Skocz do zawartości

Sytuacja polityczna w Polsce okiem rolnika- 2022

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
7 godzin temu, Leszy napisał:

Tylko, że wiesz. To są dowody anegdotyczne. To, że ktoś pamięta ciepłą zimę 40 lat temu, czy 100 to nie jest dowód naukowy. Trzeba by było wziąć dane temperatury ze wszystkich dni w roku, lub wszystkich zim  w przeciągu dekady sprzed półwiecza i przyłożyć do tych z lat współczesnych. Więc według stron IMGW temperatura rośnie

tylko ze pamiętaj ze w miastach rośnie temperatura bo dużo betonu a od tego czasu się dużo zmieniło na betonoze .. do miasta piła spalinową nie bd miał co robić a za to ujebiesz się młotem wyburzeniowym ... drzewa sie wycina pod deweloperkę  i markety miasta się rozrastają ... a po drugie w historii klimat zmieniał sie nie raz .. a niebyło nic oprócz koni i zwierząt 

Opublikowano
1 minutę temu, Mariusz2903 napisał:

Jest czas kolędy to fakt , datki co łaska już od dawna są ale są też tacy parafianie co nie chodzą do spowiedzi w kościele tylko żalą się w GW . 500 ZŁ to za dużo i 250 zł też, ja dałem 100 zł i nie wygaduję jaki to kler zły i pazerny . Gówno wyborcze płynie dalej .

u mnie ksiądz po kolędzie chcial wiedzieć, ile kto ma hektarów, ile krów , świń, jakie ciągniki , maszyny, kto pracuje, gdzie pracuje, ile zarabia, ile dzieci

a najlepsze było wypytywanie kawalerów i panien, czy nie żyją w związkach nieformalnych, sex i te sprawy

po godzinie koledzy 8 na 10 rodzin miało zamknięte drzwi do domu

ksiądz rozwiązał radę parafialną, oskarżając radnych o kradzież pieniędzy z opłatka, "bo przecież niemożliwe, aby ludzie tak mało pieniędzy wpłacali", a każdy sie w liście podpisywał imieniem i nazwiskiem

Opublikowano (edytowane)
9 minut temu, Mariusz2903 napisał:

Jest czas kolędy to fakt , datki co łaska już od dawna są ale są też tacy parafianie co nie chodzą do spowiedzi w kościele tylko żalą się w GW . 500 ZŁ to za dużo i 250 zł też, ja dałem 100 zł i nie wygaduję jaki to kler zły i pazerny . Gówno wyborcze płynie dalej .

a to kler w wyborach startuje jako jedna z frakcji politycznych?

ale dzięki za potwierdzenie słuszności moich obaw i to jeszcze na tej samej stronie forum

28 minut temu, dysydent napisał:

.......

darczyńcy też zaraz powinni wrzask podnieść że nie życzą sobie aby kontrolowano co komu i ile dają i z tym najtrudniej dyskutować

;)

Edytowane przez dysydent
  • Like 1
Opublikowano
2 minuty temu, jahooo napisał:

po godzinie koledzy 8 na 10 rodzin miało zamknięte drzwi do do domu 

Nasuwa się pytanie co na tym zyskali , kolejny krok nie będą chodzić do kościoła , dzieci na religię , słabo to widzę .

Opublikowano

Nasuwa się pytanie co na tym zyskali , kolejny krok nie będą chodzić do kościoła , dzieci na religię , słabo to widzę .

będą  - napisz lepiej, co w ten sposób stracili ludzie, a co ksiądz ?

Opublikowano
5 minut temu, jahooo napisał:

będą  - napisz lepiej, co w ten sposób stracili ludzie, a co ksiądz ?

Ludzie stracili pobłogosławienie i poświęcenie domu , ksiądz pieniądze , powiedz kto jest bardziej stratny ?

Opublikowano

Ludzie stracili pobłogosławienie i poświęcenie domu , ksiądz pieniądze , powiedz kto jest bardziej stratny ?

ludzie zyskali podwójnie - nie wydali kasy na coś, co moga wykonac sami - mogą sami pomodlić się o błogoslawieństwo (gdzie dwóch albo trzech modli sie w imię moje, tam i Ja jestem pośród nich), po drugie , po drugie - pokazali katabasowi, co sądzą o jego działaniach

pamiętaj, że pasterz, to ktos , kto idzie na czele stada, a nie z tyłu pogania kijem

• Like 1
Opublikowano
8 minut temu, jahooo napisał:

ludzie zyskali podwójnie - nie wydali kasy na coś, co moga wykonac sami - mogą sami pomodlić się o błogoslawieństwo (gdzie dwóch albo trzech modli sie w imię moje, tam i Ja jestem pośród nich), po drugie , po drugie - pokazali katabasowi, co sądzą o jego działaniach

pamiętaj, że pasterz, to ktos , kto idzie na czele stada, a nie z tyłu pogania kijem

Oczywiście pomodlą się sami i pokropią alkoholem .

Opublikowano
Przed chwilą, Mariusz2903 napisał:

to nawet lepiej - alkohol przynajmniej działa na mikroby, w porównaniu do wody święconej

Opublikowano
10 minut temu, Mariusz2903 napisał:

czyli mam rozumieć że pobłogosławienie przez kapłana za kasę ma jakiś specjalny certyfikat jakości i gwarancję😂 powtarzalności

Opublikowano
10 minut temu, agromatik napisał:

czyli mam rozumieć że pobłogosławienie przez kapłana za kasę ma jakiś specjalny certyfikat jakości i gwarancję😂 powtarzalności

No skoro ksiądz ma święcenia to od tego jest żeby błogosławić nie tylko w świątyni , na ostatnie namaszczenie też chcesz gwarancje 

Opublikowano
2 godziny temu, hubertuss napisał:

Dodruk kredyty zagraniczne deficyt budżetowy obligacje. Ani zus ani krus ani fundusz zdrowotny nie są w stanie pokryć wydatków na emerytury renty i świadczenia lekarskie. Państwo dopłaca.

Jakie Państwo ? Wytłumacz co masz na myśli pisząc Państwo bo nie ogarniam co w twoich oczach to znaczy

5 godzin temu, jacus napisał:

to wzorcowy przyklad wyborcy pis-u...

ja, moje dzieci, to prywatne przychodnie na kontrakcie ,swiadczace uslugi takze komercyjnie..

wiekszosc prywatnych szpitali ma kontrakty na nfz.

Na NFZ byłem ze 5 lat temu w sobotę wieczór bo już zdychałem z bólu a mój dentysta był na urlopie a pozostali olali mnie  Ale powiem byłem dosłownie w masarni .Dentysta chyba po 70siatce w gabinecie do wiercenia taki wolnoobrotowy na sznurkach z czasów komuny .Ale wywiercił i zatruł była ulga ale szok ten sprzęt 

Opublikowano
2 godziny temu, jahooo napisał:

wystarczy, że wszelkie zarobki księdza i finanse parafii będą jawne

W zasadzie są jawne., bo księga przychodów i rozchodów prowadzona jest. 

Opublikowano
15 minut temu, jahooo napisał:

A co, stare świecenie się wytarlo ?

nowy rok, nowa polisa 🤭

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, Mariusz2903 napisał:

Kościół jako całość

1 godzinę temu, Mariusz2903 napisał:

a to już jest insynuacja tyleż bezsensowna co podła i jeśli kościół ma się opierać na takich "argumentatorach" to nie dziw że coraz więcej ludzi nie chce mieć z nim wiele wspólnego

Edytowane przez dysydent
  • Like 1
Opublikowano
2 godziny temu, Roman176 napisał:

tylko ze pamiętaj ze w miastach rośnie temperatura bo dużo betonu a od tego czasu się dużo zmieniło na betonoze .. do miasta piła spalinową nie bd miał co robić a za to ujebiesz się młotem wyburzeniowym ... drzewa sie wycina pod deweloperkę  i markety miasta się rozrastają ... a po drugie w historii klimat zmieniał sie nie raz .. a niebyło nic oprócz koni i zwierząt 

Czyli wróciliśmy do punktu wyjścia. Klimat się zmienia. Otwarta pozostaje jedynie kwestia dlaczego. 

Opublikowano (edytowane)
22 minuty temu, Leszy napisał:

Otwarta

otóż właśnie słowo klucz

istnieje co prawda duże prawdopodobieństwo że tym razem przyczyny - nazwę - antropogeniczne mają największy udział w zmianach klimatu ale specyfika zjawiska wyklucza możliwość doświadczalnego potwierdzenia a wielu uznaje ową otwartość za pewnik zamknięty.
Oczywiście niepewność tego założenia nie wyklucza sensowności działań tzw proekologicznych bo zmiany wywołane przez człowieka na planecie nie ograniczają się do zmiany składu atmosfery co ogólnego wyczerpywania surowców ale czy owo ocieplenie klimatu to tylko pochodna wzrostu CO2 czy też i proces choćby po części naturalny tego nie wie nikt na tej planecie na pewno a wiele działań robi wrażenie jakoby ktokolwiek wiedział.
zaczyna to mieć znamiona religii, kolejnej w dziejach błędów gatunku ludzkiego, błędów mniej lub bardziej brzemiennych bo nawet jeśli ludzkość coś uzna za pewnik to środki zaradcze i tak większość partykularnie stosuje najczęściej na niby bardziej jako obrzęd a nie praktycznie skuteczne działania

koncesje i woda święcona to w zasadzie to samo
wartość abstrakcyjnie dodana przez co pozostała część niekoncesjonowana lub poświęcona jest niedowartościowana teraz wymyślono kolejny abstrakt - wolne od śladu węglowego. no i od razu grzech pierworodny wychodzi bo istoty wdychające tlen a wydychające CO2.....

już się czuję winny xD

Edytowane przez dysydent
Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, mirro napisał:

W zasadzie są jawne., bo księga przychodów i rozchodów prowadzona jest. 

ale datki z tacy nie są chyba zliczane , ksiądz  musi tez część odprowadzić do kuri                              Pele został pochowany na 9 piętrze budynku z widokiem na stadion w którym grał to dopiero .......... odjazd  hmm ciekawe czy w urnie czy w grobie tradycyjnym                         A wracając do koscioła to jak chodziłem do podstawówki to chyba w 3-4 klasie pamietam był zwyczaj jak z autobusu wysiadalismy zachodzilśmy po drodze do koscioła to bylo po kilka mszy odprawianych co dzień za dusze zmarłych a teraz coraz czesciej są dni z   wonymi  intencjami  a ksiądz i tak musi 1 msze odprawić dziennie chyba 

Edytowane przez jarecki
Opublikowano (edytowane)

oświadczenia pisane przez jałmużnika w kwestii anonimowych datków z samej swej natury i wręcz technicznie są niewiarygodne i jedynie zaufanie choćby do tego jałmużnika musi za rozliczenie wystarczyć

ktoś powie - nie ufam nie daję
zgoda ale robisz to publicznie i inne mechanizmy tu są wykorzystywane i ich perfidne wykorzystywanie jak najgorzej świadczy o ich obrońcach i jednoczesnych beneficjentach.

dla tego "co łaska" jest akceptowalne po za (wiarygodną) kontrolą ale taryfikator już nie
żądasz, zostaniesz rozliczony nawet jeśli nie w pełni spełniono twoje żądania

Edytowane przez dysydent
Opublikowano
1 godzinę temu, v11 napisał:

Na NFZ byłem ze 5 lat temu w sobotę wieczór bo już zdychałem z bólu a mój dentysta był na urlopie a pozostali olali mnie  Ale powiem byłem dosłownie w masarni .Dentysta chyba po 70siatce w gabinecie do wiercenia taki wolnoobrotowy na sznurkach z czasów komuny .Ale wywiercił i zatruł była ulga ale szok ten sprzęt 

Pomógł to najważniejsze.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v