Skocz do zawartości

Sytuacja polityczna w Polsce okiem rolnika- 2022

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
1 godzinę temu, hubertb napisał:

No dobra chłopy, płacz płaczem ale Ukraina wojnę wyga i do naszej komuny unijnej dołączy, wtedy ściągną wszystkie kagańce celne. Czy wy sobie to w ogóle wyobrażacie? 

WRACAJĄC DO HISTORI to kto lepiej zarabiał polski chłop co zboże uprawiał czy holendrzy co nim  handlowali  w 14 wieku ?

Opublikowano (edytowane)
50 minut temu, mirro napisał:

Ciekawe czy ten utuczony potem powiedziałby o Tobie, żeś swój?🤣 

jeśli będę znał jego adres zamieszkania a jeszcze względnie blisko mojego niech spróbuje nie powiedzieć ;)

postulaty wczorajszego protestu bo jakoś nie wierzę aby w innych mediach tzw oficjalnych się pojawiły a tym mniej prawdopodobne im dany szmatławiec oficjalny

Edytowane przez dysydent
Opublikowano

Wojna z Rosją prowadzą Amerykanie za pośrednictwem Ukrainy .

Amerykańska pomoc dla Ukrainy. Biden zatwierdził pakiet warty fortunę

Amerykanie zatwierdzili nowy pakiet pomocy dla Ukrainy w wysokości 1,85 mld dol. — przekazała w środę po południu administracja USA. Znaleźć się w nim mają po raz pierwszy wyrzutnie Patriot.

Opublikowano
29 minut temu, dysydent napisał:

albo podpi..olił gdzie trzeba jak oni tego jutuba pilnują że jeszcze takie coś nie zablokowane pod byle pretekstem np za nawoływanie rozmontowania LHSu "za pomocą liny" jako wywrotowe usiłowanie niszczenia strategicznej infrastruktury natowskiej. albo jakiś jeszcze bardziej absurdalny powód.

czyli Uważasz że cena 1800 zł za przenice i 1 tys za mokrą qq to była cena która się utrzyma ? Ona i bez ukrainskiego importu by spadła bo podąża za cenami z giełd chyba ze nie sledzisz notowań z matif .

• Like 1
Opublikowano

Dyktował bo jak nie było wojny to na zboże z UA były cła czy kontyngenty na pewno były ograniczenia. A teraz nie ma żadnych ograniczeń i nie wszystko jedzie do Afryki tak jak nam się mówi bo do Europy ma bliżej.

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

Nie wiem czy uzupełni czy nie uzupełni. Ale tak to działa. Oprócz tego, ze zboże z UA jedzie w świat to jedzie także do UE bez ograniczeń jakie były przed wojną i widać to po zbożach. Żyta czy pszenżyta nie ma z UA i trzyma cenę. Zwłaszcza żyto. Które może z racji świąt z ceną spadło ale wróci. A reszta będzie dołować i pszenica dogoni pszenżyto najpewniej.

Edytowane przez hubertuss
Opublikowano
28 minut temu, hubertuss napisał:

Dyktował bo jak nie było wojny to na zboże z UA były cła czy kontyngenty na pewno były ograniczenia. A teraz nie ma żadnych ograniczeń i nie wszystko jedzie do Afryki tak jak nam się mówi bo do Europy ma bliżej.

wydaje mi sie ze to zboze trafialo do europy zachodniej południowej tylko ze nie przez Polskie a kontyngenty trzeba by sprawdzić czy one nie obowiązywały dla drogi lądem  a włochy , hiszpania omijały cła 

Opublikowano (edytowane)
33 minuty temu, hubertuss napisał:

to znaczy to zboże miało jechać do Afryki ale po drodze się okazało że chlebek w Europie za bardzo drożeje to uznano - skoro to ukraińskie już tu jest...
i to są nie tylko decyzje tzw "spekulantów" lokalnych ale i rządów na samych szczytach bo jak by co; np jakie zbyt żywiołowe protesty aby zignorować to się ofiarę z tych "spekulantów" złoży. 
PiS w Polsce już spory czas uczy co znaczy spekulant dla tego wcześniej te cudzysłowy bo ta nauka to g..wno prawda

Edytowane przez dysydent
Opublikowano
3 minuty temu, hubertuss napisał:

Oczywiście, że pis przy pomocy zboża z UA gasi inflacje i hamuje ceny żywności. Już to pisałem w innym temacie.

Pisałem o tym jakiś czas temu, to sobie niektórzy podśmiechujki robili - kosztem miliona rolników i ich rodzin próbuje się wzmówić pozostałym 30 milionom, że będzie im lepiej i taniej, a tymczasem biznes na zbożu z Ukrainy robią spółki państwowe i znajomi królików z PiS

Opublikowano (edytowane)
4 minuty temu, galan99 napisał:

Zamojskie zakłady maja cenę 1401 zł trzymają jak na giełdzie .

Ja też skupuje pszenicę, place 1800zl/t, jakieś 10kg dla kurek mi potrzeba ;) ale jak coś to możesz powiedzieć znajomemu że jest w mazowieckim skup który płaci 1800zl/t xD

Edytowane przez Tomasz0611
  • Haha 3
Opublikowano
31 minut temu, jahooo napisał:

Pisałem o tym jakiś czas temu, to sobie niektórzy podśmiechujki robili - kosztem miliona rolników i ich rodzin próbuje się wzmówić pozostałym 30 milionom, że będzie im lepiej i taniej, a tymczasem biznes na zbożu z Ukrainy robią spółki państwowe i znajomi królików z PiS

Cała Europa to robi ,większość na tym zarabia kokosy[Rumunia, Hiszpania] ,dlaczego tam nie ma protestów rolników? tylko w Polsce, nawet Francuzi siedzą cicho a oni zawsze mieli hopla na tle importowanej żywności. Tylko u nas jest z tej okazji ro***erducha na całego pomimo jak na razie cen zapewniających opłacalność

Opublikowano
Opublikowano
Dnia 17.12.2022 o 19:13, galan99 napisał:

To piekarnie w Polsce upadną a chleba nie zabraknie , przywiozą za granicy , będa mieli rynek zbytu . To co w Polsce upadnie skorzysta obcy kapitał .

Co tych piekarni juz zostało , a chleba nie braknie nawet za dużo jest , po śmietnikach markety pakują tak samo bułki .

Bułka jak by kosztowała 5 zł a chleb 10 zł to by nie marnowali i połowę  trzeba by było piec .

Wojsławicach sprzedają w  workach ze zwrotów chleb ile to się , marnuje za dobrze jest i za tanio .

Za tydzień święta za pewne pokażą ile to chleba wyjebię na śmietnik po świętach .

Ameryki nie odkryłeś ze zwrotami pieczywa.

Zwroty chleba, bułek, drożdżówek były 10, 15 i 20 lat temu 😂

Opublikowano (edytowane)

wszelki duch.....
@racyl się objawił już nie wiem po jak długiej przerwie
a tam co się stało że masz czas w końcu?

nadwyżki żywności albo niedobory, idealnie w punkt nie utrafi nikt i z dwojga złego lepiej żeby były nadwyżki

jeszcze takie moje prywatne wqrwienie na okołoświąteczną głupawkę
Teraz mnie opindalają w domu - nie wyjadaj bo to na święta
a we święta będzie - żryj bo się zmarnuje

bedziesz zdrowy?

już myślałem że lodówka znów się zepsuła bo chodzi bez przerwy od chyba południa ale zaglądam a tam pełno jak by się szykowali na najazd kacapów abo co
ale taka już natura ... no wreszcie się wyłączyła ta lodówka
no ale nawet jak wiem że psi nadwyżki będą po świętach żarły to mam ryzykować żeby bodaj jednej z potraw zbrakło?
Tak to już dobra logistyka wygląda - zawsze planować z naddatkiem bo łatwiej nadwyżki zutylizować niż nadrobić a czasem wręcz przeżyć niedobory
o, taka komuna z głodu zdechła, ale dopiero z głodu do którego rządy żołdactwa doprowadziły w stanie wojennym, żołdak nigdy nie był dobrym gospodarzem bo właśnie ydaje mu się że ze wszystkim trzeba w punkt utrafić, nie za mało nie za dużo, tylko życie nie tarcza strzelnicza

Edytowane przez dysydent
Opublikowano
7 godzin temu, dysydent napisał:

Tak to już dobra logistyka wygląda - zawsze planować z naddatkiem bo łatwiej nadwyżki zutylizować

Logistyka ma dostarczyć tyle ,ile trzeba. A reszta ma pobrać ile się należy. Z żarciem to tak jak z amunicją. Zawsze coś się jeszcze nosi po kieszeniach. Oczywiście to obciąża, ale tym  co walczą nawet przypominać nie trzeba.🤣

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...
v