Skocz do zawartości

Sytuacja polityczna w Polsce okiem rolnika- 2022

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Pojawił się dość nagle nie był objęty bankowym funduszem gwarancyjnym a oprocentowanie sięgało 18 % vs może z 5 % w normalnym banku. Tu już się powinna ludziom przysłowiowa czerwona lampka zapalić. Gdyby chcieli uczciwie przyciągnąć klienta dali by 1 czy 2 procent więcej niż jest w banku. Na zasadzie, że lepiej te 10 % sobie zostawić niż ludziom oddać. Ale zrozum, że jak ktoś daje dużo więcej nizinni to jest to nastawione na wał. By szybko znaleźć wielu frajerów i uciec. Do amber gold ponieśli kasę chciwi durnie.

Bo nikt w biznesie z dobrego serca nie przepłaca w odsetkach np chyba, że ma w tym interes np oszukać ludzi. 

Edytowane przez hubertuss
Opublikowano
1 minutę temu, hubertuss napisał:

Pojawił się dość nagle nie był objęty bankowym funduszem gwarancyjnym

kilka lat działał, ileś tam tysięcy ludzi pieniądze wpłaciło, a funduszem gwarancyjnym był Tusk, Józef Bąk😆(lipa) ,Adamowicz ps budyń , no i Bolek😆 a i OLT Express.Rozumiemy się?to jak przy takich gwarancjach nie wpłacać.

Opublikowano
2 godziny temu, Dublin napisał:

Gdy Pan Jarosław chciał dopłacać składom 1000 do tony to nie było chętnych, ale gdy już pozwolił gminom zarobić max 500 na tonie to te same składy opuściły cenę do tych gminnych nawet bez dotacji. To się nazywa spekulacja. 

Bo te składy weszły we współpracę ze swoją gminą. A jak się wchodzi we współpracę z PIS, to jedynie za kratami można wylądować.😂

1 godzinę temu, dysydent napisał:

a tak po prawdzie to co się stało/ błoto nie dało w czas wykopać czy matka nadzieja zawiodła (jak to ona zwykle) że może jednak i w tym roku zima przyjdzie ... się spóźni?

A kopałem wczoraj jeszcze na pryzmę. Ale zaczęła padać mżawka, tylko że była wredna i zamarzała. Raz się mało nie spierdoliłem z kombajnu bo mi kamera zamarzła nad zbiornikiem i piznąłem tę robotę. 

A główna przyczyna to za dużo nasiane i kalendarz do przerobu mi się skończył.🤣

1 godzinę temu, dysydent napisał:

paszczak grozi że jak Niemcy przyślą patrioty do Polski to on je odda Ukrainie

Paszczak w pierwszej chwili zachwycił się darem niemieckim, ale jego myśli nie były zgodne z myslą Prezesa, który od razu powiedział że przydałyby się Ukrainie.🤣

No to potem odszczekał swoje zdanie, mówięć "tak owszem mam swoje zdanie, ale się z nim nie zgadzam."😅

Tak oto zawitał do nas model Koreański wierno-służalczości urzędniczej, tylko że nie z tej Korei co kupiliśmy uzbrojenie. Widać że Instytut Myśli PiSowskiej działa już pełną parą i pierwsi przeszkoleni spełniają pokładane w nich nadzieje.🤣

14 minut temu, witejus napisał:

kilka lat działał, ileś tam tysięcy ludzi pieniądze wpłaciło, a funduszem gwarancyjnym był Tusk, Józef Bąk😆(lipa) ,Adamowicz ps budyń , no i Bolek😆 a i OLT Express.Rozumiemy się?to jak przy takich gwarancjach nie wpłacać.

Natomiast zdrowy rozsądek nie gwarantował powodzenia tej inwestycji, już na pierwszy rzut oka.🤣

Opublikowano
16 minut temu, mirro napisał:

Natomiast zdrowy rozsądek nie gwarantował powodzenia tej inwestycji, już na pierwszy rzut oka.🤣

Po obiedzie to każdy mądry, było nie jeść to by sraki nie było.🤣

Opublikowano

No to nie pojadłem, bo nierealnym mi się wydawał taki procent  bez możliwości zaliczenia wtopy. Ale moja kochana ciocia wtopiła. No bo kto by mógł ciocię oszukać.🤣

Opublikowano
51 minut temu, Agrest napisał:

Jakby nie liczyć to strata spora bo powyżej 100tys zł za surowy towar. Więc przeciętny Kowalski 2 do 2,5roku naganiać musi😉

Pod pierzyną nie umarznie choć za tydzień widzę prognozy z mrozem całodobowo.

Kwestią czy koń na tyle dobry że w błocie pociągnie. 😜

tak w okolicy zero minus jeden wcale nie więcej błoto jak bez śniegu tylko urobek będzie przymarzał im niżej zera. Marchew ma cukier w soku i nie wiem o ile poniżej zera ale poniżej punkt zamarzania. Nie żebym doradzał ale kopanie możliwe jeszcze od dziś ze dwa dni włącznie patrząc po tych prognozach, kwestia jaka gleba bo im bardziej gliniasta tym większa katorga no o borowinach to zapomnij. No nie wiem co bym robił w tej sytuacji ale pewnie przynajmniej bym próbował. Nawet jeśli miało by się to stopić to raczej lepiej nie będzie a tylko dużo gorzej.
no ale mi się nie chce do sklepu nosa z chałupy wysadzić tak że nie zazdroszczę

Opublikowano (edytowane)

A jak tu kopać , kiedy przywalilo śniegu powyżej kostek.😂Nawet gimbus rano odwołali, bo za ślisko.

A jebać tę marchew, szkoda taśm w kombajnie i zdrowia. I tak już skończyło sie miejsce na mrożonkę.

Edytowane przez mirro
Opublikowano
20 minut temu, mirro napisał:

Nawet gimbus rano odwołali, bo za ślisko.

I tego w dzisiejszych czasach nie pojmuję. Jak i zamykania szkół poniżej -25⁰( chyba), czy też szkół i innych placówek gdy temperatura spadnie poniżej iluś tam w budynku.

Gówniarz psiknie gazem w ubikacji, wszystkie służby stawisne na głowie, powiadomione prasa, radio telewizja, ewakuacja ... A winnego znaleźć nie mogą

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, witejus napisał:

Ci wszyscy przez ciebie wymienieni podpisali jakieś dokumenty, ze gwarantują czy to są tylko twoje urojenia. To śmierdziało wałkiem z daleka, dlaczego już tłumaczyłem.

Słyszeliście co nasi idioci wymyślili? Chcą by Niemcy przekazali swoje patrioty zamiast Polsce to na UA. BY niby pilnowały naszej granicy. Tylko kto im zagwarantuje, że zamiast granicy nie będą pilnowały np Lwowa czy Kijowa? Zresztą Pinokio mówi wprost, ze one mają strzec tych miast zamiast naszej granicy. Wyjdzie na to, że Niemcy ch*ja dadzą te patrioty i Polsce i Ukrainie. I znowu będą wszystkiemu winni i jeszcze Tusk do tego.

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, mirro napisał:

A jak tu kopać , kiedy przywalilo śniegu powyżej kostek.😂Nawet gimbus rano odwołali, bo za ślisko.

A jebać tę marchew, szkoda taśm w kombajnie i zdrowia. I tak już skończyło sie miejsce na mrożonkę.

a rzeczywiście (wylazłem w końcu do tego sklepu) topi się bo powyżej zera i taka się - jak to biłgorajcy zwykli określać - gibuza robi tak że i w polu ziemia w chlapkę się zamienia i ta pod śniegiem.
u mnie aż tyle śniegu nie spadło aby cokolwiek odwoływali a i po przejeździe pługa czarny asfalt już się odtopił tak że na razie drogowcy zaskoczyli zimę i to bez soli która pono mocno podrożała
W zasadzie to zwykły śnieg jaki w normie o tej porze a krzyku wszędzie jak by epoka lodowcowa nastawała. Kiedy ja do szkoły chodziłem to nie było tłumaczenia że gimbusy odwołali bo nikt o żadnych nie słyszał i i chodzenie do szkoły było jak najbardziej dosłowne. Pamiętam mrozy po 20 i zaspy jak Bieszczady a wolnego od szkoły nie było.
No jeśli by teraz taka zima się zdarzyła to ... aż mam taką perfidną nadzieję bo obserwacje były by na pewno ciekawe :P

Edytowane przez dysydent
Opublikowano (edytowane)
24 minuty temu, hubertuss napisał:

Ci wszyscy przez ciebie wymienieni podpisali jakieś dokumenty, ze gwarantują czy to są tylko twoje urojenia.

A ty znów zaczynasz głupka zgrywać?

Edytowane przez witejus
  • Like 1
  • Haha 1
Opublikowano
4 minuty temu, dysydent napisał:

Kiedy ja do szkoły chodziłem to nie było tłumaczenia że gimbusy odwołali bo nikt o żadnych nie słyszał

Bo to było w czasach gdy ludzie rzucali kamieniami w dinozaury a na oswojonych jeździło się do szkoły ( zamiast gimbusem);)

Opublikowano (edytowane)

przesada z tymi kamieniami bo mało kto rzucał a jeśli już to niecelnie, no a czy ja do dziś robię wrażenie oswojonego? :D

a pogłoska jakoby dinozaury miały wyginąć to nawet mi bardzo pasuje :P

Edytowane przez dysydent
Opublikowano
1 godzinę temu, Desperado napisał:

No rżnie głupa, byle jeno pisać.

Ty to jesteś jednak prawdziwy desperado. Nie masz nic do napisania to chociaż do witejusa co to sam pierwszy zaczął rżnąć głupa się przyłączyłeś. Mnie tam bawi wasze rżnięcie głupa.

Opublikowano
2 godziny temu, hubertuss napisał:

Słyszeliście co nasi idioci wymyślili? Chcą by Niemcy przekazali swoje patrioty zamiast Polsce to na UA. BY niby pilnowały naszej granicy. Tylko kto im zagwarantuje, że zamiast granicy nie będą pilnowały np Lwowa czy Kijowa? Zresztą Pinokio mówi wprost, ze one mają strzec tych miast zamiast naszej granicy. Wyjdzie na to, że Niemcy ch*ja dadzą te patrioty i Polsce i Ukrainie. I znowu będą wszystkiemu winni i jeszcze Tusk do tego.

Osobisty pomysł Kaczyńskiego podobno. Bo nawet te głupki z jego  otoczenia byli za tym aby to przyjąć. 

Ale przecież Niemcy źli, więc jak od nich brać uzbrojenie?  

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

no i Ukraińcy zdębieli

"- To dobra propozycja dla ochrony pogranicza Polski i Ukrainy. Robimy wszystko, aby zapewnić maksimum bezpieczeństwa w tej części Polski - mówił. (Premier Polski)

https://www.tokfm.pl/Tokfm/7,103087,29178303,w-otoczeniu-andrzeja-dudy-zapanowala-konsternacja-nieoficjalnie.html

ciekawe czy na szalik Orbanowi nie włazimy? ;) 
no kacapy na pewno tego nie przegapią w swojej propagandzie

no i gdzie te organa od ścigania "ruskiej dezinformacji"?

w sumie... przyłączenie Ukrainy do Polski rozwiązuje problem marzeń ukraińskich o wejściu do unii i NATO ... czyli aż  dwa za jednym zamachem

oczywiście żadnemu z tych jełopów nie przyszło do organu głowopodobnego zapytać Amerykanów - de facto - właścicieli technologii patriotów czy pozwalają ją eksportować po za granice NATO. no ale u nas prawa autorskie to przecież jakaś abstrakcja; ot taki import mentalności z rosji

Edytowane przez dysydent
Opublikowano
mirro napisał:

6 godzin temu, dysydent napisał:

spekulacji podlegają wszelkie decyzje biznesie a w zasadzie w całym życiu, spekulujemy czy to się lepiej opłaci zrobić czy tamto, jaką cenę wystawić lub zaakpcetować, czy pójść/pojechać tą drogą czy inną, .

Właśnie "spekulacyjnie" schowałem pod śniegiem 3 hektary marchewki. 😅 jak śnieg stopnieje, to ją wykopię  i rzucę na rynek. Liczę na za***isty zysk, Taką se spekulacyjną przyjąłem strategię. A co?😂 

Oczywiście gdyby ten biznes nie wyszedł, to mam alternatywne rozwiązanie i jest to pług.🤣

Gęsi puść. Wytargają, że same dołki zostaną.

Opublikowano (edytowane)
31 minut temu, Leszy napisał:

Osobisty pomysł Kaczyńskiego podobno. Bo nawet te głupki z jego  otoczenia byli za tym aby to przyjąć. 

Ale przecież Niemcy źli, więc jak od nich brać uzbrojenie?  

Generalnie robią wszystko by nie wziąć tych patriotów od Niemców bo to nie honor dla pisu. Dlatego mnożą te głupie pomysły by Niemcy nikomu nie dali. Kaczyński albo robi to celowo dla powodu o którym wyżej napisałem. Albo jest głupi i nie rozumie, ze Amerykanie nie dają tej broni byle komu. Bo o tym by Niemcy mogli przekazać do UA musi zdecydować USA. A patriot ustawiony przy naszej granicy w kierunku UA będzie działał równie skutecznie co przeniesiony do UA i będzie bronił naszej granicy i terenu a nie ukraińskich miast jak chce Pinokio.

26 minut temu, dysydent napisał:

oczywiście żadnemu z tych jełopów nie przyszło do organu głowopodobnego zapytać Amerykanów - de facto - właścicieli technologii patriotów czy pozwalają ją eksportować po za granice NATO. no ale u nas prawa autorskie to przecież jakaś abstrakcja

Te cymbały tego nie rozumieją. Odpowiedź amerykanów jest znana dla ogółu. Ale nie dla oderwanego od świata Kaczyńskiego.

Generalnie widać ostatnio, że w stosunkach Polsko Ukraińskich można przytoczyć słowa o murzyńskości i robieniu laski. Rząd pisu klęczy przed nimi na kolanach a oni za to banderowca dają na ministra.

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
5 minut temu, hubertuss napisał:

o tym by Niemcy mogli przekazać do UA musi zdecydować USA.

no i nikt do końca nie zapewni że losy wojny się nie odwrócą i jeszcze w łapy kacapów wpadnie jaka bateria

Edytowane przez dysydent
  • Like 1
Opublikowano

Dokładnie dlatego tego sprzętu nie można przekazać komu się chce i jak się chce. I to jest nie realny plan. Aż przykro patrzyć jak najwyżsi urzędnicy w naszym kraju tego nie rozumieją Że Kaczyński mało co rozumie to ja wiem. Ale Płaszczak i Pinokio żeby tego nie rozumieli. Przecież oni to kupowali negocjowali i nic w tych pustych łbach nie zostało.

Opublikowano (edytowane)

jeszcze do tego dojdzie że jankesi sami poproszą ruskich - a weźcie zajmijcie se ten kraj to może wy zapanujecie nad tymi idiotami bo jeszcze na prawdę jaką poważniejszą wojnę sprowokują

a no zobaczymy czy powoli nie zaczną zwijać wojsk amerykańskich z terytorium Polski

Edytowane przez dysydent
Opublikowano

Amerykanie chętnie by tę wojnę już zakończyli bo osiągnęli co chcieli. Wzrosły zakupy broni w Europie w tym tej amerykańskiej wzrosły zakupy gazu i innych surowców w USA kosztem tych ruskich. No i będą uzbrajać potem UA. Rosja została osłabiona sprawdzona militarnie. Dalsza wojna nie jest potrzebna amerykanom.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...
v