenta Andrzeja Dudy ponownie nie dopuszczono nikogo z Polski.  W świetle powyższych wydarzeń strona polska powinna zachować daleko posuniętą powściągliwością w składaniu Republice Ukrainy jakichkolwiek deklaracji. Udzielenie pomocy powinno być ściśle związane z realizacją polskiego interesu narodowego i uzależnione od spełnienia przez Ukrainę określonych warunków.  Ubiegająca się o pomoc strona ukraińska musi czuć presję państwa polskiego w sprawie zniesienia niekorzystnych dla Polski przepisów gospodarczych, zmiany niekorzystnych dla polskiej mniejszości przepisów oświatowych oraz osiągnięcia porozumienia w sprawie ekshumacji ofiar Rzezi Wołyńskiej. Konflikt na granicy rosyjsko-ukraińskiej jest dla polskiej dyplomacji sprawdzianem czy potrafi ona oddzielić interes własnego państwa od ideologicznej formuły rozszerzania zasięgu demokracji liberalnej. Strona ukraińska doskonale zdaje sobie sprawę, że do tej pory polskie elity wspierały ją bezwarunkową. Dalsze brnięcie w tym kierunku będzie kompletną kompromitacją Rzeczpospolitej Polskiej oraz dowodem na całkowite zatracenie umiejętności myślenia w kategoriach racji stanu oraz interesu narodowego. 

PS. Te bezwolne kolejne mózgi pomagdelenkowe cały czas kupczą krwią polskiego żołnierza. Pomagaliśmy jankesom na Bliskim Wschodzie bez żadnej korzyści militarno-gospodarczej. Misje na Dalekim Wschodzie w imię czego a może w jakim celu nasi żołnierze świecili oczami podbitych narodów. Wiem - w imię imperialistycznych interesów tych z Wall Street co to tyłka nie ruszają z swych miękkich foteli. Teraz też liżemy rowa UPAdlińcom żeby co? Liczyć się w NATOwskiej militarnej hierarchii?. W dzisiejszym świecie wzajemnych interesów musi być strategia  "coś za coś" a te kolejne szabezgoje powiększają przestrzeń życiową rzekomo zniewolonej przez Arabów swojej nacji. Dokąd to będzie trwało się pytam?

• Thanks 1
Opublikowano
jahooo napisał:

7 godzin temu, DTaras napisał:

wykład jest dlatego, że wielu sobie wyobraża "ziemie ukraińskie" czy "państwo ukraińskie" albo "naród ukraiński" jako coś wiekowego i trwałego, tymczasem to nie ma nawet 100 lat

Rzeczpospolita była na tym terenie o wiele dłużej , niż Rosja, ale to właśnie tę ostatnią kozacy tak mocno ukochali, że bronili jej do ostatka, większość oddziałów kozackich walczyła po stronie białych w obronie caratu i imperium, a nie żadnej tam "ukrainy"

Sam napisałeś, ze żyli w swobodzie to jak mieli postąpić? Chronili nabyte prawo i mieli we dupie cara, który ich zresztą wykiwał i bronił wschodniej Ukrainy do ostatniego Kozaka. Ukraina datuje się od nazwania tak tych ziem przez Polaków a podrygi Państwowości od Chmielnickiego. A może od tępienia Prawosławia? Czyli jednak ma więcej niż 100 lat. Taki kowbojland chyba będzie podobnie stary jak Ukraina bo po drodze wszystko im niemal jebło a ich przewaga polegała na braku styczności z Europą...

many13 napisał:

Oświadczenie Młodzieży Wszechpolskiej ws. rządowych deklaracji udzielenia wsparcia Republice Ukrainy.

Choć racji tam sporo to słów za dużo. To jest jakaś pojebana odezwa i promocja M.W.

Odezwa do wypisz wymaluj członków... M. W.

Opublikowano

powstania Chmielnickiego to nie żadne początki państwowości - oni nawet nie chcieli swojego państwa, ponieważ czuli się związani z Polską, chcieli tylko traktowania jako obywatele, a nie niewolnicy

Kozacy za cara nie mieli żadnych swobód, tuż po objęciu tych terenów caryca Katarzyna zlikwidowała sicz a większość kozaków siłą przeniosła na kubań i dalej na wschód, setki tysięcy rodzin

W to miejsce nasiedlano zrusyfikowane rodziny, nadając im ziemie i gospodarstwa po kozakach oraz dając etaty w armi . To, że Sienkiewicz pod koniec XIX wieku pisze o "ukrainie" jako pewnym obszarze Polski, nie ma odniesienia w faktach historycznych. Obszar zajęty przez Austro-Węgry od 1772 roku objęty był intensywnym osadnictwem niemieckim a miejscowa ludność poddawana indoktrynacji, która miała za zadanie przede wszystkim przerwać związek z polskością. Takie same działania podjęła Rosja, z tym, że na podłożu religijnym, likwidując unitów i konwertując siłą na prawosławie. W oficjalnych wypowiedziach przedstawiano unitów jakoagentów kościoła katolickiego, którzy pod dyktando "polskich panów" mieli niszczyć Ruś i kozaków, wynaradawiać i zamieniać ich w niewolników polskiej szlachty.

Bardo wiele publikacji z lat 1860-1890 wydanych  w Rosji jest właśnie na ten temat, tak też nauczano w szkołach powszechnych.

• Like 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v