Skocz do zawartości

Sytuacja polityczna w Polsce okiem rolnika- 2022

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Dnia 28.10.2022 o 07:59, mirro napisał:

A czemu dzieli ludzi na tanich i drogich? Wszystkim trzeba zapłacić jednakowo, bo i tak dogadają się ile kto zarabia.😂 A jeśli już załatwił, to Putin a nie PiS, Choć i tak obsada była zapewniona. Przyjeżdżali ci co zawsze, albo polecali kogoś z rodziny. Jak się dba, tak się ma. 

A spadło, to na baniak kowadło.🤣 

@racyl jechałem wczoraj koło Ciebie traktorem i nie było Cię widać nigdzie. 😂

Myślałeś Mirek że bez majtek latałem 😁. Na paradę równości jechałeś czy jak ? :D

• Haha 1
Opublikowano
Denwer napisał:

Noo. Tośmy wstali z kolan. W PZL Mielec to tera umio skorupy sklejać i tłuc AN 28 a Czymże się różni wielce Bayraktar od motoszybowca? Co oni tam tera w PZL Bielsko robią? Lepiej przecież kupić od Turków niż sfinansować skorupę z polskiego zakładu wraz z awioniką z innego polskiego zakładu.

Opublikowano

kuwa, reaktor atomowy we wydaniu pisia 😖🙉

pewnie z 5 lat ekipy w szczerym polu, potem poświęcenie kamienia węgielnego, potem z 8 lat budowy i ze 3 burzenia, bo już moda minęła 🤣

Opublikowano (edytowane)
4 minuty temu, HF86 napisał:

pewnie z 5 lat ekipy w szczerym polu, potem poświęcenie kamienia węgielnego, potem z 8 lat budowy i ze 3 burzenia, bo już moda minęła 🤣

Kuwa PO, budowało o tym zapomniał .

Przygotowanie budowy elektrowni i wszelkie analizy z tym związane miały kosztować przynajmniej 1,5 mld zł!

Czym zajmowała się spółka nie wiadomo, ponieważ na przygotowania od 2009 do końca 2014 roku wydano kwotę ponad 182 mln zł, a wciąż nie wiadomo jaka miałaby być lokalizacja elektrowni atomowej. Badania środowiskowe i lokalizacyjne przeprowadzała australijska firma WorleyParsons, która została wyłoniona w przetargu w 2013 roku. Umowa z firmą WorleyParsons podpisana została na dwa lata, jej wartość wynosiła 252 mln zł.

Zwycięska oferta była najtańsza, ale też najwyżej oceniona pod względem merytorycznym, mimo, że ABW ostrzegało PGE EJ 1 przed firmą WorleyParsons. Główne źródło dochodów firmy stanowiły interesy w Rosji, wobec czego mogła ona nie być zainteresowana dokończeniem kontraktu w Polsce. Budowa elektrowni atomowej w Polsce miała przecież uniezależnić Polskę od dostaw energii z Rosji.

W grudniu 2014 roku PGE EJ 1 poinformowała o zerwaniu kontraktu z WorleyParson. Powodem miało być niedotrzymywanie zobowiązań z kontaktu i nieterminową realizacją wskazanych w umowie prac. Część kwoty z 252 mln zł została bezpowrotnie stracona, a zerwanie kontraktu spowodowało też znaczne opóźnienia w badaniach.

W budowie elektrowni przewidywany był następujący harmonogram:

– 2015 rok: postępowanie zintegrowane – rodzaj złożonego przetargu, w którym ma być wyłonione konsorcjum firm, które będzie odpowiedzialne m.in. za wybór technologii, budowę, uruchomienie i finansowanie budowy elektrowni,
– 2016 rok: rozstrzygnięcie przetargu do końca roku,
– 2017 rok: rząd powinien formalnie podjąć zasadniczą decyzję co do budowy elektrowni jądrowej,
– 2020 rok: rozpoczęcie właściwej budowy pierwszego bloku,
– 2024 rok: oddanie pierwszego bloku do eksploatacji.

elektrownia-atomowa-w-polsce

http://www.grzechy-platformy.org/elektrownia-atomowa/

Edytowane przez galan99
Opublikowano
mirro napisał:

6 minut temu, Dublin napisał:

Panowie Duda i Marawiecki niczego im nie ujmując są tylko marionetkami w pozytywnym tego znaczeniu.

Czyli małpa w garniturze miałaby więcej swobody niż Oni.🤣 To żeś ich podsumował😂

1 godzinę temu, DTaras napisał:

A ogólnie to niewiem czy dowódcy sobie zdają sprawę, że jak broń jest modułowa to i moduły się wymienia. Pewnie niema nic na stanie w razie roztelepania zespołu łoża zamka...

Noooo jeszcze nie do końca temat modułowości przeżarł się przez przyzwyczajenia. Ale to też problem logistyki i planu remontów. Ale zawsze tak było.

Tylko że jak wszyscy będą mieli wszystkie moduły, to i tak to niczego nie zmieni a pogłębi tylko bajzel.😂

Giwer ma przeglądy, na które chytra baba z WOG dysponuje pieniądz dwa, trzy miesiące. Bajzel mógłby wyjść w postaci składaków - i owszem nie mniej gdy fabryka będzie miała wciąż serwisować owe tysiące sztuk to kiepsko to widzę. Są jakieś okresowe sprawdzenia ale to w magazynie a tam powszechnie wiadomo, że jak jest tylko trochę pęknięte to znaczy, że sprawne.

Opublikowano
6 minut temu, HF86 napisał:

A coś w radio wysłuchałem że pierwsze 10 lat to decyzje rolnośrodowiskowe i sprawy prawne🤣

Kurna jak trzeba działkę chłopu za***ać to specustawa szybko działa🤭

Opublikowano
1 minutę temu, Agrest napisał:

A coś w radio wysłuchałem że pierwsze 10 lat to decyzje rolnośrodowiskowe i sprawy prawne🤣

Kurna jak trzeba działkę chłopu za***ać to specustawa szybko działa🤭

tu może być szybko. 

może matiego małżonka ma akurat jakąś pasującą działkę, albo daniel, czy też tatko Tadeusz 🤔

Opublikowano

to działka jest, Daniel da paliwa, Tadzio to poświęci i gitara. 

jak z tym cud płotem z Białorusią. może w lutym zacznie działać, albo i nie. a ludzie idą 🤫

ale temat się przejadł i cicho, a że badziew przepłacony, noto cóż 🤷‍♂️

bezkarność plus 🤭

Opublikowano
Dnia 29.10.2022 o 07:03, galan99 napisał:

Niemcy i włochy ,inflacja przyspiesza ceny rosną .

Tego już nikt nie widzi , tylko Polska .

A co ja we Włoszech żyję? Weź przykład z lepszych. A Niemcy i tak są lepsi bo mają 10 % A Włochów nie chce mi się szukać.

Dnia 29.10.2022 o 07:10, jarecki napisał:

odnoszę się do tego roku , chwilowe bo na zasadzie nowe obligacje emitowane są czy były na prawie10 % a co bedzie za rok to raczej nikt nie wie moze być 15 % a moze 5 % 

15 raczej bym obstawiał patrząc na to jak pis rujnuje finanse kraju.

22 godziny temu, mirro napisał:

Widzę że i Ty i Błaszczak prezentujecie mniej więcej ten sam poziom. Wiesz na czym polega myk z dronami? Ano na tym że produkuje sie je w kraju, w dużych ilościach i różnej konfiguracji. Ale jak się na parę lat ujebało własny przemysł. to można i z tego zrobić sukces.😂

Niestety to jest właśnie polityka pis. Wszystko kupić od amerykanów a polski przemysł zlikwidować. Tak jak węgiel lepiej było kupić od ruskich i poleskie kopalnie zamknąć. Ameryka to jest jednak wspaniały kraj. Na tej wojnie zrobią gimnastyczny majątek.

21 godzin temu, galan99 napisał:

Wiem wiem , Niemcy nasz obronią , po co w Polsce wojsko , skoro Niemcy będą bronić . W Polsce nic nie trzeba ani zakładów pracy , tylko Markety mają być .

Nie Niemcy tylko NATO. Zresztą nikt nie mówi by nie zbroić naszej armii. Tylko dlaczego niepolskim sprzętem? Dlaczego pis nie pomaga polskiemu przemysłowi tylko wszystko kupuje w USA?

20 godzin temu, galan99 napisał:

Kraj bez własnego przemysłu ,   Przetwórstwo owocowo warzywne ,Przetwórstwo mięsne ,Rybne i tak dalej , bez tego to kraj upadały .

Żadnej marki traktora ani samochodu ani motoru nic nie ma własnego totalne dno .

No przecież wyżej się cieszyłeś, ze Błaszczak wszystko w  USA kupuje to o co kaman? Chyba tylko ,ze tak głupi jesteś. Najpierw się cieszysz, że Polska kupuje za granicą a potem płączesz, że niema nic polskiego. Jak może być jak pis to wykańcza?

20 godzin temu, Denwer napisał:

Za to ty reprezentujesz  poziom poniżej mułu   zwykłego ciecia  wszystkie  twoje opinie na temat  Polskiej broni okazały  się  stekiem bzdur   jesteś zwykłym  ruskim  żołdakiem

Z tego co widzę @mirro zawsze bronił tu polskiego przemysłu zbrojeniowego. Natomiast wy z pisu zawsze byliście na kolanach wobec usa kupując od nich zawsze dużo i drogo. Nawet węgiel woleliście u ruskich kupować i zamykać polskie kopalnie tak samo jest ze zbrojeniówką. Wolicie kupić za granicą niż budować nasze. Sikorski nazwał to kiedyś murzyńskością i akurat w tym miał rację

16 godzin temu, galan99 napisał:

Niemieckie firmy są przejmowane przez , Chińczyków jak Mercedes i porty .

Ty uważaj bo pis już u Chińćzyków pożycza. 

11 godzin temu, galan99 napisał:

Kuwa PO, budowało o tym zapomniał .

Ja tylko przypomnę, że tę firmę po Gradzie i po przejął pis i dali tam swojego Grada. I tez nic nie zbudowali. I nie budowali by gdyby nie sytuacja na świecie.

46 minut temu, Denwer napisał:

FgRluBjWYAEnf_e?format=jpg&name=360x360

Wstydu nie masz obrażasz wyzywasz a potem Matka Boża. Ty jesteś faryzeusz i kiedyś ci to bokiem wyjdzie. Bo tak wychodzi ludziom czyniącym zło i zastawiającym się Bogiem.

Opublikowano (edytowane)

dzieki takim jak marecek kosciol w polsce wymiera w szybkim tempie- za 10 lat zostanie tak jak na zachodzie stare baby i nawiedzeni faryzeusze i pare procent tych prawdziwych chrzescijan..

Edytowane przez jacus
  • Like 1
  • Thanks 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v