Skocz do zawartości

Sytuacja polityczna w Polsce okiem rolnika- 2022

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
1 godzinę temu, Roman176 napisał:

od tego węgla nigdy nie odejdziesz chyba ze przesiądziesz się na furmankę nie wiem czy ekolodzy by nie manifestowali  ze koń wytwarza metan a furmanka robiona jest z lasów 

Solorz kopalnia węgla brunatnego 150k 

8 miliardów to nierentowne ....  najbardziej nierentowni w PL jesteś ty i krus 

przygarła kozie jak koza nie rentowna 

raz na kilka lat wypracowali zysk, przy braku konkurencji. też mi sukces 🤣

mi krus może nie istnieć. 

tak samo jak firmy sztucznie pompowane budżetowymi pieniędzmi. 

Opublikowano
jahooo napisał:

50 minut temu, HF86 napisał:

kto odchodząc z prywatnej firmy dostaje 125 tyś odprawy 🤔

na przykład ja, gdybym odchodził

Czyżbyś miał kontrakt i na stanowisku prezesa własnej firmy wymieniał się z zaufaną osobą bo nie ze żoną co te trzy lata?

Opublikowano
10 minut temu, HF86 napisał:

tak samo jak firmy sztucznie pompowane budżetowymi pieniędzmi. 

które ? 

11 minut temu, HF86 napisał:

raz na kilka lat wypracowali zysk, przy braku konkurencji. też mi sukces 🤣

zyski mieli zawsze ... kiedy byli stratni  ? 

Opublikowano
5 minut temu, DTaras napisał:

Czyżbyś miał kontrakt i na stanowisku prezesa własnej firmy wymieniał się z zaufaną osobą bo nie ze żoną co te trzy lata?

nie, po 30 latach pracy przysługuje mi taka odprawa

Opublikowano
2 minuty temu, Roman176 napisał:

które ? 

zyski mieli zawsze ... kiedy byli stratni  ? 

choćby 2021. 2,7 miliarda straty. 

Opublikowano (edytowane)

od tego węgla nigdy nie odejdziesz

jak na razie to ten węgiel odchodzi ode mnie bo ponad dwie tony zboża za tonę węgla to w zasadzie już mi niepotrzebny zakładając że mam to zboże, kwestia tylko stosownego pieca.
Jeśli energetyka będzie drożeć w takim tempie względem np żywności jak ostatnio to nawet jeśli będzie dostępna i tak musi spaść popyt bo albo nie będzie klienta stać albo przez dopłacanie socjalne państwo, system się zawali.

chyba ze przesiądziesz się na furmankę

a co ma wspólnego węgiel z paliwami dla motoryzacji?
Ile pola trzeba na np owies czy co tam ten koń zeżre aby się nażarł rzez cały rok? na tym samym polu można rośliny energetyczne z których uzysk energetyczny na pewno więcej pracy wykona w maszynach niż w koniu. Na potrzeby przemysłu maszynowego potrzeba nikły ułamek węgla np w metalurgii względem tego ile pożera energetyka

nikt nie powiedział że technologia i ogólnie cywilizacja są stałe i niezmienne i nikt też nie udowodnił w praktyce jakoby cofnięto się np ze stali do brązu. Raz wynalezione zostaje na stałe a kryzysy tylko wymuszają jeszcze nowsze i lepsze technologie bez powrotu do przeszłości.

nawet jeśli by się ludzkość miała samounicestwić na pewno tego nie zrobi mieczami w rękach konnych jeźdźców

odeszło na margines zbieractwo żywności tak i odejdzie górnictwo ręczne 
już widać że energia sama w sobie jest powszechniejsza w kosmosie, dostępniejsza jak materialne surowce i kwestią czasu w cywilizacji człowieka gdy to nie energia będzie deficytem a materialne surowce z kopalnymi nośnikami tej energii włącznie.
Doskonalenie technologii pozyskiwania energii jest możliwe gdy niemożliwym do przekroczenia jest próg surowcowy skończonych przecież zasobów planety a recykling jest to do zasady energetycznie kosztowniejszy niż pierwotne pozyskanie ze złóż.

kwestia czasu albo egzystencji cywilizacji

Edytowane przez dysydent
Opublikowano

czemu wrzuciłeś jedną kopalnie ? piszemy o jsw 

dodaj jeszcze to  najwięksi płatnicy podatków 

2021    
CINKCIARZ.PL 33 182 33 188
JASTRZĘBSKA SPÓŁKA WĘGLOWA 13 409 13 871
POLSKA GRUPA GÓRNICZA 8 234 9 176
PKP POLSKIE LINIE KOLEJOWE 7 589 2 708
NETTO INDYGO 6 624 7 096
VOLKSWAGEN FINANCIAL SERVICES POLSKA 6 539 6 874
FARMACOL-LOGISTYKA 6 489 6 483
AGRI PLUS 4 707 4 987
PGE ENERGIA CIEPŁA 4 639 4 344
PKP CARGO 3 343 3 353

i to 

Podatki, ubezpieczenia i negocjacje

30,95 mld złotych – tyle wg GIPH do budżetów państwa i gmin wpłaciła branża węglowa w latach 2015-2019 (dane nie uwzględniają prywatnych kopalń Silesia, Siltech i Eko-Plus). Dotacje budżetowe w tym czasie opiewały na 5,2 mld zł, co oznacza, że różnica między płatnościami a dotacjami wyniosła 25,75 mld zł. Dane te nie uwzględniają również emerytur górniczych.

masz tu 

pomogę ci

https://www.jsw.pl/biuro-prasowe/aktualnosci/artykul/niemal-miliard-zlotych-zysku-grupy-kapitalowej-jsw

Opublikowano
13 minut temu, dysydent napisał:

jak na razie to ten węgiel odchodzi ode mnie bo ponad dwie tony zboża za tonę węgla to w zasadzie już mi niepotrzebny zakładając że mam to zboże, kwestia tylko stosownego pieca.

argument z prawdziwej d*py ...  twój dom może być opalany nawet sianem albo słomom ...... pomyśl ze oprócz ciebie są gigantyczne szklarnie jak mój kolega ma spala ok 10/20 ton węgla miesięcznie a tam nie zaoszczędzi boi się gazu jak ognia bo ta szklarnia ma przewietrzanie wentylatory wyciągają powietrze ... jak zapłacisz mu zimom za pomidora 150 za kg  to może przełączy się na gaz ....  2 co biorę od niego pomiot z kurników  wentylatory muszą wyciągać powietrze ....

szkoda pisana na ......    ważne ze ty nie musisz  ...   zawsze gadam jaka władza taki lud albo odwrotnie 

Opublikowano
4 godziny temu, dysydent napisał:

otóż właśnie słowo klucz

istnieje co prawda duże prawdopodobieństwo że tym razem przyczyny - nazwę - antropogeniczne mają największy udział w zmianach klimatu ale specyfika zjawiska wyklucza możliwość doświadczalnego potwierdzenia a wielu uznaje ową otwartość za pewnik zamknięty.
Oczywiście niepewność tego założenia nie wyklucza sensowności działań tzw proekologicznych bo zmiany wywołane przez człowieka na planecie nie ograniczają się do zmiany składu atmosfery co ogólnego wyczerpywania surowców ale czy owo ocieplenie klimatu to tylko pochodna wzrostu CO2 czy też i proces choćby po części naturalny tego nie wie nikt na tej planecie na pewno a wiele działań robi wrażenie jakoby ktokolwiek wiedział.
zaczyna to mieć znamiona religii, kolejnej w dziejach błędów gatunku ludzkiego, błędów mniej lub bardziej brzemiennych bo nawet jeśli ludzkość coś uzna za pewnik to środki zaradcze i tak większość partykularnie stosuje najczęściej na niby bardziej jako obrzęd a nie praktycznie skuteczne działania

Dlatego ja się zastanawiam jak żyć gdy przyjdzie rok bez kompletnych opadów albo inne anomalie. Bo wydaje mi się, ze jakieś na pewno będą. Oraz nie wydaje mi się, że się szybko tendencje odwrócą i nagle znowu będą śnieżne długie zimy i odpowiednio deszczowe lata. 

Niestety, ale wielu ludzi jak słyszy kogoś kto mówi o zmianach klimatycznych i hydrologicznych w kraju, to traktuje go jak jakiegoś lewackiego szarlatana. Jakby to były zagadnienia lewicowe i trzeba by je było atakować za samą ich lewicowość. Trochę paranoiczne podejście. 

Opublikowano
1 minutę temu, Roman176 napisał:

jedna kopalnia zysk

pewno lubelska Bogdanka.

Opublikowano
1 minutę temu, Roman176 napisał:

argument z prawdziwej d*py ...  twój dom może być opalany nawet sianem albo słomom ...... pomyśl ze oprócz ciebie są gigantyczne szklarnie jak mój kolega ma spala ok 10/20 ton węgla miesięcznie a tam nie zaoszczędzi boi się gazu jak ognia bo ta szklarnia ma przewietrzanie wentylatory wyciągają powietrze ... jak zapłacisz mu zimom za pomidora 150 za kg  to może przełączy się na gaz ....  2 co biorę od niego pomiot z kurników  wentylatory muszą wyciągać powietrze ....

szkoda pisana na ......    ważne ze ty nie musisz  ...   zawsze gadam jaka władza taki lud albo odwrotnie 

szklarnie też można opalać zbożem nawet łatwiej bo ma piece przystosowane do miału i gdyby się wystarczająco długo takie relacje ceny utrzymały to kto wie czy nie zastąpiony zostanie węgiel może nie ziarnem zbóż ale czymś co będzie tańsze albo będziemy jedli pomidory polskie tylko po za sezonem grzewczym a resztę sezonu importowane lub w przetworach.

co do władzy to nie odwrotnie? tzn jaki lud taka władza? czyli - to mamy na co zasługujemy?
ale to już po za głównym tematem którego jawnie u mnie nie zrozumiałeś

Opublikowano
2 minuty temu, dysydent napisał:

co do władzy to nie odwrotnie? tzn jaki lud taka władza? czyli - to mamy na co zasługujemy?

tak masz racje 

3 minuty temu, dysydent napisał:

szklarnie też można opalać zbożem nawet łatwiej bo ma piece przystosowane do miału i gdyby się wystarczająco długo takie relacje ceny utrzymały to kto wie czy nie zastąpiony zostanie węgiel może nie ziarnem zbóż ale czymś co będzie tańsze albo będziemy jedli pomidory polskie tylko po za sezonem grzewczym a resztę sezonu importowane lub w przetworach.

chciał byś to widzieć co było by gdyby ktoś spalał 50 ton zboża ?  kary finansowe onz i unii 

Opublikowano (edytowane)
30 minut temu, Leszy napisał:

Dlatego ja się zastanawiam jak żyć gdy przyjdzie rok bez kompletnych opadów albo inne anomalie. Bo wydaje mi się, ze jakieś na pewno będą. Oraz nie wydaje mi się, że się szybko tendencje odwrócą i nagle znowu będą śnieżne długie zimy i odpowiednio deszczowe lata. 

Niestety, ale wielu ludzi jak słyszy kogoś kto mówi o zmianach klimatycznych i hydrologicznych w kraju, to traktuje go jak jakiegoś lewackiego szarlatana. Jakby to były zagadnienia lewicowe i trzeba by je było atakować za samą ich lewicowość. Trochę paranoiczne podejście. 

no ale przyznasz że zanim nazbyt suche lata się utrwalą bezsensem na dziś jest kopanie basenów krytych co by wodę z opadów zimowych magazynować na nawadnianie w lecie?
zmniejszanie emisji CO2 jest już uzasadnione nie tylko dla tego że stężenie w atmosferze wzrosło o już chyba ponad 30% względem czasów przedindustrialnych. Emisja CO2 to też zużywanie nieodtwarzalnych zasobów z których zawsze będą potrzebne tworzywa bo teraz mamy coś typu ogrzewania domu przy pomocy spalania styropianu bo akurat mamy styropianu dużo.

dość takie "karkołomne " porownanie ale zapewne łapiesz o co mi chodzi.

co do samej doktryny - zero CO2 to przecież tak na prawdę to nigdy takiej emisji w skali planety nie było jak teraz i rośnie a tyle wszyscy krzyczą

dopiero co pisałem Romanowi że ze wszystkiego najbardziej podrożało co? nośniki energii węglowe i to z powodu niedoborów czyli rosnącego zużycia a rosje się za to wini zamiast uznać za zasługę że wojną wywindowała ceny przez co na pewno zużycie nie wzrośnie lub mniej niżby...
jeśli tak ma wyglądać walka z CO2 to po co ta proekologiczna unia proguje w dół ceny energetyków z rosji zamiast je całkiem zablokować?

poblem nie tyle w lewactwie czy prawactwie ale co innego słyszę a co innego widzę.

Edytowane przez dysydent
  • Like 2
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v